Gospodarstvo

Ideje za reševanje Peka: od ohranitve dosedanje proizvodnje do lastne blagovne znamke znane oblikovalke

Tržič, 14. 03. 2016 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./STA/S.S.
Komentarji
65

Dva meseca po tem, ko je na kranjskem sodišču stekel stečajni postopek Peka, se pojavljajo različne rešitve za čevljarstvo v Tržiču. Medtem ko bi nekateri ohranili podjetje v obliki, kot je bilo do sedaj, pa se pojavljajo tudi bolj drzne rešitve. Stečajna upraviteljica naj bi sicer predvidoma do konca meseca že sklenila pogodbe za najem Pekovih prostorov.

Na razpis za najem prostorov in opreme Peka je prispelo okoli 15 ponudb.
Na razpis za najem prostorov in opreme Peka je prispelo okoli 15 ponudb. FOTO: Miro Majcen

Stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše preverja ponudbe, ki so prispele na razpis za najem Pekovih proizvodnih trgovinskih in skladiščnih prostorov. Teh je okoli 15 različnih, tako za najem posameznih prostorov kot tudi za najem Peka kot celote. Do konca meseca, ko naj bi se izpraznile še zadnje trgovine, naj bi pogodbe za najem s ponudniki tudi sklenila. Kot je za STA pojasnila Tamšetova, je za nekatere prostore več interesentov. Zato se z njimi še pogovarja, da bi iztržila kar najboljši dogovor. Do konca tega tedna pa bo morda že lahko povedala, kako se je odločila, vsaj glede posameznih nepremičnin, medtem ko naj bi bile najemne pogodbe podpisane do konca marca.

Peko je šel po 113 letih delovanja konec januarja v stečaj.
Peko je šel po 113 letih delovanja konec januarja v stečaj. FOTO: Miro Majcen

Eno od celovitejših ponudb je podalo gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije, ki je pripravilo poslovni načrt za socialno podjetje Peko Slovenija Kooperativa. Podjetje bi najelo proizvodne prostore v Tržiču, odkupili pa bi tudi zaloge Peka. Njihova ponudba naj bi bila tudi najvišja – za 600 kvadratnih metrov proizvodnih površin in strojev so ponudili 2800 evrov na mesec.

Tudi sin nekdanjega dolgoletnega direktorja Peka Janez Bedina si želi ponovno oživiti proizvodnjo. Najel bi celotno poslovno stavbo z opremo, za kar ponuja 1505 evrov mesečne najemnine, poleg tega pa ponuja še 2600 evrov mesečne najemnine za pet trgovin. Poudaril je še, da bi prevzel vse stroške celotne tovarne in petih trgovin, zato meni, da tako ponudba Osveščenih prebivalcev Slovenije ni najvišja. Izdelke pa bi tržil pod isto blagovno znamko. Dodal je, da želi proizvodnjo ohraniti v Tržiču in da se v prihodnosti želi z lastnimi trgovinami širiti tudi po svetu. 

Oblikovalka bi z manjšo ekipo takoj začela izdelovati čevlje

Na razpis za najem prostorov v lasti Peka ter njihove opreme in strojev se je prijavila tudi znana oblikovalka čevljev Alja Viryent Novak. Čevljarka bi najela del proizvodnih prostorov v velikosti 100 m2 in nekaj strojev. 

Kot pravi Viryent Novakova, je že v preteklosti večkrat poskušala sodelovati s Pekom, vendar si nekdanje vodstvo tega ni želelo. "Vse, kar sem si želela, je to, da bi Peku pomagala pri oblikovanju bolj sodobnih čevljev, s katerimi bi lahko prodrli tudi v svet in da Peko ne bi končal v stečaju," dodaja.

Alja Viryent Novak bi rada čim prej znova zagnala proizvodnjo čevljev v Tržiču, ko bo možno pa bi odkupila tudi blagovno znamko Peko.
Alja Viryent Novak bi rada čim prej znova zagnala proizvodnjo čevljev v Tržiču, ko bo možno pa bi odkupila tudi blagovno znamko Peko. FOTO: Miro Majcen

Prepričana je, da bi lahko s čevljarsko tradicijo v Tržiču nadaljevali. Sama si sicer že dalj časa prizadeva širiti lastno dejavnost, rada bi namreč ustvarila manufakturo čevljev. V času, ko je pisala poslovni načrt, je prišla novica o stečaju Peka. "Ukrepala sem takoj, uvidela sem priložnost, da bi lahko del prostorov in neprecenljivo znanje ljudi o izdelavi čevljev povezala v svoje sanje o lastni manufakturi," pravi Viryent Novakova.

Oblikovalka združuje tradicionalno ročno izdelavo čevljev s sodobnim dizajnom.
Oblikovalka združuje tradicionalno ročno izdelavo čevljev s sodobnim dizajnom. FOTO: Janez Marolt

Sestala se je s stečajno upraviteljico Peka in si z ekipo delavcev ogledala prostore. "Če stečajna upraviteljica izbere mojo ponudbo, bomo z najožjo ekipo delavcev takoj začeli izdelovati čevlje," pravi čevljarka. Njena vizija pa so kakovostni čevlji z vrhunskim dizajnom, ki bi jih tržila po vsem svetu. 

Viryentova si sicer želi lastne blagovne znamke, a kot pravi, bi se potegovala tudi za znamko Peko. Ta sicer v tej fazi še ni bila na prodaj, saj še ni bila izvedena uradna sodna cenitev. "V prvi fazi si želim, da bi lahko čimprej začeli izdelovati čevlje in ker lahko zaenkrat razpolagam s svojo blagovno znamko, bomo začeli izdelovati čevlje pod mojo znamko," pravi oblikovalka. Kot pravi, ima idejo za kolekcijo nosljivih čevljev, primernih tudi za starejše ljudi, ki bi se prodajala.

Viyent Novakova pravi, da se je za morebitno sodelovanje že dogovorila z okoli 15 delavci Peka, s katerimi bi začela proizvodnjo. V nadaljevanju pa si želi, da bi se jim pridružilo še več delavcev.

Peko je po 113 letih konec januarja šel v stečaj. Stečaj je sprožila odločitev bank, ker so zavrnile načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja in ker državni lastniki niso podprli potrebne 4,4-milijonske dokapitalizacije za preživetje in preoblikovanje podjetja. Delo bo izgubilo 156 zaposlenih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rok Ruži? 1
19. 02. 2018 22.17
+1
Peko kooperativa je po mojem mnenju prevara. Na Facebooku sem vprašal, kaj vlagatelji dobijo za svoj vložek in kako so zaščiteni, pa so me odstranili. Če jih takšna vprašanja tako znervirajo, so po mojem mnenju brez dvoma prevaranti.
brezcasni
14. 03. 2016 21.42
+7
100 m bi najela?????? a se heca....toliko bi najel vsak obrtnik s pozitivno 0....
SEJBOBOL
14. 03. 2016 17.59
+6
Ne znajo , k pa drugi pridejo pa vse poteka normalno ...
Jožajoža
14. 03. 2016 17.35
+17
naj prinese denar, svoj ne bančni. prosim banke, da ne bodo nasedale frazam,idejam in leporečenju. denar, vsaj 80% lastnih sredstev je pogoj, da bomo davkoplačevalci kreditirali PEKO. SAJ, TI,KI BI OBUDILI PEKO, SO SUHI KOT SAHARA, v bančnih računih mislim.
Bofur
14. 03. 2016 17.25
+0
Da je v Sloveniji 300.000 revežev, je krivda te naše SLOVENSKE politike, ki znižuje davke na dobičke, na kapital, na kapitalske rente, dividende, na enormne plače. Sirijski begunci že ne morejo biti krivi za to, da upokojenec z borno pokojnino ne more preživeti, da revni Slovenci nimajo za kruh, za vrečko makaronov. To je krivda NAŠIH politikov. Od njih, od slovenskih politikov, ne zahtevamo višjih plač, obdavčitve kapitala, kar je po svoje NORO, ampak da postavljajo žične ograje. In da nas "branijo" pred Sirijci
ptkc?f
14. 03. 2016 17.10
+0
Jaz pa podpiram idejo, da bi del Peka oz. kasneje celo znamko kupila Alja Viryent Novak. Zakaj pa ne. Peko rabi predvsem prenovljen dizajn. Znanja pri izdelavi jim pa ne manjka in bi bilo škoda, da se izgubi.
Darko32
15. 03. 2016 08.10
+4
Točno to. Kot spremljam proizvodnjo raznih izdelkov po svetu je največji problem pri izdelavi nekega izdelka znanje in praksa. V Sloveniji je znanja dovolj ampak z razvojem tehnologij počasi tudi zaostajamo za ostalim svetom. Mi smo v zaostanku v tehnologiji za cca 15 let za drugimi. Tukaj so krivci vse politične opcije od levih do desnih, ki kradejo na veliko denar. Svečo pa jim drži javna uprava.
nikhrast
14. 03. 2016 15.48
+13
Zelo enostavno, kdorkoli ga kupi, nobenih subvencij in nobenih kreditov od državnih bank.
valjhunsinkajtimara
14. 03. 2016 15.41
+6
luka Mesca na čelo!
janezpodre
14. 03. 2016 15.21
+14
Vsak od teh, ki bo uspel na natečaju, bo tisti hip zahteval pomoč od države /torej od mene/, nakar bo pol leta nakladal, pozabil plačat prispevke in odpeketal v sončmi zahod, tko, ko una p*asica iz Mure.
butalistan
14. 03. 2016 13.35
+2
vse v JU pa bo! niso nič slabši od carinikov! Ostale pa v penzijo! le tako bo gibalo razvoja dalo najboljše rezultate kajne koprivca -koritnik blesavi!
glava2
14. 03. 2016 13.23
+20
seveda si vsi želijo oživitev, seveda na račun davkoplačevalcev, AHA Mura je vzgled! in nehajmo metat denar lopovom!!!
sejboboljjj
14. 03. 2016 12.57
+4
Pa kdo bo kupoval take čevlje, pa za tako ceno?? Mogoče edin žena od Pahorja, ta si pa lahko privošči. S slovensko plačo edin v Pitarellota haha.
kiboko
14. 03. 2016 12.56
+8
Omenjene rešitve so precej bedne, 100 m2 in deset delavcev ni nobena rešitev. Ne le, da je to zgolj desetina zaposlenih, kje so tukaj tehnologi, marketing, logistika ipd. Podjetje ni zgolj proizvodnja.
Von_Clausewitz
14. 03. 2016 12.53
+24
Kar se pa tiče Peka, lahko povem le to, dokler boste z modeli v srednjem veku Vas ne spasi niti bančna finančna injekcija, za katero smo jo dobesedno vrgli v smeti oz. bančni in politični mafiji v žep.
Von_Clausewitz
14. 03. 2016 12.56
+11
Očitno vodje Peka so igrali na to karto...delali so modele za starčke, ker so pač bili lojalni pri nakupih...zdaj, ko ni več pokojnin...pa je posel propadel, tako kot večina Slovenskih podjetij, ki so bankrotirala. Dejstvo je, da to državo vodijo sami nesposobneži in propali politiki. Lopovi pa pridno kasirajo na račun obubožanega naroda !
MATEJ5321
14. 03. 2016 13.01
+7
Pekovi čevlji so odlični. Res niso poceni, ampak so res dobri. Ti pojma nimaš zakaj gre. Nobeno, še tako odlično podjetje ne bo uspelo, če ga bodo izčrpavali. Ponavljam čevlji so odlični in ti si butalec :)
Darko32
15. 03. 2016 08.17
+2
Von_Clausewitz Lahko ti priznam da si zadel bistvo propada Slovenske industrije. Politični kadri v vodstvih in niso dovolili mladim z naprednimi idejami, da nebi prišli v podjetje. Povzročili so kolaps na celi črti. Sočasno pa so vsi ciljali na subvencije takšne ali drugačne in rezultat dela je tukaj. Žalostno pa je to, da je desni blok nadaljeval z političnim kadrovanjem in nastavljal spet politični kader in imamo drugi prier, kjer so pomagali krasti in uničevali podjetja. V politiko pa so šle samo barabe in lopovi, da si zagotovijo privilegije za naprej. PEKO je kvalitetno delal, vendar se ni vlagalo v razvoj in modernizacijo. ČAs jih je povozil in slika je pred nami.
Netajkun
14. 03. 2016 12.22
+10
Pravilen način reševanja Peka bi bil . . . . če bi za začetek vsi parlamentarci kupili po 3 pare njihove obutve , vladajoči pa po 5 parov . . . . in obvezno pritegnili še družinske člane , širše sorodstvo in prijatelje ( vsak po 2 para ) . Potem bi tudi mi . . . zveste in poslušne ovčice . . . dodali vsak svoj par .
MATEJ5321
14. 03. 2016 12.51
+9
In potem bi zaprli meje in omejili uvoz. Tako bi lahko kupovali še samo pekove čevlje. hahahaha
kiboko
14. 03. 2016 13.02
+0
Bla, bla, bla ... Peko je proizvajal 4 mio čevljev letno. Rešitev je da vsi kupimo vsaj dva para čeveljev na osebo ... če bi hoteli po tej poti reševati Peko. Alternativa je pa vstop v 21. stoletje.
User1063544
14. 03. 2016 15.00
+3
"Potem bi tudi mi . . . zveste in poslušne ovčice . . . dodali vsak svoj par" Kaj če delaš reklamo za Stokholmski sindrom??? Ovčica... Sam si opisal problem: Dokler se bomo mi videli ko neke ovce se ne bo nič spremenilo. Zdaj ko je vse pocrkalo prihajajo pametni ven z idejami.. ;) Slovenci namesto da bi dali 20€ več za slovenski USNJEN čevelj.. Dajete raje pol manj za neko dahpapo ki zdrži 5 km hoje... Hja... zdaj pa si je Peko sam kriv ker je imel drage čevlje?? Hja... če bi bil Peko Nemški Bäcker z dolgo tradicijo, bi za te iste čevlje dali še 2x več od pekove cene... To pa nekaj na podporo slovenske industrije in njenih izdelkov.
proletarec1
14. 03. 2016 12.20
+14
PEKO NAJ OSTANE POŠTENIM TRŽIČANOM. TO SODRGO, KI HOČE PO STEČAJNEM POSTOPKU , ČIM BOLJE NAPOLNITI ŽEPE PA PO HITREM POSTOPKU POBRCATI , STRAN OD KORITA.BANKE ZBUDITE SE!!!!!!!!
MATEJ5321
14. 03. 2016 12.56
+3
"Banke v državni lasti, zbudite se" One so že budni veš čas, tle imajo veliko podporo. steboj vred :)
kiboko
14. 03. 2016 13.03
+1
Se strinjam, pošteni prebivalci Tržiča naj prodajo hiše in dokapitalizirajo Peko ter odplačajo njegove dolgove. Kako naj jih v to prisilimo?
proletarec1
15. 03. 2016 18.54
-1
Vakcinar
14. 03. 2016 12.02
+8
Sam sem si kupil gojzarje od Alpine in dva para čevljev od Peka. Vedno sem kupoval od Mure. Sedaj pa g. župan, lepo vas naprošam, da mi letos ne boste računali meteorne vode, ki jo uporabljam na vrtu, drugače si kupim kitajske hlače.
dr.dare
14. 03. 2016 11.38
+25
kar koli mislite delat delajte s svojim in ne državnim denarjem!!
MATEJ5321
14. 03. 2016 11.43
-4
In ti misliš, da bodo komunisti delali s svojim denarjem. To si pa lep vic povedu :)
piljan
14. 03. 2016 11.57
+7
In kje tebi pametnjakovič ,da so komunist?
MATEJ5321
14. 03. 2016 12.39
-3
piljan "pametnjakovič", če to ne veš ne veš ničesar o politiki. Malo pomisli kako se kje dela in kje so se ućili. Tako volilci kot politiki. Posebej pa se vprašaj, kdo ti pere možgane. Da niti slutiš ne kaj se dogaja. Kaj šele da bi vedel. In če ne veš, da je politika obraz ljudstva :) In če si ne želiš priznati resnice ? ...
MATEJ5321
14. 03. 2016 12.50
kiboko
14. 03. 2016 13.12
-1
Tujega denarja nočemo, ker bi nas izkoriščal. Lastnega denarja nimamo, ker smo revni. Ostane samo še opcija, da država vzame kredit in se dela z državnim denarjem ... Tako zahteva ljudstvo.
piljan
14. 03. 2016 13.23
+1
Matej,jaz sem mogoče že pijan,pa se tudi streznim,ti pa pameten nikoli.Če komunisti še obstajajo,so kvečjemu še v sekti,ki jo vodi zaprisežen komunist ,DR ivan,pa še ta počasi propada.Se mi prav smiliš,da še vedno povsod vidiš komuniste.Ali sploh spiš od strahu pred njimi?
Naveli?anec
14. 03. 2016 11.37
+22
Evo totalni kretenizem na delu... Namesto da bi začeli delat širši javnosti privlačno obutev po normalnih in dostopnih cenah se bojo rajši usmerili na trg petičnežev in preserantov in delali čudne štikle za ogabno ceno...
kiboko
14. 03. 2016 12.05
+11
Širši javnosti privlačno obutev po normalnih in dostopnih cenah se izdeluje na kitajskem.
SirNoxy
14. 03. 2016 12.20
+6
Problem večine Slovencev je da bi radi kupovali po najnižjih cenah in pri tem noben ne gleda na kvaliteto.. Drug problem pa je da v naših trgovinah lahko pustiš tudi 100€ za čevlje na koncu pa ugotoviš da bi bilo vseeno če bi kupil tiste za 20€.
Von_Clausewitz
14. 03. 2016 12.50
+0
Kvalitete ne boš dobil nikjer, če ta ni na znižanju vsaj 75% ! Ni zastonj poceni roba... Sicer pa sam delam v trgovini že desetletja in vedno več opažam folka, ki bi imeli kvaliteto za malo nič ? Japajade...
kiboko
14. 03. 2016 13.14
-1
V državi, ki meji z Italijo, govoriti o kakovosti v kontekstu Peka je precej hecno.
plotter123
14. 03. 2016 11.37
+2
ja ja kradeš varoš