Slovenija

FOTO: Ko poči petarda, nič ni več tako, kot je bilo

Ljubljana/Maribor/Izola, 19. 12. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Jurinčič/M.K./STA
Komentarji
94

December zaznamujejo tudi poki petard, ki niso moteči le za veliko ljudi, temveč tudi za živali. Pri uporabi pirotehničnih sredstev pa moramo paziti predvsem na varnost, saj imajo poškodbe zaradi eksplozij tako fizične kot psihične trajne posledice.

Črnomaljski policisti so pretekli konec tedna obravnavali primer hude poškodbe zaradi petarde. V soboto se je po roki hudo poškodoval 8-letnik, ki je s prijatelji našel neeksplodirano petardo. Iz nje je stresal smodniško zmes in z vžigalnikom zanetil ogenj, pri tem pa je petarda eksplodirala.

Z veselim decembrom se začne obdobje ognjemetov. Številni so organizirani, a med prazniki pogosto tudi sami posežemo po pirotehničnih sredstvih. Ker pa je nepravilna uporaba teh lahko zelo nevarna, so v nadaljevanju zbrani nekateri nasveti, kako ravnati v primeru poškodb.

Poškodovanca je treba najprej odpeljati v mirno okolje, kjer ga skušamo pomiriti in mu ponuditi pomoč, je za 24ur.com pojasnil zdravnik Roman Košir z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. "Rano čim prej sterilno oziroma vsaj čisto povijemo in takoj poiščemo zdravniško pomoč. S poškodovano okončino naj ne giblje, dobro je, da jo ima imobilizirano v trikotni ruti, kadar gre za poškodbo rok," je še svetoval.

Vsako leto sicer na mariborski urgenci pomoč poišče do deset oseb, največkrat imajo manjše poškodbe. V enem do dveh primerov gre za trajne hude posledice. Najpogostejše poškodbe, s katerimi imajo opravka, pa so poškodbe dlani, prstov, raztrganine kože in opekline.

Najpogostejše poškodbe, ki so posledica neprevidne uporabe pirotehničnih sredstev, so poškodbe rok in oči.
Najpogostejše poškodbe, ki so posledica neprevidne uporabe pirotehničnih sredstev, so poškodbe rok in oči. FOTO: Tomaž Ungar

Mladen Gasparini, predstojnik Oddelka za kirurgijo v Splošni bolnišnici Izola, pa je za 24ur.com povedal, da je pomoč pri poškodbi odvisna od poškodovanega organa. Običajno pa gre za opekline. V tem primeru je treba najprej poskrbeti, da niso možne dodatne eksplozije pirotehničnih sredstev. Če ocenimo, da gre za težje poškodbe, nemudoma poiščemo zdravniško pomoč.

Pri manjših opeklinah prizadeti del telesa hladimo pod tekočo mrzlo vodo vsaj deset minut. Z rok odstranimo morebitne prstane in zapestnice ter rane prekrijemo s sterilnimi zloženci in narahlo povijemo. "Lahko vzamemo kakšen blažji analgetik, na primer paracetamol," je dejal Gasparini.

"Poškodb očesa ne spiramo, temveč oko samo sterilno pokrijemo in obiščemo zdravnika, izjema so kemične poškodbe očesa, kjer oko obilno izpiramo pod tekočo vodo vsaj 20 minut," je pojasnil.

Policija poziva starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, da opozarjajo na nevarnosti in možne posledice. Zelo pomembno je namreč, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti.

Če se vname obleka človeka, ga moramo najprej ustaviti, da se ne premika, nato ga položimo na tla in ovijemo v rjuho, odejo ali podoben material, ki je negorljiv. Povaljamo ga, dokler ognja ne pogasimo. "Če je gorela obleka na človeku, gre verjetno za globoke opekline. Pokličemo reševalce in v tem času, če je mogoče, hladimo opečeno površino (na primer s tušem). Hladimo toliko časa, da ni več bolečin (navadno od 30 do 60 minut), vendar moramo paziti, da pri tem ne podhladimo bolnika (otroke zato hladimo največ deset minut, če je prizadeta večja površina telesa). Pri hlajenju velja pravilo »15«: hladimo prvih 15 minut, vsaj 15 minut z vodo, ki ima 15 stopinj Celzija. Odstranimo tudi nakit, ure, pas. Obleke, ki je prilepljena na kožo, ne odstranjujemo. Rano prekrijemo s sterilnimi zloženci in narahlo povijemo oziroma uporabimo aluminijasto folijo," je razložil Gasparini. Opozoril pa je, da na opečene rane ne dajemo ledu, krem, mazil, lepljivih oblog in ne prediramo mehurjev.

"Če odtrga prst na roki in prst najdemo, ga ovijemo v sterilni zloženec in damo v vrečko, ki jo lahko obdamo z nekaj kockami ledu," je povedal Gasparini. Če je bolnik šokiran (bled, poten, s šibkim in hitrim srčni utripom, pospešenim dihanjem in motnjami zavesti), ga toplo ovijemo in pazimo na podhladitev. Položimo ga tako, da so noge dvignjene. Bolniku ne dajemo pijače, hrane ali cigaret.

Izolsko urgenco sicer v času praznikov zaradi eksplozij pirotehničnih sredstev obišče od pet do deset bolnikov. Kot so sporočili, so najpogostejše poškodbe rok (dlani in prstov) in oči. Izpostavljajo pa, da z leti število poškodovanih ne narašča.

Poškodbe zaradi eksplozije pirotehničnega izdelka spominjajo na vojne rane. Najhujše so poškodbe pri tistih, ki se pri prižiganju pirotehničnega izdelka sklonijo nadenj. Rane pa lahko pustijo trajne psihične in fizične posledice.
Poškodbe zaradi eksplozije pirotehničnega izdelka spominjajo na vojne rane. Najhujše so poškodbe pri tistih, ki se pri prižiganju pirotehničnega izdelka sklonijo nadenj. Rane pa lahko pustijo trajne psihične in fizične posledice. FOTO: Blaž Garbajs
Na UKC Ljubljana pravijo, da operacija, pri kateri morajo rešiti roko, v kateri je razneslo petardo, stane več tisoč evrov, tudi do 12.000. Pri pomoči poškodovancem pa je izredno pomembno sodelovanje med kirurgi, travmatologi, okulisti in drugim zdravstvenim osebjem.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana svetujejo, da v primeru poškodbe zaradi eksplozije pirotehničnega izdelka ukrepamo po pravilih prve pomoči. Najprej ustavimo krvavitev, rano nato kompresijsko povijemo in če je poškodovana roka, jo vzdignemo na višino srca. Poškodovanca čim prej odpeljemo na najbližjo urgenco. Sicer opozarjajo, da so na večjih prireditvah navadno ekipe, ki nudijo prvo pomoč, a največ poškodb se zgodi pri neorganizirani uporabi pirotehničnih izdelkov. Če v eksploziji odtrga prst, ga je treba sicer prinesti s sabo v bolnišnico, a največkrat ud ni uporaben za replantacijo. Lahko pa se ga uporabi za rezervne dele (npr. za rekonstrukcijo živcev), so še pojasnili in dodali, da se trend poškodb na srečo z leti ne povečuje.

V preteklem letu so v UKC Ljubljana obravnavali 25 primerov poškodb zaradi pirotehničnih sredstev. Največ poškodovanih so sprejeli na silvestrovo, in sicer po polnoči. Večina poškodovanih je bila stara do 20 let. Tri osebe so utrpele težke poškodbe, pet pa poškodbe, ki so sicer zahtevale trajno zdravljenje, a niso pustile dolgotrajnih posledic. V 75 odstotkih je šlo za poškodbe rok, obraza in oči. Najtežje poškodbe so utrpeli tisti, ki so uporabljali predelana pirotehnična sredstva, ki so povzročila prave eksplozije.

Policisti v tem času tudi izvajajo akcije v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard. S tem želijo preprečiti kršitve in poškodbe med mladimi zaradi neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.
Policisti v tem času tudi izvajajo akcije v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard. S tem želijo preprečiti kršitve in poškodbe med mladimi zaradi neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov. FOTO: Ni.J.
Danes se začenja "pirotehnična sezona" oziroma čas, v katerem je dovoljeno prodajati pirotehnične izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok. Vendar pa to ne pomeni, da je že dovoljeno tudi uporabljati te pirotehnične izdelke – uporaba je namreč dovoljena samo med 26. decembrom in 2. januarjem.

Od danes dovoljena prodaja

Od danes do konca leta je dovoljena le prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, medtem ko so petarde, ki se po moči uvrščajo v višje kategorije, prepovedane. Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Prav tako ni dovoljeno prodajati pirotehničnih izdelkov kategorije 1 mlajšim od 14 let, izdelkov kategorije 2 pa mlajšim od 16 let. Mladoletniki do 14. oz. 16. leta lahko te izdelke uporabljajo le pod nadzorom staršev oz. skrbnikov. Tiste pirotehnične izdelke kategorije 3, ki so dovoljeni za nabavo in uporabo posameznikom, pa lahko kupijo in uporabljajo le polnoletni.

Vsak pirotehnični izdelek mora biti označen v slovenskem jeziku in mora vsebovati navodila za varno uporabo. Pomembno je, da so pirotehnični izdelki kupljeni pri pooblaščenih trgovcih, ki so strokovno usposobljeni za tovrstno prodajo in kupcu lahko svetujejo.

Policisti tudi opozarjajo, da je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Ugotavljajo namreč, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa.

Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov.

Živali pokanja pirotehničnih sredstev ne razumejo, zato jih je strah.
Živali pokanja pirotehničnih sredstev ne razumejo, zato jih je strah. FOTO: Bralec Milan
"Vsako leto se v tem obdobju znatno poveča število izgubljenih živali v zavetiščih po Sloveniji, kar je lahko tudi posledica nepripravljenosti skrbnikov na panično reakcijo njihovih ljubljenčkov ob pokanju," opozarjata Lokarjeva in Vlahiničeva.

Tudi žival lahko doživi šok

Veliko živali, ki so zunaj, se nima kam umakniti, ko začnejo pokati petarde. Lastniki živali, ki imajo težave zaradi pokov petard, morajo zato svojim ljubljenčkom najti ustrezno varstvo, Nataša Lokar in Diana Vlahinič svetujeta na spletni strani Društva za zaščito živali Ljubljana. Živali naj bodo v izoliranem prostoru, ki naj bodo, če se le da, brez oken. "Če žival ob poku pokaže vidne znake strahu, se na njeno vedenje ne smemo panično odzvati. Tako ji pokažemo, da se zunaj ne dogaja nič posebnega. Veliko živali posnema vedenje svojih skrbnikov. Če žival začnemo miriti, jo božati in ji posvečati posebno pozornost, ji potrdimo, da reagira prav," pišeta avtorici in dodajata, da lahko lastniki uporabijo tudi feromone za pomiritev. Odsvetujeta pa uporabo različnih pomirjeval, ker žival po njihovem zaužitju postane otopela, kar pa ne pomeni, da strah ni več prisoten. Če je žival v šoku in ji nič od naštetega ne pomaga, je treba poiskati veterinarsko pomoč, še opozarjata.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kensy
20. 12. 2011 08.56
+5
Če pogledamo iz druge strani so rakete še slabše kot petarde, petarda, poškoduje ponavadi akterja, rakete pa s strupenimi snovmi, ki povzročajo svetlobne efekte, škodljivo vplivajo na vse. Če bo novoletna noč jasna si lahko ogledate oblak dima, ki ga povzročijo rakete, ki se prižigajo v gosteje poseljenih območjih. Juhej človeštvo v toboganu nesmiselnosti...
Daoist
19. 12. 2011 23.39
+13
par let nazaj sem še pokal, sedaj si raje pir odprem eno baso zvijem, jo delim in nazdravim s prijatleji :)
skodelica kave
20. 12. 2011 13.07
+6
pol pa za volan, a? se pravi je vseeno bolj varna pirotehnika kot pa popivanje :D
Daoist
20. 12. 2011 17.46
+4
ne, kdor pije ne vozi, se pa zato taksi pokliče ;)
upornik_007
19. 12. 2011 22.31
+5
roba je nabavljena !
resnica123
19. 12. 2011 22.21
+3
sei a je kei čudnega da se to dogaja, ko pa dol iz avstrije prinesejo ko so takšne petarde po 2 evra 200 komadov -.-
roni88
19. 12. 2011 18.54
+3
jst ne kupujem petard ne raket me pa nič ne moti če to počnejo drugi, ljudje v mestih ste pa tut preveč občutljivi, pri nas pokamo samo za veliko noč na karbit pa se še noben ni pritožu, še za pijačo nam dajo. Ljudje v iraku bi bli izmerno veseli če bi pokale samo "petarde".
DonMiltonFriedman
19. 12. 2011 18.15
+20
Mene tut moti, sam kaj ko smo kot 10 letni smrkavci doma rekli, da rabimo tolarje za malico v šoli, potem smo si pa privoščili po 500 petard in jih zmetali v enem dnevu, mal po tleh, mal v smetnjake, mal pa sosedom v nabiralnike. dandanes brezveze, takrat smo pa mislili da boga za jajca držimo.
ietsspesiaals
19. 12. 2011 18.01
+25
raj zvijem eno ornk petardo pa pokadim kt da jo vržem ;)
povrsniste24kur
19. 12. 2011 18.26
+9
LJUBLJANA.
19. 12. 2011 21.50
+4
motaj motaj motaj motaj smotaj motaj motaj motaj..
DonCastrino
19. 12. 2011 23.04
+2
modrix
19. 12. 2011 17.32
+4
sekaaaa ko u maribori za novo lete ejgaaa. pokkk pokk
modrook
19. 12. 2011 17.30
+10
nimam teh problemov, kr se mi vse skup zdi totaln brezveze
Dejan Pekar
19. 12. 2011 17.23
+6
Ko bo začelo pokat v parlamentu res nebo več tako, kot je bilo!
SENANDA
19. 12. 2011 17.09
+6
TO ,BI BILO TREBA UKINITI!
FeelsGoodMan
19. 12. 2011 16.27
+21
Mislm tismu ke gre pobrt petardo al pa raketo ke zataji pa res nemormo pomagat.
Spetsnaz
19. 12. 2011 15.41
+22
Na teh straneh je izbrisanih najmanj 95 % komentarjev. To sicer ni cudno, ce pogledamo, kdo je gospodar teh strani !
sina111
19. 12. 2011 21.24
+2
Turgensis
19. 12. 2011 15.35
+8
a niso petarde prepovedane?? kolikor vem, so pirotehnična sredstva, katerih učinek je pok, prepovedana!! vsaj lani je tako bilo
realist2
19. 12. 2011 18.02
+4
HellWolf
19. 12. 2011 15.29
+28
No ja... ko smo bli še mulci je blo to zanimivo ja. WOOOOOW bol ko je vrezalo bolj je blo zanimivo. Ampak tolk smo imel pameti v glavi da smo metal petarde stran od ljudi in živali. Pokal pač nekje kjer ni blo ljudi in brez nevarnosti da bi komu kaj kdo naredil. Samo eni ne premorejo te inteligence. Ret.a..rdiran narod, še posebej mularija ki misli kok se pokaže če v nekoga vrže petardo. Samo vzgoja se začne doma tako da je treba malo staršem tud obrazložit kako in kaj. Nj se umaknejo nekam pa magari če tromblonke padajo mi je vseeno, sam naj ogrožajo sami sebe ne pa še druge zraven ko petarde letijo pod noge al pa po zraku. Dandanes pa... imam psico. Dobesedno se mi smili tiste zadnje dneve v letu ko ropota za vsakim vogalom. Zakaj bi jo še sam strašil, po drugi strani pa rae prišparam dnar od pirotehnike. Gremo s kompanijo zvečer na pico in par rund pa se mao velik bolš. Da pa kateri zabriš namenoma petardo v punco ali vame in psa ko se sprehajam okoli.... izbijem mu vse zobe ar jih premore. Potem pa še jeznemu atiju.
Snoop1
19. 12. 2011 15.24
+15
Ne razumem ljudi,da gledajo kako jim v luft leti denar.Da bom delala 8 ur pa kupila baterijo za 35 evrov in kaj.... To je pa res stran vržen denar.
upornik_007
19. 12. 2011 23.05
+1
dej ne bluzi ali pa ce gres ven pa zapravis 35 za alkohol to je isto!!!
Spetsnaz
19. 12. 2011 14.58
+5
Na teh straneh je izbrisanih najmanj 95 % komentarjev. To sicer ni cudno, ce pogledamo, kdo je gospodar teh strani !
Branka Kos
19. 12. 2011 14.56
+17
Ne sam živali .. tudi ljudje nesmiselnega pokanja petard ne razumemo in nas ga je strah! Rakete? OK, so lepe, majo neko estetiko .. Petarde? NOT OK! Še najhujše je pa to, da jih večinoma mečejo retardirane osebe, to lahko vidimo v tem, da jih mečejo v bližini ljudi in živali. Tudi mene je strah idiotov, ki nekontrolirano mečejo petarde! Zakaj? Zaradi preprostega dejstva: ker bom lahko zaradi enega bedaka celo življenje izmaličena! Petarde bi mogl čist prepovedat!! Poleg tega pa, tiste, ki jih mečejo, kaznovat za načrtno ogrožanje ljudi!! Petstotaka minimalno za vsako petardo, pa bo sigurno manj nesreč!
Branka Kos
19. 12. 2011 14.58
+7
Petarde bi mogle bit definirane kot orožje! Z njimi se ustrahuje in poškoduje! Pika.
black1cat2
19. 12. 2011 15.28
+15
Pred nekaj leti je v manjši množici ljudi nekaj oseb metalo petarde. Bila sem na odhodu, ker se prav nič prijetno ne počutim v takem, ko mi je na hrbtu počila vržena petarda. Hvala takrat moji puhovki, ki je seveda bila uničena, ter puloverju, ki se je prav tako raztrgal - da sta me zaščitila, čeprav sem manjšo ranico imela tudi na koži. Tako da sem absolutno proti petardam, ker tudi nikakršnega smisla ne vidim v tem. Žal pa pri nas se lahko marsikaj prepove in kaznuje, vendar nihče prav tega ne nadzoruje, zato pač je tako, kakor je...
Krnekiii
19. 12. 2011 14.21
+15
tist k jih misl metat ih bo že nekje dubu.... tko da je brezveze
Spetsnaz
19. 12. 2011 13.49
+9
V nekaterih predelih Ljubljane poka najbolj ob zmagi,dolocenih politikov, nogometnih klubov, ob bozicih januarja,in ob slavah... Nimam pojma zakaj?