Slovenija

Peče: 'Tujci zaslužili milijone'

Ljubljana, 14. 12. 2007 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

SNS zaradi netransparentne privatizacije NKBM poziva ministra Bajuka k odstopu. Delnice so dosegle skoraj 40 evrov.

Očitki na račun privatizacije NKBM se vrstijo.
Očitki na račun privatizacije NKBM se vrstijo. FOTO: Dare Čekeliš

"Če predhodno niste vedeli za pasti postavljenega modela privatizacije, potem ocenjujem, da niste sposobni voditi ministrstva za finance. Če pa je vaša vloga v tej farsi aktivnejša, pa se vam mora nemudoma prepovedati stik z državnim premoženjem in javnimi financami," je poslanec SNS Sašo Peče zapisal v pozivu k odstopu, ki ga je poslal na ministrstvo za finance. V pismu Peče finančnemu ministru Andreju Bajuku očita netransparenten model privatizacije Nove Kreditne banke Maribor (NKBM).

V SNS so pozvali finančnega ministra Bajuka k odstopu.
V SNS so pozvali finančnega ministra Bajuka k odstopu. FOTO: 24ur.com

Peče je spomnil, da je na model privatizacije NKBM opozoril že v začetku decembra, ko je vlada odločala o prihodnosti banke. Dejstvo je, tako Peče, da so se posamezniki znotraj vlade odločili, da večinski delež NKBM, namenjenega dobro poučenim vlagateljem, namenijo tujim institucionalnim vlagateljem - pod pretvezo tuje profesionalnosti in dolgoročnosti njihovega interesa kot vlagateljev.

Delnica NKBM se je skoraj zvišala na 40 evrov.
Delnica NKBM se je skoraj zvišala na 40 evrov. FOTO: POP TV

"Žal so se moje napovedi uresničile. Tujim povezanim institucionalnim vlagateljem ste tako omogočili milijonske zaslužke v nekaj dneh na račun slovenskega zaupanja pravnih in fizičnih oseb v NKBM," je prepričan Peče, ki pravi, da se prva faza privatizacije NKBM s tem ni zaključila. "S kontrolo cene vrednostnega papirja in z vnaprejšnjimi dogovori ste omogočili kratkoročno parkiranje lastništva in začetek faze koncentracije papirjev, preko nizozemskih Antilov in ostalih off shore," je zapisal Peče.

Kot je še prepričan poslanec SNS, se je privatizacija NKBM prelevila v izigravanje primarnega domačega sektorja v iskanju lastniškega deleža NKBM in v usmerjanje vrednosti delnice NKBM.

SDS: Prodaja je bila transparentna

Meni tudi, da je odziv opozicije glede NKBM pretiran in nedosleden. "Zakaj niso protestirali, ko je bil objavljen program prodaje NKBM ali ko je bil objavljen prospekt?" se je vprašal. Poudaril je še, da današnja opozicija v času, ko je bila na oblasti, ni nikoli izvedla takšne prodaje. Po njegovem mnenju je sedanja opozicija takrat "ignorirala državljane pri umiku iz države iz gospodarstva".

Prvič je bila izvedena takšna prodaja državnega deleža v podjetju, v kateri so lahko sodelovali vsi državljani, je na očitke odgovoril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. "Prodaja je bila transparentna in korektna," je poudaril, hkrati pa priznal, da Slovenija še nima izkušenj s tako vrsto prodaje.

Dejstvo, da tuji dobro obveščeni vlagatelji na borzi že prodajajo delnice NKBM, je komentiral z besedami, da je to poslovna odločitev samih skladov. "Njihove poslovne odločitve se hitro spreminjajo," je poudaril in dodal, da vnaprej teh stvari ni možno predvideti in določati. Obenem se je zavzel za načelo prostega trga in svobodno konkurenco.

Rekordna vrednost delnice

Danes je enotni tečaj delnice NKBM končal še višje kot v četrtek. Delnica se je skoraj zvišala na 40 evrov, zmanjkalo ji je le en cent. Povprečje vseh sklenjenih poslov je znašalo 39,73 evra, kar je za 3,09 odstotka višje od včerajšnjega tečaja. Po podatkih ljubljanske borze je skupni promet z delnicami NKBM znašal 5,3 milijona evrov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUCA.1
28. 02. 2013 12.37
Manja pod narekovajim če že pišeš karkoli se predstavi v svojem imenu in ne blati imela drugih.ti nisi manja ampak si moški , ne bom pisal kateri ker itak veš.Ne morm vrjet da lahko počneš take stvari.mej jajca in napiši Svoje pravo ime!!! Imaš preveč časa raje se posveti sebi in pusti druge pri miru !!!
viktore.vrbnjak
01. 08. 2020 16.00
tirolec
17. 12. 2007 20.39
Ajde Sašo le tako naprej, podobnih dedcev bi bilo potrebno samo podpirati v takih izjavah. Če Zmago se trudi to daje kaj slutiti in tu je keč - vam povem. Se vprašam ali so še pošteni ljudje na slovenski zemljici...?
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 19.36
Dober večer; Tedy1967, kar veselo kličite, čakam :) tako nora pa nisem, da bi se predstavila z imenom in priimkom.lol Politik70, ne iščem stikov, ko pa bom, boš izvedel prvi. Neli, toliko se spoznam, da me navaden bralec zakona ne pelje " na stran". Zelo rada deliš nasvete opažam.. a to tudi pri sebi upoštevaš ali ....?
Tedy1967
17. 12. 2007 19.19
Eno Manjo Kranjc je izpisalo za Celje- Pod Gabri 29, tako, da lahko najdete celo njeno telefonsko številko in če je taprava lahko komunicirate po telefonu o aktualnih temah. Joj kdaj se bo folk odvadu pisat ime in priimek po forumih, mar ne vejo, da so takoj razgaljeni.
neti
17. 12. 2007 16.55
Prašek pozdavljen * ☺ * Sede? Pa smo pri poljubu z žgočim feferonom in to že kar malo prepogosto, sedaj pa še Tankoilius sub. spp. kaktus, ki pika in bode, k sreči me zgreši, morda ga zima malo umiri, posuši.. Zimsko idilo, Neti ..
politik70
17. 12. 2007 14.52
Manja Po skupnem koncilju , po tvoji metologiji levo usmerjenih, smo ugotovili ,da je manjakranjc osamljena oseba , ki preko 24 kur išče stike! Zato vsem opozorilo pred osamljeno Manjo! Pozdrav Politik70
neti
17. 12. 2007 14.45
Manja, Ali se na zavarovalništvo tudi spoznaš? Zakone, podzakonske akte, in Novele, ki si zaslužijo zvezdico .. Pa daj ga ne lomi, saj si prijetna sogovornica, včasih ga pa pošteno lomiš. Droben nasvet, drži se svoje stroke, kakršna že koli je, pa malo v BTC € v promet spravi, da prehitiš inflacijo, ali pa kakšna pijačka, le da dan ti bo lep .. Neti ..
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 14.11
neti, očitno se ti spuščaš na področje, ki ga ne poznaš! Pa ja ni tudi tebi stopilo natolcevanje tja-po-prek ? To pa res nisem pričakovala od tebe. Ko vlečeš besede iz konteksta si vzami saj čas in beri nazaj...tok za prvič. Pozdrav Manja Kranjc
neti
17. 12. 2007 14.10
Politik hvala, Lepo MMRM , mmm in še ena code, pa saj veš .. Neti ..
neti
17. 12. 2007 14.05
Manja, Manja, ali poznaš Zakon o zavarovalništvu, ali ti je poznana Novela Zakona, mislim, da ni. Zato pusti razne hrbtenice in ostale pridevke; vem, da vam manjka miljarda€, samo tako preprosto je to, vseznalčki jo bojo našli kje drugje, Triglav .d. d. pa omenjaj previdno, toliko za prvič. Bo menda dovolj, ali pa ne, kaj se ve pri tebi .. Lp Neti
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 14.00
O Neti, O seveda vem kaj nosijo sporočilnega drobne snežinke. Že dolgo dolgo časa se nekateri trudijo proti taki prazničnosti, kot smo jo deležni.... Pozdrav Manja Kranjc
politik70
17. 12. 2007 13.59
Neti Pozdravljena! Ker se Prašek in Borec že celo dopoldne prerekata kdo bo katero paljela na kavo (Manja Špelčy) Bi se pa še jaz opogumil in te povabim na čaj! ☼ Code MMRM... Pozdrav Politik70
neti
17. 12. 2007 13.52
Lepo pozdravljeni, Manja ali veš kaj nosijo drobne snežinke? Lepo sporočilce, pa saj veš komu .. Lep dan in veliko veliko .. Neti ..
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 13.41
Tonček Balonček, Do sedaj še nobenega niso nagnali, pa so delali veliko hujše stvari. Ker pa si zagovornik takega sistema, pa upam da boš užival po letu 2008, ko boš dobil nove stare ministre. Mi lahko odgovoriš, kdo je torej alternativa, če pa so te ki naj bi sedaj zamenjali sedanje ravno te, ki so nekoč zamenjali...torej bodi konstruktiven Balonček. Drugače boš med tistimi prvimi, ki bodo šli peš na luno:)
Prvo Bore
17. 12. 2007 13.30
matjaz.jah prav imaš !! Vsak je rojen za svoj poklic in ne moraš delati v poklicu, ki ga nimaš rad. Glede teh akademij je pa škoda se pogovarjat, ker mi gre na kozlaje !!
matjaz.jah@gmail.com
17. 12. 2007 13.14
Tonček tako je in tak pač je......
Tonček Balonček
17. 12. 2007 13.11
Ali vam res ni jasno, da bodo Janšo nagnali, prej ko slej, ne Vatikan, ne ZDA, ne Evropa, ne nihče ga ne bo več gledal, rdečkarji bodo le dodali svoj piskrček, to bo vse! Na koga naj se še opira, če želi obdržati oblast? Na zdrave sile? Pač ni opravil naloge, za katero je bil nastavlejn, kaj ni to čisto normalno!?
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 12.54
matjazjah, temu ne ugovarjam in se popolnoma strinjam Oba pa veva, da taki stranski produkti pač so in temu se v neki meri ni moč izogniti.
matjaz.jah@gmail.com
17. 12. 2007 12.48
manja, res je da so bol kvalitetnejše če govoriš o načinu ravnanja z študenti(te po rokah nosijo ker si plačal, niti ni tako teško kot na univerzi) ampak preden sem se odločil kje študirat sem se pogovarjal z eno kolegico ki dela v kadrovski službi in je rekla, ko dobijo polno prošenj prvo razvrstijo na en kup tiste iz privatnih na drugi pa iz univerz....in seveda imajo tiste iz univerz veliko prednost! Ne vem če si prej zasledila...jas si ne želim samo tega da bi vsi taxisti postali doktoriji če razmeš? to je edina stvar ki me moti. kaj pa porečeš na to?
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 12.40
matjaz.jah, zelo na hitro in tudi prepričljivo je, da so privatne šole kvalitetnejše. Mogoče je slišati bizarno, a oba veva da je temu tako. Starši bodo pač imeli izbiro in tako postaviti svojega otroka na najboljšo možno pot do uspeha..dejavnikov pa je več in tudi mislim, da bi lahko prebral kaj na tujih straneh, kjer je ta praksa že domača ok? prašek, sem shranila in dobiš kak mail. Špelčy, za praška še nevem če je Martin Krpan; a nekaj soli premore:)