Pisal o Jankoviću in Fritzlu ter pristal na sodišču

Delovemu novinarju Borutu Tavčarju tožilstvo očita, da je s komentarjem, v katerem je omenjal Zorana Jankovića in zloglasnega Josefa Fritzla, užalil ljubljanskega župana. Tavčar krivde ne priznava in ne razume, zakaj ga tožilstvo sploh preganja.

Zoran Janković

Zoran Janković (Foto: Blaž Garbajs)

Delov novinar Borut Tavčar je 15. junija 2009 v rubriki Termometer Delove priloge FT med drugim zapisal: "Vsi smo ena velika družina, je o odnosu med mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana, v katerega sklopu delujejo štiri javna podjetja, večkrat povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V podjetjih se s tem ne strinjajo povsem, nekateri celo 'zlobno' namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen. Težava je že v reorganizaciji holdinga, zadnje čase pa se kaže, da bodo zaradi kroničnega pomanjkanja denarja v občinski mošnji javna podjetja plačevala še županove projekte."

Pikre besede so zbodle ljubljanskega župana, ki je spomladi 2010 prek odvetniške pisarne Čeferin vložil zasebno tožbo. Tavčarju je očital, da ga je razžalil z namenom zaničevanja. Janković meni, da je Tavčar želel vzpostaviti "ekvivalenčno povezavo" med njim in Fritzlom, ki se je v anale kronik vpisal kot eden najokrutnejših mučiteljev.

Nad novinarja po uradni dolžnosti

Zunajpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je po pritožbi obrambe zavrgel Jankovićevo tožbo, saj je ocenil, da se komentar nanaša na občinski organ in na uradno osebo. Zadeva je tako prišla v roke državnega tožilstva, kjer so odločili, da bodo novinarja preganjali po uradni dolžnosti.

V petek se je odvil predobravnalni narok, na katerem je imel obdolženi možnost, da se v zameno za priznanje krivde s tožilstvom pogodi za nekoliko milejšo kazen. Tavčar obtožbe ni priznal. "Razumem, kaj mi tožilstvo očita, ne razumem pa, zakaj," je dejal Tavčar in dodal, da prizna zgolj to, da je avtor besedila.

Tavčarjev zagovornik, odvetnik Emil Zakonjšek je včeraj v spis vložil še več Tavčarjevih prispevkov in tudi članke drugih avtorjev, ki obravnavajo domnevno sporno financiranje nekaterih Jankovićevih projektov. Dokaze je predstavil tudi tožilec Matej Peterca, ki je predlagal zaslišanje župana Jankovića in branje Tavčarjevega komentarja. Sodnica je odločila, da se bo glavna obravnava začela oktobra.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 82
 
krtaksn 07.07.2013 20:30:47
Lol kake ma ta Jankuvicu, najprej naj svoje sine porihta pa pol dalje!
Bolha Velikanka 07.07.2013 23:49:40
Dobr, razvajene mulce bi mogu dvakrat okol uses!!
Več komentarjev