Slovenija

Zadrževanje na prostem odsvetovano, vrtnin in sadja ne uživajte

Cerknica, 14. 06. 2019 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po požaru v podjetju Fragmat je še vedno treba prekuhavati pitno vodo. Pristojni prebivalcem svetujejo, da vrtnine in sadje, ki so vidno onesnaženi s sajami, zavržejo, ostalih vrtnin in sadja pa ne uživajo do objave rezultatov analiz. Odsvetovana je tudi paša živali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Posledice požara
    02:55
    Iz 24UR: Posledice požara
  • Župan Cerknice o preventivnih ukrepih
    03:18
    Župan Cerknice o preventivnih ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Simona Perčič iz NIJZ po požaru v podjetju Fragmat
    03:43
    Iz 24UR ZVEČER: Simona Perčič iz NIJZ po požaru v podjetju Fragmat
Župan Marko Rupar je zatrdil, da valeta bo, le z manjšim zamikom.
Župan Marko Rupar je zatrdil, da valeta bo, le z manjšim zamikom. FOTO: POP TV

Zaradi požara, ki je v četrtek zvečer izbruhnil v obratu Fragmata v Podskrajniku, so bile danes zaprte šole v Cerknici, Rakeku in v Begunjah. Zaprt je bil tudi vrtec v Cerknici in Rakeku. Župan Občine Cerknica Marko Rupar je danes dejal, da je bila intervencija gasilcev zelo hitra, s čimer so preprečili, da bi bila nevarnost za okolico večja. Vzgojno-izobraževalne ustanove so zato zaprli preventivno, da se maksimalno prepreči vse možne posledice požara. 

Še vedno velja poziv prebivalcem, naj prekuhavajo vodo

Glede ukrepa obveznega prekuhavanja vode je župan dejal, da ta zaenkrat še velja, da pa ni posledica onesnaženja z dimom oziroma sajami, pač pa je posledica preobremenitve vodovodnega in kanalizacijskega sistema zaradi gašenja. "Sistem je bil ob gašenju tako obremenjen, da so morali določene krake zapreti, zelo obremenjena je bila tudi čistilna naprava," je dejal župan in dodal: "Vodno zajetje ni bilo v območju, kamor je padal pepel. Direktnega stika oz. tega, da bi prišlo do vdora meteorne vode, ni bilo."  Tudi prve analize kažejo, da voda ni onesnažena.

Zato so se odločili za preventivno prekuhavanje pitne vode, ki velja v Cerknici, Dolenji vasi, Dolenjem Jezeru, Goričici, Grahovu, Ivanjem selu, Lipsenju, Martinjaku, Otoku, Podskrajniku, Rakeku, Slivici, Uncu, Zelšah, Žerovnici, Gorenjem Jezeru in Lazah.

Požar, ki je izbruhnil v podjetju Fragmat, je gasilo kar 314 gasilcev iz 31 gasilskih enot in sedmih gasilskih zvez.

Zadostuje, da voda burno vre tri minute, nato jo hranite v hladilniku in porabite v 24 urah. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrite z usedanjem in jo nato filtrirajte.

Do izsledkov analiz odsvetovano uživanje vrtnin in sadja, pa tudi gibanje na prostem

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da je bilo zaradi požara v zraku veliko dražečih snovi, ki lahko povzročajo draženje očesne veznice, kašelj, slabost, draženje dihal. Poleg tega pa tudi rakotvorne snovi, zato so bili vsi ukrepi naravnani, da se ljudje izognejo vdihavanju dima.

Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano (NLZOH) v koordinaciji z NIJZ je na terenu odvzel vzorce vrtnin ter mivke iz peskovnikov izpostavljenih vrtcev oziroma šol. Kot je danes pojasnila predstavnica Agencije za okolje Janja Turšič, so se zaradi problematike kraškega terena odločili, da začnejo z vzorčenjem voda. In sicer so zajeli vzorec iz toka meteorne vode z območja požarišča in vzorec reke Rak iz Rakovega Škocjana. "S spremljanjem reke Rak bomo nadaljevali tudi čez vikend. V ponedeljek se bodo vzeli še dodatni vzorci, in sicer pri izvirih Malni, v Ljubljanici, Cerkniščnici in v Raku."

Meritve prisotnosti trdih delcev v zraku so zaenkrat pokazale, da tudi zrak ni onesnažen.

Kot je pojasnil predstavnik Uprave za varno hrano, bodo po požaru podrobno vzorčili zelene trave, saj so primerne tako glede analize stanja na pašnikih kot tudi glede analize stanja vrtnin. 

Uradnih rezultatov o prisotnosti škodljivih snovi v zraku, vodah in tleh trenutno še ne morejo podati, saj se bodo analize nadaljevale tudi v prihodnjih dneh. Večina prašnih delcev v zraku se je najverjetneje že posedla, vendar zadrževanje na prostem še vedno ni priporočljivo.

Bo pa sanacija pogorišča predvidoma potekala šele po 24. juniju, ob zaključku šolskega leta in ob boljših vremenskih pogojih, so sporočili pristojni. 

Nasveti prebivalcem:

- Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

- Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognete, dokler ta območja niso očiščena.

- Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom.

PGD Cerknica sporoča prebivalcem, da ostanke s pogorišča, ki so prileteli na njihova zemljišča, pospravijo v plastične vreče in jih pripeljejo v zbirni center komunale Cerknica. Pri tem uporabite zaščitne rokavice.

- Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

- Priporočano je čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.

- Vrtnine in sadje, ki so vidno onesnaženi s sajami, je najbolje, da zavržete. Ostalih vrtnin in sadja pa ne uživajte do objave rezultatov analiz.

- Če je mogoče, preprečite raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uprava za varno hrano: odsvetovana paša živali in gibanje na prostem

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po požaru tamkajšnjim prebivalcem svetuje, da do pridobitve rezultatov analiz na onesnaženem območju živali ne pasejo oz. jih s paše umaknejo v hleve in omejijo gibanje hišnih ljubljenčkov.

Kjer živali ni mogoče odmakniti s pašnikov, uprava svetuje, naj jim na pašnikih omejijo gibanje in pokladajo krmo, pridobljeno z neonesnaženih območij oz. pridobljeno pred nastankom požara ali pridobljeno izven prizadetih območij.

Uprava poleg tega priporoča še, da se krmo, pridelano na onesnaženem območju, po požaru označi in namesti ločeno od ostale krme in da se živali napaja z vodo iz javnega vodovoda.

Kaj se je zgodilo?

Požar se je razširil v obratu Fragmata v Podskrajniku, ki obsega halo v velikosti 20.000 kvadratnih metrov in skladišče v velikosti 20.000 kvadratnih kilometrov. Lastnik in vodja proizvodnje sta takoj prispela na kraj nesreče, kjer so delavci sprva požar skušali pogasiti sami, a jim to ni uspelo. V požaru je nastala ogromna materialna škoda, k sreči pa nihče ni bil poškodovan.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lumpimonster
14. 06. 2019 17.58
+3
Predviden čas branja 4min........vidm da ste na 24 ur super hitri bralci lol
brigajsezase
14. 06. 2019 17.55
-2
Ampak onesnaženja, ki bi bilo škodljivo za zdravje okoliških stanovalcev ni!!!!!
Uporabnik483970
14. 06. 2019 17.51
+8
Kako naj se odmaknem stran od terena kjer so saje, če jih imam pa na terasi hiše??? In to 40 km stran od pogorišča!!!Ne bo se to dobro končalo ne za lastnike firme, državne inštitucije in še koga drugega!!!slike obstajajo, evropska sodišča so upam da nekaj drugega kot naša, tako da...
hotchilipoper
14. 06. 2019 17.44
+20
Ne dihaj,ne jej,ne pij,drugače pa ni nič nevarnega
Klavdij Volk
14. 06. 2019 17.39
+10
Mislim,da so ti vsakdanji požari podtaknjeni.Ne rečem eden v mesecu,ma vsak dan.Kje so forenziki,da dobijo te požigalce.Tukaj je isto kot vzdolž jadranske obale.
Manandi
14. 06. 2019 17.23
-2
Normalno policije, preiskovalcev in ostalih ni, da bi kdo lastnika pospremil malo na zaslišanje, ga pemasiral.. tega Japeki Slovenske policije in pravosodja še niso slišali prvi so na cesti in merijo drugi pa na morju se Kopajo..
flojdi
14. 06. 2019 17.09
+7
..vsi na slikci imajo že na pogled prevelik obseg pasu. le zakaj. in doklej.
Manandi
14. 06. 2019 16.53
+13
V manj kot dveh letih so uspešno uspeli sk do tal požgatskoraj vse depoje smeti, odlagališča in vsa propadajoča podjetja, proces še traja in na obzorju je izredno velika gospodarska rat, bolj vse gori, propada večja je.
Manandi
14. 06. 2019 16.56
+7
Izredno visok odstotek uspešnih požigov, morda sodelujejo vsi..?? Ko se dela škoda Sloveniji so levi vsi tako pripravljeni in enotni..
Centurion
14. 06. 2019 16.46
+17
Bili so razni mafijski primeri iz tujine ko se je kradlo iz skladišča, in potem preprosto zakurilo da živ bog ni mogel vedeti kaj, in koliko je blo notr..Vedno več takšnih in drugačnih "spontanih" vžigov država se pa še kar dela Francoze. Sicer pa Vrhničani, Cerkničani itd. gre se za vaše zdravje, če ne boste vi poskrebli zase nihče nebo. Kot tisti oblegani prebivalci ob meji.
Manandi
14. 06. 2019 16.33
+11
Mi kurimo, celi dan in noč, mi plešemo celi dan in noč mi kasiramo celi dan in noč zavarovalnina pa je boljš kot Gasilci na pomoč..??
Capo dei Capi - novi profil
14. 06. 2019 16.38
-3
Krepi se pa Komunizem, zvezda in ropotanje z rekviziti ene ponorele ideologije...... Hhahahahahahah. :)
Manandi
14. 06. 2019 16.41
-8
Komunizem je bolezen, ki je MENTALNO pohabila na milijone ljudi in ti si eden od te ČREDE.
Capo dei Capi - novi profil
14. 06. 2019 16.48
-4
Jaz sem kapitalist...... Ne zanima me komunizem, nacizem, socializem,... A dont give a shi*......... Samo nasmejijo me taki komentarji...Hahaha.. :)
Capo dei Capi - novi profil
14. 06. 2019 16.26
-7
In kaj je bil vzrok nesreče?!....... Butalci!!! :)
luckysss
14. 06. 2019 16.33
+9
Nekdo je poklical varnostnika na deponiji in mu "djau"....."Čuj Lujz nocoj boma vse gume skurla, sem kupu BMW X 5"......;)
Capo dei Capi - novi profil
14. 06. 2019 16.36
-5
Mogoče so snemali glasbeni spot..... Hahahahah. :)
Aliax Shout
14. 06. 2019 16.23
+33
Černobilska zgodba se ponavlja. Politično prikrivanje, laži in korupcija... nasrka pa narod..do kdaj še
hotchilipoper
14. 06. 2019 16.15
+63
Vodo prekuhavajte,hahahaha vse so zasrali,zdaj pa naj se ljudje sami rešujejo.Pripeljite jim vodo,za migrante jo pripeljejo cele palete-pa kje jst živim
pop greznica
14. 06. 2019 16.21
+17
Čudno da niso rekli da pred vsakim pitjem pojest žličko vegete
luckysss
14. 06. 2019 16.27
+25
V bistvu prekuhavanje vode ne izloči težkih kovin, prekuhavanje je potrebno ob bakteriološkem onesnaženju, npr. razlitju gnojnice...Torej so navodila škodljiva..vodo za pitje raje kupujte v plastenkah, tistih par gramov plastike gor ali dol...:))
hotchilipoper
14. 06. 2019 16.10
+22
Zdaj zastrupljajo na malo,da se ne moreš pritožit,ampak zemlja bo strupena še par let
luckysss
14. 06. 2019 15.53
+62
Zadeva je jasna in absolutno ni nobene nevarnosti za prebivalstvo...Kljub temu ne jejte zelenjave z vrta, dihajte bolj nalahko, pa še to v zaprtih prostorih.Sevanja sicer ni, če pa se vam ponoči sveti cela vaša mačka namesto le njene oči, pa je to naraven pojav ob gonitvi...Nevarnosti torej ni, bi pa bilo dobro da bi zamenjali zemljo po vrtovih v globini 25 centimetrov in tisti, ki imate možnost se odselite za par let...Nevarnosti pa torej ni, ker če bi obstajala bi morali prebivalci dobiti velike odškodnine zaradi degradacije okolja ;))
pop greznica
14. 06. 2019 16.12
+36
Že po tako hitrem odzivu teh služb da ni nobene nevarnosti ti je lahko jasno da je zadeva katastrofalna.
flojdi
14. 06. 2019 17.06
+3
.pa celo taglavni so se prkazali. in to brez mask. to že neki šteje. za Verjet. kanede
Vig1
14. 06. 2019 14.42
+6
Po toliko zakurjenih slovenskih fabrikah v zadnjih letih moraš imeti pa res že praktično samomorilske želje, če kupuješ slovensko hrano. Še sreča, da se razen v Mercatorju nikjer več ne dobi nič pridelanega v Sloveniji.
TistoPravo
14. 06. 2019 14.17
+6
Klimatska naprava filtrira in hladi notranji zrak, ki se izmenjuje skozi okna in ostale odprtine z zunanjim...zakaj je torej odsvetovana? Pa še odzunej ti kompresor stran od stanovanja razpihuje...
DeBill
14. 06. 2019 14.01
+24
kdo bo plačal odškodnine prebivalstvu? aja, isti kot jih je na vrhniki.
LOS - T
14. 06. 2019 14.00
+32
Nekaj od nas in nekaj naših otrok bo zaradi tega dobilo raka, ki ga drugače ne bi. 100%. Dejte, naj vam se še naprej smili lastnik fabrke.
LOS - T
14. 06. 2019 13.59
+15
A se po prebranem še komu smili lastnik fabrke???