Slovenija

Pirhi, male umetnine

Ljubljana, 02. 04. 2010 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prišel je čas pripravljanja velikonočnih dobrot in barvanja pirhov. Številni so prave male umetnine in marsikje jih bodo med prazniki postavili na ogled.

Velikonočna jajca
Velikonočna jajca FOTO: iStockphoto
Na velikonočni ponedeljek Moto klub Trebnje v Mirni Peči na Dolenjskem pripravlja že 12. tradicionalni vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč motoristov. Prireditev se bo začela ob 10. uri z mašo in nadaljevala z blagoslovom motorjev in kulturnim ter glasbenim programom.

Velikonočni prazniki ne morejo miniti brez prireditev, povezanih z velikonočnimi dobrotami in običaji. Največ bo razstav pirhov, ki imajo pri nas bogato in raznoliko tradicijo, z dobrodelnimi akcijami se bodo spomnili pomoči potrebnih.

Rotaract klub Ljubljana pripravlja dobrodelno akcijo Velikonočna sreča 2010. Danes in v soboto bodo na osrednji ljubljanski tržnici razdeljevali ročno pobarvane pirhe. Z zbranimi prostovoljnimi prispevki bodo pomagali Stanovanjski skupini Črnuška gmajna, v kateri živijo mladi, ki imajo doma neurejene družinske razmere. Ljubljanski Rdeči križ pa je pripravil projekt Velikonočni pirhi za brezdomce, s katerim želijo brezdomcem polepšati praznike.

Na Štajerskem bodo v večjih mestnih središčih za velikonočno vzdušje skrbeli predvsem trgovski centri, bolj pristno pa bodo veliko noč praznovali v manjših krajih severovzhodnega dela Slovenije. Na mariborskem koncu bodo eno od že tradicionalnih razstav ročno izdelanih pirhov odprli v Zgornji Kungoti, kjerupajo, da jih bodo na ogled postavili preko tisoč. Na Pragerskem pa poleg razstave poteka tudi natečaj za najlepšo pisanko. Omeniti velja še tradicionalno razstavo pisank, velikonočnih jedi in presmecov v Zgornjem Leskovcu. Razstava bo na ogled do ponedeljka.

V Botaničnem vrtu v Pivoli pri Mariboru na velikonočno soboto, nedeljo in ponedeljek prirejajo lov na velikonočna jajčka, s čimer želijo v okrilje narave pritegniti čim več otrok. Na različnih koncih botaničnega vrta bodo vsak dan skrili okoli tisoč plastičnih jajčk, napolnjenih s sladkimi dobrotami, ki jih bodo otroci iskali.

barvanje jajc
barvanje jajc FOTO: iStockphoto

V Kulturno informacijski točki v Celju so že v sredo odprli razstavo pisanic Jožeta Žlausa. Na ogled je okoli 60 najlepših pisanic v grafičnih upodobitvah ter zbirka 50 belokranjskih pisank. V žalski krajevni skupnosti Drešinja vas postavljajo razstavo, ki so jo letos poimenovali Ko zacveti dren in zadišijo potice. Dobrote bodo na ogled v gasilskem domu, tam pa bodo opravili tudi blagoslov velikonočnih jedi.

Razstava velikonočnih pirhov je na ogled tudi v Podčetrtku, v hotelih Sotelia in Breza.  V Dolenjskih Toplicah so že v soboto priredili sedmo razstavo velikonočnih jedi in hkrati predstavili knjižico Dobrote iz Topliške doline.

Prav tako pa so pirhe letos že petič na ogled postavili na Sveti gori. Na razstavi, ki bo odprta do 18. aprila, tokrat sodeluje 60 avtorjev iz vse Slovenije in iz zamejstva. Razstavljeni pirhi so narejeni iz različnih materialov, poleg pravih jajčnih lupin so na ogled tudi pirhi iz lesa, kamnov in drugih materialov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?RNIPETEK
02. 04. 2010 12.56
če smo čisto iskreni so najlepše belokranjske pisanice
atani
02. 04. 2010 12.49
kokoške so se te dni fejst nadelale...
KatiFafi
02. 04. 2010 10.50
lep družinski praznik spet pred vrati