Slovenija

'Plenilske elite so očitno ocenile, da se njihov čas podaljšuje'

Ljubljana, 06. 12. 2011 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S temi besedami je Gorenak iz stranke SDS komentiral hišne preiskave v prostorih vrhovnega državnega tožilstva in zasebnih prostorih uradne osebe, ki je tam zaposlena. Neuradno gre za Kotnikovo.

Vinko Gorenak
Vinko Gorenak FOTO: Miro Majcen

Hišna preiskava pri višji državni tožilki Dragici Kotnik za poslanca SDS Vinka Gorenaka ni presenečenje. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, so "plenilske elite očitno ocenile, da se njihov čas podaljšuje". Tudi dan preiskave je po njegovih besedah primerno izbran. Spomnimo, da so v ponedeljek kriminalisti na podlagi odredbe sodišča izvedli hišne preiskave v prostorih vrhovnega državnega tožilstva in zasebnih prostorih uradne osebe, ki je tam zaposlena. Neuradno gre za Kotnikovo.

Kotnikova naj bi bila osumljena, da je novinarju Mitju Lomovšku predala zaupen dokument. Iz slednjega naj bi izhajalo, da je tožilstvo na analizo poslalo vzorec krvi, najden pred hišo Saše Baričeviča, to pa je namigovalo, da je bila v hiši tistega dne, ko so Baričeviča do smrti ogrizli njegovi psi, še tretja oseba.

Gorenak je spomnil, da je v času dogodka na Oražnovi v Ljubljani Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na vrhovnem državnem tožilstvu vodila Branka Zobec Hrastar, po njenem odstopu pa je vodenje oddelka začasno prevzela Kotnikova. Kotnikova pa je tudi prišla do omenjenih krvnih sledi, vendar je "s svojim delom za stališče elit šla predaleč", je ocenil Gorenak. Kot je dejal, je Kotnikova namreč začela "opravljati naloge, za katere je plačana in jih Zobec Hrastarjeva ni opravljala".

Po napadu bulmastifov.
Po napadu bulmastifov. FOTO: I.A.
Z Vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da so ponedeljkove preiskovalne aktivnosti potekale na oddelku, ki ga začasno vodi Kotnikova, in ne pri njih. Dodali so, da preiskava poteka zoper tam zaposleno osebo, in sicer na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je zoper njo podala Komisija za preprečevanje korupcije, zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, domnevno povezanimi z izvrševanjem njenih pooblastil. Ob tem so na tožilstvu dodali še, da so na Generalni policijski upravi v zvezi s temo zadevo pristojnosti prenesli na Policijsko upravo Novo mesto. Generalni državni tožilec je zato kot pristojno tožilstvo določil Okrožno državno tožilstvo v Krškem, ki samostojno usmerja predkazenski postopek.

Po njegovem mnenju bomo kmalu obveščeni o suspenzu Kotnikove, na njeno mesto pa bo prišel nov vršilec dolžnosti, ki bo kasneje postal tudi vodja tega oddelka tožilstva in "bo po meri elit". Odločitev o zamenjavi Kotnikove je namreč, tako Gorenak, "padla že zdavnaj", ponedeljkov dogodek pa da je bil le zaključno dejanje.

Gorenak sicer na podlagi komunikacije s tožilci in "številnih podatkov" ugotavlja, da med tožilci vlada strah, ker delajo in opravljajo naloge, ki jih po zakonu morajo. "Tisti tožilci, ki naloge opravljajo, so deležni sankcij in so odstranjeni. Tisti tožilci, ki pa nalog ne opravljajo, pa so očitno deležni bonitet oz. odidejo med odvetnike," je še dodal.

Na novinarsko konferenco je prišel tudi Lomovšek in Gorenaka vprašal, ali mu je znano, da je Kotnikova zoper dva policista julija na okrajno sodišče vložila obtožni predlog. V njem naj bi jima očitala nevestno delo v službi, saj da med pregledom kraja tragičnega dogodka na Oražnovi ulici februarja lani nista videla sledov krvi. Gorenak mu je odgovoril, da je o tem seznanjen le iz medijev, a komentiral, da "zadeve, ki eliti niso všeč, očitno tudi na sodišču stojijo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roman24com
07. 12. 2011 22.25
+5
Vsa čast CEDEVITKU, ki je povedal bistvo. Večina sploh ne komentira dogodka ampak branijo svoje LEVE in DESNE okope. Obtožbe tožilko Kotnikovo obtožujejo, da je izdala dokument z oznako tajnosti, kot da smo v nekih povojnih političnih procesih ali pa v času cvetenja stalinizma. Pa tudi, če bi dokument hipotetično res bil predan…, pa kakšna tajnost neki???, dajte no..ali bi šlo za kakšno ogrožanje nacionalne varnosti Slovenije ali povzročanje kakršne koli druge nepopravljive škode. Večje škode, kot so jo domnevno vpleteni v afero PSOV že doživeli, zaradi poročanja medijev ob času nastanka dogodka, in se je navsezadnje odrazila tudi v rezultatih zadnjih volitev, ne more več biti. Nekdo se pač očitno hudo boji, da bi se morebiti dokazala vpletenost še koga v to afero. Velika težava Slovenije je, da se večina istoveti bodisi z LEVIMI ali pa z DESNIMI. Enako velja za večino LEVIH in DESNIH ovčk v parlamentu, ki ne delajo drugega kot dvigujejo svoj ovčje tačke, kar pa je zelo, zelo katastrofalno. Zares odloča pa neki lobi ljudi, ki se za potrebe zadovoljevanja svojega udobja in yapijevstva požvižga na etične, moralne ali kakršne koli druge pozitivne norme, ki jih je človeštvo pridobilo skozi svoj dolgotrajno in tudi predvsem trpljenja polno zgodovino. Prava katastrofa za nas je podrejenost sodne veje oblasti. V letošnji kampanji so me DESNI živcirali s poudarjanjem nujnosti omejitve trajnega mandata sodnikom (človek razume kot želja po obvladovanju sodstva) , LEVI sicer formalno zelo poudarjajo nujnost samostojnosti sodikov… ironija pa je, da se prav iz LEVIH VRST ali pa pod njihovim okriljem kaže izraziti vpliv in udejanja težnja po obvladovanju sodne veje oblasti. To lahko logično sklepamo zaradi številnih zastaranj pomembnih procesov v preteklosti, ko se lahko navkljub učinkovitosti sodišč, kadar gre za navadne prekrškarje, navadni državljani le čudimo kako je to sploh mogoče. OČITNO SE TA PODREJENOST SODNE VEJE OBLASTI še poglablja. KATASTROFA JE, DA LOBI ZA SVOJE POTREBE POSKUŠA V SODNI VEJI DISCIPLINIRATI VSE TISTE, KI SO SAMOSTOJNI PRI SVOJEM DELU IN SLEDIJO NAČELU ENAKOSTI ZA VSE, KAR PA POMENI, DA SO LAHKO NEVARNI ZA NEKATERE NEDOTAKLJIVE…….TUDI V OPOMIN IN PODUK DRUGIM V SFERI SODSTVA. TO JE KATASTROFA ZA NAS. Žalostno je tudi, da nikogar ne zanima usoda posameznika, ki je lahko na tak način popolnoma diskreditiran, poteptan ves njegov dotedanji trud in praktično profesionalno uničen…. dokler človeka ne doleti enaka usoda…. je pač bolj pomembna debata o levih in desnih.
roman24com
07. 12. 2011 20.08
+2
Katastrofa za slovenijo
bnam 2707
07. 12. 2011 15.20
+11
Sledi plenilcev vodijo tudi do obrtne zbornice,kjer se napajajo paraziti na tujih plečih,od katerih ni nobene koristi.
bnam 2707
07. 12. 2011 15.19
+4
Sledi plenilcev vodijo tudi do obrtne zbornice,kjer se napajajo na tujih plečih.
usi-glih
07. 12. 2011 09.56
+1
Sled plenilskih elit vodi v stranke Zares , Lds SDS in NSi. Torej čakam samo še to da zadnji dve odplešeta svoj zadnji tango in se spokata iz parlamenta.
godhead
07. 12. 2011 09.06
+1
gremo revanšisti, razdvojite ta narod do konca, do državljanske bratomorne vojne. to si glede na dejanja očitno želijo janšisti.
King_of_Gonzo
07. 12. 2011 09.22
+7
dolenska,posavje,savijska ,stajerka in koroska so komplet desni in res je da bomo po teh volitvah se bolj razdvojeni :) sam nebomo nikoli klonli levici ampak bomo samo mocnejse proti njej in ljubljanskemu centralizmu
godhead
07. 12. 2011 09.37
+11
sem štajerc in nisem ne levičar ne desničar. kaj pa zdaj?
godhead
07. 12. 2011 09.38
+9
in zato, ker nisem na nikogaršnji strani, me janšisti vedno znova ozmerjajo s komunajzarjem, se ti to zdi pošteno?
liza18
07. 12. 2011 11.15
+4
kljub največji piramidni igri pri nas, SDS ni mogla zmagat. Ta poraz boli, sedaj že pripravljajo novo fronto sesutja vlade, vendar jim ne bo uspelo.
major1
06. 12. 2011 23.56
+1
Iz te moke ne bo kruha.
marinkofranc
06. 12. 2011 22.01
-4
Kar tako naprej Gorenak,ljudem je treba odpreti oči.Na naslednjih volitvah bo sds s tako pomočjo izpadla iz parlamenta
robba
07. 12. 2011 17.51
+2
aja,vse je treba pomest pod preprogo,a ne.to je čudovita dežela,sam tako imenovani levaki jo morajo vodit,in so brezmadežni.če kdo kaj opozori je pač razdiralec,fašist...
Tonček Balonček
06. 12. 2011 21.53
+7
Ta bivši miličnik dejansko že utruja s temi svojimi bombastičnimi izjavami! A je v SDS sploh kdo, ki ni bil komunist, policist ali partijski sekretar?
Dart Vejder
07. 12. 2011 00.22
+4
Marinaconti
07. 12. 2011 00.39
-4
Kakšen "sekretar" (brez akcenta) si pa ti?
godhead
07. 12. 2011 09.38
+4
basko71
06. 12. 2011 21.37
+1
Vse kar je povedal je čista laž. Za mojo trditvijo stojim 100%. Smilijo se mi vsi tisti, ki verjamejo njegovim besedam. Ponovno se od srca zahvaljujem vsem, ki so na volitvah zavrnili to opcijo.
maq1966
06. 12. 2011 22.22
+2
Če bodo Kotnikovo suspendirali, se bo tvojih 100% spremenilo v 0% :)
robba
07. 12. 2011 17.52
minister
06. 12. 2011 21.19
+13
a ni čas da naše politike predamo haškemu sodišču
Marinaconti
07. 12. 2011 00.50
-5
Ja, res je preteklo že veliko let (20), ko smo se zavedni Slovenci odločili za DEMOKRATIČNO SLOVENIJO. Ker pa vajeti držijo v svojih rokah vsi bojševiki - komunajzarji, pa nebodo dovolili, da bi se njim ali njihovim idolom sodilo, kot se spodobi za zločince. Naše sodstvo in policija je v rokah le-teh in potem nam je jasno, zakaj imamo, namesto na sodišču v Haagu , na kovancu za 2 evra (posmehuje se nam vsa demokratična Evropa in hkrati zmiguje z glavo) podobo tistega, katerega dejanja spadajo na sodišče v HAAG in petokrako zvezdo, kar je zavrženo . - izprijeno dejanje, ta, ki so nam ga pa sedaj vsilili za slovenskega mandatarja pa kar poimenuje ulico v Lj po največjem zločincu vseh časov - Titu , . Ali niso takšni ljudje zreli za obravnavo v Haagu.To je genocid nad slovenci in njihovo poneumljanje.....
Roberto69
07. 12. 2011 10.13
+3
robba
07. 12. 2011 17.54
+1
teb mora bit čudovito v življenju in v tej deželi,kjer ni brezposelnih,kjer ni revežev,kjer se izpolnjujejo želje,kjer se med in mleko cdita...
nightangel
06. 12. 2011 20.45
+17
Ko bo Kresalka odšla,jo bodo zgleda zamenjale druge,mogoče še hujše hijene.Počelo je,počelo!
tali?ni tom
06. 12. 2011 19.58
+4
ma pa prou po svoje , glede kdo bo novi predsednik ! ta je šele sumljiv in res neki forum 25 ne sam 21 !
Socialisti?ni kulak
06. 12. 2011 19.31
+9
..pa se prof.dr. Gorenaku ne dozdeva, da so izgubili volitve zaradi nenehnih sovražnosti in iskanja afre ter sovražnih govorov njega, Černača, grimsa, jerovška., tanka..in seveda JJ samega. Sem bil vsa leta volilec SDS-a letos pa mij e bilo vsega dovolj, nobenih idej kako naprej eno samo aferaštvo, dovolj vas imamo najprej nam je Petrele zapraviul krščansko demokracijo ravno s tem načinom obsojanja vseh in vsakogar, seda pa bi nam vi zapravili še SDS naše zadnje zatoičiče....letos sem volil SD, ki ste ga prav vi po nepotrebnem spravili iz oblasti, maščevanje se vam je povrnilo v najhujši možno obliki JZ-ju.....vas bo to spmetovalo...upam, da bom jaz in tisoči normalnih in zmernih državljanov lahko spet volili svojo stranko...
expost
06. 12. 2011 19.43
+3
točno tako... se strinjam z vami! dokler bo SDS sistematično izvajal fearmongering in proizvajal paranoidno okolje, bom volil SLS; njihov program je samo približek tega, kar si želim in ker ne želim biti za levico, sem ostal na "najmanjšem zlu" desnice...
basko71
06. 12. 2011 22.13
-1
Dobra izbira. Sam sicer nisem volil te opcije, a moram priznati, da je g.Žerjav mož na mestu. Upam, da se pridruži koaliciji, ker se mi zdi, da je poštenjak.
robba
07. 12. 2011 17.56
+1
poštenjak se bo torej pridružil še večjemu poštenjaku? hehehehehe
jure920
06. 12. 2011 19.02
+15
Dejstvo je,da dokumenti izginevajo.
godhead
07. 12. 2011 09.38
+1
KlubPravilnoPretepenihŽena
06. 12. 2011 18.56
+4
Matija Perko
06. 12. 2011 18.49
+11
mislim da imamo gorenaka in grimsa poleg jerovška .tankota že preko glave
Trapist
06. 12. 2011 18.41
+10
Zdaj, ko so volitve mimo, so jih pa spet izpustili iz zoološkega... (Gorenak, Grims, Černač, Rupel, Tanko, Jerovšek, Jeraj,... press)
mmbbii
06. 12. 2011 18.40
+8
ljudstvo je odločilo, a lahko zdaj začnete delati???????????
Raztezje
06. 12. 2011 18.36
+1
Gorenjak še ni tako problematičen, Grims pa me spominja na Darth Vaderja.