Slovenija

Peter Čeferin - odvetnik

Ljubljana, 15. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minuli teden so zaznamovali veliki preobrati na kriminalnem področju. Oprostili so Vukašina Jovoviča, brata umorjenega Vesa, razveljavili sodbo Borisu Šuštarju, Josip Lončarič pa se bo verjetno uspel izogniti sodnemu pregonu. Te povsem različne zgodbe in ljudje imajo skupni imenovalec, vse je zastopal odvetnik Peter Čeferin.

Peter Čeferin
Peter Čeferin FOTO: POP TV

Peter Čeferin, 64-letni odvetnik uglajenega videza, rojen v znamenju raka, je zagotovo eden najbolj poznanih odvetnikov v Sloveniji. Njegovo pot je zaznamovalo nekaj velikih procesov.

Zagovarjal je denimo Sandija Grubeliča, takrat je bila njegova "nasprotnica" Barbara Brezigar. "Tam sva bila oba na svojih straneh. Moram reči, da se je ta boj končal meni v prid, vendar sva ostala tudi dobra prijatelja," je povedala Brezigarjeva.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: POP TV

Čeferin je v začetku zagovarjal tudi prvega moža razvpite gorenjske heroinske naveze. Skupaj s sinom Aleksandrom, tudi pravnikom, sta za obtoženega Andreja Hartmana dosegla hišni pripor, iz katerega je Hartman nato pobegnil v neznano. Čeferin se je ponovno proslavil na procesu proti Danilu Sadarju tudi tokrat je dosegel hišni pripor, Sadar pa je ubral podobno pot kot Hartman.

Andrej Hartman
Andrej Hartman FOTO: POP TV

Na vprašanje kako se počuti, ko spravi ljudi v hišni pripor ti pa kasneje pobegnejo, je odgovoril: "Naloga zagovornika je, da stori vse, da pomaga svojemu klientu v kazenskem postopku. Njegova prva naloga je, da ga spravi čimprej na prostost. Če klient potem pobegne, to ni problem obrambe, ampak izključno problem države."

Z veliko spretnostjo je Čeferin z ustavno pritožbo dosegel preobrat tudi na sojenju proti Josipu Lončariču in njegovi domnevni kriminalni skupini. Proti dvema so ustavili postopek, Lončariča pa so izpustili iz pripora.

Generalna državna tožilka, Zdenka Cerar je povedala, da se ji zdi Čeferin močan in spoštovanja vreden nasprotnik, na katerega teze se je treba pripraviti.

Z njim je nedvomno zadovoljen Boris Šuštar. Potem ko je bil na prvi stopnji obsojen na 3 leta zapora in 7 milijonov tolarjev kazni, je Šuštar zamenjal odvetnika Mira Senico za Petra Čeferina. "Človek si kar hitro pridobi zaupanje takšnega človeka kot je dr. Peter Čeferin in to je za ljudi, ki se znajdejo v določenih kazenskih postopkih zelo pomembno," je povedal Boris Šuštar.

Boris Šuštar
Boris Šuštar FOTO: POP TV

Čeferin pravi, da je plačan po odvetniški tarifi, lahko pa ga stranka nagradi s pavšalom. Kolikšnim, ni povedal. Zagotovo ga bo bogato poplačal tudi Vukašin Jovovič, ki je z njegovo pomočjo v torek ponovno zadihal na prostosti. Kako se bo odrezal pri zagovarjanju računalniškega prvaka Matjaža Roglja, pa bomo še videli. Odvetniki menijo, da Čeferin več kot častno zastopa vrste škrlatnih tog. Tako njim kot njegovim nasprotnikom - tožilcem, pa je ostal v spominu njegov smisel za humor.

Cerarjeva je povedala, da ga ob srečanju pozdravi: "Kako je državni sovražnik številka 1 in on seveda njemu primerno odgovori."

Izvedeli smo, da je bil Čeferin pripravnik v odvetniški pisarni očeta Barbare Brezigar. Brezigarjeva je povedala, da jo je Čeferin očetu enkrat zagodel: "Ko je oče enkrat prišel v pisarno, je našel pisarno popolnoma preurejeno, pohištvo totalno prestavljeno."

Eden od nekdanjih ustavnih sodnikov je povedal, da je Čeferin sicer dovolj sposoben, a pogosto površen.
Eden od nekdanjih ustavnih sodnikov je povedal, da je Čeferin sicer dovolj sposoben, a pogosto površen. FOTO: POP TV

Nimajo pa vsi dobrega mnenja o njem. Eden od nekdanjih ustavnih sodnikov, ki je reševal njegove ustavne pritožbe in želi ostati anonimen, je povedal, da je Čeferin sicer dovolj sposoben, a pogosto površen, da zastopa svoja pravna stališča bolj z avtoriteto kot pa z velikim znanjem. Z avtoriteto pa naj bi po mnenju istega sogovornika, sicer velikega pravnega strokovnjaka, velikokrat skušal preplašiti kakšnega mlajšega sodnika. Obenem se o Čeferinu po kuloarjih govori tudi, da je mafijski odvetnik.

Čeferin pravi: "Moja naloga je, da pomagam tistemu, ki se obrne na mene."

Odvetniška družba Čeferin
Odvetniška družba Čeferin FOTO: POP TV

V 35-ih letih dela, pravi, je zagovarjal različne ljudi. Med njimi so bili seveda tudi vodje organiziranih kriminalnih združb, bili pa so tudi drugi ljudje, poslanci itd.

Mnogi mu očitajo prepogoste nastope pred kamero. Čeferin poudarja, da je odvetnikova dolžnost, da opozarja na napake države tudi s pomočjo medijev. Kdor ga bolje pozna, trdi, da je skrben oče 3 otrok - dveh pravnikov in arhitektke, ter ljubeč dedek svojim vnukom. Prav družina mu daje moč za zahtevno delo. S težkim delom in 6-imi urami nočnega počitka si je ustvaril pravo kraljestvo - odvetniško družbo, v kateri dela 7 odvetnikov, tudi oba sinova. Napisal pa je tudi 2 satiri, ki so ju uprizorili v ljubljanskem gledališču, poleg tega pa ima, tega marsikdo ne ve, mojstrski črni pas v karateju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja