Slovenija

Nižje provizije in cenejše kartično plačevanje. Kaj pa cenejši izdelki?

Ljubljana/Bruselj, 11. 11. 2014 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
43

Evropska komisija načrtuje znižanje medbančnih provizij za kartične plačilne transakcije za 80 odstotkov. Pričakovati je, da bodo trgovci znižanje provizij prelevili v nižje cene izdelkov, izkušnje iz drugih držav pa kažejo, da se to ne bo zgodilo.

Evropska unija je pripravila predlog uredbe o medbančnih provizijah za kartične plačilne transakcije (MIFs). Uredba je trenutno v zadnji fazi obravnave v Bruslju in vse podrobnosti še niso znane, v veljavo pa naj bi stopila konec novembra. Uredba znižuje provizije kar za 80 odstotkov, ključni vprašanji pa sta, ali bodo trgovci znižanje provizij prelevili v nižje cene izdelkov in ali bodo banke znižanje provizij prenesle na imetnike kartic, torej potrošnike.

ZPS predlog podpira: to so dobre novice za potrošnike

Uredba predvideva, da bi se provizije znižale in bi znašale 0,2 odstotka vrednosti transakcije za debetne kartice ter 0,3 odstotka za kreditne kartice.
Uredba predvideva, da bi se provizije znižale in bi znašale 0,2 odstotka vrednosti transakcije za debetne kartice ter 0,3 odstotka za kreditne kartice. FOTO: POP TV

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pravijo, da uredba prinaša spodbudne novice za potrošnike. Nižje provizije pri plačevanju s karticami bi morale prinesti nižje cene izdelkov. Pa bo res tako? "Pri ZPS predlog uredbe podpiramo," sporočajo. "Obstoječi model medbančnih provizij se je za potrošnike in druge uporabnike na sploh izkazal za škodljivega. Te provizije pri nakupu blaga in storitev plačujejo vsi potrošniki, ne glede na to, ali uporabljajo kartice ali ne. Kljub večjemu številu transakcij, nižjim stroškom in hitrejšem procesiranju je višina provizij v zadnjih 10 letih sistematično rasla. Konkurenca med velikimi mednarodnimi izdajalci za povečanje tržnega deleža ni pripeljala do znižanja, ampak do zvišanja stroškov za potrošnike," pojasnjujejo na ZPS in dodajajo, da trenutni poslovni model ovira konkurenco in inovacije. Na ZPS upajo, da bodo določila uredbe začela veljati v praksi zelo hitro. Od Evropske komisije na zvezi med drugim zahtevajo, da prepreči, da bi banke nižje provizije zaračunavale preko drugih nadomestil. "Pomembno je, da nadzorniki trga dogajanje na njem spremljajo in preprečijo, da bi se višji stroški zaračunali drugje," poudarjajo na ZPS.

Študije: trgovci zaradi nižjih provizij ne bodo spustili cen

Kakšen bo učinek uredbe so analizirali v društvu Svetilnik. V rezultatih analize z naslovom Regulacija medbančnih provizij za kartične plačilne transakcije sta njihova raziskovalca Anže Burger in Tanja Porčnik osvetlita posledice, ki bi za Slovenijo nastale. Uredba predvideva, da bi se proivizije znižale in bi znašale 0,2 odstotka vrednosti transakcije za debetne kartice ter 0,3 odstotka za kreditne kartice.

V analizi raziskovalca poudarjata, da medbančna provizija predstavlja izravnalni mehanizem, ki usklajuje ponudbo in povpraševanje na obeh straneh trga, tako na strani imetnikov kartic kot tudi na strani prejemnikov plačil. "Če je provizija previsoka, trgovci ne bodo zainteresirani za sprejemanje plačil s karticami in bodo preklopili na cenejše alternative, kot je gotovina. Po drugi strani pa v primeru prenizko zastavljene provizije izdajatelji ne dobijo zadostne spodbude za izdajanje kartic, iskanje novih strank in uvajanje inovacij, kar zmanjša število imetnikov kartic, poveča povprečne stroške transakcij v shemi in zmanjša povpraševanje po kartičnih plačilnih storitvah s strani trgovcev," poudarjata raziskovalca.

Študije kažejo, da trgovci zaradi nižjih provizij ne bodo spustili cen. Na Trgovinski zbornici Slovenije pa trdijo, da bo ukrep ugodno vplival na potrošnike.
Študije kažejo, da trgovci zaradi nižjih provizij ne bodo spustili cen. Na Trgovinski zbornici Slovenije pa trdijo, da bo ukrep ugodno vplival na potrošnike. FOTO: Reuters

"Izkušnje Španije, Združenih držav Amerike in Avstralije pričajo, da administrativno nižanje najvišjih dovoljenih medbančnih provizij ne privede do prelitja stroškov od trgovcev na potrošnike, medtem ko smo na drugi strani priča višjim tekočim provizijam za uporabo kartic in višjim obrestnim meram za kreditne transakcije, s čimer izdajatelji kartic nevtralizirajo izpad prihodkov zaradi nižjih medbančnih provizij," ugotavlja Porčnikova. Na ZPS so prepričani, da je te analize strašenje s strani bank in kartičnih shem treba jemati z rezervo. "Prav ti se želijo izogniti, da bi se jim zaprl udoben viru dobičkov," opozarjajo na ZPS.

Trgovci: ukrep bo ugodno vplival na potrošnike

Trgovinska zbornica Slovenije predlog o znižanju provizij podpira. Na zbornici poudarjajo, da je za doseganje cilja uredbe ključen obstoj pravne jasnosti in enaki konkurenčni pogoji za vse trgovce v Uniji. "Trenutno namreč obstajajo različne stopnje medbančnih provizij, kar povzroča razdrobljenost trga ter trgovcem na drobno in potrošnikom preprečuje koriščenje prednosti notranjega trga," pravijo na zbornici, kjer pričakujejo ugoden vpliv ukrepa na cene za potrošnika. "Podobno kot druge evropske trgovske asociacije ocenjujemo pripravo teh pravnih podlag na ravni EU kot korak v pravo smer, vendar pa menimo, da bi še večje prihranke lahko prinesla odprava in ne le regulacija oziroma omejitev medbančih provizij vsaj za debetne kartice oziroma stopnje, ki bi bile še nekoliko nižje."

Opozarjajo, da višina stroškov večstranskih medbančnih provizij na evropski ravni danes znaša za trgovce in vse potrošnike, tudi tiste, ki kartic ne uporabljajo, 9 milijard evrov. "Omejitev na EU ravni je nujno potrebna in bo zmanjšala stroške plačil večstranskih medbančnih provizij tako za trgovce kot za potrošnike. Uredba bo predvidoma določila tudi najvišjo dovoljeno stopnjo medbančnih provizij tako za čezmejne kot tudi za domače transakcije s kreditnimi in debetnimi karticami," še navajajo na zbornici.

Banke se odgovoru na vprašanje, ali bodo dražile storitve, izmikajo

Raziskava Eurocommerca s konca lanskega leta glede uvedbe te uredbe predvideva, da bankam stroški ne bodo narasli, saj se bo zaradi nižjih provizij še povečalo število kartičnih transakcij. Prav tako ugotavljajo, da bodo imeli potrošniki v primeru, da banka namerava dvigniti stroške kartičnega poslovanja, pravico, da zamenjajo banko. Navajajo primer ZDA, kjer so po uvedbi nižjih provizij banke poskušale dvigniti stroške, pa so se njihovi komitenti uprl, zaradi česar so banke odstopile od namere.

Ali si lahko zaradi znižanja provizij obetamo dražje kartično poslovanje, smo povprašali tudi Združenje bank. Rezultati simulacije analize društva Svetilnik so pokazali, da bi predlagana regulativa v Sloveniji znižala prihodke izdajateljev kartic za 35 milijonov evrov in povečala provizije za imetnike kartic med 0 in 3 evre na kartico. Prav tako bi znižala stroške trgovcev med 26 in 30 milijonov evrov v prvem letu implementacije ter znižala blaginjo potrošnikov med 0 in 50 milijonov evrov. Posredni učinki bi lahko bili znižanje rasti uporabe kartičnih plačil in prehod na intenzivnejšo uporabo gotovine, negativen vpliv na razvoj spletne prodaje ter povečanje sive ekonomije in zmanjšanje proračunskih prihodkov iz naslova davkov.

V Združenju bank na naša vprašanja odgovarjajo, da zaradi tega, ker je predlog uredbe še v fazi usklajevanja, o konkretnih ukrepih bank še ne morejo govoriti. Kot pravijo v združenju, bodo z novo uredbo največ pridobili veliki trgovci in velike države, mali trgi ter male države pa največ izgubili. Opozarjajo, da študija o učinkih administrativnega zniževanja medbančnih provizij, ki jo je pripravila Evropska komisija, zajema v glavnem učinke le na trgovce, ne ugotavlja pa učinkov za potrošnike. Prav tako navajajo, da predlog uredbe trgovcev v ničemer ne zavezuje, da bi zaradi znižanih provizij znižali tudi končne cene za potrošnika. "Namreč, znani so primeri bank iz okolij, kjer je bila regulacija uvedena in je opaziti, da znižanja cen trgovci na potrošnika niso prenesli. Zato Združenje bank Slovenije ne more podpirati tako pripravljenega predloga Uredbe."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.nighthawk.si
11. 11. 2014 13.29
+2
Bedasti komentarji, vse bi moralo bit zastonj. koliko zdrave pameti vam manjka, da vam ni jasno da tak sistem ne more delovat?
vrtojb
11. 11. 2014 12.20
+4
Vse provizije in dajatve povezane s kartičnim poslovanjem je treba ukiniti. Plačevati bi morali samo toliko, da se lahko izvaja nadzor in vzdrzevanje sistema.
FCL
11. 11. 2014 11.21
+6
POPOLNOMA UKINITI te provizije, le zakaj so ?????????????
tantadruj1
11. 11. 2014 11.09
+9
za znesek 10,000 € so obresti pozitivnega stanja 0,08€. če je vam to normalno, potem ok, meni ni.
antiXfashizmXeuXgso
11. 11. 2014 11.00
+5
Precej naivno je pričakovati, da bodo trgovci ugodnost znižanja poslovnih stroškov prelevili v znižanje cen artiklov. Kot je tudi naivno pričakovati, da bi delodajalci ugodnost znižanja obremenitv plač prelevili v višja izplačila delavcem.
Borut Novak 1
11. 11. 2014 11.04
+0
Bo pa vsaj podjetje preživelo. Trenutko propadajo v pospešenem tempu
antiXfashizmXeuXgso
11. 11. 2014 11.10
+2
Propadajo mešalci megle in mešetarji, ki nočejo nič vlagat v razvoj, v delovna mesta, v delavca, v posel,....., ki hočejo na hitro obogateti. Podjetja z vizijo in ustvarjalnostjo lepo furajo.
Borut Novak 1
11. 11. 2014 11.12
-1
Ti še nisi videl resnega podjetja na realnem trgu nikjer razen na sliki.
Borut Novak 1
11. 11. 2014 10.46
+5
Samo čakamo lahko, kdaj se bo naše javno plemstvo spomnilo posebnih kartic zase. Podobno kot jih imajo domačini v Dalmaciji recimo v trgovinah Konzum. Zanje je vse pol cenejše kot za turiste. Tega nebi vedel če mi nebi nekoč neka domačinka ponudila da mi ona posodi kartico da bom kupoval ceneje (jaz pa ji naknadno vrnem denar). Samo vprašanje časa je kdaj se bodo naši JS plemiči spomnili znižat si plače - ker bo to nujno, ampak bodo v zameno dobili kreditne kartice pri katerih se ne bo obračunaval DDV in pri katerih bodo imeli v podjetjih nacionalnega interesa (Petrol, Telekom, Krka, Železnica, Lekarne, Banke, Pošta, Elektrika, .... ) - 50% popust. Potem bo pa naenkrat treba Merkator spet nacionalizirat. Seveda bo bolj aktualna kreditna kot pa debetna kartica, saj se lahko dolg na njen kompenzira z zaostanki glede napredovanj, .... Tako kartico bodo dobili tudi upokojeni JS usluženci in tisti z zaslužnimi dodatnimi pokojninami iz proračuna. Napisal bi še marsikaj a se bojim, da bi jim natrosil preveč idej,....
Frejtonarca
11. 11. 2014 10.42
+0
Od kar je JJ na dobu sem mi zdi da se vse full ceni...bencin...štrom ...kruh...mleko...pivo...še reke naraščajo...full dež pada... November je...kaj vam ni jasno November je
mišekmali
11. 11. 2014 10.45
-2
mišekmali
11. 11. 2014 10.41
-2
končno ne bo več zneskov, ki se zaključijo na 99 centov :)
Frejtonarca
11. 11. 2014 10.41
-1
A bo varuhinja potrošnikov ...tut del svoje plače vrnila... k tiste pralne praške k testira...je brezveze tok davkoplačevalskega denarja trošit
tedo9GWTSmedo
11. 11. 2014 10.29
+2
Če se bodo provizije znižale za 80%, se bodo cene za nas znižale za največ 8%. Ko se nekaj za trgovce in banke poslabša, pa ta % nabijejo nam v celoti, ali še več. Če bi imel časovni stroj, bi šel ubit tistega, ki si je izmislil denar, saj nam je šlo najboljše, ko je bila samo blagovna menjava.
mackon08
11. 11. 2014 10.35
+2
Tebi pa računica preveč ne gre, če bi bilo po tvoje bi morali sedaj trgovci plačevat vsaj 8% provizije za kartice.
hansola
11. 11. 2014 11.05
+1
tedo, kaj ti sanjaš? Provizija za kartično plačevanje je 2% oziroma 1,2 za večje centre. Če že, potem bi lahko bile cene 0,6-1% nižje, kar pa se nebo zgodilo, ker bi po tej logiki moral sedaj ob plačilu z gotovino dobiti 1% popusta...
bb5a
11. 11. 2014 10.23
+7
Haha kakšno "pametno načrtovanje"... Res trgovci komi čakajo da spustijo cene:D Za visoke cene so krivi predvsem trgovci in gostinci, ki so sami od sebe nabijali cene dokler je šlo...
mackon08
11. 11. 2014 10.31
+0
Cene sploh niso takšen problem, ker so primerljive z EU. Problem so plače in nesposobni menedžerji, ki potapljajo firme vsak dan.
bb5a
11. 11. 2014 10.39
+4
A ni to mal čudn pogled, a če trgovc podraži za 3x ceno ti naj plačo tud dvignejo za 3x? Po moje je lažje ceno spustit kot pa plače dvignt... Sam poglej si kakšne marže majo, lohk jih je sram...Banda lopovska...
MaJya
11. 11. 2014 10.22
+1
Js grem usak mesec kokr dobim nakazan,takoj dvignt vs denar z racuna in ga mam raj doma pa tud placujem z gotovino.. bi blo pa res fajn k bi se lohk dnar izplacvov na roke
mackon08
11. 11. 2014 10.33
+1
majalucija Potem pa spet delaš uslugo bankam, ker če plačuješ položnice na šalterju je provizija višja, kot provizija ki se plača preko e bančništva.
hansola
11. 11. 2014 11.05
+2
položnice lahko plačuješ direktno na sedežu tistega, ki ti je položnico izdal, s kešom brez provizije!
telstar
11. 11. 2014 11.39
+1
in vzameš dan dopusta da vse obletaš ane?
tantadruj1
11. 11. 2014 10.21
+6
jaz nimam denarja na banki. denar imam v sefu in žepu. bankomata ne rabim, krediti me ne zanimajo. ob plači dvignite denar, položnice plačajte na sedežih podjetij ali prisilite svojo občino da vam odre mestno blagajno, brez provizij, mi jo imamo. samo tako boste dosegli preobrat. še kabelsko bomo ukinili, take cene za komunikacijo niso normalne, prištejte še rtv. 50€ za kaj? zato da nas poneumljajo. dokler boste na vse nasedali, vas bodo vozili. internet bi moral že zdavnaj biti zastonj.
Matejv1983
11. 11. 2014 10.14
+8
meni je to čudno bolj kot tehnologija napreduje, dražji so izdelki in storitve, pa čeprav imajo vsi deležniki manj stroškov in manj dela, v čem je tu fora?
tantadruj1
11. 11. 2014 10.17
+6
slovenc59
11. 11. 2014 10.25
+5
Ja, včasih je bilo treba samo svinčnik ošiliti, pa so ti izračunali nakup na list papirja, danes je treba pa sto računalnikov vžgati pa še bančni minus pokrivat. Zato so te usluge, ko hočeš priti do svojega denarja ali plačat položnico, tako drage....
Praškovarit
11. 11. 2014 10.13
+5
na poslovnih karticah imajo oderuške provizije
tantadruj1
11. 11. 2014 11.08
+1
poslovni račun ti vsili davčna. to je enak račun kot osebni, samo stane pa toliko da te boli glava. no, tako bomo pognali gospodarstvo, res. velja tudi za s.p. je, kjer si fizična oseba z dejavnostjo. bolano.
lipov list
11. 11. 2014 10.09
ql bom lahko cenejše porabil moje miljone!
Ka pa mislis
11. 11. 2014 10.02
+7
Vse dvignat takoj po placi in placevat z gotovino. Kdaj pa so banke ali trgovci kaj znizali za potrosnike? Nikoli in nikoli ne bodo.
hansola
11. 11. 2014 11.09
Prosim loči trgovce kot verige in nas mestne trgovine. Na gotovino je vedno ustrezni popust, ki ga pač na BA kartico ni.
Ni_Nicka76
11. 11. 2014 09.45
+0
Se bo pač trg sam prečistil - kvaliteta pred kvantiteto..... :)
hondica
11. 11. 2014 10.04
-1
KomentatorPolde
11. 11. 2014 09.34
+11
NLB bo spet imela izgovor za dokapitalizacijo.
Mr.Somebody
11. 11. 2014 09.22
+21
bankomati so v bistvu naprave, katerim moramo plačati, da dobimo svoj denar :)
biggbrader
11. 11. 2014 09.36
+4
Je pa res, da ga dobimo, če imamo veliko srečo in + stanje, tudi sredi noči.
tantadruj1
11. 11. 2014 10.15
+1
biggbrader če ga imaš v žepu, ga imaš vedno. kaj tebi ni jasno? velikih vsot ti tudi bankomat ne da.