Pedro Opeka: Nominacija je priznanje za delo vseh misijonarjev

Slovenski misijonar Pedro Opeka je bil ganjen, ko je njegovo nominacijo za Nobelovo nagrado podprla tudi slovenska vlada. Zahvalil se je ljudem dobre volje, ki so po njegovem mnenju hoteli podpreti ne njega osebno, ampak delo vseh misijonarjev, redovnic, laikov in tudi domačinov v skupnosti na Madagaskarju.

"Hvala vsem ljudem dobre volje, ki so hoteli podpreti delo – ne neko osebo, ne mene osebno – delo, ki ga opravljamo," je v pogovoru za Radio Vatikan dejal slovenski misijonar Pedro Opeka. Pri tem je poudaril, da v Skupnosti dobrih prijateljev (Akamasoa), ki živijo na smeteh v slumih v Antananarivu, glavnem mestu Madagaskarja, ne dela sam.

"Okoli mene je polno drugih misijonarjev, so slovenski misijonarji, redovnice, laiki, so domačini," je pojasnil in kot posebej razveseljivo dejstvo izpostavil, da se v delo skupnosti vključuje vse več domačinov, ki želijo pomagati sonarodnjakom, in danes predstavljajo večino sodelavcev v skupnosti. "Če bi bili zmeraj samo tuji ljudje tisti, ki delajo za domače ljudi, potem ni bodočnosti v tem delu," je ocenil.

Pedro Opeka

(Foto: Blaž Garbajs)

Njihovo delo je postalo znano po svetu, meni Opeka, ker so "spoštovali človeka, ker smo človeku zaupali in ker smo poskušali temu človeku, ki je bil izključen iz družbe, zaupati in smo si mislili: ta človek ima enako vrednost, dostojanstvo, kot ga imamo vsi drugi". 

Kot je znano, je nominacijo misijonarja Opeke za Nobelovo nagrado za mir predlagal evropski poslanec Lojze Peterle.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 52
 
pridnaovčka 11.03.2013 13:40:24
cigla,ajde oladi...
Več komentarjev