Slovenija

FOTO: Pipistrelu uspel velik preboj v smeri električnega letalskega prometa

Ajdovščina, 19. 02. 2016 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz ajdovskega Pipistrela so sporočili, da so naredili velik korak v smeri električnega letalskega prometa. Velik preboj se je zgodil z zagonom do sedaj najmočnejšega letalskega hibridno električnega pogonskega sklopa znotraj projekta HYPSTAIR.

Hibridno električni pogoni so nova zvrst letalskih pogonov, ki podaljšujejo doseg popolnoma električnih letal in so hkrati tihi ter okolju prijazni. Iz Pipistrela so sporočili, da v okviru projekta razviti 200-kilovatni pogonski sklop zagotavlja moč, enakovredno tisti, ki jo proizvajajo batni motorji, tipično v uporabi na letalih splošne kategorije. Obratuje lahko v treh načinih: izključno električni, ki kot vir moči uporablja baterije; način, ki uporablja izključno generator; in hibridni način, ki pri delovanju združuje oba vira energije.

''Vse komponente pogonskega sklopa, ki jih je razvilo podjetje Siemens v okviru projekta, predstavljajo vrhunec tehnologije na področju letalskih pogonov. Pogonski motor, ki zagotavlja 200 kW vzletne moči in 150 kW stalne moči, in generator, ki nudi 100 kW moči, se odlikujeta z energijsko gostoto večjo od 5 kW/kg in dvojnim navitjem s štirimi regulatorji moči, kar zagotavlja poprej nedosegljivo zanesljivost obratovanja,'' so še sporočili iz ajdovskega podjetja.

Še en dodatni element te edinstvene inovacije je uporabniški vmesnik, zasnovan z namenom poenostavitve ravnanja z zahtevnim pogonskim sklopom. Za dodajanje moči zadostuje ena sama ročica s haptičnim povratnim odzivom, za nadzor nad stanjem in delovanjem pogonskega sklopa pa služi novi integrirani večnamenski prikazovalnik, namensko razvit v sklopu projekta.

Po obsežnem laboratorijskem testiranju vseh komponent in integraciji sistema na trup letala so nato motor uspešno zagnali, tako pri nizkih kot tudi visokih močeh. V ta namen so razvili tudi poseben petkratni propeler, ki ima največjo učinkovitost že pri nizkih obratih in je izredno tih. Preizkus vzletne moči so izvedli ob skupni uporabi generatorja, ki poganja turbinsko polnjen agregat, in namensko razvitih visokozmogljivih baterij, ki omogočajo hitro praznjenje.

Ta edinstveni dosežek so javnosti prvič razkrili na simpoziju E2 Fliegen Symposium 2016 v Stuttgartu v Nemčiji.

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, je ponosen na vlogo, ki jo predstavlja projekt HYPSTAIR na področju razvoja električnega letalstva. ''Prikazuje verjetnost, da bo generalno letalstvo v prihodnosti lahko električno in potrjuje mojo idejo in vizijo ter razvojno strategijo podjetja Pipistrel. Mi smo bili prvi, ki smo razvili štirisedežno letalo – Panthero, ki je lahko opremljeno s tremi različnimi pogoni: bencinskim motorjem, električnim pogonom ali hibridnim pogonskim sklopom. Projekt HYPSTAIR predstavlja velik korak v smer letalstva na hibridni pogon in s tem veliko priložnost za Pipistrel in druge proizvajalce letal generalne aviacije.''

Frank Anton, začetnik in vodja razvoja električnega letalstva v podjetju Siemens, pa je dodal, da Siemens razvija letalske električne pogonske sisteme z najboljšim razmerjem med močjo in težo. ''Samo z inovacijami lahko rešujemo probleme, ki jih predstavljajo rastoče cene fosilnih goriv, vse večje povpraševanje po potniških poletih in strožji okoljevarstveni predpisi. Novi izumi, razviti za hibridno električni pogon projekta HYPSTAIR, bodo predstavljali temelj pri razvoju bolj trajnostnega letalstva na dolgi rok. Ker so električni pogonski sistemi zasnovani tako, da jih je mogoče sorazmerno povečevati, lahko pričakujemo, da jih bodo v prihodnosti lahko uporabljala tudi večja letala. Svet postaja električen, pa naj bo v zraku, na tleh ali na vodi.'' 

V prihodnjih mesecih bodo v Pipistrelu nadaljevali testiranje simuliranja možnih načinov letenja ter tipičnega poteka poleta, ki so jih predvidele teoretične študije modela.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DonDonDan
21. 02. 2016 09.06
-2
A bo ta tut imel "zložljiva krila" med vožnjo ????!!!!
Štefan Sobo?an
20. 02. 2016 19.35
Seveda sem navdušen nad novim uspehom Pipistrela. Me pa zanima, ali motorje (in njihove kombinacije) izdelujejo sami, ali pa jih uvažajo, torej vgrajujejo "tuje". Mislim pa, da je to zadnje, Je pa tudi res, da ni nihče več sposoben izdelovati vsega. Pa še pregovor imamo: Več (tujih) glav ve več! Torej: odkod motorji, srce letal, ostalo pa je "nadgradnja"?
SDS_je_poden
21. 02. 2016 08.55
Mislim da ima malo predelan Siemensov elektromotor.
DonDonDan
21. 02. 2016 09.04
Tudi dve slovenski podjetji izdelujeta take motorje.
DonDonDan
21. 02. 2016 09.06
-2
Pri avionih je glavna konstrukcija samega letala, motor je lahko tak ali drugačen. Če je turboreakcijski oziroma turbopropelerski motor, potem lahko rečemo, da je komplicirana mašina, drugače pa ne !!!!
ad-hoc
20. 02. 2016 08.47
+5
Odlična firma! Slovenija bi morala patentirati in kreirati čim več inovacij in jih znati tržiti. Država bi morala pomagati vlagati v raziskave in razvoj. Ukvarjati bi se morali z napredno tehnologijo. To počnejo najbolj razvite države na svetu. Sami proizvodni obrati pa države ne bodo naredili razvite.
mr.T
20. 02. 2016 15.18
-1
Res če se tip ne bi pasel iz enih nepovratnih sredstev na druge bi še bilo kaj..
num7
20. 02. 2016 17.29
Trdkegelj
20. 02. 2016 19.41
Veliko je se podjetij ki delajo na razvoju v svoji panogi. Tale se samo kaze in pobira denar, na posnetku pa sem videl vec ali manj na vsakem kosu napis Simens.
tali?ni tom
19. 02. 2016 21.57
+0
o boskarelu,ni kaj povedat! je pač podjetnik ki ma večino firme v "ugodnejši" državi,v državi ki mu je,mu in verjetno mu bo še dala nepovratna sredstva pa jo šinfa!
Uporabnik419925
19. 02. 2016 19.38
+1
CITIRAM: ''Samo z inovacijami lahko rešujemo probleme, ki jih predstavljajo rastoče cene fosilnih goriv, vse večje povpraševanje po potniških poletih in strožji okoljevarstveni predpisi.... " Ne vem kje nekateri živijo ampak zadnjih 6 mesecev in več cene fosilnih goriv padajo..... ali jaz mogoče živim v drugem časovnem pasu, planetu ali kaj? To, da države, vlade dvigujejo davke in trošarine ob cenitvi fosilnih goriv ne more biti razlog za navedbo takšne absurdne laži....
luciluk
19. 02. 2016 19.49
+7
Ne ti ne imaš problem z realnostjo! Poglej kako niha cena nafte v obdobju 10 ali 20 let potem morda ne boš pisal takšnih nesmislov.
kivzfccz
20. 02. 2016 19.54
+2
.leond1 kako morate zmerjati tiste, ki so s svojo pridnostjo ustvarili nekaj. Prav je, da se ve, da se je Ivo lotil v garaži izdelovati priponke. Na enih je bila slika dojenčka pod njo pa napis, KO BOM VELIK BOM CARINIK NA KOLPI. Ne bom rekel, da ni dobil državnih subvenciji, toda roko na srce ,malo kdo jih je tako oplemenitil. Mislim, da take uspešneže kritizirajo le tisti, ki niso nikoli v življenju ustvarili nič, in imajo za pokazati le kupček vsakodnevnih istrebkov.To, da dobijo nekokonstruktivni komentarji pluse je dejstvo, da je v naši deželi mnogo nedelavcev in fovšivcev.TREBA JE VEDETI, DA SE DELAVCI BORIJO ZA NJEGOVA DELAVNA MESTA. VERJETNO NE ZARADI NJEGOVE LEPOTE, AMPAK NJEGOVE POŠTENOSTI IN UGLEDA
tetaizozadja1
19. 02. 2016 19.20
+21
Hehehe ... "Slovenci laže oproščamo lopovščino, kot uspeh ... ", ane? Bobu bob. Bravo Pipistrel!
luciluk
19. 02. 2016 19.50
-2
Če prebereš spodnje komentarje potem vidiš da je rekel sveto resnico o Slovencih. Sicer pa je lopovščina svetinja komunizma in rdečih Kmerov je v SLO več v v celi Indokini!!!
tetaizozadja1
19. 02. 2016 20.23
+0
Komentirala sem predvsem spodnje komentarje ... ma ob tvojem pa - ostanem brez komentarja ... se mi pa zdi, da Boscarolovega komentarja nisi prou dobro razumel ...
alenka.NN
19. 02. 2016 21.32
-1
Moralizator...dobro povedano! Ne vem zakaj ta novica pod Ajdovščino...a ni on zdaj v Italiji al kaj ??
Trdkegelj
20. 02. 2016 19.47
luciluc ce pogledas svojo drzavo vidis da je najvec lopovscine prislo v casu kapitalizma, tko da prosi vzdrz se in ne nabiji. Oli otok je bil ravno za lopove, danes je menjava za njega parlament.
Netajkun
19. 02. 2016 18.13
+37
Kaj ste tako nastrojeni proti Boscarolu . Kaj vam je pa naredil slabega . Zakaj bo del proizvodnje preselil čez mejo ? Verjetno tudi zato . . ker so mu v dobrem mesecu dovolili gradnjo ( na skoraj zastonjskem zemljišču ) in dali v brezplačno uporabo tudi goriško letališče . Težave z letalsko licenco ( za direktno prodajo letal v ZDA ) so pa itak znane . . . naši ne uredijo in ne uredijo ( in ravno zato je imel že dosedaj hčerinsko podjetje v Italiji ) . Poleg tega . . . ko imaš zaposlenih 50 sodelavcev ( z univerzitetno izobrazbo ) . . pravih strokovnjakov . . in jih pošteno plačuješ . . te naši oberejo skoraj do kosti . Pipistrel seveda ne proizvaja električnih pogonskih motorjev ( to dela Siemens ) . . je pa njihova vsa spremljajoča podpora . . drugače pa ( kolikor vem ) zaenkrat še izdeluje letala . . in to NAJBOLJŠA na svetu ( v tem rangu ) . Gremo naprej .
Netajkun
19. 02. 2016 19.39
+6
Osebno Boscarola ne poznam . . ga pa zelo spoštujem . . hkrati mi je pa tudi jasno , da so tako uspešni ljudje tudi dokaj " naporni " . . trmasti , svojeglavi , zahtevni ( najprej do sebe , potem tudi do sodelavcev ) . . mogoče ravno zato marsikateremu ( predvsem tistim , ki so ostali z glavami v enih drugih časih ) ni všeč . Ker je sposoben , uspešen in kritičen .
Netajkun
19. 02. 2016 20.17
+4
Kaj hočeš povedati ? . . . da je barabin , lenuh , goljuf . . in podobno .
alenka.NN
19. 02. 2016 21.37
+1
Kaj to ste pa preslišali, ko mu je Bizovičar serviral, da je pobral državna sredstva in gremo preko meje....je bil brez besed, samo kislo se je nasmejal....ja ja ta isti slavni Boscarol
num7
20. 02. 2016 17.28
pametnjakoviči,pipistrel se širi v italijo.fabriko v ajdovščini ne bo prodal.tu se bo isto kot sedaj delalo.tako da ne bit pameten!
SDS_je_poden
21. 02. 2016 08.55
Boscarol je dober prijatelj našega bruseljskega orgličarja Peterleta, preko njega je dobil nepovratna državna sredstva. Mene to v bistvu niti ne moti, da jih je dobil, sej jih je porabil namensko, plačuje davke, odpira službe. Bolj me moti to, da se zavzema za dinamično zaposlovanje, kar pomeni, da mladi ne bodo mogli planirat popolnoma nič v naprej, kaj šele ,da bi se odločali za otroke.
24Ppkur
19. 02. 2016 17.43
-2
Kdo je zdaj kaj razvil? Simens ali Pipistrel? Al noben nic al oba vse? Če je že vse zmešano ove kure na 24 ur še dodatno vse zmešajo k ne znajo novice normalno spisat ... da le ni jasno kdo kaj komu zakaj.
lilyallen
19. 02. 2016 19.39
+0
ko je nekomu važno v kateri lasti je nekdo je meni pomembno da imam lepo plačo na koncu mesca pa če je lastnik iz somalije zarad mene lp!
num7
20. 02. 2016 17.24
pipistrel je razvil,dal idejo in naredil vse razen motorja.motor so po navodilih pipistrela naredili pri siemensu,ki imajo več izkušenj.
JanezNovakJohn
19. 02. 2016 17.33
+7
Simens je Pipistrela že enkrat nategnil pri letu čez Rokavski preliv. Ali ni bilo nekaj takega?
num7
20. 02. 2016 17.22
moralizator nimaš pojma!! raje bodi tiho!
univac
19. 02. 2016 16.32
+9
Kako ste smešni. Kateri proizvajalec letal pa vgrajuje lastne motorje? Potem bi se vozili z Rolls-Royce A380.
luciluk
19. 02. 2016 19.43
+8
Ljudje ne poznajo A od lestalstva in pametujejo. Takim je brezveze razlagati logičnih dejstev. Saj je vseeno. Glavno da jim je bad ker je PIPISTRLU dobr, meni to zadostuje. Tisti ki ga ne prebavite pa upam da znorite od zavisti in svoje nesposobnosti. Boskarol je car, lahko ga že primerjamo z bratoma Rustjan
ojo joooj
19. 02. 2016 16.07
-12
PROSIM MI LAHKO KDO RAZLOŽI, KAJ IMA SEDAJ PIPISTREL PRI TEM, IN KAJ SE BOKSAROL ŠOPIRI, ČE SO VSE KOMPONENTE RAZVILI V SIEMENSU? V PIPISTRELU PA SO MOTOR SAMO VPASALI NA "LUPINO" PANTHERE, IN SEVEDA JE NORMALNO IN JASNO, DA MORAJO SEDAJ TO TESTIRAT. KAŠEN PREBOJ JE TUKAJ USPEL PIPISTRELU??
Karantanija
19. 02. 2016 16.10
+20
luciluk
19. 02. 2016 19.44
+1
nekateri ne razumejo nič zato se pojdi sekirat v kopalnico pred ogledalo in znor!!!
num7
20. 02. 2016 17.21
pipistrel je vse sam storil,samo izdelali so motor siemens.po navodilih pipistrela.
staridida
19. 02. 2016 15.50
+6
Bravo Pipicolpo.....
tornadotex
19. 02. 2016 15.38
+16
Bravo Pipi....naj ti služi zdravje ,da še kaj pogruntaš !!
staridida
19. 02. 2016 15.52
+25
Cmerko že dve leti ni nič pogruntal -razen davkov in trošarin...
luciluk
19. 02. 2016 19.46
-3
še to je preplonku od Jankovića, ki je pred volitvami obljubil višje davke in bil v lucidni Sloveniji izvoljen. V edini državi kjer je kaj takega mogoče v nobeni drugi državi se to ne b zgodilo. Aja morda v S.Koreji! Toliko o demokratični Zloveniji.
nikhrast
19. 02. 2016 15.36
+2
Če bi prodajali svoje izdelke po celem svetu, kaj bi raje napisali gor, "Made in Slovenia" ali Made in Italy"? Malo se streznite, izdelki prejšne sovjetske republike se ne prodajjao tako dobro, saj tako mislijo na zahodu, posebno v Ameriki.
LOVELIFE
19. 02. 2016 18.15
+11
Vprašaj se zakaj je tako. Smo v zmešani državi, ki slabo skrbi za podjetnike in bi rada pobrala davke še preden kaj zaslužiš. Pač more napisat Italy če je tam dobil prostor, tukaj pa polno kompliciranja in bi mu ga oddali za veliko vsoto (kolikor se le da ožeti). ITD.
lnterReflections
19. 02. 2016 15.17
-4
Letalstvo, plovba in cestni promet bo najprej šel na hibride, šele na to na elektriko. Težavo namreč predstavljajo baterije, ki se predolgo časa polnijo, da bi lahko uporabljali izključno električne pogone.
pravica1234
19. 02. 2016 14.57
+19
Bravo ekipa, odlično delo!!!
TellingTheTruth
19. 02. 2016 14.27
-4
Sam da je bil v sovu Na Zaru z Lado Bizovicarjem je takoj postal se mcken bolj pameten. Mogoce je blo pa vse tok brezveze da je raj o delu vmes razmislal haha
Principat
19. 02. 2016 14.26
-5
glede Simensa pa je v poročilu bilo zapisano ; neresen igralec - akter v varnosti letenja , ni dovolj varnosti za prelet čez vodo ,, vse ostalo si je izmislil ivan sam za obrambo še za takrat ne dovolj sigurno plovilo
enakostzavse
19. 02. 2016 14.06
+18
V osnovi nimam nič proti boskarolu, ampak če človek dobi en kup nepovratnih sredstev od države, ni higienično, če to isto državo kritizira na vseh koncih, ko pa mu zalaufa, pa proizvodnjo preseli v Italijo.. Piko na i pa je dal sam boskarol, ko je angažiral najbolj koruptivno stranko pri nas, sdsovce (breznik), da so hoteli v državnem zboru spremenit zakon o ultralahkih letalih, kateri bi bil pisan na kožo boskarolu in bi imel velike finančne koristi. To je, milorečeno, pokvarjeno in takega človeka ne morem zagovarjat. Tudi pri izsiljevanju občine Ajdovščina, okoli nakupa zemljišča za proizvodne hale. Je hotel da mu občina plača zemljišče in še ga nagradi, ker bo nudil zaposlitve. Mafijska posla. Edino moram priznat, da so priponke, katere je delal v garaži, pred pipistrelom, res bile kvalitetne hahahahaaha
CastrumFF
19. 02. 2016 14.11
+8
enakostzavse
19. 02. 2016 14.14
+4
Uh, nalepke sem pa čisto pozabil. Hvala +++++++++++++++++++++
290ktober
19. 02. 2016 14.28
-3
tipišni slovenski kapitalist vsaj malo boljši je od tajkunov..malo!
Naveli?anec
19. 02. 2016 14.46
+12
Seveda ne more imet proizvodnje pri nas, če pa imamo tako idiotske obdavčitve...dobiš milijon subvencjie pa te država zabije z 3emi milijoni davkov in dajatev, če ne še celo več...
23345
19. 02. 2016 14.53
+10
NAVELIČANEC, DAVKI SO V ITALIJI BISTVENO VIŠJI. ŽIVIM ZRAVEN MEJE IN OGROMNO ITALIJANOV JE ODPRLO SVOJA PODJETJA RAVNO V SLOVENIJI. ALI VESTE KOLIKO ZNAŠA DAVEK NA DOBIČEK V ITALIJI ??? 55 % DRAGI MOJI, 55 %, PRI NAS PA ???. NE KVASIT NEUMNOSTI LEPO PROSIM
kiboko
19. 02. 2016 14.55
+33
Proizvodnjo je preselil v Italijo, ker tako avtomatično dobi dovoljenje za prodajo v ZDA. Naša država očitno ni sposobna podpisati dogovora.
moscito
20. 02. 2016 10.26
+2
Mogoče pa Amerika noče privoliti v dogovor s Slovenijo, ker manjka se njim letal, kot je pipistrelovo. Zakaj bi bili vedno doma krivi za vse. Pipi pa se ve, da se spina na vsakem koraku, sedaj pa pričakuje subvencije še od italijanov, tam pa mu ne gre ravno tako kot si je zamislil. Zdi se mi, da je fant stopil v prevelike čevlje tokrat. Sicer pa bo čas pokazal kaj je in kaj ni res.
JosipBrozDrugi
19. 02. 2016 13.46
-4
AB ima sexi noge
staridida
19. 02. 2016 13.48
+7
Anonym0use
19. 02. 2016 19.04
+4