Slovenija

Po bombnih napadih bo komisija razkrila imena

Celovec, 09. 03. 2011 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija, ki se ukvarja z bombnimi napadi na avstrijskem Koroškem, med njimi tudi napadom v Velikovcu, bo na koncu dela razkrila imena, ki se pojavljajo v raziskavah.

Napad v Velikovcu
Napad v Velikovcu FOTO: POP TV

Avstrijska komisija zgodovinarjev, ki se ukvarja z bombnimi napadi na avstrijskem Koroškem v 70. letih minulega stoletja, je v Celovcu predstavila vmesno poročilo. Konkretnih podatkov niso sporočili, napovedali pa so, da bodo v zaključnem poročilu spregovorili tudi o imenih, ki se pojavljajo v raziskavah. Delo naj bi končali do leta 2012.

Na avstrijskem Koroškem je bilo po podiranju dvojezičnih krajevnih tabel v 70. letih minulega stoletja več bombnih napadov. Tarče so med drugim bili spomeniki koroških nemškonacionalnih brambovcev, partizanski spomeniki ali električni drogovi. Vrhunec je bil bombni napad na plebiscitni muzej v Velikovcu leta 1979, v katerem so bili ranjeni dva napadalca, sicer jugoslovanska državljana, in kustos muzeja. Novo razpravo o bombnih napadih na avstrijskem Koroškem so sprožili notranjepolitični spori v Sloveniji.

Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler je zato lani imenoval komisijo zgodovinarjev, ki naj bi raziskala ozadje napadov. Kot je na predstavitvi vmesnega poročila dejal predsednik komisije Wilhelm Wadl, sicer direktor deželnega arhiva avstrijske Koroške, imajo še veliko dela, saj naj bi bilo ogromno gradiva. V zaključnem poročilu bodo objavili imena vseh, ki se pojavijo v raziskavah. Kdor se je v tistem času politično udejstvoval, za tega varstvo podatkov ne velja, je zatrdil.

Znanstveni vodja komisije Alfred Elste je opozoril, da je serijo bombnih napadov treba videti v širšem kontekstu. Podobni dogodki so bili tedaj tudi v Nemčiji in Italiji, je povedal. Zatrdil je, da naj bi "radikalni Slovenci" v začetku 70. let navezali stike celo z irsko podtalno organizacijo Ira. O konkretnih novostih danes ni poročal.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
10. 03. 2011 11.08
Buena Vita09.03.2011, 21:32 Avstrici so imeli veliko propagandno kampanijo pred plebiscitom
Buena Vita
09. 03. 2011 21.32
PLEBISCIT JE BIL LEGALENSLOVENCI SO SE PRESTRAŠILI KOMUNISTOV IN SE ODLOČILI ZA DRUGO DRŽAVO
major1
09. 03. 2011 20.32
Komu mar za to?
sledi
09. 03. 2011 14.12
Žalostno. Naša država bi lahko oblikovala komisijo zgodovinarjev, ki bi raziskala ponemčevanje Koroške v 20. stoletju. Takšno komisijo bi morali imeti, saj bi verjetno prikazala da so bili vsi bombni napadi ravno posledica zatiranja naroda na lastnem ozemlju. Torej Koroška bi morala biti slovenska in ne Avstrijska, sedaj bodo pa borci za svobodo Koroške razumljeni kot teroristi na Avstrijo in to Slovenijo meče v slabo luč.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.