Slovenija

Pilinger: Direktor UKC Maribor je poslušen in ubogljiv do politike

Ljubljana, 06. 03. 2015 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
42

Tako o direktorju mariborskega kliničnega centra Gregorju Pivcu meni mariborski zastopnik pacientovih pravic Pilinger. Pivec odgovarja, da politična opredelitev ne vpliva na njegovo poklicno kariero in funkcijo. "Zavedam se, da bolnik nima političnega prepričanja. Ima le željo po ozdravitvi in politična barva je nepomembna," je za 24ur.com odgovoril Pivec.

Mariborski zastopnik pacientovih pravic Viktor Pilinger, ki je spregovoril o slabih odnosih med zaposlenimi v zdravstvenih ustanovah, ki so na njegovem delovnem območju, je na račun vodstva mariborskega kliničnega centra izrekel kar nekaj težkih besed.

Tako je direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca obtožil, da je poslušen in ubogljiv do politike. Pilinger sicer meni, da v ustanovi vladajo slabi odnosi med zaposlenimi, prav tako, da vodstvo ne stori ničesar, da bi te odnose popravilo.

Gregor Pivec je tudi predsednik mariborskega mestnega odbora stranke SDS.

Pivca, katerega sicer spoštuje in z njim korektno sodeluje, je Pilinger označil za fenomen, saj je na položaju direktorja kliničnega centra že 20 let. Prav zato pa bi od njega pričakoval, da bo odločneje in javno zahteval nujne in korenite spremembe.

"Vem, da je poslušen in ubogljiv do politike, saj mu nekdo drug izven zdravstvenega sistema diktira in prav to je razlog, da je preživel vse dosedanje politike. Kot vsak na tako odgovornem mestu je vendarle človek, ki dela tudi napake, vendar zagotovo ne namensko, pač pa je dolžan vselej poslušati direktive kreatorjev zdravstvene politike. Prepričan sem, da nič ne naredi na svojo pest in dokazuje svojo moralnost precej bolj, kot je to veljalo za njegovega predhodnika. V današnjem zdravstvenem sistemu ima direktor v veliki meri zagotovo zvezane roke, saj ne more nagraditi dobrega in kaznovati slabega zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca, ne more preveriti bolniških listov svojih zaposlenih, je omejen in najverjetneje ne more vplivati na spremembe sistema, ki pa so nujne. Prav tako ne more delati izjem, saj gre za dolgoletni utečen zdravstveni sistem, ki funkcionira po svojih utečenih tirih," je kritičen Pilinger.

Pivec: Moja politična opredelitev ne vpliva na mojo poklicno kariero in funkcijo

Za pojasnila in komentar na Pilingerjeve izjave smo prosili tudi direktorja mariborskega UKC Pivca. Slednji poudarja, da njegova politična opredelitev in strankarske funkcije nikoli v preteklosti in tudi sedaj ne vplivajo na njegovo poklicno kariero in funkcijo. "Zavedam se, da bolnik nima političnega prepričanja. Ima le željo po ozdravitvi in politična barva je nepomembna," je za 24ur.com odgovoril Pivec.

Gregor Pivec
Gregor Pivec FOTO: Jani Dolinšek

Pilinger Pivcu zameri tudi "neprimerno razrešitev nekaterih predstojnikov"

Kaj Pilinger še zameri direktorju mariborskega kliničnega centra? "Zamerim mu, ko je lani čez noč razrešil kar nekaj dolgoletnih in strokovno priznanih predstojnikov oddelkov, in sicer kar po elektronski pošti in jim dal na tak grob in nečloveški način vedeti, da jih več ne potrebuje. Nedopustno je, da so bili uveljavljeni strokovnjaki, ki so še pri močeh, na tak administrativni način odrezani čez noč in da je sploh dopustno to narediti tako neprijazno. Najverjetneje si ti bivši predstojniki svoje mislijo in zanimivo bi bilo prisluhniti njihovim razmišljanjem. Pa si ni nihče upal javno spregovoriti o tem, pa so zdravniki člani Kuštrinovega sindikata, ki ga verjetno bolj zanimajo pravice in privilegiji zdravnikov. Pa tudi sindikat medicinskih sester v UKC Maribor se boji in ne reče "bobu bob", pa novi predsednik sveta zavoda se rad pohvali, kako se z direktorjem razumeta in kako dober menadžer je, sta pa seveda oba "odslužena" politika, ki ščitita drug drugega. To je narobe svet in ne vem, če bo novi premier Cerar uspel drezniti tudi v to kislo jabolko in s temi svojimi neizkušenimi mladimi in novimi politiki kaj bistvenega spremeniti še pred potekom prvega mandata," je bil oster naš sogovornik.

Glede očitkov o neprimernem odpuščanju prek elektronske pošte je Pivec razložil, da so predstojniki imenovani za štiriletni mandat, v lanskem letu pa na svojo zahtevo ni razrešil nobenega izmed predstojnikov. Na svojo lastno željo je z mesta predstojnika oddelka za kardiologijo in angiologijo odstopil le Vojko Kanič.

Pivec je razložil, da v kolikor zaposleni izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, mu delovno razmerje preneha v roku dveh mesecev po izpolnitvi pogojev. Razen če se z delodajalcem dogovori o nadaljevanju delovnega razmerja. Zaposlenega o koncu sodelovanja obvestijo vsaj dva meseca prej, da lahko do dneva prenehanja delovnega razmerja izkoristi dopust. "Vse zaposlene, ki so po Zakonu za uravnoteženje javnih financ v lanskem letu dosegli pogoje za starostno upokojitev, smo o tem pravočasno obvestili," je poudaril Pivec. Dodal je, da se je lani upokojilo 40 njihovih sodelavcev, za njih pa so tudi priredili slavnostno srečanje. Tega se je udeležila več kot polovica povabljenih, Pivec pa pravi, da bodo s srečanji nadaljevali, saj je bil sprejem več kot uspešen, upokojeni sodelavci pa veseli in zadovoljni.

'Denar služi v Kuvajtu, doma pa ga čaka delovno mesto'

Pilinger nam je zaupal še en primer, ki se je v zadnjem obdobju zgodil v mariborskem kliničnem centru. "Eden od predstojnikov, baje svetovno priznanih kirurgov, je že nekaj mesecev odsoten, njegova pisarna je brez napisa in kirurg si je uredil daljšo neplačano odsotnost, saj se je odločil za delo na eni od klinik v Kuvajtu, kjer zdravi najpremožnejše paciente. V Mariboru pa ga čaka vodstveno delovno mesto, če se bo seveda še kdaj spomnil na Slovenijo in naše paciente, katerim se tudi in predvsem zaradi njega odlagajo že vnaprej planirane operacije. Nadomešča pa ga starejša in sicer vsega spoštovanja vredna specialistka, ki jih šteje že krepko čez 60 let. In vodstvu UKC je vse to normalno," opozarja Pilinger.

Erik Vrabič
Erik Vrabič FOTO: Mia Media

Tudi glede tega smo povprašali Pivca, saj smo želeli izvedeti, ali slovenski pacienti res trpijo zaradi odsotnosti predstojnika oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo Erika Vrabiča.

Pivec pravi, da je Vrabič nanj naslovil prošnjo za odsotnost z dela brez nadomestila plače. Sam je neplačano odsotnost z dela in njeno trajanje odobril v skladu s kolektivno pogodbo. Ta namreč pravi, da je delavec lahko odsoten z dela brez nadomestila plače tudi nad 30 dni v posameznem koledarskem letu, če to seveda dopušča delovni proces. V primeru odsotnosti z dela nad 30 dni brez pravice do nadomestila plače, se zdravniku ta odsotnost všteva v zavarovalno dobo, če sam poravna ustrezne prispevke. 

Od kdaj do kdaj je bil Vrabič odsoten? Pivec pravi, da je bil Vrabič odsoten od začetka leta 2014, v Maribor pa se je vrnil 1. oktobra 2014. Do lanskega 1. aprila je koristil dopust iz leta 2013 in 2014, nato pa odsotnost brez pravice nadomestila do plače. V času odsotnosti ga je nadomeščal imenovani namestnik.

Ali je bilo v času Vrabičeve odsotnosti delo na oddelku moteno? So se čakalne dobe podaljšale? Pivec nam je odgovoril, da delo na omenjenem oddelku ni bilo moteno. "Dogovorjeni program z ZZZS smo izpolnjevali oziroma smo ga celo presegli – za hospitalni del 108 odstotkov, za ambulantni del pa 103 odstotke," je poudaril Pivec in s tem dal jasno vedeti, da se mu ne zdi sporno, da je omenjeni zdravnik nekaj mesecev delal v tujini, pri tem pa da ga je čakalo delovno mesto v Sloveniji.

A mnenja o tem so deljena. Nekateri namreč poudarjajo: morda je res vse po črki zakona, a tisto pravo vprašanje je, ali je tudi higienično in etično.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
07. 03. 2015 18.56
+1
Ne vem, zakaj se sploh kdo čudi, saj je Pivec zvest član SDS.
chucknorris
07. 03. 2015 09.45
+1
Že ve zakaj, cvenki lepo cinglajo v denarnici.
simple_mind
06. 03. 2015 15.06
+2
Je sploh možno drugače v tem bananastanuuu ?
maxmoritz
06. 03. 2015 14.40
+2
ko bi se malo vprašali, kako se zaposluje, kdo izdaja strokovno gradivo za izobraževanja ---> pivčeva založba... ja ja, noben se nanj ne obregne, pa je kr namazan.....
felix58
06. 03. 2015 14.11
+1
Pivec mi samo zaradi tega ni vščeč, ker je v sds
JApajaDAja
06. 03. 2015 14.22
+0
nisi delal pod njegovim vodenjem ukc...... no ja, morda je pa krivda članstvo v sekti.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
06. 03. 2015 13.28
+1
To je vsepovsod na vseh jvnih zavodih in inštituacijah ki jih vodi država tako, mislite da ministri niso, pa da na centrih za socialo tudi niso ?? skratka nič novega...raje povejte kakšno bo vreme jutri ?
PIERREBRICE
06. 03. 2015 12.16
+4
Pivec, ni se ti treba skrivati. Vemo na katero stran spadaš.
santamaura
06. 03. 2015 10.59
+7
V Kuvajtu je še kar cenjen, saj zna iz enogrbe kamele narediti dvogrbo, tako, da šejki jahajo, čeprav imajo hemeroide
prince of persia
06. 03. 2015 10.34
+8
Pivec je poslušen samo svoji SDS ter njihovim financerjem in simpatizerjem...in seveda ljubljenemu vodji, ki ga je sam operiral, čeprav v operacijski dvorani ni stal že več kot 20 let...zato pa ima lahko doktorat iz medicinskih znanosti ki ga je spisal na temo zgodovine bolnišnice Maribor...Živel Bananistan
JosipBrozDrugi
06. 03. 2015 10.45
+2
nimaš prav. pivec je bil odličen kirurg. škoda je, da se je spustil v poslovne vode (v tujini vodijo velike klinike večinoma zdravstveni managerji, ki so ekonomisti po stroki) in raziskovanje zgodovine medicine (iz tega je doktoriral).
bukefal50
06. 03. 2015 10.10
+9
če delo na oddelku ni bilo moteno( po izjavah g. Piveca, osebje na oddelku verjetno ni tega mnenja), potem se postavlja vprašanje, ali je dr. Vrabič sploh potreben....
JosipBrozDrugi
06. 03. 2015 10.40
-1
je, ker je vrhunski strokovnjak. seveda ni higienično, da je toliko časa odsoten. kriv pa je pivec, ker mu je dovolil.
KRUMPAVI
06. 03. 2015 12.35
+1
kriv je samo Pivec zame je dr.Vrabič strovkonjak klub temo da sem biv v zasebni abulanti to me je prisililo zaradi čakalnih vrst
lustracija
06. 03. 2015 09.52
+5
oho, Pilinger napada SDS
felix58
06. 03. 2015 14.12
+4
sevea, včasih policist, vedno policist....pravo Pilinger, saj jim vetra
Mombly Pilot
06. 03. 2015 09.48
+15
Dobro bi še ga bilo vprašati (piveca) kolikšen delež je v firmi radok ki upravlja oderuške parkplatze okrog UKC.
JApajaDAja
06. 03. 2015 10.06
+1
Verbena
06. 03. 2015 08.58
+7
Ja..tako je to, če se ne posluša..pač odletiš!!!....prokle*ta politika, ki vsepovsod tišči svoj nos.....a bo kdaj strokovnost posameznika več vredna, od nastavitve in ubogljivosti??.....z vsako vlado... menjajo vodilne, ene, ker ne znajo bit tudi od tistih, ki na novo prevzemajo državo, eni podrepniki pa lohk tudi ostanejo !!!
BobbyP
06. 03. 2015 08.31
+7
Na taki poziciji so vsi poslušni in ubogljivi. V nasprotnem primeru te zagotovo čaka kakšna afera, ki ti bo spodnesla stolček. Npr. finančne malverzacije, kpk, škandal katerekoli vrste ali metek na parkirišču. Morda te poči celo pijani sosed snajperist s flobertko. ;-))
macek_garfield
06. 03. 2015 08.11
+17
... pivec je tako ali tako kader sds sekte in ustrezljiv in ubogljiva ovcka ...
JApajaDAja
06. 03. 2015 08.24
+2
če bi bil tak, kot se hoče prikazati, bi kot kandidat za župana dobil vsaj glasove zaposlenih v ukc mb.
TheMafiaDon
06. 03. 2015 08.00
+20
Vsak na visokem položaju mora biti poslušljiv in ubogljiv do politike-ki ga je nastavila da dela v njihovem imenu! halo???? kdor ni poslušen ga lahko doleti spolna afera, samomor, lahko ga ustreli bivši zaposleni, itd....
Ni_Nicka_76
06. 03. 2015 08.09
-1
Zato si pa privat, pa si sam svoj gospodar! :)
iza888
06. 03. 2015 07.53
+15
seveda je poslušen in ubogljiv, saj ga v nasproznem primeru čaka enaka usoda kot direktorja kemijskega inštituta J. Jamnika.
tao3
06. 03. 2015 07.54
+5
A bo tudi njega kakšen neuspešen kandidat SDS-a za župana pospravil? Tako kot je spoštovanega g. Jamnika neuspešen kandidat SDS-a za župana Postojne?
TheMafiaDon
06. 03. 2015 08.06
+6
pogan
06. 03. 2015 07.46
+0
Pilinger, o Pilinger, tisti ki te poznamo vemo kaki si, v službi strah in trepet, doma pa copata......
tao3
06. 03. 2015 07.53
+7
It takes one, to know one ;) To je en dober pregovor zate ...
pogan
06. 03. 2015 07.59
-1
JApajaDAja
06. 03. 2015 07.44
+15
o "higieni", morali in politični neodvisnosti pivca....-raje ne bi.
LOPOVEpredZID
06. 03. 2015 07.40
+12
ni in ni konca temu političnemu plenjenju.....a se nč ne bojijo veljaki, da narodu popustijo vse zavore in se podajo v lov na njihovo premoženje za svoj boljši jutri???!!!! Naj se zamislijo, kakšno bi bilo njihovo življenje, če nebi bilo več varno po pločniku hodit in svežega zraka dihat.