Slovenija

Rast plač v javnem sektorju 'skrb vzbujajoča'

Ljubljana, 03. 09. 2009 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plače v javnem sektorju so se dvignile za 10 odstotkov. To je skrb vzbujajoče, je na predstavitvi letnega poročila Banke Slovenije (BS) dejal njen viceguverner.

Darko Bohnec
Darko Bohnec FOTO: POP TV

Odbor DZ za finance in monetarno politiko se je seznanil z letnim poročilom Banke Slovenije (BS) za lani, z lanskim letnim obračunom te ustanove in finančnim načrtom za letos.

BS je lansko leto po besedah viceguvernerja Darka Bohneca sklenila z 9,3 milijarde evrov bilančne vsote, po predlanskem primanjkljaju v višini 36,4 milijona evrov pa je leto 2008 končala s primanjkljajem v višini 29,7 milijona evrov.

Na slednjega je vplivalo tudi zmanjšanje knjigovodske vrednosti finančnih sredstev in pozicij v višini 119 milijonov evrov, obseg lani oblikovanih rezervacij pa se je v medletni primerjavi povzpel za 32 milijonov evrov, na 62 milijonov evrov. Ob polletju pa so pozitivni učinki iz rezervacij že dosegli nekaj manj kot sto milijonov evrov, je dejal Bohnec.

Rast plač v javnem sektorju skrb vzbujajoča

Ob predstavitvi dokumentov BS je Bohnec orisal tudi razmere v prvem polletju letošnjega leta, ko je svetovna finančna in gospodarska kriza dobila širše razsežnosti. Po njegovih besedah zdaj prvi znaki kažejo, da je nastopila zaustavitev padanja bruto domačega proizvoda (BDP) tako v Sloveniji kot v njenih najpomembnejših partnericah.

V predstavitvi tekočih makroekonomskih gibanj je Bohnec kot "skrb vzbujajoče" dejstvo izpostavil desetodstotno rast plač v javnem sektorju, medtem ko je rast plač v gospodarstvu po zadnjih podatkih na letni ravni znašala 2,3 odstotka. Na tekočem računu plačilne bilance ima Slovenija ob polletju presežek v višini 56 milijonov evrov, medtem ko je bila lani, kot je dejal, še globoko v primanjkljaju.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Kolikšen je minus zaradi naložb v Lehman Brothers?

Člana odbora Andreja Vizjaka (SDS) je zanimala vloga BS pri razbijanju kreditnega krča ter višina oslabitev zaradi naložb v vrednostne papirje propadle ameriške investicijske banke Lehman Brothers. Tudi Zvonko Černač (SDS) je izpostavil problematiko obsega slabitev in neposrednih kapitalskih izgub BS, posebej naložbe v Lehman Brothers, ki naj bi znašala 30 milijonov evrov.

Bohnec glede konkretne naložbe BS v Lehman Brothers ni mogel postreči s podatki. To je spodbudilo širšo razpravo o dostopnosti podatkov, ki jih za svoje delo od finančnih institucij potrebujejo organi DZ. 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
04. 09. 2009 16.40
Kja ej sramota, da so tako nizke te plače? Ampak saj jih bje tudi v Muri 30 procentov (če ne celo sto) preveč. Pa kaj govorite o nekem gospodarstvu, ki da prinašpa novo vrednost. Vsi so zapufani, totalka!! 25 največjih slovenskih holdingov (ki kao ustvarjajo novo vrednost in preživljajo ostale) ima kreditov trikrat toliko kot lastnega premoženja. Mi bo zdaj kdo razložil, da so se tako zadolževali v zadnih šestih-osmih mesecih? Poglejte bilance slovenskih občin in temelje, na katerih sloni ta famozni razvoj podeželja, sami krediti, pod katerimi bi klonil še Tito? Kakšne sanje so to? Tako zna gospodariti vsak diletant, ne le sanjska ekipa! Nihče ni tega nadziral, preprečeval, opozarjal, nič od nič, le neke vrvice so rezali in govoričćili o poti v blagostanje, podlage pa ni bilo nobene! Kaj naj počnem z gospodarsko rastjo, če pa nisem sposoben vračati kreditov? Tako zna vsak kmet!!
Tonček Balonček
04. 09. 2009 14.08
Prijajajo časi, ko se bomo tudi v Sloveniji šli protibiroktratsko revolucijo in mitinge! Ni težko uganiti, kdo bi bil anjprimernejši kandidat teh plemenitih aktivnosti.
strogoff
04. 09. 2009 12.23
DOL Z GNILIMI BIROKRATI !!!!!
vratio se Valter
03. 09. 2009 22.18
Tonček Balonček
03. 09. 2009 22.16
Vem smao to, da je rast skrb vzbujajoča, namreč palače so že eno elto enake, cene so šle pa gor. To skrbi tudi mene, ne le tistega guvernerja, ki bi moral biti že zdavnaj v penziji in zdaj na stara leta trosi neke nebuloze! Od kod neki presežki, lani pa ne, ko smo imeli tisto famozno gospodarsko rast. Naj malo pazi kaj govori, sicer ga bo Janša tožil zaradi obrekovanja! Pa Bajuk tudi!
gordo
03. 09. 2009 22.10
Buena Vita
03. 09. 2009 22.03
POD TO TELEBAJSASTO VLADO SO SPET POLNE ULICE DRŽAVNIH PARAZITOV,KER NE RABIJO DELAT SAMO ŠPANCIRAJO PO TRGOVINAH KO JE BIL JJ SO MORALI BIT NA DELOVNIH MESTIH,SEDAJ PA PAHORJEVE OVCE NIMAJO LANCA--PROST IZHOD IMAJO NON -STOP
Buena Vita
03. 09. 2009 22.00
TONČEK MAKARONČEK, SI EDEN TEH PARAZITSKIH KADROV,A SEJ VEMO,SEJ VEMO. NE SE BAT DA SMO TAKO ZABITI,KO MAČKI STOPIŠ NA REP CVILI,IN VEŠ DA CVILITE
alterego
03. 09. 2009 21.13
a to so med plače šteli tud odpravnine odstreljenim kadrom in regres bivših neizvoljenih poslancev
Tonček Balonček
03. 09. 2009 18.20
Vsi vemo, da ustvarjajo le pošteni Slovenci, ostali so pa paraziti!
Tonček Balonček
03. 09. 2009 18.10
Če ne bi bilo štiri leta na čelu javne uprave Viranta, bi bilo še veliko slabše!!! Najmanj, kar bi se lahko zgodilo, bi bilo to, da bi Janša dobil še en mandat, tako s eje pa zameril tem javnim uslužbencem, ki jih je pa seveda ogromno.
SherlockH
03. 09. 2009 17.22
Razumni semo vedno vedeli, da se socialist od kapitalista razlikuje le po tem, da skuša maksimizirati dobiček z minimalnim vložkom preko politike in ne preko ustvarjanja. In še vprašate, kak sistem imamo mi!?
killi-123@hotmail.com
03. 09. 2009 17.19
Eni in isti ljudje nas že 19 let vodijo v propad. Gospodarstvo umira,tovarne crkavajo, državni aparat povečuje kader,poleg tega jim rastejo plače. Za nameček hočejo še več pokrajin,temu ustrezno povečanje režije. Od kod denar??? Dejansko,izhoda več ni.Kredit na kredit,do bankrota. Kriv pa ne bo nihče.
Jani.
03. 09. 2009 17.13
RE: Tonček Balonček 03.09.2009, 16:47 Tokrat pa se čisto strinjam!
gabrijela.t
03. 09. 2009 17.04
@ tekilagerila A zdaj pa jaz bluzim? -zdravniki so že zdaj nezainteresirani, prej crkneš ko prideš na vrsto...kljub relativno dobri plači -velik profesorjev je že zdaj zafrustriranih, slovenski šolski sistem je čist na podnu, vsako leto ustvari cele armade brezposelnih, ki pridejo s fakultet kot je FDV in jih nimaš kam dat kot pa v JS, medtem ko je tehniška in naravoslovna stroka kadrovsko podhranjena - policija pa tudi ni čista glede korupcije...še zmeri si jo dobro odnesel če si poznal kakega policaja ...vam v javnem sektorju nikoli ni dovolj denarja, vedno bi radi več in mislite, da ste imuni na razmere na globalnem gospodarskem trgu. Dost mam tega, da je odnos javnega sektorja in države do zasebnega nič boljši kot suženjski!! Ni denarja za dobre plače delavcem in za investicije v podjetjih, ker je treba najprej poravnati obveznosti do države...da lahko zagotovi visoke plače uslužbencem v JS! Pejt 1X za spremembo delat cel mesec za 600€ al pa še manj, garat vsak dan in ne vedet al boš jutri sploh še imel službo ali ne. In pol se komi oglašaj! In najbolj me pa razjezijo tisti, ki med delovnim časom v kaki državni službi visijo na net-u in istočasno komentirajo kako je ta sistem krivičen do tistih z minimalnimi plačam in kako so za vse krivi lastniki podjetij in managerji! Država je tista, ki v največji meri ropa, izčrpava podjetja in jih spravlja na kant in ne tajkuni!
SherlockH
03. 09. 2009 16.53
Če se ne čutiš sposobnega se pač priklopiš na državno malho in vegetiraš.
Tonček Balonček
03. 09. 2009 16.52
Jaz iamm enako plačo že vse od "prevedbe po Virantu!"
Tonček Balonček
03. 09. 2009 16.47
Ja pa kdo jih je pa zaposlil? A i štel tudi tiste najboljše, ki so se izkazali med predsedovanjem eEU in lani oktobra prejeli pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Pri nas je pač tako kot je. Policija ima 8000 zaposlenih, policistov na terenu pa manj kot 3000, pri vojski je enako, s tem da pride en general (brigadir) na dobrih 100 vojakov, v Kliničnem centru jih imajo 7000 zaposlenih, zdravnikov nekaj čez tisoč ter ene 2000 bratov in sester, podobno je v vseh podsistemih... Poglej samo na RTV, tam jih je partisoč, program jih fura pa parsto zaposledih in neskončno honorarcev oziroma programa skorajda ni! Glavno besedo imajo zdaj arhivarji!
periot
03. 09. 2009 16.42
Rast pla č kje od 400 na 401eu'?? Aja zajedalcim ki ne delajo v tej državi nič koristnega??
SherlockH
03. 09. 2009 16.06
Ok, v vsem razumljivem jeziku. Vsaj 30% javnih uslužbencev je potrebno nemudoma brcniti na cesto, FDV fax pa ukiniti. toliko!