Slovenija

Šest stvari, ki jih morate vedeti, da boste na dopustu brezskrbno zapravljali

Ljubljana, 22. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S poletno sezono in visokimi temperaturami se začenjajo tudi letni dopusti. Zveza potrošnikov Slovenije je podala nekaj koristnih nasvetov za plačevanje v tujini, med drugim uporabo debetne kartice, uporabo različnih plačilnih sredstev ter primerjanje tečajev in stroškov provizij.

Da boste na dopustu tako brezskrbni, je pomembno, da poskrbite za varno plačevanje.
Da boste na dopustu tako brezskrbni, je pomembno, da poskrbite za varno plačevanje. FOTO: Thinkstock

Z začetkom poletne sezone so tukaj tudi dopusti in potovanja v tuje države, kar večkrat pomeni tudi uporabo druge valute, provizije pri menjavi in dvigih na bankomatih ter včasih celo pomisleke glede varnosti. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so podali nekaj koristnih nasvetov za plačevanje v tujini. 

Dvige na bakomatih vedno opravite z debetno kartico, nikoli s kartico z odloženim plačilom – v tem primeru boste namreč plačali nadomestilo v višini deset evrov in več, odvisno od zneska dviga. Nadomestilo vaše banke za dvig z debetno kartico je na evrskem območju enako kot doma, a bodite pozorni na dodatne stroške, ki jih zaračunavajo lastniki nekaterih bankomatov, na primer Euronet, in so lahko tudi ob manjšem dvigu veliki. Včasih je opozorilo ob bankomatu ali na ekranu, a ne vedno. Čeprav je v nasprotju z evropsko zakonodajo, obstaja velika možnost, da se bo nadomestilo znašlo na vašem bančnem izpisku. V državah zunaj evroobmočja so nadomestila za dvige z debetno kartico višja, zato rajši opravite manj dvigov, strošek vaše banke pa preverite pred potovanjem. Preverite tudi, ali zaračunajo nadomestilo za vpogled v stanje na bankomatu. 

Če vam bankomat ponudi možnost konverzije, torej lokalno valuto preračuna v evre, vedno izberite možnost "brez konverzije", saj bo za vas to ceneje. 

valuti države, v katero potujete, se pozanimajte pred odhodom in si nekaj gotovine, če je to le mogoče, priskrbite že doma. Pri nakupu večjih količin tuje valute ne pozabite na predhodno naročilo, obstaja pa možnost, da bolj "eksotičnih" valut v banki sploh nimajo. Če želene valute pred odhodom ne boste dobili, vzemite s seboj na potovanje evre in/ali ameriške dolarje. Preverite menjalni tečaj in izračunajte okvirno ceno kave, piva, taksija ali prenočišča v valuti države, v katero potujete. Valut držav, v katere ne boste več potovali, ne nosite domov, saj jih verjetno ne boste mogli zamenjati v evre ali pa vam bo banka za to zaračunala nadomestilo.

Plačila s karticami zunaj evroobmočja, tako kot dvige na bankomatu, vedno opravite brez konverzije v lokalni valuti, če vam prodajalec le ponudi možnost izbire. Za plačila zunaj evroobmočja na ZPS odsvetujejo katico Diners, saj vam tako zaračunajo strošek pretvorbe valute v višini odstotka in pol od vrednosti nakupa. 

Pred odhodom preverite veljavnost kartic in dnevne ter mesečne limite, prav tako morebitne blokade gotovinskih dvigov, ki veljajo za določene države (ZDA, Kanada, Tajska, Filipini …).

Pred plačilom vedno preverite znesek na terminalu POS ter šele nato vnesite številko PIN in potrdite. S seboj lahko vzamete tudi predplačniško kartico, a plačila z njo morda ne bodo povsod mogoča. 

Ustrezna varnost je na dopustu, ko ste praviloma v tujini, še pomembnejša kot sicer. Ne imejte vsega denarja in kartic na istem mestu, ne hranite jih v zunanjem žepu ali drugje, kjer so tatovom lahko dostopni. Ustrezno poskrbite tudi za potovalne dokumente in mobilni telefon, še posebej, če uporabljate mobilno banko. Uporabljajte sefe, kjer so na voljo, nikoli ne puščajte vrednejših predmetov v avtomobilu (ali drugje) na vidnem mestu.

V primeru malomarnega ravnanja s plačilno kartico vam povzročena škoda ob kraji ne bo povrnjena. Če vam kartico ukradejo, jo takoj prekličite – telefonsko številko si shranite v telefon pred odhodom na pot. Če se še niste, se naročite na varnostna SMS-sporočila, ki vas bodo opozorila na vsako s kartico opravljeno plačilo.

Pri dvigih na bankomatih vedno izberite možnost brez konverzije.
Pri dvigih na bankomatih vedno izberite možnost brez konverzije. FOTO: Dreamstime

seboj vzemite različna plačilna sredstva, saj nobeno ni sprejeto vedno in povsod. Gotovina bo na primer bolj uporabna na tržnici ali za plačilo taksija, kreditna kartica za rezervacije nastanitev, debetna kartica pa za dvige na bankomatih. Plačevanje s karticami vas vsaj delno reši tudi stroškov menjave ali dvigov gotovine. Tudi v primeru izgube ali kraje imate tako več možnosti za plačevanje. 

Tečaje in stroške provizij primerjajte, če boste evre ali dolarje menjali na kraju dopusta. Menjava je mogoča v menjalnicah, bankah, na pošti, v hotelih, pa tudi na ulici – seveda slednja možnost ni proporočljiva. Menjava na letališčih in drugih s turisti obleganih lokacijah ni najbolj ugodna. Menjalne tečaje za kartična plačila lahko preverite na spletnih mestih izdajateljev, preračun lokalne valute v evre pa se praviloma opravi prek ameriškega dolarja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEEP
25. 06. 2019 17.11
+1
Zapavljati €× 6!!!
proofreader
25. 06. 2019 16.03
+13
Če niste prebrali v članku: nikoli ne dvigujte na bankomatih Euronet, kot je na sliki. Provizija je astronomska.