Slovenija

VIDEO: Po Koloradu še med morske pse in na severni tečaj

Ljubljana, 14. 04. 2011 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
101

Martin Strel se bo v začetku maja podal v objem slovitega ameriškega Velikega kanjona, sledili bodo 'pasji' Faralonski otoki ter severni pol, bogati Američani pa mu ponujajo plavanje okoli sveta.

Čeprav se snema televizijski šov, je treba preživeti, pravi Strel.
Čeprav se snema televizijski šov, je treba preživeti, pravi Strel. FOTO: Blaž Garbajs
Naravi se ne moreš upirati. Jaz imam izkušnje, dobro opremo, svoje znanje, a lahko se še vedno zgodi, da treščim z glavo ob skalo. Martin Strel

Slovenski maratonski plavalec Martin Strel, ki je preplaval že mnoge svetovne veletoke, ima pred seboj nove podvige. Potem ko je preplaval Donavo, Mississippi, Jangcekiang in Amazonko ter se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, se bo v začetku maja podal še v objem slovitega ameriškega Velikega kanjona.

Strel, ki se ga je prijelo ime "človek riba", se je med plavanjem na Amazonki leta 2007 boril s piranhami, krokodili in morskimi psi. 5268 kilometrov dolgo reko je preplaval v 66 dneh.
Strel, ki se ga je prijelo ime "človek riba", se je med plavanjem na Amazonki leta 2007 boril s piranhami, krokodili in morskimi psi. 5268 kilometrov dolgo reko je preplaval v 66 dneh. FOTO: Reuters

"Plavanje v reki Kolorado ni enostavna ideja. Že novica, da nihče na svetu tega še ni storil in da je lani ameriški vrhunski plavalec, ki je to poskušal, umrl, zame ni dobra,“ nam je zaupal 56-letni Dolenjec. K projektu so ga povabile velike angleške agencije, ki snemajo televizijske šove za svetovno znane televizijske programe. Tako bo čez tri tedne vsa karavana s helikopterji, motornimi čolni, rafting ekipami ter reševalci z njim odpotovala v preko 400 kilometrov dolg Veliki kanjon. "Potreboval sem kar nekaj dni za premislek. Reka je izjemno mrzla, voda pa je zaradi količine snega v gorah izjemno visoka. Plaval bom brez obleke in zato lahko doživim infarkt. Skrčene žile namreč pri teh temperaturah ne dovajajo dovolj kisika,“ pravi in dodaja, da zna Kolorado presenetiti tudi z brzicami. Te po evropskih standardih dosegajo šesto stopnjo nevarnosti. Za primer – svetovno prvenstvo v raftingu na reki Zambezi dosega maksimalno stopnjo pet. "Naravi se ne moreš upirati. Jaz imam izkušnje, dobro opremo, svoje znanje, a lahko se še vedno zgodi, da treščim z glavo ob skalo,“ še dodaja.

2.330 kilometrov dolga in izjemno nevarna reka teče čez sedem ameriških držav in svojo pot konča v Golfo de California v Mehiki. Pokriva 640 tisoč kvadratnih kilometrov površine, kar je več kot 30 Slovenij, na reki pa je tudi največji jez na svetu, 221 metrov visoki Hoower Damm. Strel bo sicer plaval po delih oziroma po željah britanskih in ameriških snemalcev, ki bodo snemali večinoma iz helikopterjev.

Drugo leto se bo Strel podal na 50-kilometrsko relacijo vse od Faralonskih otokov, kjer nastajajo najbolj srhljive fotografije morskih psov, do mostu Golden Gate.
Drugo leto se bo Strel podal na 50-kilometrsko relacijo vse od Faralonskih otokov, kjer nastajajo najbolj srhljive fotografije morskih psov, do mostu Golden Gate. FOTO: Reuters

Morski psi, Alkatraz in znameniti most Golden Gate v San Franciscu

Da je naš maratonski plavalec v svetu resnično priljubljen, dokazujejo številna mamljiva vabila k sodelovanju, ki prihajajo iz mnogih držav, priznanih inštitutov ter posameznih vplivnih osebnosti. Tako bo na primer ravno on tisti, ki bo ob proslavi 75-letnice znamenitega kalifornijskega mostu Golden Bridge preplaval smrtno nevarno pot od Faralonskih otokov, ki so zaradi tjulnov priljubljena destinacija sestradanih morskih psov, mimo Alcatraza vse do omenjenega mostu. "Američani se tam bojijo plavati, saj je voda mrzla, tokovi so močni, valovi visoki, poleg tega pa kar mrgoli morskih psov. Če bi bilo enostavno, bi to že kdo naredil,“ nam je pojasnil. Na vprašanje, ali se ne boji nevarnih bitij morskih globin, nam je odgovoril: "Seveda me je strah, a imam občutek, da me te živali sprejemajo. Nekako najdemo prijateljsko sožitje, poleg tega pa bom njihovo vedenje dobro proučil.“ Vse skupaj bo potekalo 27. septembra drugo leto.

Na očitke, da lahko tako kot on plava prav vsak, Strel odgovarja: "Naj poskusijo, naj bodo boljši kot jaz, pa jim bom z veseljem segel v roko!“

Podiranje rekorda na severnem tečaju

Strel, ki sicer še vedno prisega na kozarček dolenjskega cvička, pa ima poleg vseh pobud in ponudb s strani drugih še vedno nekaj svojih lastnih velikih plavalskih želja, ki si jih želi uresničiti. Ena od teh je tudi podiranje rekorda v plavanju v ledeno mrzli vodi na severnem tečaju. "Gre za plavanje pri stopinji ali dveh pod ničlo. Rad bi prekosil Britanca, ki je v devetnajstih minutah preplaval kilometer poti. Še šest mesecev za tem je imel zaradi ozeblin mrtvo oziroma odrevenelo roko,“ je pojasnil. Kot je dejal, ima že ogledano ladjo in ekipo, ki bi se z njim odpravila na pot. "Sem jaz kaj drugačen? Boljši? Bomo videli,“ pravi.

Martin Strel - 2
Martin Strel - 2 FOTO: Blaž Garbajs

Martin razmišlja, da bi obplaval svet

Kot nam je še zaupal, je pred kratkim dobil tudi mamljivo ponudbo, ki bi gotovo postala vrh njegove plavalske kariere. "To so mi v ameriški državi Teksas ponudili tamkajšnji poslovneži. Ko sem jim dejal, da je svet dejansko možno preplavati, so mi za organizacijo ponudili 20 milijonov dolarjev,“ je dejal in dodal, da bi imel največ težav v Indijskem oceanu. "Med Avstralijo, Indijo in Afriko so strahotni tokovi, odprto morje, valovi tolčejo in zato imam veliko pomislekov. To jaz lahko storim za ta svet, a moram prej temeljito premisliti,“ je zaključil pogumni Slovenec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hcaine8
15. 04. 2011 20.25
+1
Kar delajte se norca iz njega! Je eden redkih slovenskih športnikov, ki si denar služi sam, za razliko od kakšne(ga?) Petre(a?) Majdič(a?), ki navkljub lepi priložnosti denar raje jemlje od Slovencev! In za nagrado dobi spoštovanje (res ne vem zakaj, tisto dejanje je bilo navadna neumnost!), medtem, ko na drugi strani športnik, ki je našel tržno nišo, denar služi sam, od tega seveda tudi plača davek in dajatve državi, žanje zgolj posmeh. Kdor pozna kakšnega tujca, točno ve, da se osebi neznanega spola s priimkom Majdič vsi posmehujejo in smo zato Slovenci na slabšem glasu, med tem, ko Martina Strela spoštujejo in mnogi so prav zaradi njegovega filma prvič slišali za Slovenijo!
sime55
15. 04. 2011 16.45
-1
Mrak mu je padel na oči.
cmd400
15. 04. 2011 16.36
+1
Strel je car in ker je car je šel v tujino.Mi bomo pa gavznel tukej pod Pahorjevo oblastjo. Še napisat ne znamo, da je Hoover Dam in ne Hoower damm. Mal bo treba po svetu dragi novinarji in ne tukaj norca brit.
sweetpoet
15. 04. 2011 16.19
Kuuuu si upaaaaaaaa!!!!!!!!!!
zora_
15. 04. 2011 16.12
peterb110: pa ti povej o naši državi kaj lepega, če lahko!! Tudi jaz planiram na tuje novinarje poslati, kako slovenija ravna z najšibkejšimi v naši družbi, pa sem bila do prej nekaj let nazaj navdušena nad Slovenijo!!!
hotchilipoper
15. 04. 2011 14.59
-1
SLOVENČEK PLAVA V CVIČKU
bzzero
15. 04. 2011 14.30
-1
"Strel, ki se ga je prijelo ime "človek riba", se je med plavanjem na Amazonki leta 2007 boril s piranhami, krokodili in morskimi psi." Ahahah, se je boril ja... iz čolna jih je gledal :P Sicer pa.. bi bilo bolj fascinantno če bi poskušal popit Kolorado. Baje mu pitje bolj leži kot plavanje.
peterb110@gmail.com
15. 04. 2011 10.50
Vsaka mu cast za take podvige, sem pa tudi zelo razocaran nad njim, saj je Slovenijo v filmu predstavil izjemno grdo in norcavo ( smo se zgrazali). Lahko bi nas upraviceno predstavil v najlepsi luci pa zal tega on ni storil zato za njega ni mogoce imeti prav lepih besed..on ni pravi ponosni Slovenec
vlab
15. 04. 2011 09.31
Strela pejt tja, dobr plavej, dobr jej pa pij, pa pober jim dolarje. Za drugo se ne brigej.
saintjozef
15. 04. 2011 09.18
+1
"Naravi se ne moreš upirati. Jaz imam izkušnje, dobro opremo, svoje znanje, a lahko se še vedno zgodi, da treščim z glavo ob skalo,“ še dodaja. To sicer stalno počne, toda dolenjska butica je res trda. Zaenkrat še.
dule100
15. 04. 2011 09.11
Ta pa ma časa, da bi ga lohk prodaju !
dule100
15. 04. 2011 09.10
Če nima bolj pametnega dela, se naj se pa po vod vala
Dejan Zajebancije
15. 04. 2011 09.03
Svet bo pa bolj težko obplaval, ker tam bo treba pa zares plavat, mogoče tudi proti toku in se ne samo vršt v vodo in čakat, da te tok odnese proti izlivu v morje...
Franca Špacapan
15. 04. 2011 07.43
-1
Ta več govori kot plava. Tudi sam sem preplaval Donavo, sem že večkrat noge not namakal.
kwa.dugaja
15. 04. 2011 07.21
uf vidim da so slovenceljni fauš že strelu. požrite se! kdo vam brani da grete plavati v amazonko? mislim da nihče. kdo vam brani, da "pojete" kot damjan murko? nihče! tako da nehajte opletati z jeziki in naredite kaj ali pa začepite. bravo strel še tako naprej!!
cveba
15. 04. 2011 06.19
sej mal sta si podobna z Russell-om, ne? ;-)
Zeljejedec
15. 04. 2011 01.33
Preveč cvička pol pa v gostiln misl da amerikanci sedijo zravn njega pa da biznis delajo zdej gre pa v kolorado :P
FolkloraS
15. 04. 2011 00.58
+1
Take rabmo!!!
Tonček Balonček
14. 04. 2011 23.42
E. hawljeva je za Humarja rekla, da je morda res trčen, ampak neumen pa da ni bil. No, ta Strel je tudi nekaj podobnega!
drahnreb
14. 04. 2011 22.44
Ta bi še Saharo preplaval....