Slovenija

Hrvaška predsednica hvaležna ZDA za stališče glede arbitraže

Zagreb/Ljubljana, 06. 07. 2017 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hrvaški premier Plenković je na seji hrvaške vlade dejal, da namerava 12. julija v Ljubljani s slovenskim kolegom Cerarjem nadaljevati pogovore o reševanju odprtih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo. Ne bo pa z njim govoril o izvajanju arbitražne sodbe o meji med državama. Hrvaška predsednica se je v Varšavi sicer zahvalila Donaldu Trumpu za stališče ZDA glede arbitraže.

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da se bo v Ljubljano na sestanek s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem odpravil v spremstvu dveh podpredsednic hrvaške vlade, zunanje ministrice Marije Pejčinović Burić in ministrice za gospodarstvo Martine Dalić.

Ponovil je, da bodo v pogovorih vztrajali pri znanih hrvaških stališčih, ki temeljijo na odločitvi hrvaškega sabora iz leta 2015 o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka zaradi "protipravnih potez slovenske strani".

"Arbitražna sodba nas ne zavezuje in je ne bomo uveljavili kot takšne, ne glede na stališča katere koli druge države ali mednarodne organizacije," je povedal ob začetku vladne seje, ko praviloma ministre seznanja z najbolj aktualnimi dogodki na Hrvaškem.

Znova je dejal, so pripravljeni na pogovore o načinih za reševanje odprtih vprašanj s Slovenijo, ki je "prijateljska in sosednja država, ki je partnerka v Evropski uniji in zaveznica v zvezi Nato".

Hrvaška vztraja pri svojih stališčih glede arbitražne odločbe.
Hrvaška vztraja pri svojih stališčih glede arbitražne odločbe. FOTO: Damjan Žibert

Grabar-Kitarovićeva Trumpu izrazila hvaležnost za stališče ZDA glede arbitraže

Na srečanju v Varšavi sta ameriški predsednik Donald Trump in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović spregovorila o dvostranskih vprašanjih, situaciji v jugovzhodni Evropi, energetski varnosti, transatlantskih odnosih, boju proti terorizmu in migracijah. Po neuradnih podatkih pa je hrvaška predsednica sogovorniku tudi povedala, da ceni stališče ZDA, da je vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško dvostransko vprašanje.

ZDA so namreč Sloveniji in Hrvaški dale jasno vedeti, da se v sporu o meji ne postavljajo na nobeno stran. "Na vladah obeh držav, članic EU in zveze Nato, je, da rešita dvostranski spor, in verjamemo, da jima bo to uspelo," so po razsodbi arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, sporočili z ameriškega veleposlaništva. Ob tem so obe strani pozvali, naj si prizadevata za čimprejšnjo rešitev.

Kot so pozneje sporočili iz Bele hiše, je predsednik ZDA hrvaško predsednico tudi pozval, naj "stori vse, kar je v njeni moči za pospešitev procesa sprave na Zahodnem Balkanu" .

Hrvaška predsednica je sicer po današnji novinarski konferenci s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo na srečanju voditeljev držav Pobude treh morij v Varšavi ponovila, da arbitražna sodba za Hrvaško ne obstaja, temveč je obvezujoča odločitev hrvaškega sabora iz leta 2015.

Novinarjem je potrdila pripravljenost Hrvaške na dvostranske pogovore s Slovenijo o načinih za reševanje spora o meji. "Ali bo to odhod na mednarodno sodišče ali neposredni dogovor, ne vem", je še dejala. Dodala je, da v tem trenutku ne vidi konkretnih težav "na terenu" ter da vse "dobro deluje", čeprav, kot je dejala, stanje najbolj občutijo prebivalci ob meji.

"Upam, da se bodo vsi vzdržali incidentov. Posebej pomembno je, da se Slovenija vzdrži kakršnih koli enostranskih postopkov, ker še vedno veljavo vsi sporazumi, kot sta sporazum o maloobmejnem prometu in sodelovanju ter ladijskem prometu in številni drugi sporazumi, ki sta jih državi podpisali in so dejansko prednostni pred arbitražo", je še izjavila.

Cerar bo vztrajal pri implementaciji arbitražne odločbe

Cerar je sicer v sredo v Ljubljani dejal, da bo na srečanju s hrvaškim kolegom zelo jasno zastopal stališče, da je treba v sodelovanju s sosedo implementirati arbitražno odločbo. "Predstavil mu bom, kakšen je naš pogled na prve in kasnejše korake v zvezi z arbitražno odločbo, potem pa mu bom prisluhnil," je povedal Cerar.

Na novinarsko vprašanje, kako bo ravnal, če bo Slovenija vztrajala pri uresničitvi arbitražne sodbe, je povedal, da ni nobenega mehanizma, ki bi Hrvaški vsilil izvedbo sodbe v postopku, iz katerega je izstopila. "To moramo do konca pojasniti hrvaški javnosti," je sklenil.

Plenković, ki je tudi predsednik HDZ, je po sredinem večernem srečanju predsedstva največje hrvaške politične stranke poudaril, da vladajoča stranka "trdno brani nacionalne interese ter vprašanje državnega ozemlja in meja".

Medtem časnik Večernji list piše, da so jim iz zveze Nato odgovorili, da je arbitražna sodba o meji "dvostransko vprašanje", za katero so prepričani, da ga bosta državi rešili v "obojestransko korist". Zagrebški časnik navaja, da so vprašanje zastavili zaradi dela sodbe, v katerem je določeno, da je Trdinov vrh, na katerem so slovenski vojaki, hrvaško ozemlje.

Kot trdijo v časniku, gre za "enega redkih, če ne edini primer", da so vojaki ene članice zaveznice na ozemlju druge države članice, ne da bi jih tja pozvali ali jim naknadno dovolili bivanje.

Neimenovani uradnik zveze Nato je za Večernji list dejal, da sta Slovenija in Hrvaška podpisnici pogodb, ki ju zavezujejo mirnemu reševanju medsebojnih sporov, posebej pa da se bosta vzdržali groženji in uporabe sile.

Slovenija naj bi zakonodajo za uresničitev arbitražne razsodbe sprejela predvidoma septembra.
Slovenija naj bi zakonodajo za uresničitev arbitražne razsodbe sprejela predvidoma septembra. FOTO: Damjan Žibert

Brglez pripravo zakonodaje za udejanjanje arbitražne razsodbe napoveduje za jesen

Predsednik DZ Milan Brglez je pripravo zakonodajnih okvirjev za udejanjanje arbitražne razsodbe danes napovedal za jesen, saj "je treba hiteti počasi". V ospredju bo priprava pravnih temeljev za urejanje položaja ljudi, ki so ostali na Hrvaškem, je povedal Brglez, sicer pa vnovič poudaril zmago mednarodnega prava ter dokončno določitev meje.

Slovenija in Hrvaška se lahko od tod naprej pogovarjata le o implementaciji razsodbe, je na današnji novinarski konferenci poudaril Brglez. Pojasnil je, da državi lahko sicer to modificirata s sporazumom, a s tem ne bosta zanikali obstoja arbitražnega sporazuma. Ob tem Brglez ne izključuje možnosti, da bi na ta način vsaj glede nekaterih zadev mejo med državama lahko naredili bolj življenjsko.

Brglez sicer verjame, da je slovenska politika enotna pri stališču, da nas arbitražna sodba zavezuje in moramo storiti vse za to, da jo udejanjimo "kot zrela država, ki se zaveda pomena mednarodnega in evropskega prava".

Po njegovem mnenju se je treba pri implementaciji razsodbe tudi zavedati, da ne bo šlo za enostransko dejanje Slovenije, če bo to izvajanje same sodbe. Sicer pa v tej luči, da Hrvaška razsodbe ne priznava, ne želi govoriti o morebitni prisili kogarkoli k udejanjanju razsodbe, saj se to na dolgi rok v sosedskih odnosih ne more dobro iziti.

Izpostavil je pomen začetka dialoga med državama in tudi pomoč Evropske komisije. Po njegovem prepričanju pa bi "morali v tem času izvajati čim manj pritiska" ter pustiti mednarodnemu pravu, da opravi svoje. Prav tako je treba po mnenju Brgleza "treba dati tudi določen čas in pristati na to, da se zadeva brez eksplicitnega priznanja začenja udejanjati". Predsednik DZ je sicer kot zelo pomembno označil sporočilo Evropske komisije, da morata državi razsodbo udejanjiti, ter tudi njeno pripravljenost, da pri tem pomaga.

Predsednik DZ ocenjuje, da je rešitev arbitražnega sodišča glede stika inovativna, "zato pa ni nič manj realna in dobra ter ščiti vitalne interese Slovenije". Po njegovem prepričanju smo simbolno dobili tudi mednarodno priznanje, da smo pomorska država, kar izhaja iz dejstva, da imamo svojo obalo.

Arbitražno sodišče je sicer po ocenah Brgleza odgovorilo na vse točke, o katerih je govora v arbitražnem sporazumu, in je tako "v celoti izpolnilo nalogo v skladu z mednarodnim pravom in pravičnostjo". Po njegovem mnenju tudi beseda "stik" iz sporazuma sovpada s terminom "ozemeljski stik iz politično spornih sklepov DZ, obe pa z območjem stika, kot ga je opredelila sodba arbitražnega sodišča".

Brglez še ugotavlja, da bi znotraj zgolj mednarodnega prava, če bi pristali na meddržavnem sodišču, dobili veliko manj kot z arbitražno sodbo.

Pripravo zakonodajnih okvirjev za udejanjanje razsodbe je napovedal za jesen. Glede zakonov se je po njegovih besedah treba nujno strokovno uskladiti in doseči čim širši politični dogovor. Nadaljevanje seje odbora DZ za zunanjo politiko glede arbitraže Brglez pričakuje po julijski redni seji DZ.

Ni pa predsednik DZ danes konkretno odgovoril na vprašanje, kdaj lahko slovenska policija začne izvajati jurisdikcijo v Piranskem zalivu. Po njegovih besedah se pri tem kot vedno združujeta pravni in politični trenutek.

Vlada je ustanovila medresorsko skupino za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča.
Vlada je ustanovila medresorsko skupino za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča. FOTO: DolenjskaNews

Ustanovljena medresorska skupina za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča

Iz vladnega kabineta so sicer sporočili, da je vlada imenovala medresorsko koordinacijsko skupino za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki jo bo vodil državni sekretar Erik Kopač.

"V sklopu medresorske koordinacijske skupine je vlada ustanovila tudi delovno skupino za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča. Ob tem je vlada ustanovila tudi medresorsko delovno skupino, ki bo poskrbela za pripravo kartografskih podlag v skladu z arbitražno razsodbo," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Poleg Kopača bodo v skupini še generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, svetovalec premierja Anžej Frangeš, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, direktorica urada vlade za komuniciranje Kristina Plavšak Krajnc, direktorica službe vlade za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar, vodja projektne enote za arbitražni sporazum in mejo s Hrvaško na ministrstvu za zunanje zadeve Nataša Šebenik in član omenjene projektne enote Marko Vrevc.

Tudi Francija za spoštovanje razsodbe arbitražnega sodišča

Z odločitvijo arbitražnega sodišča o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško se je seznanila tudi francoska vlada, ki upa, "da bo razsodba spoštovana". Na francoskem zunanjem ministrstvu so namreč na vprašanje o stališču Francije glede ozemeljskega spora med Slovenijo in Hrvaško v Piranskem zalivu odgovorili, da upajo, da bo mogoče ozemeljski spor dokončno rešiti v konstruktivnem duhu, mirno in z dialogom.

Izrazili so upanje, da bo razsodba spoštovana, saj je tako za prihodnost EU kot za regionalno stabilnost Zahodnega Balkana zelo pomembno, da se spor med članicama, ki sta močno vpeti v spodbujanje regionalne integracije, reši.

Na stališče francoske vlade se je odzval tudi premier Miro Cerar, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da pozdravlja podporo francoske vlade in njeno stališče za spoštovanje razsodbe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (458)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
07. 07. 2017 16.34
+3
Slovenci se nikoli niso nobenmu klanjali,,,,hlapci samo služio
NavihanNavihan?ek
07. 07. 2017 13.36
+5
Hrvati so se vedno v zgodovini klanjali tistemu, ki je bil najmočnejši. Turkom, Napoleonu, Hitlerju, Trumpu... ampak upam da slednji ne bo nasedel
povanpireni
07. 07. 2017 14.09
-2
Klanjata se vi svoji Drenikovi, vam bo bolj pametno, hinavsoti bildeki !!!!!!!
Nightyfly
07. 07. 2017 13.13
+2
RAFAELUS2 07.07.2017 10:58:25 2 Ne ni nisko padla, nisko ste padli Slovenci ki ste Trumpa in Melanijo popljuvali do neba preden je postal predsednik. Kitarovičeva se pač maksimalno trudi za svojo državo in ker je ženska, tudi prijetna na pogled pač malo poketira, kar ni nič spornega, dragi frustrirani Slovenček. Sem ti Hrvatek lepo pojasnil mede niskim padanjem in pametnim lobiranjem :)************************hrvatek , Slovenci frustrirani ? Zakaj le ? Arbitraza nam je dokoncno prinesla mejo in morje , ceprav so mnenja deljena .Pa bnic zato . Tako kot je vasa prsednica treudbena za vaso drzavo ,ki hlepi po slovenskem ozemlju in morju , tako se slovenka politika z ljudmi zadaj v podporo bori , da odbrani vasih prevelikih apetitov . Lahko negirate kolikor zelite , en gospod, Hrvat ,ki se pise Zeljko Pervan v clanku -ispod sitnozora lepo opisuje vase hrvaske namene ,vaso kulturo in vase zelje po tistih nekaj zaplatah slovenske zemlje in par zlicah morja ,da ne govorimo o namerah vase politike , da Slovencem odvzamete prost prehod v svet ,ceprav pomorska drzava .Drzava s svojim morjem . Vidite , zaradi mene vasa prsednica polize komurkoli karkoli , sem pa mislil vseeno , da niste tak zahrbten narod . Tak narod ,taka vlada , taka politika . Prvo je bog ,potem ste sele vi kot narod .Tako nekako je pri vas politika . Vesel sem , da smo drugacni od vas .
Uporabnik443897
07. 07. 2017 18.24
Kar kar bodite veseli da ste kakršni hočete bit, glavno da je zaliv naš in da nam nositee puno novcev v lepo našo. Ste pa res pametni. Kdo pa je posatavil mejni prehod na vaši zemlji, mi ampak z vačim dozvolo. :)
ddolores
07. 07. 2017 11.51
+12
Če ne bi imeli slovenceljni toliko počitniških hišic na hrvaškem morju, bi lahko zlahka zaprli mejo. Potem bi videli, kdo bi koga bolj potreboval! Zapreti mejo, uvesti ekonomske sankcije, in potem imajo lahko oni 3000 km jadranske obale, ki je bila itak do 1991 leta jugoslovanska in ne hrvaška.
Burtonnn
07. 07. 2017 11.59
+2
Kakšne sankcije sanjaš? A niso uvedli sankcije Koreji, Iranu, Rusiji, Srbiji nekoč, Siriji, zdaj Katarju, vsem južnoameriškim državam vred s Kubo?? In? @ddolores, moraš biti bolj inovativen(na)!
Nightyfly
07. 07. 2017 13.21
+4
dolores , tiste pocitniske hiske nic ne motijo , nic ne prejudicirajo , meje pa v Ue ne mores in ne smes zapreti razen v najvecji nevarnosti za drzavo oz. narod ,pa se to po posvetovanju z UE komisijo ali NATOm . Ni vec hladne vojne , suverenih drzav ,ko je vsak pocenjal kar se mu je zdelo . Tudi Avstrijci so vceraj pripeljali na mejo in takoj odpeljali nekaj blindiranih vozil ,ker je izpadlo skoraj smesno . Ta enostarnska dejanja zapiranja in podobno je zdaj nadomestilo pravo ,ki naj bi sankcioniralo obnasanje posameznih drzav , se posebno tistijh ,ki se kulturi sele privajajo . Slovenci smo bili stoletja v Mitelleuropi ,ne vem zakaj bi se zdaj spustili po klinih lestvic kulture,obnasanj in se cesa ,navzdol , ter postali cez noc nevzgojen narod . Prav to si hrvati zelijo ko bnas brezsramno tozarijo po svetu in skoraj zahtevajo podporo drzav njuim v prid . No ,to je storila Poljaska ,ki pa je ze tako nisem nikoli maral , torej me tudi poljaki niso presenetili .
ServerAUTOMATIC
07. 07. 2017 11.27
+3
Hrvati so zelo prijazni in pošteni do Slovencev. Naredijo še popust, če se odločimo za daljši dopust.
Burtonnn
07. 07. 2017 11.44
+5
50 let dopustujem na Hrvaškem. Do sedaj me ni nategnil noben Hrvat, žal, nategnil me je sosed, sicer ne za nekaj hudo dragega, a me je nategnil - za 1 vrečo cementa. Pri gradnji mi je sposodil 1 žakelj, pripeljal od sebe v samokolnici in zaračunal dvojno ceno, pač je prištel prevoz. Vidim, da eni zelo radi dajete v en koš običajen narod s politiki in ostalimi izrodki. Žal, tega je tudi ogromno pri nas doma.
BUONcaffee
07. 07. 2017 11.26
-3
Trump ve, da je Arbitraža katastrofa, zato jo ne podpira.
Burtonnn
07. 07. 2017 10.52
+1
Spet eni mlatite prazno slamo. Kolindica ni prosila Črrampa za podporo, samo mu se je zahvalila "da je arbitraža bilateralno vprašanje dveh NATO držav". Prošnjo je napisala Slovenija, da Črramp podpre arbitražo, ne pa Kolindica. Kako eni ne razumete, kaj ZDA ima? ZDA hoče prodajat plin preko LNG na Krku, Merklova pa glavni distiributer ruskega plina. Torej, Merkel,Rusija-ZDA in ostali hlapci!!!
puspan
07. 07. 2017 10.48
+0
Ne vem, kaj je s tem hotela povedati Ameriki. Pred tem naj bi se raje zahvalila Franciji, ki so tudi že podali uradno stališče njihove vlade glede odločitve Mednarodnega arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Prej ali slej bodo morali na urgenco, saj imajo vedno več cmokov v njihovi golši.
Ana Premuž
07. 07. 2017 10.08
+5
DA SE GRE TAK SLINIT , MISLIM KAK NIZKO JE PADLA
Uporabnik443897
07. 07. 2017 10.58
-1
Ne ni nisko padla, nisko ste padli Slovenci ki ste Trumpa in Melanijo popljuvali do neba preden je postal predsednik. Kitarovičeva se pač maksimalno trudi za svojo državo in ker je ženska, tudi prijetna na pogled pač malo poketira, kar ni nič spornega, dragi frustrirani Slovenček. Sem ti Hrvatek lepo pojasnil mede niskim padanjem in pametnim lobiranjem :)
povanpireni
07. 07. 2017 14.14
-2
Sluzasti slinavci se že leta slinite na blogu. Na koncu pa bosta padla kot polž s plota...
dipe
07. 07. 2017 10.06
-1
Slovenska politika je za mednarodno pravo. Hahaha ta je pa dobra.
wolfterier
07. 07. 2017 15.43
+1
Če bi še domače pravo delovalo,tako pa nedolžne zapirajo in na lopove pozabijo,de.
ServerAUTOMATIC
07. 07. 2017 09.43
+1
Za enkrat nič novega.
wolfterier
07. 07. 2017 10.22
+7
Moja žena je iz SLOVENIJE in zelo jo ima rada,je dejal Trump,čokolinda ga ni slišala...
Solina
07. 07. 2017 09.30
+11
slovenski poslanci so Hrvati da nič konkretnega ne naredijo, izdajalska vlada.
TolstojV
07. 07. 2017 09.18
+22
Nobenega schengena Hrvatom, Slovenci po malem zapirati mejo z Hrvaško, drugo leto pa občutno manj Slovencev na dopust na Hrvaško, naj se pokaže več domoljubja!
Zentrum
07. 07. 2017 09.30
+11
Seveda, dajmo hrvaški politiki še več razlogov za jokcanje pred EU. "Zlovenci škodujejo naši ekonomiji, to je nezaslišano, bla bla bla". Ne, zadevo prenesti v EU parlament in zahtevati spoštovanje arbitraže, v nasprotnem primeru pa naj EU kot celota nastopi proti Hrvaški zaradi nespoštovanja mednarodnega prava. Konec koncev, če se Hrvaška ali katera koli druga država odloči, da ne bo spoštovala mednarodnega prava, bo to imelo domino efekt.
wolfterier
07. 07. 2017 10.24
+2
Vsi na Menino planino in v Bohinj na dopust.Korel naj pa že enkrat nakaže heghes upokojencem,JS ga že troši v Dalmaciji !!!
CIGU MIGU
07. 07. 2017 09.12
+4
še dobro da je tudi meli tam gori z trumpom,ker če ne bi ta kolindica kar odpeljala donalda v bližnji hostel na podgrizek in liziko
wolfterier
07. 07. 2017 10.25
+2
Mich Diam
07. 07. 2017 09.01
+5
A je kdo, ki nima rad Hrvata?
Solina
07. 07. 2017 09.31
+3
povanpireni
07. 07. 2017 14.15
+1
Slovenca vsak, ko pozabi dihat na škrge !!!!!!!
hotchilipoper
07. 07. 2017 08.56
+3
Kolinda bo dala Donaldu en otok,mi bomo pa piranski zaliv popušili
Mich Diam
07. 07. 2017 08.56
+1
KOLINDA MU JE POD KOMOLCEM NEKAJ NAMIGNILA......!
Zentrum
07. 07. 2017 08.29
+41
A mi lahko nekdo razloži, kaj ima Amerika s to arbitražo? In zakaj se hrvati toliko sučejo okrog Trumpa kot 5-letni otroci? Sodišče je odločilo, odločitev je zunaj in če Hrvaška tega dogovora ne bo spoštovala, pričakujem konkretne ukrepe s strani EU. V nasprotnem primeru lahko tudi mi gladko zavrnemo vse odločitve sodišča, ki nam niso po godu.
eiffel
07. 07. 2017 08.42
+20
Adolph
07. 07. 2017 08.48
+22
Amerikanci so zainteresirani povsod v Europi delati zdraho,ker neenotno Europo potem lahko manipulirajo
wolfterier
07. 07. 2017 10.27
-4
Kadar tvojo ženo glava boli,so zagotovo krivi Američani,a ne,Adolf !
redfox
06. 07. 2017 22.57
+17
Z tem je dokazal kolk ima rad svojo ženo.
Adolph
07. 07. 2017 08.49
+0
V nasih medijih sem slisal namigovanje,da se bo locil
DivjaBrca
06. 07. 2017 22.55
+55
Če bi resnično vsi Slovenci dopustvovali kje drugje, bi nam Hrvati podarjali otoke, samo da bi jih nahranili. Res nismo edini turisti, smo pa 2. najbolj pogosti.
povanpireni
07. 07. 2017 08.25
+0
Sigurno, Hrvatje naj pašteta turistima podarjajo otoke hahahahaha...