Slovenija

Peticija proti spreminjanju državnih simbolov

Ljubljana, 16. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina državljanov je začela z akcijo zbiranja podpisov proti spreminjanju slovenskega grba in zastave. S tem želijo izraziti podporo sedanjim nacionalnim simbolom in opozoriti na nekorektnosti javnega natečaja.

Slovenska zastava naj ne bi bila več bela, plava in rdeča
Slovenska zastava naj ne bi bila več bela, plava in rdeča FOTO: Dare Čekeliš

Organizacijski odbor državljanov bo danes v Cankarjevem domu v Ljubljani pripravil javno zbiranje podpisov v podporo peticiji proti postopku razpisa javnega anonimnega anketnega natečaja za oblikovanje možnih elementov novih državnih simbolov Republike Slovenije, ki ga je junija objavil državni zbor. Poleg tega bodo organizatorji posebej predstavili tudi slovenske državne simbole in njihov pomen za nacionalno identiteto.

Sicer bo zbiranje podpisov potekalo še ves september, rezultate pa naj bi predvidoma predstavili po izteku roka za predložitev elaboratov, ki jih predvideva anketni natečaj. Peticijo so pobudniki v začetku julija - takrat so tudi začeli z zbiranjem podpisov - poslali predsedniku državnega zbora, premieru, predsedniku države ter parlamentarnim strankam.

Omenjena skupina državljanov se med drugim zavzema za ohranitev obstoječih državnih simbolov ter njihove opredeljenosti z ustavo. Politiki in politične stranke teh simbolov po njihovem mnenju tudi ne bi smeli spreminjati brez aktivne udeležbe strokovne in širše javnosti, temveč bi morali ob morebitni spremembi državnih simbolov sodelovati vsi državljani. Sprememba državnih simbolov pomeni tudi hud strošek za državo ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, zmanjšanje pravic državljanov, veliko breme za izdatke proračuna ob menjavi celostne podobe javne uprave v Sloveniji in tujini, velik strošek za ljudi ob ponovni menjavi dokumentov ter strošek za podjetja in organizacije, so zapisali pobudniki peticije. Ob tem so še prepričani, "da je takšna sprememba državnih simbolov v privatnem interesu vpletenih interesnih skupin in delov državne uprave ter tako še zdaleč ni v javnem interesu".

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja