Slovenija

Pirc Musarjeva: Podatki o prisluškovanju Janši in Sanaderju so tajni

Ljubljana, 11. 05. 2009 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
10

Vsi podatki, ki jih vsebujejo dokumenti, povezani s prisluškovanjem Janezu Janši in Ivu Sanaderju, izpolnjujejo pogoje za tajne podatke in so upravičeno označeni kot tajni, pravi IP.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar FOTO: POP TV

Vsi podatki, ki jih vsebujejo dokumenti, povezani s prisluškovanjem Janezu Janši in Ivu Sanaderju, in ki so jih zahtevali Dnevnikovi novinarji, izpolnjujejo vse pogoje za tajne podatke v skladu z veljavnim zakonom o tajnih podatkih in so upravičeno označeni kot tajni, je pojasnila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Kot je znano, je Dnevnik jeseni 2008 od pristojnih državnih ustanov zahteval, da jim omogočijo "prepis oziroma kopijo zvočnih posnetkov in magnetogramov teh posnetkov ter informacij, ki jih je napravila Sova v obdobju od 1. januarja 2004 do 1. decembra 2004" in so se nanašali na prisluškovanje Janši in Sanaderju.

Dnevnik pa je v petek poročal, da je Pirc Musarjeva njihovo pritožbo zoper sklep vlade ocenila kot neutemeljeno in jo je 4. maja zavrnila. V svoji odločbi je po pisanju omenjenega časnika pooblaščenka potrdila, da so zahtevane informacije dejansko informacije javnega značaja, vendar pa ne morejo biti prosto dostopne. Pooblaščenka se pri tem sklicuje na varstvo komunikacijske zasebnosti, je še zapisal Dnevnik.

Zahtevani podatki so ustrezno označeni s stopnjo tajnosti

Janši in Sanaderju je Sova prisluškovala leta 2004, v času ko je bil njen direktor Iztok Podbregar.
Janši in Sanaderju je Sova prisluškovala leta 2004, v času ko je bil njen direktor Iztok Podbregar. FOTO: POP TV

V obravnavanem primeru vprašanje, ali gre za tajne podatke, ni bilo odločilno, je v sporočilu za javnost pojasnila Pirc Musarjeva. Ob tem je zatrdila, da je na ogledu podatkov ugotovila, da so vsi zahtevani dokumenti označeni s stopnjo tajnosti tajno in da zanje obstaja pisna ocena možnih škodljivih posledic, ki se hrani kot priloga k dokumentom ter jo je sestavil direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) kot predstojnik organa.

"Podatki, ki jih vsebujejo zahtevani dokumenti, tako izpolnjujejo materialni in formalni kriterij za določitev podatkov za tajne, saj jih je za tajne določil predstojnik organa, priložena je ocena škodljivih posledic z oceno teže in intenzivnostjo možnih škodljivih posledic, dokumenti pa so s stopnjo tajnosti tudi pravilno in vidno označeni," je zapisala pooblaščenka.

Pooblaščenec nima pristojnosti, da bi delal test javnega interesa na tajnih podatkih

Anton Rop je obtožil Janšo, da sta s Sanaderjem zrežirala incidente v Piranskem zalivu pred volitvami v državni zbor leta 2004. To naj bi Rop izvedel iz prisluhov, ki jih je izvedla Sova.
Anton Rop je obtožil Janšo, da sta s Sanaderjem zrežirala incidente v Piranskem zalivu pred volitvami v državni zbor leta 2004. To naj bi Rop izvedel iz prisluhov, ki jih je izvedla Sova. FOTO: POP TV

Obenem je poudarila, da glede na določila veljavne zakonodaje informacijski pooblaščenec nima pristojnosti, da bi pri tajnih podatkih stopnje tajno in strogo tajno izvajal test interesa javnosti, na podlagi katerega bi s teh podatkov lahko umaknil stopnjo tajnosti. "V konkretnem primeru tako ni prišlo do tehtanja, ali je javni interes glede razkritja tajnih podatkov močnejši od javnega interesa ali interesa drugih oseb za omejitev dostopa do teh podatkov."

Ne glede na ugotovljen obstoj tajnih podatkov pa je bila v konkretnem primeru za zavrnitev pritožbe odločilna ugotovitev, da obstaja ustavno pravni zadržek varstva komunikacijske zasebnosti, je pojasnila pooblaščenka in dodala, da ustava tisti del zasebnosti, ki se nanaša na svobodo komuniciranja, varuje v dveh členih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 05. 2009 14.34
Kdaj pride pa na vrsto Janševa tožba proti Ropovemu obrekovanju?
miha040
11. 05. 2009 14.16
kako so lahko tajni če je rop že vse povedal, naj jih sedaj objavijo pa da vidimo kdo je tukaj lagal.. no sj kdo je lagal je večini jasno nihče drug kot mafijc anton rop...
kosir_maks
11. 05. 2009 14.00
kakšna ironija ; na prvi pogled se zdi kot, da tranzicijski levičarji - zagovorniki revolucionarnega nasilja, in povojnega klanja ščitijo JJ. jasno je , da ščitijo ,,,ritko tončka ropa
pepar
11. 05. 2009 13.59
Ta gospa pirc brani hrbet mafiji vseh vrst v Sloveniji.
Tonček Balonček
11. 05. 2009 13.16
Levakom nikoli ne bomo izdali, kaj sta se pogovarjala poštena človeka Sanader in naš Janša. Nikoli, pa če razturimo vso SOPVO in vse tajne lokacije!
Braveheart
11. 05. 2009 13.15
Anton rop bi moral v zapor zaradi delanja škode Sloveniji!
kosir_maks
11. 05. 2009 12.52
levaki so se spet izvlekli iz godlje !!!!!
Jethro
11. 05. 2009 12.43
Ne ne, če podatkov ni, jih pač ni...kako pa je lahko nekaj nosi oznako tajno, če tega ni? :)
KatiFafi
11. 05. 2009 12.38
Podatki naj bi bili pa tajni, zato, ker jih ni!!!
123_Zoke_vec_ni
11. 05. 2009 12.25
To pa gotovo ni bila laž o katerih govori Janša in na podlagi katerih je SD zmagala lani na volitvah, kaneda levičarji?????