Slovenija

Petrovič na sodišču: Dogovarjanja o ustavljanju ministra Koprivnikarja ni bilo. Pogovori so prirejeni

Ljubljana, 08. 12. 2016 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policijski sindikalist Zoran Petrovič zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja toži policijo. Na sodišču je zavrnil vse očitke o domnevnem dogovarjanju policijskih sindikalistov o ustavitvi ministra Koprivnikarja in dejal, da so pogovori na Facebooku prirejeni z namenom, da se ga diskreditira.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič je na današnjem prvem naroku v tožbi zoper policijo zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja zavrnil vse očitke o domnevnem dogovarjanju policijskih sindikalistov o ustavitvi ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Zaradi tega so mu na policiji aprila letos izrekli izredno odpoved delovnega razmerja.

Petrovič je sodišču pojasnil, da je za policijsko kontrolo Koprivnikarja izvedel naslednje jutro, ko ga je poklicala novinarka Večera in mu to povedala. Da bi se prepričal, da to drži, je nato na Facebooku preveril tudi Koprivnikarjev profil, kjer je prebral njegov zapis o tem. Da njegove trditve držijo, je pripravljen opraviti tudi test na poligrafu, je dodal danes.

Zoran Petrovič in Boris Koprivnikar.
Zoran Petrovič in Boris Koprivnikar. FOTO: POP TV

Petrovič: Pogovori na Facebooku so prirejeni

Zaslonske slike pogovorov v zasebnih klepetih na družbenem omrežju Facebook, ki dokazujejo dogovarjanje, so po trditvah Petroviča prirejene. Šlo naj bi za zlepljenke izjav, zapisanih skozi daljše časovno obdobje. Nekateri od sodelujočih v teh skupinskih klepetih po Petrovičevih besedah določenih stavkov sploh niso prepoznali kot svojih, oba policista, ki sta ministra dejansko ustavila, pa nista bila vključena v te klepete oz. en od njiju sploh nima Facebook profila.

Pojasnil je še, da so v sindikatu vedeli, da so vodilni v policiji in na ministrstvu seznanjeni s pogovori v teh klepetih, zato so občasno en klepet zaprli in ustvarili novega. Po Petrovičevih besedah so sicer vedeli, da informacije uhajajo bodisi iz njihovega sindikata ali Policijskega sindikata Slovenije.

V zvezi s trditvami o prirejenosti zaslonskih fotografij je državna pravobranilka Neva Aleš Verdir izpostavila Petrovičeve prve izjave za medije takoj po tistem, ko je dogodek postal javno znan. Tedaj po njenih besedah Petrovič ni zanikal pogovorov in ni izjavil, da gre za prirejeno komunikacijo, temveč le, da gre za interno komunikacijo in da so se zgolj šalili.

Facebook naj bi prosili za podatke o dejanskih pogovorih

Sodišču je pravobranilka predlagala, naj od specializiranega državnega tožilstva pridobijo odredbo ameriškega sodišča družbi Facebook, naj preda podatke o dejanskih pogovorih znotraj klepetalnice sindikata policistov. Za pridobitev dejanskih podatkov od Facebooka se je danes izrekel tudi Petrovič, ki pravi, da bo tako lahko dokazal, da dogovarjanja ni bilo.

Predsednik SPS je danes potrdil, da so v teh klepetih res objavili dve ali tri fotografije Koprivnikarjevega avtomobila, da pa iz drugih razlogov. Dobili naj bi namreč informacije, da se je ministrovo službeno vozilo kupilo v nasprotju s pravili javnega naročanja in so v klepetalnici članov sindikata razpravljali o tem, da bodo preko zahtevka za dostop do informacij javnega značaja preverili, ali to drži.

Del pogovorov na Facebooku, ki so po mnenju sindikalista Petroviča prirejeni.
Del pogovorov na Facebooku, ki so po mnenju sindikalista Petroviča prirejeni. FOTO: 24ur.com

Je res šlo za zaroto?

Delodajalec je imel po besedah Petrovičevega odvetnika Borisa Kandutija velik motiv, interes, da se zoper Petroviča sproducira odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga njegovega dela. "Obremenjujoča komunikacija" je bila po odvetnikovih besedah pripravljena prav z namenom diskreditacije Petroviča in v takšnem času, ki mu ne omogoča dokazovanja, da to ni res, saj je zadeva izbruhnila, ko je že potekel čas, v katerem bi od svojega mobilnega operaterja še lahko pridobil izpis klicev, ki jih je opravil v tistem času.

Petrovič je danes napeljal na idejo o zaroti zoper njega znotraj policije. Kot je izpričal sodnemu senatu, je večkrat prejel grožnje s kazenskimi ovadbami ali odgovornostmi zaradi aktivnosti, ki jih je kot predsednik sindikata in tudi celoten sindikat vodil za uveljavljanje pravic zaposlenih. Navedel je konkretne primere in zaposlene v policiji, ki da so ga tako ali drugače posvarili o nesprejemljivosti njegovega delovanja.

Obravnava se bo nadaljevala 19. januarja. Tedaj bodo zaslišali predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča, generalnega direktorja policije Marjana Fanka ter policiste Roberta Zajca, Erika Andrašiča in Adela Huselja. Od Uroševiča je pričakovati, da bo povedal kaj več o domnevnem SMS sporočilu, ki da ga je kmalu po zgodbi z ministrom Koprivnikarjem prejel od Fanka.

S slednjima so se po Petrovičevih besedah 1. decembra lani tudi sestali v Fankovi pisarni, tema pogovorov pa je bilo predvsem sindikalno delovanje v okviru policijske stavke. Tedaj je Fank tudi povedal, da je seznanjen z domnevnim dopisovanjem članov sindikata glede tega, da bi ustavili ministra Koprivnikarja.

Aprila letos je pet policistov dobilo izredno odpoved, ker naj bi se dogovarjali o tem, kako bodo ustavili ministra Koprivnikarja. Slednje se je nato tudi dejansko zgodilo novembra 2015, ko se je Koprivnikar vračal s koncerta svoje skupine v Škofji Loki. Izredno odpuščeni so se nato pritožili na komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi, ki pa je njihove pritožbe zavrnila. Zato so se tako Petrovič kot njegovi kolegi obrnili na delovno in socialno sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
08. 12. 2016 19.33
+0
jasno, saj bo oproščen. višja sodišča bodo odločala, bolj bodo nedolžni. žal so nam državo ugrabili taki, ki so zelo visoko v izvršilni veji oblasti. in taki sedaj počno, kar jih je volja.žal lopovi kradejo,........njihovi ljudje na sodiščih pa jih oproščajo. če ste danes zasledili, so na gruškvju,mejnem prehodu hrvati ovadili policaje, ki so pomagali preko meje švercat. zato so obmejni policaji, seveda ne vsi, oni višji, tako zelo bogati.
Nightyfly
08. 12. 2016 18.22
+2
Clovek ,ki ima bilo kaksno funkcijo v drzavi , mora biti ,ne glede na strankarsko ali ideolosko inklinacijo , biti v prvi vrsti postena in nepristranska oseba .Berem ,da je bil ta clovek sindikalist ,torej se posebno obcutljiv za vse lljudi katere je zastopal . Ta sindikalist ne bi smel imeti pri tej aferi s kontrolo ministra nobene veze , nobene sledi ,da se je bilo kako vpletel ali kompromitiral . Izgleda pa , da temu ni bilo tako ,ker so ocitno problemi z njegovo vpletenostjo v ta primer . Se hoce oprati ? Obstaja sodisce ,pa naj se tam opere , kot vsi ostali drzavljani . Kaj pa je on , da je delezen take posebne obravnave ? Bo zaradi medijskega pritiska oproscen in opran krivde ? Kaj pa drugi drzavljani ?
srebrnibreg
08. 12. 2016 18.27
+6
Vse je dokazano kako so se dogovarjali. Celo vikend paket v toplicah je bil obljubljen policajema katera ga bosta dobila.
Nightyfly
08. 12. 2016 18.32
+4
Uff , tega pa nisem zasledil . Torej je bila zaseda . Sicer pa to ni nic novega , to je poskus diskvalifikacije ministra in posledicno celotne vlade, da nekdo drugi prevzame vajeti v roke .
srebrnibreg
08. 12. 2016 18.43
+5
Kaj pa lahko pričakuješ od pokvarjene sekte kot, da si izmišljuje incidente za rušenje vlade.
Nightyfly
08. 12. 2016 18.51
+5
ps.......... pa ravnokar sva se zmenila , da se bomo pogovarjali po slovensko -kulturno ..... kaj pa zdaj !?
srebrnibreg
08. 12. 2016 18.54
+5
Nig- kako pa naj primitivka ve kaj je kultura govora?
Mejduš
08. 12. 2016 18.17
+0
Vlada ki ima takšne lukne da lahko skozi gredo tisti ki so blizu kurita.
srebrnibreg
08. 12. 2016 18.18
+2
Nightyfly
08. 12. 2016 18.22
+3
piljan
08. 12. 2016 18.13
+5
Če je vse ponarejeno,kot trdi,bo pa kot policaj ekstra kvalitete z lahkoto dokazal.
piljan
08. 12. 2016 18.54
+4
Lej,lej,revše Marjanović z novim nickom in staro jugoslovansko kulturo.
piljan
08. 12. 2016 19.19
+1
Marjanović,psiček mali,smeh ti je piskav.Bevskni gospodarju za tabletko.
piljan
08. 12. 2016 19.36
+1
Kaj ti ni jasno Marjanović?Kaj iz napisanega dela težave tvojemu razumevanju?Vem,da je slovenčina za vas neslovence,posebno z juga težka,zato kar povej ,kateri del ne razumeš,pa ti bom pomagal.
piljan
08. 12. 2016 19.51
+1
Marjanović,še en dokaz,da si iz juga.Mi poveš kje sem omenjal kakšno mladoletnico?Državljanstvo še ne pomeni,da si Slovenec in dojemaš.Kaj še ne razumeš,povej.
piljan
08. 12. 2016 20.14
+2
Pusti njih,važno je kar vem jaz in to je to.Revše Marjanović s tujim naglasom.Sem ti pa že povedal,da v Kamniku ni nikoli bilo nobene kasarne.Hecam?Ti veš,da se nikoli ne hecam.Vem,da te boli Marjanović,ampak tako je revše.Še kaj ti ni jasno?
piljan
08. 12. 2016 20.46
+3
No pa sem ti le uspel razložiti.Da si pa pajacek ,pa ti res ni potrebno obešati na veliki zvon.
PS2Xministri
08. 12. 2016 17.18
-5
Od 4 .11 pa do 13.11 je potekala preventivna akcija..."Slovenija piha 0,0" vsi vozniki ki so bili ustavljeni in so napihali 0,0 so dobili za nagrado...Poslušanje policijskega orkestra...sedaj pa sprašujem vse podpornike vašega ninistra......ali bil minister deležen poslušanja policijskega orkesta stem da ni napihal 0,0.
srebrnibreg
08. 12. 2016 17.33
+7
Ne palamudi, zavajaj in manipuliraj, ker je ta akcija bila izvedena najmanj eno leto po tistem dogodku. Nihče pa nima kaj v tem primeru podpirati ministra, ker ni čisto nič naredil narobe. Narobe je edino naredil Petrovič s svojo hinavsko ekipo.
TolstojV
08. 12. 2016 16.46
+2
Slovenija ni več Slovenija ampak ZLOVENIJA!
mallonge
08. 12. 2016 16.48
-7
mallonge
08. 12. 2016 16.46
-4
A je že obravnava? Kdaj bodo pa Mramorjevo krajo javnega denarja obravnavali na sodišču?
mallonge
08. 12. 2016 16.47
-5
A je tam tudi Koprivnikar tangiran za tožnika?
piljan
08. 12. 2016 18.19
+5
Melo,zberi se,v svojem razočaranju niti ne opaziš,da se pogovarjaš sam s sabo.
TolstojV
08. 12. 2016 16.42
+9
Isto kot Kangler nič kriv vse je samo farsa, prirejeno z namenom nekoga diskreditirati podtikanja in blatenje. Sami izgovori krivih da niso nič krivi torej so bolj nedolžni kot device, bla, bla, bla in samo bla, bla, bla idite delati pa manj blebetati ter prazno slamo mlatiti.
PsPrašek
08. 12. 2016 16.41
-10
Če ustaviš ministra leve vlade, ostaneš brez službe. Če s smrtjo groziš ministru desne vlade, si nagrajen. Lopovi vodijo državo pač.
SKRIPT
08. 12. 2016 16.49
+7
Tebi ne pomaga nic,ostal bos brez pameti negede na levo ali desno vlado
RayManzarek
08. 12. 2016 16.33
+4
Na to tematiko sem prebral na stotine komentarjev in nekaj imajo skupnega: 99.99% nima blage veze kako policija deluje na terenu in kako delujejo policije v tujini. V policiji sem delal 10 let (do 2007) in takrat je bil samo 1 policijski sindikat, ki je že v osnovi bil zgrešen, saj so v sindikatu bili policisti in nadrejeni (lahko bi rekel delavci in delodajalci/šefi). Temu primerno je bil celotni sindikat ena velika farsa, v katerem so stolčkali priskledniki in naredilo se ni nič. S prihodom novega sindikata, sta oba sindikata počasi postajala bolj samostojna in podobna pravim sindikatom in to dejstvo je ogrožalo "šefe" oz. delodajalca (državo). Ker si levi in desni v naši državi ne dovolijo ugovarjanja, so ob sindikata "minirali" in "blatili" kjer koli se je dalo. Izhajajoč iz dejstva, da si je država vedno želela popolnoma pokoriti policijo (in to ji dobro uspeva), lahko iz primera "Koprivnikar vs. Petrovič" pridemo do zaključka; 1. da je od nekdaj bila politična elita "nedotakljiva" in to policiste zelooo moti (tudi mene je), 2. ker se ima politična elita za nedotakljivo, je vsak poseg zoper njo TAKOJ označen za napad na demokratično integriteto neke politične osebe in vsi politiki (levi, desni, vmesni) takoj izvedejo kontranapad - le tako vzdržujejo status zaščitenega severnega medveda. 3. končno se najdejo policisti, ki jim je prekipelo in hočejo dokazati, da smo pred zakonom vsi enaki in da lahko tudi minister opravi preizkus alkoholiziranosti. 4. dejstvo je, da je politik in njegova struja uporabila sredstva iz zgornje točke II. (2). 5. dejstvo je, da se več kot polovica alkoholiziranih voznikov dobi po neki predhodni informaciji (vozilo pred gostilno, na veselici, že znana oseba, informacija občana, ... itd.) in 50% po sreči, intuiciji, ... v glavnem med nekimi rutinskimi nalogami. 6. Petrovič ni bil v poziciji oz. ni imel hierarhične moči, da bo odredil kontrolo nad ministrom. Definitivno pa si je to želel in tudi jaz sem si in najverjetneje še marsikdo. Minister je javna oseba, ki deluje za javni denar in naj bi deloval v javno/državno dobro in temu primerno je tudi medijsko izpostavljen - tudi na FB-ju. Komunikacija na FB je ekvivalent komunikaciji v gostilni, med prijatelji, znanci, in/ali tudi tujci. Glede na argumentacijo gen.dir. policije, bi rekel, da je takšno komuniciranje v demokraciji za nekatere nesprejemljivo in označeno kot kaznivo. No, potem to več ni demokracija, ker ni svobode govora in izražanja mnenj. Slovenci smo od nekdaj bolj papežki od papeža in temu primerno nas je ta ista elita kastrirala in utišala. Le kratki pogled preko meje, v AT, kjer je demokracija 5 stopničk višje pokaže, da Heider ni imel take sreče. Tam so policisti v privat času javili policistom na delu, da se Heider "zadet" vozi po AC (in dokler ga niso ustavili, je "zadet" bila le domneva). Je bil Heider ustavljen? JA! So kastrirali in odpustili policista? NE? Se je javnost zgražala nad dogovarjanjem o ustavitvi, ki je bilo med policist? NE! Dejstvo je, da nihče nima pravice voziti vozilo če je "zadet". Ne "mali človek" in ne politik. Če ne bi bil "zadet" bi tudi bilo vse OK. Pri nas pa, ker smo druga Švica, poteptamo tistega, ki nas v prvi vrsti brani pred pijanimi vozniki (policista, tistega ki je dal informacijo, ipd.) in branimo tistega, ki bi ga morali kontrolirati na vsakem koraku, ocenjevati njegovo delo, ... Ko vas bo naslednjič ustavil policist, se pritožite na postopek. Navedite, da vas je ustavil po nekem predhodnem dogovoru in zahtevajte izredno odpoved! Ker bi naj bili vsi enaki pred zakonom, bo tudi v vašem primeru policist odpuščen in čez 2-3 leta na cesti ne bo več policistov, ker bodo skoraj vsi odpuščeni. Takrat pa se bomo vsi lahko vozili pijani, zadeti, 200 km/h, ... povozili bomo lahko otroke, druge pešce, kolesarje, vozili skozi rdečo, ....V glavnem nek sistem za množice bo zminiran zaradi zaščite posameznika
RayManzarek
08. 12. 2016 16.34
+8
in vrnili se bomo nazaj v džunglo. sLOVEnija my Switzerland!
prašek
08. 12. 2016 16.36
+6
Koprivnikar se sploh ni pritožil, obratno, še celo pohvalil je policista da sta delovala korektno !
RayManzarek
08. 12. 2016 16.39
+2
Vem ja in tu je problem. Mašinerija, katerega član je Koprivnikar, ni dovolila takega posega. On sam mi je deloval korektno in osebno menim, da ne bi vodil gonje proti sindikatu. Seveda pa je sindikat trn v peti politični eliti (kot celoti) in tukaj so zavohali kri in šli v akcijo.
mallonge
08. 12. 2016 16.42
-4
Koprivnikar je jokal in težil na vseh kanalih cele dneve, dokler niso začeli preganjati sindikalistov. Njegovo nadaljevano nesposobnost trpimo še sedaj s potekom kvazi pogajanj, ki imajo namen, da teče čas in visoka plača.
srebrnibreg
08. 12. 2016 16.47
+5
mall- si še eden lažnivec sektaš. Koprivnikar NIKOLI ni imel pritožb na postopek ampak na sistem kakšen je bil.
nenavaden
08. 12. 2016 16.54
+2
Si se pa raspisal...ni cudn da si letu iz policije, ce si sami filozofiral.
Janez Nasrase
08. 12. 2016 18.01
+3
Pa ti res verjameš, da je bila ta akcija namenjena obrambi pred pijanimi vozniki? Halo!?
WHog
08. 12. 2016 16.30
+9
Kok so hecni te policaji, tok so butasti, da sami seb vrjamejo ... cloveeeeek, crno na belem, dobil so te, ti se pa sprenevedas ? Halo ??? Temu pingvinu bi blo treba prepovedat dozivljensko opravljanje dela v JU, ker mu je prelepo
donato
08. 12. 2016 16.28
+10
A, še ni ta zadeva končana? Pa to je "živa " žalost, kako se ne more pri nas nobena zadeva končati pravočasno, ampak se vleče v nedogled. Še osnovnošolci bi že zdavnaj zaključili to sodno dejanje. Sramota!
prašek
08. 12. 2016 16.15
+3
Nighty in srebrni ....... Sramujem se ker vaju nisem takoj pozdravil, ampak saj še ni prepozno ? Lepo pozdravljena oba in vsi ljudje dobrih misli !
Malek
08. 12. 2016 16.22
-2
Simpapi, sej se ne rabis hvalit, vidimo da si ziv
srebrnibreg
08. 12. 2016 16.34
+2
prašek pozdrav nazaj. Malo sem bil odsoten pa bom spet šel.ker ne morem gledati nick od primitivke.
PsPrašek
08. 12. 2016 16.36
-6
Opala. Še en hrabri ostareli partijski hlapec ki na netu lovi mladoletnice. Se v resnici zato skrivajo ?
prašek
08. 12. 2016 16.38
+2
srebrni ..... Te razumem . Se bom tudi jaz poslovil . Na svidenje !
PsPrašek
08. 12. 2016 16.39
-4
srebrnibreg
08. 12. 2016 16.14
+4
Sektaši prosim, da navedete kaj je Minister v zasebnem času naredil kaj narobe? To smo že ugotovili, da ni napihal, ker je vozil v svojem privatnem času kjer ima lahko po, promile imel je pa manj.
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2016 16.10
-13
Gospodu Petroviču in vpletenim policistom bi se rad zahvalil v imenu slovenskega naroda, ker ste nam dokazali, da očitno zakoni v tej državi ne veljajo za vse enako. Pri svojem vestnem in skrbnem opravljanju dela ste dokazali, da za levičarje v tej državi ne velja noben zakon. S tem ste seveda dregnili v osje gnezdo in ogrozili vaše kariere in dobra imena zato srčno upam, da bo pravica na vaši strani, če ne tukaj pa na EU sodiščih. Vsekakor ste lahko zgled in ponos slovenski policiji.
prašek
08. 12. 2016 16.11
+5
A tistih 5% je slovenski narod ????? :-))))
Malek
08. 12. 2016 16.14
+7
Ti pa imas res smisel za humor, gospod Petrovic.......ha,ha,ha
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2016 16.18
-7
Tišina ovce...ne mi prosim smetit pod komentarji...
prašek
08. 12. 2016 16.09
+8
Prav začuden sem , da se ubogim SDS podpornikom vedno dogajajo same krivice . Same nezaslišane krivice ! Pa tako pošteni so ! ☺☺☺
prašek
08. 12. 2016 16.12
+6
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2016 16.14
-2
Tudi ti si bil goreč podpornik SDS dokler niso spregledali tvoje pokvarjenosti, koristoljubja, alkoholizma.... in te posledično kot člana izgnali iz stranke...torej?:)
prašek
08. 12. 2016 16.17
+3
Spet lažeš anči ! Leta 2004 sem dal svoj glas SDS, nikoli pa nisem bil goreč podpornik. Niti podpornik ne !
prašek
08. 12. 2016 16.18
+2
he, he, he. A si še malo dopisala ????? Ti kar piši. Veš na teh straneh so ljudje, ki poznajo moje "pivske" navade !
bertoolin
08. 12. 2016 16.07
-2
Oba sta vredna obsodbe...Policisti se ne bi smeli dogovarjati, minister ne bi smel uporabljati službenega vozila za pohajanje po gostilnah....bananistan
prašek
08. 12. 2016 16.10
+3
Malo se pozanimaj o "službenem" vozilu !!!!!!
Rudar
08. 12. 2016 16.05
+0
Sramota, še se drži stolčka.
SKRIPT
08. 12. 2016 16.05
+2
Ps ne zavajaj ljudi,to je edino kar znas,veckrat ponovljena laz postane resnica za neuke
srebrnibreg
08. 12. 2016 16.04
+4
Kako ni sramota svečkarjem, da sedaj tu zagovarjajo pokvarjenega lažnivega Petroviča? Dokazi obstajajo in še njegove izjave, da je to bila šala sedaj mu pa štrango držijo ob svinjariji.