FOTO: Pipistrelu uspel velik preboj v smeri električnega letalskega prometa

Iz ajdovskega Pipistrela so sporočili, da so naredili velik korak v smeri električnega letalskega prometa. Velik preboj se je zgodil z zagonom do sedaj najmočnejšega letalskega hibridno električnega pogonskega sklopa znotraj projekta HYPSTAIR.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Hibridno električni pogoni so nova zvrst letalskih pogonov, ki podaljšujejo doseg popolnoma električnih letal in so hkrati tihi ter okolju prijazni. Iz Pipistrela so sporočili, da v okviru projekta razviti 200-kilovatni pogonski sklop zagotavlja moč, enakovredno tisti, ki jo proizvajajo batni motorji, tipično v uporabi na letalih splošne kategorije. Obratuje lahko v treh načinih: izključno električni, ki kot vir moči uporablja baterije; način, ki uporablja izključno generator; in hibridni način, ki pri delovanju združuje oba vira energije.

Fotogalerija (6)

  • Zagon hibridno električnega motorja - 1
  • Zagon hibridno električnega motorja - 2
  • Zagon hibridno električnega motorja - 3
  • Zagon hibridno električnega motorja - 4
  • Zagon hibridno električnega motorja - 5
  • Zagon hibridno električnega motorja - 6

''Vse komponente pogonskega sklopa, ki jih je razvilo podjetje Siemens v okviru projekta, predstavljajo vrhunec tehnologije na področju letalskih pogonov. Pogonski motor, ki zagotavlja 200 kW vzletne moči in 150 kW stalne moči, in generator, ki nudi 100 kW moči, se odlikujeta z energijsko gostoto večjo od 5 kW/kg in dvojnim navitjem s štirimi regulatorji moči, kar zagotavlja poprej nedosegljivo zanesljivost obratovanja,'' so še sporočili iz ajdovskega podjetja.

Še en dodatni element te edinstvene inovacije je uporabniški vmesnik, zasnovan z namenom poenostavitve ravnanja z zahtevnim pogonskim sklopom. Za dodajanje moči zadostuje ena sama ročica s haptičnim povratnim odzivom, za nadzor nad stanjem in delovanjem pogonskega sklopa pa služi novi integrirani večnamenski prikazovalnik, namensko razvit v sklopu projekta.

Po obsežnem laboratorijskem testiranju vseh komponent in integraciji sistema na trup letala so nato motor uspešno zagnali, tako pri nizkih kot tudi visokih močeh. V ta namen so razvili tudi poseben petkratni propeler, ki ima največjo učinkovitost že pri nizkih obratih in je izredno tih. Preizkus vzletne moči so izvedli ob skupni uporabi generatorja, ki poganja turbinsko polnjen agregat, in namensko razvitih visokozmogljivih baterij, ki omogočajo hitro praznjenje.

Ta edinstveni dosežek so javnosti prvič razkrili na simpoziju E2 Fliegen Symposium 2016 v Stuttgartu v Nemčiji.

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, je ponosen na vlogo, ki jo predstavlja projekt HYPSTAIR na področju razvoja električnega letalstva. ''Prikazuje verjetnost, da bo generalno letalstvo v prihodnosti lahko električno in potrjuje mojo idejo in vizijo ter razvojno strategijo podjetja Pipistrel. Mi smo bili prvi, ki smo razvili štirisedežno letalo – Panthero, ki je lahko opremljeno s tremi različnimi pogoni: bencinskim motorjem, električnim pogonom ali hibridnim pogonskim sklopom. Projekt HYPSTAIR predstavlja velik korak v smer letalstva na hibridni pogon in s tem veliko priložnost za Pipistrel in druge proizvajalce letal generalne aviacije.''

Frank Anton, začetnik in vodja razvoja električnega letalstva v podjetju Siemens, pa je dodal, da Siemens razvija letalske električne pogonske sisteme z najboljšim razmerjem med močjo in težo. ''Samo z inovacijami lahko rešujemo probleme, ki jih predstavljajo rastoče cene fosilnih goriv, vse večje povpraševanje po potniških poletih in strožji okoljevarstveni predpisi. Novi izumi, razviti za hibridno električni pogon projekta HYPSTAIR, bodo predstavljali temelj pri razvoju bolj trajnostnega letalstva na dolgi rok. Ker so električni pogonski sistemi zasnovani tako, da jih je mogoče sorazmerno povečevati, lahko pričakujemo, da jih bodo v prihodnosti lahko uporabljala tudi večja letala. Svet postaja električen, pa naj bo v zraku, na tleh ali na vodi.'' 

V prihodnjih mesecih bodo v Pipistrelu nadaljevali testiranje simuliranja možnih načinov letenja ter tipičnega poteka poleta, ki so jih predvidele teoretične študije modela.  

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 126
 
DonDonDan 21.02.2016 09:06:48
A bo ta tut imel "zložljiva krila" med vožnjo ????!!!!
Več komentarjev