Slovenija

Plavcu ni jasno, zakaj bi si Stephan želel njegovo smrt

Ljubljana, 11. 03. 2019 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
8

Sojenje Michelu Stephanu se počasi bliža koncu. Znova so zaslišali Janeza Plavca s Kemijskega inštituta – tudi danes je dejal, da mu ni jasno, zakaj bi si Stephan želel njegovo smrt. V pričevanju je bil oster do obtoženega in njegove nadrejene Barbare Mohar, ki naj bi po njegovih besedah gledala le na lastni zaslužek in ne na razvoj oddelka.

Janez Plavec ni znal povedati, zakaj bi libanonski kemik Michel Stephan napeljeval k njegovemu umoru, česar ga tudi bremeni obtožnica. "Očitno je v meni videl nekoga, ki mu onemogoča vrnitev na Kemijski inštitut," je sklepal Plavec. Skliceval se je tudi na besede enega izmed že zaslišanih zaposlenih z inštituta, ki je dejal, da je bil Stephan Plavcu nevoščljiv.

V laboratoriju je bila Stephanu nadrejena Barbara Mohar, s katero sta bila nekaj časa par. Plavec trdi, da tudi njej ni nikoli rekel, da nasprotuje ponovni zaposlitvi Stephana, ker ga o tem ni nikoli povprašala. Dejal pa je, da je Moharjeva lahko sklepala, da ponovni zaposlitvi Stephana nasprotuje zaradi standardov, ki jih zagovarja.

Michel Stephan in njegova nadrejena Barbara Mohar naj bi na inštitutu delovala predvsem za lastni zaslužek.
Michel Stephan in njegova nadrejena Barbara Mohar naj bi na inštitutu delovala predvsem za lastni zaslužek. FOTO: POP TV

Podaljšanju pogodbe Stephanu je sicer nasprotoval leta 2010, ko ga je o tem neformalno povprašal takratni direktor Janko Jamnik. "Menil sem namreč, da to res nikamor ne pelje," je dejal Plavec. Takrat so se namreč po besedah Plavca že pojavila nekatera opozorila o Stephanovi neprimernosti. Med drugim je bil z njim nezadovoljen Lek kot eden od najpomembnejših partnerjev inštituta, imel pa naj bi tudi katastrofalen odnos do mladih. Ne le to, očitali so mu tudi krajo zofe, ki je bila spomeniško zaščitena. Po tem je Stephan moral zapustiti inštitut.

Plavec: Mohorjeva in Stephan gledala le na lastni zaslužek

Plavec je bil v svojem pričevanju kritičen do Mohorjeve in Stephana in dejal, da takrat sploh ni vedel, "kaj vse sta se šla". Opozoril je na posel, v katerem naj bi laboratorij Kemijskega inštituta po naročilu Moharjeve in ob sodelovanju Stephana izdelal določene spojine, ki jih je nato prodal Krki. Denar, šlo naj bi za nekaj manj kot 300.000 evrov, je prejelo francosko podjetje Phosphoenix, katerega solastnika sta bila Moharjeva in Stephan.

V zvezi z omenjenim poslom je Plavec danes povedal, da je podatke o nakazilih Phosphoenixu skušal dobiti že pokojni Jamnik, a jih francoski organi niso želeli predati. Zdaj skuša Kemijski inštitut zadevo znova raziskati, Plavec pa je izrazil tudi upanje, da bodo to storili tudi organi pregona.

K dejanjem sta ga vodila maščevanje in sovraštvo

Libanonskemu znanstveniku Michelu Stephanu tožilstvo očita napeljevanje k umoru Janeza Plavca iz nizkotnih nagibov jeseni 2017 in promet z orožjem. Tožilstvo je prepričano, da naj bi ga pri tem vodila maščevanje in sovraštvo, saj naj bi vodjo NMR centra na inštitutu Plavca krivil za še vedno veljavno prepoved vstopa na inštitut in domnevno onemogočanje njegove ponovne zaposlitve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pozitiven
11. 03. 2019 19.05
+3
To je kot kriminalna fantastika, se v filmu se ne bi mogli to zgotiti.
wolfterier
12. 03. 2019 10.12
+1
Povejte odkrito,kdo od vas si ni že kdaj želel,da bi pihnil direktorja.Iz mnogih razlogov !
Eastman
11. 03. 2019 17.44
+5
Ta stavek marsikaj pove "V zvezi z omenjenim poslom je Plavec danes povedal, da je podatke o nakazilih Phosphoenixu skušal dobiti že pokojni Jamnik, a jih francoski organi niso želeli predati. "
acco98
11. 03. 2019 16.41
+8
Plavcu je vedno bolj jasno.
Bullschevik
11. 03. 2019 16.23
+2
Vidim , da vsi veste za kaj gre v tej zgodbi, zato si ne upate komentirati..... vSlo še vedno straši duh Udbe.....spreneveda se pa tožilstvo in sodstvo.
MiroF
11. 03. 2019 16.00
+27
Zakaj me nekaj sili v to, da je za vsem tem stala ženska, tudi pri Noviču !!!! Da ni vsega zrežirala kar Mohorjeva ????
MojsterSplinter
11. 03. 2019 16.16
-17
MiroF
11. 03. 2019 16.24
+22
Mogoče, zato pa pravilno razmišljam ! Tvoja vzgoja mi bolj pravi, da v isti čredi kot zgoraj obtoženi !