Slovenija

Pljučna hipertenzija: kot bi dihali z nosno ščipalko in dvema slamicama v ustih

Ljubljana, 19. 05. 2024 14.08 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Si predstavljate, da bi dihali z nosno ščipalko in dvema slamicama v ustih? Takšen je namreč prikaz, kako je dihati s pljuči bolnika, ki ima pljučno hipertenzijo. Člani Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije so konec tedna v Ljubljani pripravili dogodek 'Vsak vdih šteje', na katerem so mimoidoče ozaveščali o tej bolezni in njenih simptomih.

V prilagojenem šestminutnem testu hoje s slamicami, ki pokaže, kako je dihati s pljuči bolnika, so se preizkusili tudi obiskovalci, saj je bil namen dogodka osveščanje o obstoju te bolezni in povečati možnosti, da bolniki do ustreznega zdravljenja pridejo v čim bolj zgodnji fazi bolezni, je pojasnila predsednica Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije Tadeja Ravnik. 

O bolezni, ki prizadene pljuča in srce, govorimo takrat, ko je invazivno izmerjen srednji tlak v pljučni arteriji višji od 20 mmHg. Nastane lahko zaradi številnih vzrokov, vsem pa je skupno, da vodijo do zoženja ali zamašitve pljučnih arterij. To pomeni, da srce kri črpa proti precej večjemu pritisku oziroma uporu kot v normalnih pogojih. 

Atipični simptomi

Bolezen sicer spremljajo atipični simptomi, kot so zadihanost ob minimalnem naporu, utrujenost, otekanje nog, vrtoglavica, stiskanje v prsih, modrikaste ustnice, zato jih mnogi pripišejo kakšni drugi bolj pogosti bolezni, kot je astma ali kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB). 

"Pogosto se tako zgodi, da diagnosticiranje pljučne hipertenzije traja tudi več let, saj je pljučna hipertenzija tudi med osebnimi zdravniki relativno slabo poznana. Dolga doba od pojavitve simptomov do uvedenega ustreznega podpornega zdravljenja pa lahko močno vpliva na sam potek in napredovanje bolezni," je o pomembnosti ozaveščanja povedala Ravnikarjeva. 

Na ljubljanskem dogodku so se mimoidoči lahko preizkusili v prilagojenem šestminutnem testu hoje za zdrave osebe, s katerim si posameznik lažje predstavlja, kako je dihati s pljuči bolnika s pljučno hipertenzijo. Dihanje bolnika je namreč skoraj enako dihanju zdravega človeka z nosno ščipalko in dvema slamicama v ustih. S tem otežimo dovod kisika v pljuča, zato se posameznik hitreje zadiha in zmore manj fizičnega napora, so pojasnili v društvu. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
19. 05. 2024 16.10
-2
Posledice umetnih padcev zračnih tlakov prelo vsej vzidanih in vkopanih cevi, in preko vse usmerjene energije čezmejno povezanih visokonapetostnih daljnovodov...ki se filajo preko enormne odpadne topote vseh jedrskih reaktorjev in dimnikov termoelektrarn...ki so na širšem področju prevladujoča energika ki z pomočno cevi in žič tišči toploto pod stalno visoko nad nas. Posledično so tudi pljuča kot vsa narava v nekakšni umetno znižani atmosferi, posledično nižja zavest ki sistemu nasedu da je to kar iz neba ....narava sama brez teh sistemskih prevar ponuja obilje, in vseh teh bolezni ljudem nikoli nebi privoščila. Se pa igra denarja in valdanja brez tega ne izzide...
Uporabnik1935308
19. 05. 2024 20.12
+1
Oprosti, s teboj pa res ni vse v redu!!!!!!
NeXadileC
19. 05. 2024 15.04
+1