Slovenija

Medicop: Testi medicinskih plinov so bili uspešno opravljeni, kar dokazuje dokumentacija

Ljubljana, 16. 03. 2016 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kdo je kriv za to, da so bolniku namesto kisika dovajali smejalni plin? V družbah, ki so z veliko naglico gradile in opremljale urgentni center bolnišnice v Šempetru pri Gorici, zatrjujejo, da napake niso zagrešili, tudi testi naj bi bili uspešni.

Več videovsebin
  • Namesto kisika iztekal smejalni plin
    01:29
    Namesto kisika iztekal smejalni plin
  • Ugotoviti želijo, kje se je zgodila napaka
    00:48
    Ugotoviti želijo, kje se je zgodila napaka

Šlo je za tehnično napako, strokovni potek reanimacije je bil popoln. Tako danes v urgentnem centru bolnišnice v Šempetru pri Gorici o neuspešnem oživljanju bolnika po delovni nesreči 10. marca. Bolnika so namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom. Nevede.

Kot pravijo, sumijo, da je napaka v napeljavi, po kateri je tako namesto kisika tekel plin, ki ga uporabljajo za lajšanje bolečin in kratkotrajne narkoze.

S sumi bolnišnice se zdaj ukvarjajo kriminalisti. A dejstvo je, da ni prvič, da tamkajšnji urgentni center buri duhove. Tako je bilo, še preden je stal.

Dolga pot do ugentnega centra

Stavbo so slovesno odprli decembra, pot do dokončane stavbe pa je bila polna zapletov. Urgentni center ob šempetrski bolnišnici so namreč načrtovali že leta 2008, ko so tudi dobili gradbeno dovoljenje, na koncu pa lani komaj ulovili roke, preden bi propadlo evropsko financiranje.

Urgentni blok je stal 6,7 milijona evrov, 3,7 je prispevala Evropska unija, približno 700 tisočakov naša država, dobra 2 milijona bolnišnica, je poročal MMC.

A če so priprave na gradnjo začeli jeseni leta 2013, je do postavitve temeljnega kamna preteklo še precej vode. Zapletalo se je z izbiro izvajalcev, nato je država ugotavljala, ali sploh ima svoj delež denarja. Severnoprimorski župani so dogajanje takrat opisali kot "sramotno".

Na koncu je šel posel gradnje v roke trojice izvajalcev - družb  CPG Nova Gorica, IMP PPS in Kolektor Koling. "Za območje severnoprimorske regije s 120.000 prebivalci bo ta center velika pridobitev," je na slovesnosti ob postavitvi temeljnega kamna dejal šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk.

A pred izvajalci je bil resen izziv. "Krčevito lovijo rok za dokončanje" - tako so razmere opisali v enem od slovenskih medijev, izvajalci so sami zagotavljali, da "delajo z vsemi silami".

Center so postavili v manj kot letu dni. Rok za gradnjo so tako ujeli.

Gradili trije, napako zanikajo vsi, tudi njihovi podizvajalci

Ko je odjeknila novica, da naj bi bila napaka na napeljavi, se je marsikdo vprašal, ali ni morda hitrosti, ki lahko vodi v površnost, kriva za napako, ki je povzročila tragedijo.

A izvajalci del eden za drugim pravijo, da z njihovim delom ni bilo nič narobe.

Iz družbe IMP so sporočili, da je družba dela na Urgentnem centru Nova Gorica izvajal v skladu s partnersko pogodbo s partnerjema  Kolektor Koling d. o. o. in Cestno podjetje Nova Gorica, d. d.

"V skladu s partnersko pogodbo je IMP na objektu  izvajal  elektro instalacijska dela, Cestno podjetje Nova Gorica gradbena dela ter partner Kolektor Koling strojno instalacijska dela, vključno z medicinskimi plini, vgradnjo medicinske opreme in obrtniška dela," pojasnjujejo.

"Tragičen dogodek obžalujemo, prepričani pa smo, da IMP na tem projektu ni odgovoren za tragično nesrečo. Prepričani smo tudi, da bo preiskava nesreče odgovorila na vprašanje, zakaj se je nesreča dogodila in kdo je za to odgovoren," so še sporočili.

Direktor Kolektor Kolinga Tine Vadnal pa je sporočil, da je bilo že ob podpisu pogodbe ministrstva za zdravje in splošne bolnišnice Dr. Franca Derganca Nova Gorica v okviru projekta "Mreža urgentnih centrov" z izvajalcem IMP PPS d.o.o. in partnerjema Kolektor Koling d.o.o. in CGP d.d. jasno zapisano, da bo konzorcij izvedbo del pogodbenih obveznosti prenesel na podizvajalca z ustreznimi strokovnimi referencami, in sicer podjetje IMP d.d. in Medicoengeneering.

"Prav slednji je bil odgovoren za vgradnjo in dobavo medicinske opreme. V podjetju Kolektor Koling dogodek v Šempetrski bolnišnici obžalujemo in izrekamo iskreno sožalje svojcem bolnika. Kot smo neuradno izvedeli je v zvezi s tem stekla tudi uradna preiskava, katere cilj je ugotoviti vzroke za tragičen dogodek. Podjetje Kolektor Koling ni del preiskave, vendar smo pripravljeni s preiskovalci tvorno sodelovati, saj želimo s svojimi močmi prispevati k razjasnitvi situacije, odpravi morebitnih pomanjkljivosti in prispevati, da se taki dogodki v prihodnosti ne bi več ponovili," pravi Vadnal. 

V Medicoengeneeringu pa so pojasnili, da so le dobavili medicinsko opremo, ki je priključena na pline, priklope plinov pa je izvajal Medicop.

Kot je dejal, je priklop medicinskih plinov na šempetrski bolnišnici izvedel Medicop, ki pa ni bil podizvajalec Medicoengineeringa, ampak podjetja Kolektor Koling.

"To so predstavniki Medicopa včeraj v preiskavi tudi potrdili policistom oz. kriminalistom," je pojasnil direktor podjetja Igor Zabret, ki sicer tej izjavi oz. priznanju ni bil navzoč, so mu pa to povedale osebe, ki so bile prisotne. Zabret trdi, da Medicoengineeringa kriminalisti niso ne obiskali ne poklicali.

Medicop zatrjuje: testi so bili opravljeni in bili so uspešni

V podjetju Medicop pa so za STA navedli, da so v šempetrski urgenci izvedli instalacijo medicinskih plinov in nato izvedli vse teste skladno s pogodbo.

Ti so bili uspešno opravljeni, kar dokazuje dokumentacija, so zatrdili. Medicop skladno s pogodbo ne odgovarja za priklop stativa ter njegovo pravilno delovanje, zato se od morebitnih napak ograjujejo.

Splošna bolnišnica Nova Gorica - 2
Splošna bolnišnica Nova Gorica - 2 FOTO: Aljoša Kravanja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
17. 03. 2016 10.11
+5
Vse v redu, pacient ...umrl. Ne, nekaj je hudo narobe . Menda se nista dovoda sama zamenjala. Ni zdravniška napaka? Ok. Verjamem. Ampak dokler ni ena od zdravnic sama preizkusila dovod, nikomur pred dogodkom niti na kraj pameti ni padlo da bi. In v tem je problem. Dokumenti zaradi mene lahko kažejo kar hočejo. Direktorica omenjene bonišnice bi skoraj dala roko v ogenj, da je bilo vse oh in sploh. Kako površno. Prevzemno dokumentacijo so podpisali ljudje, ki so jamčili za brezhibnost delovanja. Torej so odgovorni, kazensko in materialno. Vsi....brez ene same izjeme!
mallonge
17. 03. 2016 09.23
+1
Ker smo kontrolo delovanja aparatov opravili v gostilni paciente naprošamo, da pred operacijo delovanje in vrsto plina preverijo z vžigalico. Hvala za razumevanje Vaše ministrstvo in zdravniška zbornica.
srebrnibreg
17. 03. 2016 16.38
+1
Da nisi slučajno ti pisec pravljice Noriškega kraljestva ne ona ženska?
mallonge
17. 03. 2016 09.08
-1
Najprej je potrebno točno locirati napako. Potem bo vsakemu laiku jasno kdo je direktno naredil napako. Odgovornost pa je brez izgovora na ndzoru, prevzemu in ministrstvu za izbor izvajalcev.
Against
16. 03. 2016 22.56
+21
Za JAJCA NADZORNIKA, ki bi moral preveriti, ali so cevi prav zvezane.
Against
16. 03. 2016 22.56
+9
Reveža TEHNIKA, ki je napačno zvezal cev, pustite pri miru.
Against
16. 03. 2016 22.56
+6
MINISTRICA JE OBJEKTIVNO ODGOVORNA. Naj odstopi.
neodvisnikomentator
16. 03. 2016 22.59
+20
Sila kratek je v SLO seznam ljudi, ki so odstopili zaradi objektivne odgovornosti. Verjetno za preštetje njih zadostuje že roka tišlerja s trideset let izkušenj. Preveč pašejo ritkam mehki stolčki na položajih.
srebrnibreg
17. 03. 2016 16.40
+2
To bo ja. Tudi, če se kakšnemu konju prdec ustavi je ministrica kriva.
neodvisnikomentator
16. 03. 2016 22.48
+16
Če bo le komu v interesu, da resnica pride na dan, je lahko že jutri jasno, kdo je zatajil, se podpisal pod nekaj, kar ni bilo narejeno oz. ni bil siguren v to, kar je pisalo nad mestom za podpis. Če so bili testi pravilne izvedbe in delovanja ''plinskih blokov'' izpeljani, mora o tem obstajati dokumentacija, na njej pa podpisi odgovornih. Lahko se zgodi, da se dokumentacija ne bo našla - takoj v tem koraku pa bi lahko rekli, da je odgovornost na strani naročnika, če skrajšam, politike torej. Ne pa kriviti izvajalca, vsak se lahko zmoti, zato pa so tekoče ali kasnejše kontrole, da se morebitne pomanjkljivosti, morebiti celo napake, odpravijo. Če kdo misli, da se ob resnem in poštenem nadzoru ter naročniku, ki ima nekaj pojma za kaj se gre, lahko stvari spelje po domače, se pa žal hudo moti. Zadeve imajo lahko hude posledice, kot žal v obravnavanem primeru, če se stvari vodijo nestrokovno. Upam le, da nam sedaj politika vsega skupaj ne bo zapikarala v nekaj, čemur bodo le ovce lahko verjele. Še nekaj: ker so v igri tudi evropska sredstva, se lahko zaplete tudi po tej plati in bo naročnik moral vračati sredstva.
BŠK
16. 03. 2016 22.36
-7
In kaj se vsemu čudite? Pojdite malo na zavod za Zaposlovanje in poglejte oglas zaposlitvenih agencij, kjer te dobesedno silijo da delaš v medicini ker jim ''primankuje omenjenega kadra''. Sem predkratkim doživel, ko so na zavodu za Zaposlovanje osebo, ki je kuhar in išče zaposlitev poslali oziroma ji dali napotnico za delo kirurga in anestezista v omenjenem podjetju Medicop. Omenjenih ''refetov'' na zavodu sploh ne zanima nič o tebi, ampak ti dajo papir s katerim se moraš zglasiti na navedenem naslovu in vzeti omenjeno delo, drugače si brisan. Danes v medicini lahko res dela vsak, ki ima 5 minut časa. Čez lužo so poznani primeri ''legalne'' medicinske pomoči, ki je v resnici umor oseb, ki želijo narediti samomor oziroma se po domače fentati ali pa se jih sorodniki in ostali želijo čimprej znebiti! V tem primeru kot je tudi tukaj razvidno se iščejo napake z vsemi možnimi izgovori na 1001 način, a nihče omenjenemu zaposlovalcu oziroma agenciji nemore nič. Zbudite se!
juser
16. 03. 2016 22.28
+7
Živjo, vsak aparat ima senzorje in vsak aparat je potrebno kontrolirati pred vsako uporabo in logično je če odpreš 100 procenti kisik iz napeljave je 100%, če odpreš misleč da je kisik (ampak odpreš nekaj drugega), nimaš pravega procenta ti ne kaže 100%. v zraku ga je pa res samo in zgolj 21%. enostavna matematka. kdo je Lolek?
akmt
16. 03. 2016 22.26
+14
Tisti ki je potrdil pravilnost plinov, naj zdaj se na sebi sproba.ne da bi kaj preklapljali.saj je vse pravilno a ne? Nic bat
akmt
16. 03. 2016 22.24
+26
Novico so dali ven.ker ze vejo, kako bodo prisli iz dreka.krivdo bodo valili en na drugega.vodilni so zdravniki, ki so pa nedotkljivi.lejte, nikomur ne bo nic hudega.samo druzini umrlega.ker je to slovenija
LOPOVIGOTOVISTE
16. 03. 2016 22.19
+18
BREZ DVOMA JE KRIVA NADREJENA OSEBA TO JE DIREKTOR. TA OSEBA OPRAVLJA ODGOVORNO FUNKCIJO, NADZIRA SVOJE PODREJENE IN ZATO DOBI TUDI PRIMERNO VISOKO PLAČO A NE ??? NE VEM ZAKAJ JE TU SPLOH DEBATA KDO JE KRIV?? ČE SE NADREJENA OSEBA V TEM PRIMERU NE ČUTI KRIVEGA POTEM JE NE RABIMO METI TAM ZA TAKO VISOKO PLAČILO AMPAK LAHKO ENOSTAVNO ZAPOSLIMO NEKEGA ŠTUDENATA KATERI BO DELAL ZA 600 EVROV ...
nesre?ko
16. 03. 2016 22.25
+11
Krivi smo vsi,kaj smo postali,da merimo življenje človeka v evrih! vprašajmo se ali je umrl samo en človek ali je v nas umrla humanost,da vse merimo v evrih.Vsi smo KRIVI!!!!
milena981
16. 03. 2016 22.18
+30
ne upam si niti predstavljat, kako se ob vsem tem počuti družina tega reveža... čudno,da je stvar sploh prišla v javnost...valjda, zdej bojo vsi prelagali krivdo eden na drugega in se na koncu vsi 'zmazali'. Kdaj bo v tej *ebeni državi sploh kdo odgovarjal za take hude napake in bil primerno sankcioniran?!? Halo!!! A se sploh kdo zaveda, da so mogoče zafurali življenje ubogega človeka po nepotrebnem?!?!?!
Jožajoža
16. 03. 2016 22.17
+4
se vidi, da je koštrin teoretik, nima pa znanja,
štrekeljc
23. 03. 2016 12.33
Če bi kaj znal, potem mu ne bi bilo potrebno biti "precednik" sindikata.
Bojan-F
16. 03. 2016 22.01
+14
Dobra veza z domovino ... od decembra je bilo na novi urgenci opravljenih 9 reanimacij ... 4 neuspesne.
26277
16. 03. 2016 21.58
+15
gnoj je na vrhu piramide - tipi ala Kuštrin( nima veze z omenjeno zadevo) se imajo za bogove, v bistvu imajo lastne probleme ,ki jih prenašajo na druge. Kar se tiče te zgodbe, pa je očitno, da smrdi že v štartu. Gradbeno dovoljenje so dobili 2008, z izgradnjo so začeli konec leta 2013 itd. Vso odgovornost naj prevzamejo vodilni pri tej zadevi .....od ministrstva naprej - (5-6 let papirji- lobiranje-kliantelizem...), eno leto za izgradnjo, tako je pri nas.Inšpektorji - prodane duše za svoje ri..odgovornosti nobene, razen za lupit davke revežem. V Novi Gorici cveti že vrsto let prostitucija....kje ste odgovorni, župan ARČON ITD....PA LAHKO NOČ.
25kur
16. 03. 2016 21.57
+24
Testi medicinskih plinov so bili uspešno opravljeni, kar dokazuje dokumentacija.to so sigurno opravili v kaki dobri gostilni.
vicente
16. 03. 2016 21.56
+16
ma mene je sram da si upa nekdo jamčit daje opravil test pri taki napaki,to oni lahko razlagajo stari mami edini pogoj da je dementna,niso vredni da jih pes poščije.sramota za medicor da misli da so ljudje butasti,pravzaprav ni sramota to je žalitev
Die einemaister
16. 03. 2016 21.55
+9
24 ur polapismeni, Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Šempeter pri Gorici, ne Nova Gorica, naj vas poučim da je Nova Gorica kakih 5 km stran od šempetra
mogerad
16. 03. 2016 21.54
+25
na koncu bo kriv neki bolgar , ki je delal preko agencije za plačo 200€ in brez plačanih prispevkov, ker je narobe priklopil cev.