Slovenija

Žavbijev oče sinu verjame: 'Rekel je, da je šel v Sirijo pomagat'

Ljubljana, 10. 05. 2016 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER/N.Š./24UR/J.S.
Komentarji
375

Rok Žavbi naj bi pomagal opremljati nove borce za bojišča v Siriji in jih učil, kako ravnati z orožjem. Italijanski organi so o njem vedeli veliko, slovenski pa niso imeli dokazov o kaznivih dejanjih. Pravosodni minister je zavrnil očitke, da zakonodaja ni dovolj dobra, težava je neizkušenost policije, obveščevalcev in tožilstva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ni kriva zakonodaja, izkušenj je premalo
    02:46
    Iz 24UR: Ni kriva zakonodaja, izkušenj je premalo
  • Iz 24UR: Žavbi pomagal opremljati borce
    03:29
    Iz 24UR: Žavbi pomagal opremljati borce
  • Iz SVETA: Sosedje ga niso videli že leta
    01:21
    Iz SVETA: Sosedje ga niso videli že leta
  • Iz SVETA: Tonin: Zakonodaja je izjemno ohlapna
    01:43
    Iz SVETA: Tonin: Zakonodaja je izjemno ohlapna
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj aretacije Žavbija niso zahtevali slovenski organi
    06:33
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj aretacije Žavbija niso zahtevali slovenski organi
  • Iz 24UR ZVEČER: Žavbija italjanski varnostni organi postavljajo na laž
    03:13
    Iz 24UR ZVEČER: Žavbija italjanski varnostni organi postavljajo na laž

Potem ko se je z aretacijo Roka Žavbija pohvalil celo sam italijanski notranji minister Angelino Alfano, se v Sloveniji marsikdo sprašuje, zakaj so naši policisti le izvršili zadnje dejanje na podlagi italijanske mednarodne tiralice in aretirali Roka Žavbija, niso pa tega storili že sami.

Povezava z Bosnićem, ki jo Žavbi zanika, a italijanske oblasti trdijo drugače

Žavbi naj bi se spreobrnil pri Huseinu Bilalu Bosniću, ki je znan bosanski imam, član salafistov, danes pa zaradi novačenja borcev in terorizma ždi v zaporu. Z njim naj bi Žavbi v Italiji rekrutiral borce. Bosnić je leta 2012 pridigal tudi v Ljubljani ob odprtju sunitske molilnice. "Takoj na začetku Korana verz govori o najbolj nevarnih stvorih. O najnevarnejši vrsti ljudi. To so tisti, ki želijo prevarati Alaha," je na svojih predavanjih med drugim predaval Bosnić. In nadaljeval: "Prihaja islam. Prihaja vzpostavljanje islama! Zato se pripravi za novo tekmo, ki bo rešila vse."

Žavbi je doslej trdil, da ni bil Bosnić tisti, zaradi katerega je odšel v Sirijo: "Njegova vpletenost v moj odhod je nikakršna. On nima pri tem nič." Je pa priznal, da sta se srečala. A zdaj Žavbija italijanski varnostni organi postavljajo na laž.

Žavbi borce učil, kako ravnati z orožjem in jih opremljal za bojišča

Z Bosnićem naj bi po vrnitvi iz Sirije postala zaveznika. Bosnić je - trdi italijanska policija - izbral nove borce, Žavbi naj bi jih inštruiral. Spal naj bi kar pri njih doma.

Italijani so ugotovili, da je "imel Žavbi specifične naloge, ki mu jih je dodelil Bosnić: da izuri bodoče borce," je dejal Elvio Labagnara, podpolkovnik posebnih policijskih enot. Imel naj dve nalogi: informirati borce, kako doseči sirsko bojišče, in jih učiti, kako ravnati z orožjem ter jih opremljati za bojišča. Pomagal kupovati nočne daljnoglede, drone, celo tovornjake.
 
Čeprav Italijanski organi niso odkrili nobenega vadbenega območja, trdijo, da so imeli vpleteni - torej tudi Žavbi - orožje na voljo. Italijanski tožilec je povedal, da naj bi Žavbi načrtoval ponovno vrnitev na bojišče v Sirijo.

O Žavbiju so vedeli veliko, tudi da je bil zaposlen v halal mesnici na Rudniku v Ljubljani. Po besedah domačinov in lastnikov sosednjih lokalov naj bi tudi v tej mesnici potekala srečanja in različna predavanja, a jih policija ni preverjala ali preiskala, kakor tudi ne njegovega domačega naslova.

Slovenski organi niso imeli informacij o kaznivih dejanjih

A vse to, kot kaže, ni bilo dovolj, da bi Žavbija aretirali slovenski organi.

Ti pravijo, "da v zadnjem obdobju niso pridobili relevantnih podatkov, da bi se na našem območju pripravljala ali izvrševala kakšna kazniva dejanja."

Kar pa skrbi nekdanjega šefa Sove Damirja Črnčeca: "Nekdo, ki je za vse države v okolici terorist, za Slovenijo očitno ni. Kar ni vzpodbudna novica in jaz upam, da bomo to kmalu popravili." Črnčec dodaja, da naša politika o teh vprašanjih tišči glavo v pesek. Zakonodajo bi lahko že popravili. Največja opozicijska stranka je namreč predlagala spremembo kazenskega zakonika, ki bi razširila definicijo terorizma. Lahko bi kaznovali tiste, ki so se borili v Siriji, in tiste, ki novačijo nove borce. A SMC tega predloga ni želela podpreti. Na pravosodnem ministrstvu pred kamere nočejo. Ker pa nas na slabo zakonodajo opozarja tudi mednarodna skupnost, obljubljajo, da bodo zakonodajo popravili do poletja.

Rok Žavbi in Boštjan Skubic
Rok Žavbi in Boštjan Skubic FOTO: POP TV

Italijani imajo 'drugačne vzvode' ...

Zakaj Žavbija niso aretirali že naši policisti, potem ko je bilo že dolgo znano, da je bil v Siriji leta 2012 in se je tam boril v vrstah teroristov, je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na GPU Tomaž Peršolja.

Kot je dejal "slovenskim policistom ni uspelo zavarovati dokazov", kot kaže, italijanski organi razpolagajo z "drugačnimi vzvodi", ki so jim to omogočali. Bodo pa prav ti italijanski dokazi, ko bodo posredovani v Slovenijo, odločili, ali bo Žavbi predan Italiji.

"Relevantnih dokazov, s katerimi bi v Sloveniji lahko sprožili ustrezen postopek, ni bilo dovolj, čeprav so bili indici, da je sodeloval pri rekrutaciji," je pojasnil. Povedal je tudi, da je aretacija Žavbija potekala brez zapletov, uporaba sile ni bila potrebna.

Aretacija sporoča, da so teroristi pri nas zaščiteni in varni

Žan Mahnič iz SDS je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da aretacija Žavbija dokazuje troje: "Da so teroristi v Sloveniji pod vlado Mira Cerarja zaščiteni in varni, da so imeli v SDS prav, da je potrebno spremeniti zakonodajo ter da je koalicija z zavrnitvijo predloga SDS Slovence spravila v nevarnost." Predstavnik SMC se vabilu v oddajo ni odzval.

Mahnič je prepričan, da se vlada ne zaveda dogajanja v Siriji, Iraku in nevarnosti teroristične skupine Islamska država. Če bi podprli predlagane spremembe, bi namreč to pomenilo, da bi borci kot je Žavbi pred sodiščem končali takoj po vrnitvi iz Sirije, prav tako pa bi aretirali ljudi, ki bi rekrutirali, financirali ali transportirali bodoče skrajne borce.

'Ne moremo trditi, da slovenska zakonodaja ni dovolj dobra, saj je identična kot italijanska'

Pravosodni minister Goran Klemenčič je že zavrnil očitke, da zakonodaja ni dovolj dobra, saj da je identična kot italijanska. Težava je po njegovem v tem, da slovenska policija, obveščevalci in tožilstvo nimajo izkušenj. "Odločno zavračam, da Slovenija nima zakonodaje, ki bi omogočala uspešno preganjanje tudi novačenja. Stvar je pridobivanja dokazov," je dejal. Teh naša policija ni imela, Italijani pa.

Torej bi Žavbija lahko prijeli tudi slovenski policisti, če bi ta novačil in izobraževal skrajne borce pri nas, je dejal, a dokazov za to slovenski policisti in obveščevalci niso imeli.  

Oče mu verjame, da je bil v Siriji iz humanitarnega vzgiba

Žavbija je popoldne v priporu na Povšetovi obiskala njegova družina. Za 24UR je njegov oče dejal, da mu je zelo težko. "Težko rečem, kaj se bo izcimilo. Rad bi, da mu sodijo tukaj, ker se bojim, da bo poslan v Italijo, kjer ne vem, če bo sojenje, kot je treba – tam je prehuda gonja proti tujcem," je dejal.

Dodal je, da ne verjame, da bi se njegov sin ukvarjal z vsem, kar mu očitajo. Sinu verjame, da je bil v Siriji iz humanitarnega vzgiba. "Rekel je, da je šel pomagat, da so se mu smilili. Takrat še ni bilo Islamske države, on je prišel domov avgusta 2013, decembra pa so organizacijo spoznali za teroristično," je dejal. Poudaril je še, da je obtožnica, ki so jo napisali Italijani, precej nedefinirana ter da v njej ne prepozna nobenega konkretnega očitka. Dodal je, da nikoli ni nasprotoval sinovemu sprejetju islama. "Sam sem bil krščansko vzgojen, otrok pa nisem krstil. Sam se je odločil. Jaz sem mu rekel, naj se sam odloči. Najbrž je v tem našel svoj mir," je sklenil.

Kdo je Rok Žavbi?

26-letni Rok Žavbi prihaja iz vasi nad Tuhinjsko dolino. Kot piše portal kamnik.info so ga policisti aretirali na njegovem delovnem mestu - v klavnici. Žavbi naj bi namreč po prihodu iz Sirije poklic zdravstvenega tehnika zamenjal za poklic mesarja v klavnici, kjer meso pripravljajo v skladu z muslimanskimi zapovedmi.

Ko piše portal, naj bi bil Žavbi odličen kuhar, umirjen človek, ki je leta oskrboval obnemoglo babico, pa tudi karizmatična oseba. Domači, ki niso verni, naj bi mu še vedno stali ob strani, čeprav po pisanju portala ne razumejo njegove radikalizacije in se z njegovimi stališči ne strinjajo.

Portal še razkriva, da naj bi Žavbi v stik s skrajnimi islamisti po ljubezenskem razočaranju prišel na Jesenicah, kjer je študiral. V njihovi družbi naj bi pridobival na samozavesti, družino pa naj bi skrbelo, da bo zaradi tega zašel v težave.

Tako prestop v islam kot odhod na bojišče v Sirijo je domačim sprva zamolčal. Podobno jih je pred časom le nekaj dni prej obvestil, da se bo poročil. Svoje občutke ob tem dogodku naj bi na enem od družbenih omrežij takole strnil njegov brat: "Ravnokar sem zapravil priložnost, da prisostvujem dogovorjeni poroki ekstremnih interpretov korana na katero sem bil povabljen. Nisem zbral moči, da se sezujem in vstopim v neregistrirano islamsko molilnico nekje v Ljubljani. Preveč etično sporno se mi zdi slediti vabilu svojega brata in se veseliti začetka skupnega življenja moškega in ženske, ki sta se spoznala pred dobrim mesecem, se videla trikrat in verjameta v Alahovo voljo skupne zakonske sreče."

Ob tem je še dodal, da ne želi biti del nobene verske skrajnosti. Rok Žavbi pa naj bi se s soprogo Mirzo odselil v Ljubljano.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (375)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
11. 05. 2016 16.02
-1
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
11. 05. 2016 16.04
-1
Rad bi povedal eno zelo skromno stvar ; piše se leto gospodovo 2016 in smrtna kazen je že več kot dva dni ODPRAVLJENA !!!!! Tu pa čitam, da bi kar pobijali ! In to večinoma desnosučni guruji komentiranja .
prašek
11. 05. 2016 16.05
-1
In imenovani se najbolj pritožujejo čez kosti po raznih breznih. Kaj se nič ne sramujete ????
prašek
11. 05. 2016 16.07
-1
Zaenkrat imamo sodstvo. Njegove učinkovitosti in pravičnosti zdajle ne bom ocenjeval, kajti pod termin "sodstvo" spada tudi US. To pa ne spremeni dejstva, da smrtne kazni nimamo več !!!!!!
PredsednikPepe
11. 05. 2016 16.00
-1
Rekel bi, da tudi pravosodnemu ministru zelo manjka izkušenj.
zannalee
11. 05. 2016 14.46
+2
No pa smo zdramili naš SDS - takoj so začeli z NE reševanjem problema ampak z obtoževanjem vladajoče stranke. Hitro bodo vsi pozabili na terorizem in se bodo ukvarjali sami s seboj (naši super politike tako radi poslušajo sami sebe) in Žavbi ter podobni bodo oproščeni.
Lojs501
11. 05. 2016 14.02
+4
Če bi živel v 2.sv. vojni, bi bil pa domobranec. To so prikriti psihopati, ki izkoristijo vsako priložnost, da se lahko naslajajo nad mučenjem in klanjem soljudi.
PredsednikPepe
11. 05. 2016 16.02
+3
Če je šel v Sirijo iz humanitarnih razlogov, naj se vrne tja in tam ostane. V Sloveniji pa nima kaj iskati.
prašek
11. 05. 2016 16.08
-3
Lojs ...... Se nič ne sramuješ svojih misli in besed ??????
SDS_je_poden
11. 05. 2016 13.28
+6
Meni je žalostno, da s prstom kažejo drug na drugega... a nebi raje stopili skupaj in primerno ukrepali? A ni to cilj forme, ki se ji reče država, da se neurejena področja uredi? Zakaj hodijo ti ljudje v službe?
PredsednikPepe
11. 05. 2016 16.03
+1
Ti ljudje hodijo v službe zato, da bolj malo delajo in imajo bolj velike plače. Problemi jih pa ne zanimajo.
94001
11. 05. 2016 12.46
+14
Zadeva je tukaj jasno. Nemudoma uvesti smrtno kazen za tiste, ki kakorkoli sodelujejo s teroristi.Roka takoj obsoditi sodelovanja, njegovega očeta pa za podporo pri tem delovanju. Nemudoma pred cev in saj vesta kaj pol. Tu ni tolerance do takšnih živali.
BURGA
11. 05. 2016 14.24
-3
Cerkničan še prej pa je nujno vse takšne kot si ti poslati na zdravljenje na psihiatrijo.
Silvey
11. 05. 2016 12.36
+5
Pri nas se drug na drugega izgovarjajo te pajaci nesposobni.
Nightyfly
11. 05. 2016 12.28
+9
Zalostno pa je vseeno , da terorizem lomasti po Evropi ze leta in leta ,ter se politikom v Sloveniji ni zdelo promptno azurirati zakonodaje in sprejeti ustrezne zakone .Hudika , saj gre vendar za zascito drzavljanov R Slovenije in za nikakrsno darilo .To je obveza. Berem , da predsednik dela tampone .V redu , gospod predsednik ,kaj pa prva vasa obveza , implementirati ustavo ,katere varuh ste ?
donato
11. 05. 2016 15.07
+3
Naš predsednik ima raje lopato ali vile v rokah, kot pa svinčnik in Ustavo.
bracobaldo
11. 05. 2016 12.23
+7
Naši policisti znajo postavit radar in vejo tudi kako se rokuje z alkotestom in prosim ne jih mešat z pridobivanjem dokazov in podobnimi težkimi nalogami, za katere niso usposobljeni.
Model1a
11. 05. 2016 14.41
-2
bracobaldo
11. 05. 2016 15.12
Ko je v naši ulici puščala vodovodna cev je nekdo(ne vem zakaj)poklical policijo.Policist je prišel, pogledal števec od elektrike in rekel : Ta pa bo plačal dosti vode. To je to.
asgml
11. 05. 2016 11.59
+5
Vsakemu ocetu je tezko sprejeti resnico...Ampak resnica je sam ena.Nagonite sina v Italijo v zapor!
PredsednikPepe
11. 05. 2016 16.06
asgml
11. 05. 2016 11.57
+2
" lahko bi kaznivali tiste, ki so bili v Siriji ali pa novacili nove borce"... Eni recejo tole, druga stranka je celo proti?!? " lahko bi" in "proti" je v tem primeru zal ENAKO!!! Ko bi vsaj mednarodna politila za taksne stvari kaznovala vse odgovorne!!!!! Slovenija, dezela butcev, ocitno leglo teroristov
aaaaaa122121
11. 05. 2016 11.25
-1
se vec.takih, da se.koncno.pokolje.elite, ki.so.oropale.drzave po zahodu, zivela.revolucija, na.grmado z elitami
deratizacija
11. 05. 2016 10.33
+9
Če pošlje država nekam vojaške inštruktorje, je to zakonito, če simpatizerji nasprotne strani tem pomagajo, je to protizakonito. Sirsko vlado naši mediji omenjajo kot režimsko. V kakšnem kontekstu?! Ameriškem. Za Ruse je legitimna. Dejansko gre za ekonomske interese in prepričevanje sveta o pravičnem in dobronamernem početju enih in drugih. Mi, ki smo svoj jaz že davno izgubili, pa begamo med njimi in ni nas niti toliko več v hlačah, da bi se odločili za ene ali druge.
aaaaaa122121
11. 05. 2016 11.30
-1
puste ofce, ne vodis da njihov iq ne dosega danasnjih temperatur
94001
11. 05. 2016 12.53
+1
deratizacija. Zakuhali so Američani in Rusi, to se ve. Tukaj se strinjam s tabo. Teroristi naj torej obračunajo s politiki držav, ki so to skuhale. Kar se pa tiče napadov na civiliste pa samo to. Naj bo musliman, krščanar, jehovec mi prav dol visi. Vsakega bi, če bi mi prišel na prag moje hiše z veseljem poslal k stvarniku. Toliko pravice pa imam verjetno. Nisem nobenemu nikoli želel žalega in to tudi od drugih pričakujem do mene. Konec in pika.
eiffel
11. 05. 2016 09.57
+12
Ah, brezpogojna starševska ljubezen do malih nedolžnih sončkov... Koliko dobrega je že naredila!
ochi
11. 05. 2016 09.41
+3
Tudi napad ZDA na suvereno državo je terorizem. Dovolj je hinavstva.
pizzamargerita
11. 05. 2016 09.35
+9
haha... POMAGAT,,, ja, sej, pomagat pobijat in pomagat širit šeriat. Sej se res ni zlagat foter:)
Nightyfly
11. 05. 2016 09.28
+12
Osebno mislim , da so varnostni organi v prejsnjih letih zatajili . Taksnih ljudi kot je ta Zavbi in ostali nikakor ne bi smeli zanemariti ,se posebej pa vseh povezav in ljudi ,s katerimi sje imel kontakte . Kar verjemite , da Italijani zelo dobro sledijo vsem tem ljudem ,jih slikajo , filmajo in poslusajo , tako da imajo tudi o temu cloveku en kup materiala . Ta nadzor je dolgotrajen , tidi leto ali dve , da pridejo do vrha kupole in narocnikov .Zato se nekaj majhnih rib medtem izgubi , ali pa gre domov in od tam delujejo naprej . Kar verjamem, da imajo sosedi dovolj materiala , da zahtevajo izrocitev tega cloveka . Vprasanje je samo , kako ne-slampasto se bo odzvala Slovenija . En kup ljudi , Slovencev , se je v samostojni Sloveniji odlocilo za hiter zasluzek , bilo kot placanci , bilo preprodajalci droge , ali celo ljudi ..... !
Nightyfly
11. 05. 2016 09.32
+4
Pa se to ..... na zahodu obcasno clovek prebere , da je bila obvescevalna sluzba bivse drzave med najboljsimi na svetu . Res je , da niso uspeli ustaviti vseh ustaskih in podobnih atentatov na obmocju Juge , so pa preprecili vecino . To jim priznajo tudi tuji eksperti .
ochi
11. 05. 2016 09.42
+2
Represija pa totalitarni režim. How cool.
Nightyfly
11. 05. 2016 09.50
+3
Emigracija je v povojnem casu v Jugoslavijo poslala oz. nacrtovala cca 2600 napadov , kajpak vecinoma na civilne cilje .Se spomnite kinodvorane v Sarajevu in en kup mrtvih ?
HOLAJ SLOVENIJA
11. 05. 2016 08.52
+15
Sramota za slovensko policijo in varnostno obveščevalno službo,če jim morajo za naše lopove povedati Italijani! Žavbijev oče pa izgleda da je isti tip. Takoj ga deportirati v Italijo da mu tam sodijo in ga zaprejo. Pri nas bo kot večina lopovov,oproščen!
wolfterier
11. 05. 2016 09.36
+6
Žavbi je šel v Sirijo pomagat.Zato je že dobil eno devico iz Bosne,'''''''''''''''''''''''''''''''v dobrem jih ima še 15 !
dostojevski II
11. 05. 2016 12.11
+1
VolkBrenin
11. 05. 2016 08.46
+2
Sicer nisem podpornik teh ekstremnih ...Vendar ....zakaj nihče ne piše ...nihče ne objavi ...KAJ želijo ...proti čemu se borijo ...
json
11. 05. 2016 09.29
+4
Dobesedno sledijo Koranu. Ostalo preberi tam.
VolkBrenin
11. 05. 2016 12.05
Kateremu koranu ...oziroma kateri interpretaciji korana ...Predvsem pa - komu ustreza omenjeni način - salafistov - interpretacije le tega ...
94001
11. 05. 2016 12.56
json, očitno še nisi nikoli Korana prebral. Ne bi ti škodilo.
VolkBrenin
11. 05. 2016 08.43
+3
In zdej je sektaše strah enega Roka. ...hahahaaaaa. ...zakaj že ....,?