Slovenija

Plastične vrečke so 'kuga' našega planeta!

Ljubljana, 26. 11. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Šabanovič Grmšek
Komentarji
30

Slovenski nakupovalci na veliko uporabljajo plastične vrečke, in to vsakič nove. Tisti, ki ne želijo vrečke kupiti, pa svoj nakup strpajo v male brezplačne vrečke.

Andreja Palatinus je vesela velikega odziva v akciji Vrečka na vrečko.
Andreja Palatinus je vesela velikega odziva v akciji Vrečka na vrečko. FOTO: N.Š.G.

Projekt Vrečka na vrečko, ki poteka od 20. do 28 novembra, je vzbudil veliko zanimanje ljudi. Člani društva Eco Vitae so se povezali z Ekologi brez meja ter z umetniki oblikovalskega studia Lukatarina in The Miha Artnak v želji, da bi z omenjeno akcijo opozorili na škodljivost in prekomerno rabo plastičnih vrečk.

Na Kongresnem trgu s svojo stojnico obveščajo mimoidoče o škodljivosti plastičnih vrečk, obenem pa iz odpadnih vrečk izdelujejo umetniške izdelke. Obiskovalci lahko na stojnico prinesejo odpadne plastične vrečke in v zameno bodo prejeli bombažno vrečko za večkratno uporabo.

Povprečni Slovenec porabi od 150–300 vrečk na leto, največ se porabi brezplačnih vrečk!

Barbara Bedenk iz ljubljanske Ekoteke se zadnji dve leti, kot sama pravi, 'bori z mlini na veter' oziroma s trgovci, ki jih prepričuje v uporabo bombažnih vrečk in odstranitev plastičnih. ''Plastične vrečke so 'kuga' našega planeta ... Navidezno praktične ter pregrešno poceni plastične vrečke uničujejo okolje, živi svet, zmanjšujejo konkurenčnost podjetij in povečujejo energetsko odvisnost držav.'' Kot alternativo pa Bedenkova predlaga uporabo papirnatih ali bombažnih vrečk.

Tudi Anja Horvat Jeromel iz uredništva Ekologičen.si ostro nasprotuje uporabi plastičnih vrečk. ''Nenazadnje smo vsi del istega planeta in vse strupene snovi, ki jih kakor koli spuščamo v okolje, se posledično znajdejo tudi na našem krožniku.'' Ustvarjalci portala Bodieko so prepričani, da dokler ljudje ne bodo prisiljeni večkrat uporabljati isto vrečko, tega ne bodo počeli.

Predsednica društva Eco Vitae Andreja Palatinus kot glavni cilj njihovih prizadevanj označuje, ''da plastičnih vrečk ne bi uporabljali več ali v izjemno majhni količini. Če pa odpadne vrečke že nastanejo, jih je potrebno odvreči v koš za odpadno embalažo, od koder naj se jih pripravi za reciklažo.''

Kaj pa o vsem tem pravijo slovenski trgovci? Skrbno skrivajo podatke o številu plastičnih vrečk, ki jih porabijo v njihovih trgovinah, po drugi strani pa vsi po vrsti glasno poudarjajo, kako skrbijo za okolje.

Plastična vrečka razpada 1000 let.
Plastična vrečka razpada 1000 let. FOTO: N.Š.G.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dohhhh
26. 11. 2010 11.54
@kiss_my_ass: mislim da zato ker si škrt ne pa ker te tako skrbi za okolje. Pa dokler gledamo trbovlje in podobna sranja, so te vrečke kaplja v morje
kiss_my_ass.
26. 11. 2010 11.24
Plastina vrečka naj stane 5 € od tega naj bo okoljskih dajatev 4,90 €. Pa da vidimo! Jaz hodim že leta v trgovino z mesarsko košaro ali pa torbo iz blaga. So pa za uporabo vrečk krivi trgovci! Saj ne mores sadja in zelenjave drugače kupiti kot v vrečki!!!
@petmar Še kako se vem soočiti sam s seboj. Če Dobim določen izdelek samo v fencidenci embalaži in ga nujno rabim ga moram kupiti. Torej ni problem v meni. Problem je pri proizvajalcu, ko za en USB ključek potrebuje najman meter za meter plastične embalaže, da se njegov izdelek vidi že iz vesolaj. Torej obdavčiti bi morali proizvajalce ne mene. Jaz stvar, ki jo potrebujem, kupim tudi če mi jo položi direkt v roke. @isys_sm kakor tudi za @ zgoraj omenjenega. Sem ekologa kolikor se le da. Ločujem odpadke, če se le da se tudi izogibam plastičnim vrečkam. Če se pa jim že ne morem jih sam vsaj nekajkrat recikliram. zadnja od reciklaže je ta, da jo uporabim za vrečko za smeti. Zato res ne razumem zakaj, moramo glede na prvi del mojega komentarja mi plačevati neumnosti drugih.
artifakt
26. 11. 2010 09.51
kapitalizem je kuga tega sveta,za težnjo po dobičku naftna podjetja črpajo nafto, jo refinerirajo v vse možne produkte, nekateri izmed njih se porabijo za izdelavo PVC vrečk...
petmar
26. 11. 2010 09.45
visio: Praviš" problem ni v nas "Kje pa je potem , ne znaš se soočiti sam s sabo in s svojimi problemi. Nakup je kot vzemi ali pusti, vendar moramo imeti nekaj v svoji glavi.
isys_sm
26. 11. 2010 09.31
visio delno se strinjam s tabo, vendar pa se moraš zavedat da na veliko mestih dejansko ponujano eko izdelke, in je od potrošnika odvisno koliko se bo sam angažiral, koliko je njemu pomembno da bo raje šel do druge trgovine in kupil tam, ker je ekološko, ne pa pač v prvi trgovini pred katero se znajde ;) Tako da ni vsa "krivda" na proizvajalcih oz ponudnikih...
Neutrino
26. 11. 2010 09.30
Zakaj je že plastična vrečka nevarna za okolje ? Mogoče zato, ker je plastika ena redkih surovin ki se da100% reciklirati (reciklaža plastike je že nekaj let zelo dobičkonosna, ker je cena nove plastike zaradi cen nafte tudi 3x dražja.). Z samo ukinitvijo ne boste nič dosegli, treba je spremeniti razmišljanje ljudi da se plastike in ostalih nevarnih sestavin ne odlaga v naravo. Seveda pa se iz vsega tega pompa da tudi dobro zaslužiti.Vse je voda na mlin Dinos-u, ki je z zadnjo vašo vseslovensko akcijo očistimo Slovenijo v enem dnevu zaslužil milijone. Za info: ena paleta (cca 700kg stisnjene ospadne plastike PEHD ali PELD) stane na dinosu za podjetje ki želi reciklirati 200-350 EUR odvisno od PE. Tako da se Dinosu seveda mastno smeje za brezplačni zaslužek in bo verjetno naslednjič kar glavni sponzor za naslednje akcije. Bravo.
.357
26. 11. 2010 09.29
Pahor pravi, da so vrecke okolju prijaznejse, ce so obdavcene.
hansola
26. 11. 2010 09.27
bacil, papirnate vrečke niso direktno iz dreves ampak odpadnega papirja. Problem je pri sveži zelenjavi, ki je vlažna ali mokra in vrečka dobesedno razpade.
endrug
26. 11. 2010 09.26
Ma nehajte že. Kakšno škodo delajo šele avtomobili, letala, obleka, ... Pesek v oči!
Problem ni v nas, ki te vrečke uporabljamo. Problem je v tistih, ki nam jih ponujajo. In prav to me moti pri teh "kvazi" ekoligih. Namreč podpirajo idejo, da bi vse vrečke bile plačljive in celo o nekem eko davku, ki naj bi ga plačevali mi državljani. ZAKAJ???? ZAKAJ SPET MI???? Naj to plača proizvajalec oz. prodajalec. Če bi jaz na razpolago v trgovini imel samo in izključno eko izdelke bi jih pač uporabljal samo te. Vzamem pa tisto kar mi trenutno ponudijo in kar tisti trenutek rabim. Pa čeprav je to po nepotrebnem pakirano v veliko fencidenci plastično embalažo, ki je zame povsem nepotrebna. Drugo je glede razkroja plastike. Če kakor koli pogledamo, to sploh ne bi smel biti problem. Če bi vsi ločevali odpadke, in če bi vsi odpadki odšli na zato določena mesta ne pa v naravo, tega problema sploh ne bi bilo. Plastiko na kupu pa lahko v 80% recikliramo ostalo pa lahko z določenimi bacili na hitro razkrojimo. Tej bacili že obstajajo saj se hranijo izključno z plastiko. Več o tem pa si lahko zgooglate saj ta bacil uporablja NATO vojska za svoje potrebe.
ksx
26. 11. 2010 09.11
Bacil, nevem če si seznanjena z pridelavo bombaža, kaj pomeni pridelava za oklje? Če slučajno ne veš, pridelovalci oziroma gojitelji bombaža so največji onesnaževalci okolja na svetu, da bi prišli do čim večjega pridelka jih to uvršča na prvo mesto po porabi pesticidov in ostalih škropiv!
due
26. 11. 2010 08.58
če ima trgovina na razpolago tudi bio vrečko jo vedno vzamem, saj je razradljiva. plastične pa vedno odložim med embalažo tako da grejo v reciklažo. če bi ljudje odlagali te vrečke med embalažo bi bilo vse ok, tako pa se nahajajo povsod, samo med embalažo ne.
Nad.oblaki
26. 11. 2010 08.57
Tako zgleda ekologov vsak dan: Youtube: Jim Carrey - Environmental Guy
belavrana
26. 11. 2010 08.53
Vrečke so res velik vri onesnaževanja, a kuga našega planeta(beri Slovenije) je vse kaj drugega. Saj ne drsimo vedno globlje pod prag revščine zaradi plastičnih vrečk. Pred odpravo le-teh bi morali pomesti z resničnimi "onesnaževalci".
isys_sm
26. 11. 2010 08.45
Kristus ljudje pa kolko ste stari tisti ki tu pišete komentarje?? "a zdaj bom pa še za to skrbel..." "sej te vrečke razpadejo, enkrat mi je ena v roki razpadla..." (verjetno se je raztrgala, kar je daleč od razpadanja... Kaj vam je res čisto vseeno kaj se dogaja s svetom okoli vas? Kako dolgo se bo to še nadaljevalo? Dokler se vam dvorišče ne bo utapljalo v plastičnih odpadkih? Dajte malo razmišljat ne samo o sebi, ampak še o svoje okolju. Vas bo vrag vzel če boste eno vrečko uporabili večkrat?
rko
26. 11. 2010 08.32
MA KAJ ME BRIGA, ZDEJ BOM PA ŠE ZA TO SKRBEL AL KAKO, SO ŠE DRUGE STVARI V ŽIVLJENJU
rko
26. 11. 2010 08.32
MA KAJ ME BRIGA, ZDEJ BOM PA ŠE ZA TO SKRBEL AL KAKO, SO ŠE DRUGE STVARI V ŽIVLJENJU
Frane Šajn
26. 11. 2010 08.17
A SE MOGOČE NE VE OD KJE TA KUGA PRIHAJA VEN AL KAJ? PA KARANTENA ,TUD NE VEMO KAJ JE TO, ČE SE POJAVI KUGA! AJDE RAJA, DA STE MI TAKOJ OSVEŠČENI!
littleSister
26. 11. 2010 08.05
ko bi tista zastonj vrečka vsaj bila vrečka. Tko daš pa not kilo robe in odpade poden. preden prideš do avtomobila.