Slovenija

Souporaba avtomobilov: 'Nove kombinacije mobilnosti so bistveno bolj prijazne okolju in zdravju, zmanjšuje se gneča, ni več iskanja parkirišč ...'

Ljubljana, 22. 06. 2016 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
51

Storitev Bicikelj so v Ljubljani vzeli za svojo. Na podoben način bo zdaj delovala še izposoja avtomobilov. T.i. carsharing je v tujini že poznan koncept, naš se razlikuje, ker so vključeni le električni avtomobili. Preverili smo, kako bo storitev delovala in seveda, kakšne so cene.

Več videovsebin
  • Kako bo deloval ljubljanski 'car sharing'?
    03:25
    Kako bo deloval ljubljanski 'car sharing'?
  • Iz 24UR: Souporaba avtomobila
    02:44
    Iz 24UR: Souporaba avtomobila

V Ljubljano prihaja nova storitev, ki jo lahko primerjamo z že uveljavljenim sistemom izposoje koles Bicikelj, le da so tokrat v glavni vlogi avtomobili. Deljenje avtomobilov oziroma car sharing je v svetu že uveljavljena praksa, a slovenska storitev bo vseeno nekoliko izstopala, saj bodo v sistem vključeni le električni avtomobili.

Vozilo najdem prek pametnega telefona, ga rezerviram, odklenem, peljem, končam rezervacijo in plačam. Matej Čer o načinu uporabe

Rešuje nas odvisnosti od fosilnih goriv, zmanjšuje se onesnaževanje

''Sam koncept deljenja vozil s klasičnimi vozili je precej enostaven, vsem poznan s polnjenjem rezervoarja. Z električnimi je bolj kompleksen zaradi polnilnic in drugih posebnosti električnih avtomobilov. A v smislu družbe in razvoja prinaša ogromne koristi. Rešuje nas odvisnosti od fosilnih goriv, zmanjšuje onesnaževanje, kot tretje pa je tudi bolj racionalno. Strošek goriva se lahko zmanjša tudi za 90 odstotkov,'' je poudaril Matej Čer iz podjetja Avantcar, ki storitev tudi uvaja.

Električni avtomobili, ki bodo na voljo - renault zoe, električni smart in BMW i3.
Električni avtomobili, ki bodo na voljo - renault zoe, električni smart in BMW i3. FOTO: 24ur.com

Storitev, ki bo uvodoma zaživela v Ljubljani, bo namenjena vsem, ki potrebujejo prevoz, tako meščanom, ki živijo v centru, podjetjem, kot tudi tistim, ki se dnevno vozijo v mesto v službo. ''Načeloma se storitev uporablja do 24 ur, za daljše obdobje je na voljo klasičen najem vozil, torej nekako za od 15 minut do 24 ur,'' je za 24ur.com razložil Čer in dodal, da pa bo lahko avtomobil čez noč parkiran tudi pri vas doma. ''Posameznik lahko prevzame avtomobil popoldne, ko konča službo, se odpelje domov in potem zjutraj nazaj proti mestu.''

Za kakšne avtomobile gre?

Kot že omenjeno, bodo v storitev vključeni le električni avtomobili, ki s svojo preprosto uporabo predstavljajo novo definicijo užitka v vožnji. ''Na začetku bo flota sestavljena iz avtomobilov mestnega segmenta električnih vozil - BMW i3, električni smart in renault zoe. Imeli bomo 50 vozil, ki jih bodo postopoma vključili do jeseni. Gre za pilotni projekt, da se skupaj z meščani naučimo uporabljati novo mobilnost in da najdemo optimalen koncept. Cilji pa so bistveno večji, upam, da bomo lahko hitro dvignili številko,'' je pojasnil Čer in dodal, da ima sicer podjetje za klasičen najem vozil na voljo 150 raznovrstnih električnih vozil.

Brez pametnega telefona ne bo šlo

Uporaba vozila bo potekala prek aplikacije na pametnem telefonu, ki so jo razvili v sodelovanju s podjetjem Comtrade.

Pred začetkom uporabe bo potrebna registracija prek pametnega telefona in ustrezna potrditev z dokazili (vozniški izpit, osebna izkaznica) na eni izmed Avantcarovih lokacij. Od tu pa bo vse potekalo prek aplikacije. ''Prek nje lahko preverimo, kateri avtomobil je na voljo, kako polna je baterija, lahko si izračunamo, koliko nas bo vožnja stala. Lahko se odločimo za najem kot podjetje, lahko pa kot fizična oseba. Plačilo poteka prek kreditne kartice. Na aplikaciji rezerviram vozilo, ki me zdaj čaka 15 minut. Označim še, kako je vozilo čisto in če je kje morebiti avtomobil poškodovan. S pomočjo aplikacije avtomobil tudi odklenemo,'' je o postopku povedal Čer in dodal, da je v avtomobilu tudi klasičen ključ, ki ga uporabljate med najemom.

Najem avtomobila bo potekal prek aplikacije.
Najem avtomobila bo potekal prek aplikacije. FOTO: 24ur.com

Kje bodo prevzemne točke?

''V prihodnosti bodo te točke povsod. A do tja je še nekaj korakov. Prvi pilotni korak bomo začeli z '10 plus' lokacijami, ki bodo predstavljene na začetku julija. Te lokacije bodo povezovale najbolj obiskane točke v mestu in logistične točke, ki bodo pokrivale potrebo po mobilnosti - denimo središče Ljubljane, na Trdinovi, na Dunajski, BTC,'' je naštel Čer.

''Posebnost pri deljenju električnih vozil je, da je treba zagotoviti novo infrastrukturo za polnjene. V začetni fazi, dokler pokritost še ni taka, kot bi želeli, smo se odločili, da na prevzemno-oddajnih točkah zagotovimo tudi polnilnice.''

Omenjeni avtomobili imajo doseg od 100 do 200 kilometrov. Po izkušnjah iz tujine uporabniki dnevno opravijo do 100 kilometrov, kar po besedah Čera pomeni, da je dovolj, da je avtomobil napolnjen enkrat na dan. ''Je pa v Sloveniji infrastruktura že v tej fazi dovolj dobra, da lahko tak projekt podpre, prav tako pa bo vsak dan infrastruktura tudi eksponentno rasla. Že zdaj smo v vrhu Evrope glede na gostoto,'' je dejal. Tudi lokacije električnih polnilnic po vsej Evropi je seveda mogoče najti na posebni aplikaciji ChargeJuice, pri čemer je nekatere slovenske že mogoče aktivirati prek aplikacije.

Kaj pa cena?

Dejstvo je, da nas jekleni konjiček stane kar precej denarja. Bi se nam tako bolj izplačalo uporabljati car sharing? ''Obračunani bodo tako narejeni kilometri kot tudi minutaža uporabe. Razpon cene bo od 20 do 30 centov na kilometer, od pet do 10 centov pa bo treba odšteti za minuto. Če vzamemo cenejši avtomobil, denimo smart, kjer bo cena za minuto pet centov in ga uporabljate 60 minut, torej za trajanje plačate tri evre, če v tem času naredite pet kilometrov, pri čemer je kilometer 20 centov, dodate še en evro. Torej za eno uro uporabe, v kateri ste prevozili pet kilometrov, plačate 4 evre.''

Električni avtomobili - 2
Električni avtomobili - 2 FOTO: 24ur.com

''Če živite v centru mesta in enkrat na dan rabite avto za eno uro za pet kilometrov, na primer do Bežigrada ali BTC in nazaj, bi to pomenilo štiri evre dnevno, krat 20 dni, je to 80 evrov na mesec. Mislim, da vas že parkirnina v mestu stane več. Če pa govorimo o povprečni ceni stroška avta na mesec v Sloveniji, ki je 400 do 500 evrov na mesec, torej na leto 5000 evrov,'' je poudaril.

Seveda se lahko z avtomobilom zapeljete tudi zunaj mesta in ga imate čez noč parkiranega na domačem dvorišču ali garaži. ''S tem želimo pokazati, da lahko optimiziramo potrebo po mobilnosti. Ko sem na delovnem mestu, avtomobila ne potrebujem. Če ga popoldne lahko vzamem in zjutraj vrnem, ga imam v prostem času tako še vedno ves čas na razpolago. Optimizira se strošek in osmisli se posest nad vozilom.'' Nočna tarifa bo ustrezno prilagojena, da bo model za uporabnika še vedno privlačen, je dodal.

Slovenija lahko majhnost spremeni v veliko prednost

Deljenje avtomobilov, kot je povedal Čer, pomeni tudi slovo od iskanja parkirnega mesta, zmanjša se tudi gneča v centru mesta. ''Car sharing lahko nadomesti od pet do 20 lastniških vozil,'' je poudaril Čer. ''Gostota avtomobilov se bo zmanjšala - to je glavni cilj. Gledati moraš dolgoročne učinke, če boš delal dobro, te bo okolje nagradilo, ker boš prispeval k dvigu kvalitete življenja. Veseli bi bili, če bi konkretno za Ljubljano do konca leta 2017 doprinesli, da bi zmanjšali število vozil za od 5000 do 10.000. Da bi to dosegli, bi morali v naši floti priti do 300 oziroma 500 vozil. Upoštevajoč še preostale načine mobilnosti, denimo Uber, je potreba po lastništvu avtomobila vse manjša. Hkrati s temi storitvami raste javni prevoz, uporaba koles. Nove kombinacije mobilnosti so bistveno bolj prijazne okolju in zdravju, zmanjšuje se gneča, ni več iskanja parkirišč,'' je razložil in opomnil, da trend v svetu ni gradnja parkirišč in širjenje cest, ampak projekti, kako se bodo parkirišča zamenjala, in vlaganje sredstev v čiste vire energije. Pri projektu bo dodana vrednost tudi izobraževanje o električnih vozilih.

Slovenija pri uporabi električnih vozil lahko svojo majhnost spremeni v veliko prednost. ''To je edinstvena priložnost. Svet se preoblači v novo infrastrukturo, ki bo osnova za novo gospodarsko rast - gradnja polnilnic, sončne elektrarne, razvoj osnovnih modelov logistike na teh platformah. Ker smo majhni, se lahko veliko hitreje preoblečemo kot pa London ali Nemčija. Če bomo to storili med prvimi, bodo to hodili gledat k nam.Ob tem razvita mikroznanja pa bi lahko globalizirali in pomagali ostalim, da se prilagodijo,'' je poudaril Čer.

''To je hkrati grožnja, ker smo kot dobavitelji še precej odvisni od stare avtomobilske industrije, po drugi strani pa enkratna priložnost, da se v tej novi revoluciji hitro pridružimo tistim, ki vodijo igro.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
21. 09. 2017 16.39
Da pridem iz Koroške z avtobusom, potem vzamem avto da se vozim po nakupih in vse tovorim nazaj na avtobus če sploh kkaeteri gre, ne hvala sem naredil en izračun koliko me pride 1 km s svojim avtomobilom vključno s avtom, servisi, zavarovanjem, pa vineto in cca 250 evrov na leto nepredvideni stroški je suma sumaro pri avtomobilu 44.000,00 evrov 1 km o,8 centov, če pretiravam 1 km 1 evro. Za avtomobil sem računal desetino to je 4.400, 00 evra. Koliko je na km pa ta izposoja in kakšen avto bi si sposodil.
xyxyz
23. 06. 2016 20.20
Teo Bunta je imel oziroma ima sistem za posojanje avtomobilov narejen že več let. Žal ni denarja za zagon a ne Teo! Bodo pač tujci služili. Če se dobro spomnim je tvoj sistem bistveno cenejši. Po moji oceni tudi boljši. Tole je samo klasični najem na sodoben način. A se motim Teo? Naj živi TTParking !
pedritsegonita
23. 06. 2016 15.34
1 ura 3€.. za 5km vožnjo ne bom najel avtomobila. 40 km je 8€ po ceni 20 cnetov... smo že na 11€.. To je neugodno.. Za 11€ jaz 170 km.
xyxyz
23. 06. 2016 20.21
-1
RoadWarrior
23. 06. 2016 15.22
-1
Super storitev. Sam v tujini uporabljam Car2GO, ki ima prakticno identicni koncept in lepo deluje.
jakec1575
23. 06. 2016 12.25
+2
To je smiselno za 2 avto v mestu. za vse ostalo pa je predrago in premalo svobodno. je pa zelo drzna poslovna odlocitev. upam, da mu uspe. In res potrebna je dobra povezava vseh storitev. Vlak, avtobus itd. Za tiste v penziou, ki imajo cajt, imajo pa cajt tudi za koko in avtobus. Bo pa prav prislo mnogim, ki nimajo za avto in ga rabijo le obcasno za nakupe in prevoze.
deathbite
23. 06. 2016 10.37
+10
Parkirišče na Trdinovi stane cca 120€ na mesec+ bencin+amortizacija avta...Če bo tole zaživelo, bo mesto ekološko razbremenjeno in marsikatera denarnica tudi! Super!
David Mastnak
23. 06. 2016 10.31
-5
Ko sem prebral "Carsharing" sem ze za sek pomislu da bo zastonj, ker piše "sharing"?! Če ni zastonj, potem grem na električni kolo. Všeć bi mi bilo če bi delovalo na principu knjižnice, tako kot si izposodiš knjigo v knjižnici za določen čas, tako si bi lahko sposodili ele. avto, s tem da ga polniš sam in da je dovolj enostaven da ga lahko popraviš sam, in če se ne vrne tak kot je bil se pač plača nadomestilo za rezervne dele. Tale oblika Carsharing mi ni všeč, čeprav je ideja super, gre za moje pojme v napačno smer, če se pa želite rešit gneče avtomobilov na fosilna goriva potem jih lahko kar umaknete iz trga in problem bo rešen.
xyxyz
23. 06. 2016 20.29
-1
Prvo si izračunaj koliko stane avto dnevno, tudi če ga ne uporabljaš!
vstajnik1941
23. 06. 2016 09.15
-3
Pa mora biti res poseben čar, da sedeš na sedež prežet z prdci nekoga drugega!
RoadWarrior
23. 06. 2016 13.38
+5
Explainator
22. 06. 2016 21.26
-10
tole bo laufalo, ampak šele takrat ko bodo avti samovozeči, ampak takrat bo tole hendlala neka druga firma tipa google
Tomvojo
22. 06. 2016 21.18
-2
Mogoče verzija z izmenljivim akusem na parkirišču , bi bilo pod kontrolo človeka in ne prepuščeno stihiji in vandalizmu.?
Ramzess
22. 06. 2016 21.16
-2
Vprašanje v kakšnem stanju bodo avti, ... če se kaj zgodi, kdo bo kriv, in za kaj.
marston
22. 06. 2016 21.16
+8
končno nekaj uporabnega in koristnega za celo družbo. le kaj bodo rekli birokrati na ministrsrvu za infrastrukturo...ker bo manj porabe dizla in bencina...manj trošarin in davkov.
janezov uč
23. 06. 2016 10.23
+5
janezov uč
23. 06. 2016 10.24
+1
zvišala se bo cena elektrike, pa bodo spet na konju
Tomvojo
22. 06. 2016 21.12
-1
Tapru dan jih bo zmanjkal.
lilyallen
22. 06. 2016 20.05
+18
ideja se mi zdi super, upam da je tut folk dost civiliziran da bo pustil avto v takem stanju kot ga želi prejeti. Morda se bom še sam tega poslužil kdaj v prihodnost. lp!
super_man
22. 06. 2016 19.16
-1
5km= 7.5 eur? cenejši je taksi.
Žiga82
22. 06. 2016 20.36
+2
niti ne pri taksiju moraš všteti še minute ko bi te čakal
janezov uč
23. 06. 2016 10.24
+3
Neznamsipomagat
22. 06. 2016 18.52
-5
plačanci mi bodo ubili familijo
giovanni2
22. 06. 2016 18.35
+11
''Če živite v centru mesta in enkrat na dan rabite avto za eno uro za pet kilometrov, na primer do Bežigrada ali BTC in nazaj, bi to pomenilo štiri evre dnevno, krat 20 dni, je to 80 evrov na mesec. Mislim, da vas že parkirnina v mestu stane več." Bo za njih parkirnina zastonj?
Žiga82
22. 06. 2016 18.38
+15
bomo vidli bo pa 100% zastonj tam kjer so prevzemna mesta in polnilne postaje
METKA102
22. 06. 2016 17.54
+28
V začetku je bilo veliko dvomov v izposojo koles, pa se je kmalu prijelo, zakaj se ne bi tudi avtomobili? Če je uspešno drugod po svetu, zakaj ne bi še pri nas?Če ne poskusimo, ne bomo vedeli.
Vig1
22. 06. 2016 17.58
+14
Pa še ljudje se bodo (bomo) počasi naučili, da električni avti niso tak futuristični bavbav kot si trenutno večina predstavlja. Bistvo pa je, da se bodo zaradi tega projekta električne polnilnice mnogo hitreje razširile kot bi se običajno.
Tomvojo
22. 06. 2016 21.14
+4
Vig1
22. 06. 2016 17.51
+12
Taksisti bodo spet protestirali. Tile avti bodo občutno cenejši kot taksi. Smart bo stal 20 centov na km. Taksisti te pa olupijo že kar za cel Evro na km. Edini problem je, da se na koncu s tem avtom ne moreš odpeljati domov, razen če stanuješ nekje blizu postaje teh električnih avtov.
vzdev
22. 06. 2016 17.45
-32
Pa ko bi vsaj imeli prave avte, ne pa tele električne igračke.
Aleta
22. 06. 2016 17.54
+22
Očitno nisi še nikoli vozil električnega avtomobila, da pišeš take traparije..... Pojma nimaš!
Vig1
22. 06. 2016 17.55
+9
Smart je res nekam majhen, ampak bo pa zato tudi cenejši kot BMW ali Renault. BMW i3 je že povsem dovolj velik avto, Renault je pa še večji.