Turk: 16 milijonov evrov, do zadnjega evra, bo šlo za znanost in visoko šolstvo

Rektorja univerz v Ljubljani in Mariboru sta na ministra Turka znova naslovila vprašanje, kje je navedeno, da se dodatnih 16 milijonov evrov za visoko šolstvo letos porabi za preprečitev bega možganov, kot to pojasnjuje on.

Rektorja univerz v Ljubljani in Mariboru Stane Pejovnik in Danijel Rebolj ministra Žigo Turka sprašujeta, kje je navedeno, da se dodatnih 16 milijonov evrov za visoko šolstvo letos porabi za preprečitev bega možganov, kot to pojasnjuje minister.

Navedbe na spletni strani ministrstva, da gre pri dodatnih 16 milijonih evrov za visoko šolstvo v letu 2013 in za znanost v letu 2014 za sredstva, ki jih je DZ sprejel s primarnim namenom, da prepreči beg možganov, po njunih navedbah predstavljajo "grobo zavajanje javnosti".

Rektor Radovan Stanislav Pejovnik

Rektor Univerze v Ljubljani Stane Pejovnik (Foto: POP TV)

Ob tem navajata, da je DZ ob sprejemanju proračuna z veliko večino prisotnih poslancev sprejel sklep, da se pri ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v okviru programa Višje in visokošolsko izobraževanje povečajo sredstva za podprogram Dejavnost visokega šolstva za 16 milijonov evrov. V pojasnilu k tej določbi pa je navedeno, da bodo s tem "zagotovili izvajanje visokošolskega izobraževanja v letu 2013 ter izvedbo programov prve in druge stopnje v zakonskih okvirih," navajata rektorja.

Turk ima po njunih besedah vso pravico in celo dolžnost, da iz proračuna ministrstva nameni dodatna sredstva za preprečitev bega možganov, "vendar bi pričakovali, da boste že v osnutku proračuna zahtevali dodatna sredstva v ta namen". "Vašo sedanjo reinterpretacijo navajanja negativnih posledic bega možganov lahko razumemo le kot poskus izigravanja volje poslancev, ki je v zgoraj citiranem amandmaju povsem nedvoumno izražena," sta prepričana rektorja.

Glede razpisa za vpis v programe visokega šolstva za leto 2013/2014, v katerem naj bi po pozivu ministrstva znižali število vpisnih mest na programih humanistike, umetnosti, družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved, pa odgovarjajo, da je bilo uvajanje usmerjenega izobraževanja in skupnih programskih jeder "prva točka, na kateri smo se Slovenci enotno uprli diktatom iz Beograda in dejansko začeli aktivnosti za samostojno državo".

Če meni, da je število študentov na omenjenih področjih previsoko, bi pričakovali, da minister za ta področja najprej omeji koncesije privatnim fakultetam, poudarjata rektorja.

Danijel Rebolj

Rektor mariborske univerze Danijel Rebolj (Foto: Aljoša Kravanja)

Rektorji treh univerz so javno vprašanje na ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Turka, ali bo upošteval sklep DZ in namenil dodatnih 16 milijonov evrov za izvedbo študijskih programov visokega šolstva, naslovili že 23. decembra lani. Pejovnik in Rebolj pa danes to vprašanje zastavljata znova.

Turk: Denar bo šel za znanost in visoko šolstvo, le nekoliko 'ciljano'

Turk je ob robu ogleda pogorele šole v Kočevju vnovič pojasnil, da bo omenjenih 16 milijonov evrov do zadnjega evra šlo za znanost in visoko šolstvo, vendar nekoliko "ciljano". "Za to, da poskušamo vplivati na pomladitev in odpiranje perspektiv tistih mladih raziskovalcev, ki sedaj zaključujejo in imajo čedalje slabše možnosti, da najdejo zaposlitev v Sloveniji," je dejal.

Sklep DZ, s katerim so 16 milijonov evrov namenili za visoko šolstvo v letu 2013 in 16 milijonov za znanost v letu 2014, pa minister razume kot tehnično rešitev. Po njegovem mnenju si verjetno nihče ne želi, da bi letos denar prejelo le eno področje, prihodnje leto pa le drugo področje. Del sredstev, ki pridejo na področje znanosti, pride namreč tudi na univerzo, le v nekoliko drugačni obliki, je pojasnil minister.

Ministrstvo za izobraževanje: sredstva bodo enakomerno razporejena

Na očitke rektorjev so se odzvali tudi na ministrstvu za izobraževanje. Kot so navedli, se jim ne zdi pametno, da letos vseh 16 milijonov evrov namenijo izključno visokemu šolstvu, v letu 2014 pa izključno znanosti, kot je bilo zapisano v dopolnilih, temveč bodo sredstva enakomerno razporedili na obe področji v obeh letih.

Odgovarjajo tudi na navedbe rektorjev v zvezi z vpisi v programe visokega šolstva. Očitki, da minister noče pogovorov z rektorji, so po trditvah ministrstva neresnični, saj da se minister v času svojega mandata z nikomer ni tolikokrat srečeval kot ravno z rektorji.

Ministrstvo je, kot so še pojasnili, želelo celovito razpravo o vpisni politiki z rektorsko konferenco že od začetka oktobra, "na kar pa rektorji niso pristajali, saj so ga pogojevali s pogovorom s tremi ministri na temo vladne politike, vizije in strategije do visokega šolstva".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 10
 
Prihaja 03.01.2013 10:06:38
Mogoče bo šel denar v kaki pametni smeri, ko bo prišel do cilja bo od 16 milionov evrov ostala samo še pesmica "Ne bežimo iz Slovenije". Vse ostalo bodo kolegi posredniki in prijateljske agencije pokasirale. Ja tako se to dela pri nas.
Več komentarjev