Slovenija

Po domnevni evtanaziji: Svet UKC Ljubljana za preprečitev podobnih primerov

Ljubljana, 26. 01. 2015 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet UKC Ljubljana se je seznanil z informacijo o nadzoru po domnevni evtanaziji na nevrološki kliniki. O poročilu nadzora se niso opredeljevali, so pa dali podporo tistim ukrepom, ki bi pripeljali do tega, da bi preprečili takšne ekscesne situacije.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je danes seznanil z informacijo o nadzoru po domnevni evtanaziji na nevrološki kliniki.

Kot je pojasnil podpredsednik sveta Branko Cvjetićanin, v poročilu, ki so ga dobili, ni bilo nič takšnega, česar ne bi izvedel že iz medijev. Svet pa se o samem primeru ni opredeljeval, saj to tudi ni njegova naloga. Kot je povzel, je prišlo do ekscesne situacije, ki zadeva cel UKC, in s postopki, ki jih je sprožilo vodstvo. Svet daje podporo vsem tistim ukrepom, ki bi pripeljali do tega, da se takšna ekscesna situacija ne bi več ponovila oz. bi bil riziko čim manjši, je dejal.

Evtanazija
Evtanazija FOTO: Thinkstock

Po njegovih besedah gre za vprašanje, kako preprečiti, da bi se kakšna podobna zadeva ponovno zgodila na tak način oz. da bi ves postopek po takem dogodku potekal na tak način. Tu pričakujejo tudi sistemske ukrepe, med katerimi je omenil varnostne vizite, primopredaje dežurnih služb, sestanke, poročanja vodjem oddelkov, predstojnikom ... Ni pa dolžnost sveta, da bi se opredeljeval do etičnih vprašanj evtanazije, ki jih je primer sprožil, pri čemer se ne ve, ali je šlo za evtanazijo ali ne, je še pojasnil Cvjetićanin.

Notranji nadzor na nevrološki kliniki je bil uveden po tistem, ko naj bi zdravnik Ivan Radan evtanaziral bolnika. Čeprav v nadzoru z gotovostjo niso potrdili, da je Radan to res storil, je ostal brez službe, prav tako je vodstvo UKC napovedalo zamenjavo njegovih neposredno nadrejenih.

Švigelj že zamenjan, Žvanova še v postopku

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je danes pojasnil, da je predstojnik intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktor Švigelj že zamenjan, predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojana Žvan je v postopku zamenjave. Hojker je tudi potrdil, da je bil izredni strokovni nadzor uveden še za en primer, in sicer iz januarja 2013. Kot je pojasnil, več informacij nima, povedal je le, da je nadzor uvedel strokovni direktor nevrološke klinike.

Radan je sicer napovedal, da bo zaradi odpovedi delovnega razmerja pravico iskal na sodišču. Hojker pa je dejal, da je, kot je sam seznanjen, pravna služba Radanovemu odvetniku dala na voljo vse dokumente.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schrodingerScat
27. 01. 2015 13.42
zlomka, za naklepen umor si v tej državi lahko celo ob službo. res da lahko delodajalca, torej državo iztožiš, samo tole je vseeno nezaslišano.
genovefas
27. 01. 2015 12.36
fajn greš v bolnišnico da ti pomagajo in te kar pospravijo na oni svet ,to pa je zdravstvo
Timy15
27. 01. 2015 11.26
+2
Strožje kot zdravnika bi morali obravnavati vodstvo,ki je prvo izvedelo in ni ukrepalo.Kakor,da to podpirajo!
anjerd
27. 01. 2015 10.55
+2
Odpustiti nesposobneže, od 13.1. čakam na izvide ultrazvoka, pa jih še do danes niso napisali, ja pa že dva dni v bolnici lezim in čakam na ta papir, brez njega ne morem nadaljevati kemoterapije. Očitno je denarja za zdravstvo se preveč. Ni čudno da so vsak dan na tv, zgodi pa se nič.
Razumnež
27. 01. 2015 09.31
+1
Zakaj kar naprej omenjate neko evtanazijo ????????? Šlo je za umor in pika. Ne bolnik, ne starši niso izrazili želje po evtanaziji, samo butasti novinarji jo kar naprej omenjate. Zakaj ???
cirus
27. 01. 2015 09.08
+2
Nehajte že enkrat govoriti o evtanaziji v zvezi s tem primerom. Bolnik je bil nezavesten in ni mogel izraziti svoje volje. Verjetno tudi ni trpel, prav za to, ker je bil nezavesten. Če ga je zdravnik usmrtil, ni šlo za evtanazijo.
Benjamin Kova? 1
27. 01. 2015 07.27
+6
Vodstvo UKC bi moralo nemudoma odstopiti.
gorgoroth
27. 01. 2015 07.19
+4
Ce se kdaj zgodi da umiram pocasi in hiram v bolnici potem si ne zelim nic drugega kot zdravnika ki premore toliko clovecnosti da mi pomaga na drugi svet. Naj ze uzakonijo enkrat pa bo za vse lazje.
Multipratik
27. 01. 2015 08.16
+2
Podobnega si želim tudi sam. Je pa problem, če se za to pomoč odloči nekdo brez vaše želje, ali v primeru, da se sami ne morete več odločati, brez želje nekoga, ki vam je blizu in vam želi dobro. Predvsem bi pa bilo dobro, da take pomoči ne bi bilo potrebno izvajati v tajnosti, saj prav to lahko povzroči raznorazna ugibanja. Srčno upam in verjamem, da se je zdravnik tokrat odločil za pomoč iz sočutja in ne iz katerega drugega vzroka. Bedasta se mi sedaj zdijo le ugibanja, če je to storil, ali ne, saj nekdo ne umre kar tako sam od sebe v istem času, ko infuzijo s kalijem napelješ mimo njegove žile. To je pometanje dejanja pod preprogo, kar potem pri ljudeh vzbuja povsem upravičeno nezaupljivost. Pravtako težko verjamem, da svojci z dejanjem niso bili seznanjeni in se z njim niso strinjali, ali zanj celo sami zaprosili zdravnika. Če so se laži začele pojavljati, ker je v ozadju strah pred kazensko odgovornostjo, ko je skrivnost prišla v javnost, jih razumem in toleriram, v nasprotnem primeru pa hudo obsojam.
drfuzbaler
26. 01. 2015 23.20
-16
Mislim da je evtanazija odlicna resitev. Ljudje nad 70 so itak samo se Vera k srosek, tako s pokojninami kot za zdravstveno blagajno. pri 70 bi morali vsakega uspavat Bi bili takoj reseni iz krize in primanlljaja
caspera1
27. 01. 2015 07.14
+6
Multipratik
27. 01. 2015 09.19
+4
To tvojo filozofijo bi rad ponovno prebral, ko boš, če boš nekoč sam star 70 let.
0100011110111
26. 01. 2015 22.40
+5
Očitno bomo ostali v srednjem veku, samo ikvizicije nam še dajte. Neverjetno in neumno razmišljanje za 21. stoletje in to s strani medicine!
cirus
26. 01. 2015 21.13
+9
Najbolj šokantno je ob tem obnašanje vodečih oseb v UKCL. Kot kakšni mulci, ki so jih dobili pri kraji črešenj in zdaj se izvlačijo tako, da prevaljujejo krivnjo drug na drugega.
nevica
26. 01. 2015 20.42
+13
Dokler ne spremenimo pravic človeka do izbire evtanazije v naši zakonodaji, je ravnanje zdravstene politike logično. Upam, da se bomo čim prej zavzeli za dostojno umiranje, ker to kar trenutno nudi medicina NI DOSTOJNO za vsakega umirajočega. Na onkološki kliniki sem dobrih deset let nazaj videla pacienta v zadnjem stadiju raka na pljučih, bil je brez obeh nog, ker so mu jih amputirali zaradi sladkorne bolezni, ko se mu je mudilo na WC, ni bilo nikogar blizu, čeprav je prosil za pomoč pravočasno. Človek se je mučil do skrajnosti. On morda ni razmišljal o smrti in je morda čakal na čudež - nekateri tako razmišljajo, vendar če bi se jaz znašla v taki grozni stiski je ne bi hotela doživljati. Zdravstveni delavci po TV so polni lepih besed o tem kako obvaldujejo bolečino. Včasih jim uspe, včasih pa ne. In tudi ni bolečina vedno tisto najhujše, kakšne stvari človek na sebi tudi vidi in ga je groza propadanja pri živem telesu. To vprašanje moramo zakonsko čim prej urediti in sicer tako natančno, da bo zloraba čim manj možna. Vsekakor pa umirajoči ne sme naleteti na tisoč birokratov, ki bi o njegovi pravici odločalo dlje kot bi revež živel.
caspera1
27. 01. 2015 07.15
Jeanus1
26. 01. 2015 20.36
-5
Seveda, sedaj ko je fizično nemogoče narediti obdukcijo, bo pri njih vse domnevno, še malo pa bodo izpadli kot rešitelji tega ubogega človeka, da so mu milostno želeli skrajšati muke. Igrice besed v njihovo pokvarjeno korist, bog v belem nikoli nič kriv, niti takrat ko ga ujameš pri samem dejanju, vedno kup priročnih izgovorov. Banda zdravniška potuhnjena, hijene! Ne vsi, da se razumemo....Da bi v bodoče preprečili, blablabla, ja, najprej obtožnice za to, kar so že storili.
nevica
26. 01. 2015 20.55
+7
Obdukcija bi maloverjetno pokazala vzrok smrti drugačen od zastoja srca. Ker se po vsaki taki smrti vsakomur zviša količna kalija v krvi in je to normalna posledica, ki jo je težko ločiti od predoziranja. Zato je govor medicincev o obdukcijah in ugotavljanju povišanega kalija prazaprav nenavaden??????
cirus
27. 01. 2015 06.26
+4
Verjetno te nesmisle govorijo po nasvetu službe za odnose z javnostmi.