Po enem letu od smrti dvojčkov mamica še vedno brez odgovorov

Kristina Grebenc je 11. januarja lani v trboveljski porodnišnici rodila dvojčka, ki sta, kot je kasneje pokazala obdukcija, umrla zaradi premajhne posteljice. Čeprav je Zdravniška zbornica Slovenije potrdila, da so se v primeru zgodile nepravilnosti, za smrt dveh otrok do danes ni odgovarjal nihče. "Svojo žalost sem prelila v knjigo, ki je pravkar v tisku," nam je povedala užaloščena mamica.

"Pravzaprav vam ne morem povedati nič novega, ker se v mojem primeru, pa čeprav od njega danes mineva že leto dni, ni premaknilo popolnoma nič," je razočarana 33-letna Kristina Grebenc iz Hrastnika. 11. januarja lani je v trboveljski porodnišnici rodila mrtva dvojčka. "Kadarkoli pokličem kriminaliste in jih povprašam, kaj se dogaja, mi odvrnejo, da je postopek v teku in da me pokličejo, ko bo kaj novega. Do zdaj mi klica še niso vrnili," pojasni Grebenčeva.

Kristina Grebenc

Kristina Grebenc po enem letu še vedno čaka odgovore. (Foto: POP TV)

V tem času je napisala knjigo, ki jo je poimenovala LinA, kar je izpeljanka imen Luka in Aleks, kot sta s partnerjem Simonom poimenovala svoja mrtva sinova. Na 120 straneh je podrobno opisala, kako je doživela celotno nosečnost, ki se je žal tragično končala. "Če se že na državo in sodišča ne morem zanašati, sem za to, da bo resnica prišla na dan, poskrbela sama," je kritična sogovornica.

kristina grebenc

Svojo izkušnjo je opisala v pravkar izdani knjigi z naslovom LinA. (Foto: osebni arhiv)

Kriva odsotnost anesteziologov?

Kot je pokazala obdukcija, sta Kristinina sinova umrla zaradi premajhne posteljice. "Dvojčka sta namreč rasla v le eni posteljici, in, kot zdaj vem, je za takšne nosečnosti običajno, da se končajo pri 35. oziroma najpozneje v 37. tednu. Zakaj so mene naročili šele 15. januarja, ko sem bila že v 38. tednu nosečnosti, mi ne zna pojasniti nihče," svojo zgodbo vedno znova podoživlja Hrastničanka.

Kot je pokazal nadzor, ki ga je mesec po incidentu izvedla Zdravniška zbornica Slovenije, je bil carski rez ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti. Zaradi odsotnosti anesteziologov pa je bila nosečnica na poseg naročena šele v 38. tednu. Specialisti si med sabo niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete, je poročilo povzel predsednik zbornice Andrej Možina. Tako sta otroka umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti in porodnica je 11. januarja v trboveljski bolnišnici rodila dva mrtva otroka. Kot ugotavlja komisija, čas carskega reza ni bil pravilno načrtovan: "Zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, bi nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu."

kristina grebenc

Za prvi rojstni dan jima je prižgala svečki na grobu. (Foto: osebni arhiv)

Grebenčevo, kot pravi, najbolj boli, da je o primeru nihče ne obvešča. "To poročilo v bistvu dokazuje, kar jaz govorim že od lanskega januarja – da so storili napako! Čas bi že bil, da nekdo sprejme odgovornost za smrt mojih dveh sinov in da je za to primerno kaznovan!" je odločena žalujoča mamica.

Policija: Preiskava kriminalistov je odvisna od ugotovitev drugih institucij in strokovnjakov


"Nesrečni primer družine Grebenc je zelo boleč, za vse vpletene, še posebej za starše. Za izvedbo zunanjega nadzora se je bolnišnica odločila sama in z namenom, da se objektivno in neodvisno ugotovijo vse okoliščine tega nesrečnega dogodka."
Marina Barovič, direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje

Nataša Pučko iz Policijske uprave Ljubljana nam je o primeru Grebenc povedala: "Zaradi spoštovanja določil varstva osebnih podatkov, vam na del vprašanj, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, ne moremo odgovoriti. Lahko pa povemo, da predkazenski postopek še poteka. So pa tovrstne preiskave izjemno zahtevne in je nujno sodelovanje tudi drugih institucij in strokovnjakov. Preiskava kriminalistov je tako odvisna tudi od ugotovitev in pojasnil teh institucij."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 58
 
pikam_dopust 11.01.2017 22:19:23
Ga. Tina. Delate tako, kot mislite, da je prav. Ker je tako prav. In prav vse ste naredili prav - tudi mi bi naredili enako, če bi bili v vašem položaju. Zato je pa vse skupaj tako grozno. Kar pa tule pišemo mi, razni internetni anonimneži, je pa povsem nepomembno. To ni neko splošno mnenje. Ljudje so vam veliko bolj naklonjeni, kot kažejo taki forumski komentarji oz. izpadi. Zato je moj nasvet, da komentarjev ne berete, nanje ne odgovarjate in se skratka z njimi ne ukvarjate.Veliko sem tu, zato vem, o čem govorim. Vse dobro vam želim in verjemite, da vas vaša otročička gledata z neba in vas varujeta. Lahko noč!
Več komentarjev