Slovenija

Piloti Adrie Airways v ponedeljek ne bodo stavkali. 'To je najboljša rešitev za potnike in vse zaposlene'

Ljubljana/Brnik, 27. 11. 2015 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodstvo Adrie Airways je s sindikatom pilotov sklenilo dogovor, zato so preklicali napovedano stavko. Sindikat pilotov je sicer med drugim zahteval višje plače, novo kolektivno pogodbo, odpravo kršitev glede odmorov na delu, od vodstva so zahtevali tudi, naj jim zagotovi možnost koriščenja dopusta.

Piloti Adrie Airways so od vodstva med drugim zahtevali možnost koriščenja dopusta.
Piloti Adrie Airways so od vodstva med drugim zahtevali možnost koriščenja dopusta. FOTO: Reuters
Vodstvu slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways je s Sindikatom prometnih pilotov Slovenije uspelo skleniti dogovor, v skladu s katerim je sindikat preklical stavko, ki bi morala potekati v ponedeljek, 30. novembra, je družba objavila na svoji spletni strani.

"Adria Airways in Sindikat prometnih pilotov Slovenije (SPPS) z veseljem sporočata, da sta vodstvo podjetja in sindikat uspela skleniti dogovor Uskladila sta se o vseh stavkovnih zahtevah in definirala skrajni rok za sklenitev kolektivne pogodbe pilotov, to je 31. 1. 2016, v kateri bodo zajete ključne dogovorjene rešitve," so v Adrii Airways zapisali v izjavi za javnost.

Vodstvo in sindikat bosta nadaljevala intenzivna pogajanja z namenom čimprejšnje sklenitve kolektivne pogodbe za pilote v Adrii Airways, so še sporočili in dodali, da sta obe strani zadovoljni, da je prišlo do dogovora, "saj je to najboljša rešitev za potnike in vse zaposlene v podjetju".

Ena od zahtev so bile višje plače

Sindikat je stavko napovedal 10. novembra. Ena od zahtev pilotov so bile višje plače. Vodja stavkovnega odbora Fedor Pop Gligorov je ob začetku pogajanj pojasnil, da so pilotom s kolektivno pogodbo iz leta 2011 praktično edinim znižali dohodke, potem ko so jim jih nekajkrat znižali že med letoma 2009 in 2011.

Prepričan je, da to ni prineslo nobenega pozitivnega učinka na poslovanje družbe. "Strošek za plače pilotov predstavlja približno 5,5 odstotka vseh stroškov v družbi, kar je, kolikor je nam poznano, najmanj v svetu," je povedal.

Zahtevali so novo kolektivno pogodbo

Konec decembra lani je vodstvo družbe obstoječo kolektivno pogodbo odpovedalo, čeprav zaradi določil v sami pogodbi in zakonodaji velja do 15. maja prihodnje leto.

Zahtevali so tudi, da družba pilotom poravna vse prispevke in da takoj odpravi kršitve zakona o delovnih razmerjih glede odmorov na delu. "Odmora med dnevnim delom nimamo in kadar končamo delovni dan v tujini, imamo minimalno 10 ur počitka, in ne 11 ur, kot predvideva zakon o delovnih razmerjih," je navedel.

Težave s prehrano in koriščenjem dopusta

Opozoril je tudi na težave pilotov s prehrano. Ker so v letalu tudi do 14 ur, jim je delodajalec dolžan zagotoviti možnost kakovostnega obroka, čemur trenutno ni tako, je pojasnil Pop Gligorov.

Od vodstva so zahtevali tudi, naj jim zagotovi možnost koriščenja dopusta. "Večina pilotov ima še več kot polovico neizkoriščenega dopusta iz tekočega leta. Enostavno dopusta ne dobimo," je pojasnil.

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Reuters

Adria Airways pilote pozvala k pogajanjem o novi pogodbi

V Adrii Airways so po drugi strani dejali, da se je po podpisu nove kolektivne pogodbe leta 2011 izhodiščna plača znižala za vse zaposlene v družbi, prav tako tudi nadomestilo za malico in prevoz. Zaradi finančne sanacije so morali optimizirati procese in zmanjšati število zaposlenih, ampak zgolj med neletalskim osebjem, so povedali.

Obstoječo kolektivno pogodbo so odpovedali, ker vsebuje precej določil, ki podjetju onemogočajo konkurenčno rast, pravijo. Pilote so pozvali k pogajanjem o novi, od katerih pa je sindikat po navedbah družbe odstopil, ko vodstvu ni odgovoril na septembrski dopis.

Glede počitka pravijo, da se je sindikat strinjal z deseturnim počitkom zunaj baze, glede prehrane posadk pa priznavajo, da je enkrat res prišlo do primera zastrupitve s hrano, vendar za to po njihovem ni bila kriva kakovost hrane. Dobavitelja prehrane na letališču na Brniku so dvakrat zamenjali, s trenutnim pa so zadovoljni. Drugače je v bazi v Prištini, kjer zaradi monopola na letališču nimajo veliko izbire.

Z dopustom se težave pojavljajo že dlje časa in jih rešujemo tudi z ukrepi, ki so zajeti v predlogu nove kolektivne pogodbe, so še povedali v Adrii Airways.

Stavka bi zelo slabo vplivala na družbo

Če bi do stavke pilotov prišlo, bi to zagotovo zelo slabo vplivalo na družbo, ki je v postopku prodaje. 23. novembra bi morala po prvotnih načrtih potekati skupščina družbe, na kateri bi lastniki odločali o dokapitalizaciji v višini do osem milijonov evrov, vendar so jo na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) preklicali. Nova naj bi potekala še decembra.

Ideja je bila, da bi prevoznika dokapitaliziral morebiten vlagatelj, če bi se prej z lastniki in upniki Adrie Airways dogovoril o nekaterih vprašanjih, npr. odpisu dolga. Nato se je v medijih pojavila tudi informacija, da bi lahko družbo znova dokapitalizirala država, čeprav naj to zaradi zakonodaje EU in preteklih državnih dokapitalizacij ne bi bilo več možno.

Država ima v Adrii Airways 69,87-odstotni delež, ki ga upravlja SDH, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je lastnica 19,63-odstotnega deleža, SDH pa ima 2,08-odstotni delež. Naprodaj je 91,58-odstotni delež družbe, iz SDH in DUTB pa so v začetku oktobra sporočili, da so prejeli več ponudb za nakup.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

llluuullliii
27. 11. 2015 16.28
-3
Kontrolorji so toliko javni uslužbenci kot Elektro Slovenija, Pošta Slovenija...Včasih so bili, nič več...
noire
27. 11. 2015 17.32
+2
Vsi, ki si jih naštel so javni uslužbenci.
Dragon_13
27. 11. 2015 15.23
+1
Čudno je to, da še nobene stavke niso napovedali javni uslužbenci kontrolorji zračnega prometa, zaslužijo namreč samo 10.000 eur na mesec, to je komaj za enega novega Porscheja vsako leto...
MahatmaGandhi
27. 11. 2015 15.12
V Sloveniji bi ob sprostitvi cen Petrol takoj dvignil cene