Slovenija

S sindikati se bo pogajala Kozlovičeva: 'Če bo imela enaka izhodišča kot Koprivnikar, veliko ne bo spremenila'

Ljubljana, 22. 02. 2018 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na sindikalni strani so v napovedih, kaj bo prinesla zamenjava na mestu vodje vladne pogajalske skupine, zadržani in opozarjajo, da bo največ odvisno od tega, kašen mandat bo novi glavni pogajalki Lilijani Kozlovič, ki je nadomestila ministra Borisa Koprivnikarja, podelila vlada. Obžalujejo pa, da vlada novih izhodišč za pogajanja še ni sprejela.

Vlada je danes razrešila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja kot glavnega pogajalca s sindikati javnega sektorja ter na to mesto imenovala njegovo namestnico, generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič. Premier Miro Cerar je po seji vlade dejal, da si vlada želi dogovora, ki bo sprejemljiv za sindikate in za vlado, skratka dogovor, ki bo v sprejemljivih javnofinančnih okvirih.

Na sindikalni strani so v napovedih, kaj bo prinesla zamenjava na mestu vodje vladne pogajalske skupine, zadržani in opozarjajo, da bo največ odvisno od tega, kašen mandat bo novi glavni pogajalki podelila vlada. Obžalujejo pa, da vlada novih izhodišč za pogajanja še ni sprejela danes.

Koprivnikarja so razrešili na njegovo željo, saj je ocenil, da bi morda lahko prav zamenjava v vodstvu pogajalske skupine ta pogajalski proces sprostila in intenzivirala, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Cerar.

"To je tudi moja želja," je zagotovil premier in dodal, da je zato danes že naročil Kozlovičevi, da nemudoma, če je mogoče že v petek oziroma takoj v naslednjih dneh, nadaljuje s pogajanji. Ker je bila Kozlovičeva doslej namestnica vodje pogajalske skupine, je bila v pogajanja že doslej tesno vpeta, kar pomeni, da gre za kontinuiteto, je dejal premier.

Poudaril je, da je interes države, da skušajo v čim krajšem možnem času doseči nek kompromisni dogovor, ki bo sprejemljiv tako za sindikate kot tudi za vlado v smislu, da bo ostal v razumnih javnofinančih okvirjih.

Potem ko so sindikati zavrnili zadnji vladni predlog o enoodstotnem dvigu plačne mase, je Cerar danes dejal, da je odklonilni odnos sindikatov do teh zadnjih izhodišč znak vladi, da mora nemudoma pripraviti drugačna izhodišča.

"Na tem že intenzivno delamo. Pričakujem, da bomo prihodnji teden na seji vlade sprejeli drugačna izhodišča. Da pa bodo ta bližje temu, kar želijo sindikati, a še vedno v okvirih, ki jih dopuščajo javnofinančne zmožnosti, bo nova vodja pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič že jutri ali takoj v ponedeljek imela srečanja s sindikalno stranjo, da preveri, kje sedanji predlog ni ustrezen in v čem bi ga bilo možno izboljšati," je še povedal Cerar.

Kozlovičeva se bo predvidoma jutri ali v začetku prihodnjega tedna srečala s predstavniki sindikatov.
Kozlovičeva se bo predvidoma jutri ali v začetku prihodnjega tedna srečala s predstavniki sindikatov. FOTO:

'Če ima ista izhodišča kot Koprivnikar, potem veliko ne bo spremenila'

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj pravi, da se je Kozlovičeva potem, ko je postala članica vladne pogajalske skupine, nekaj krogov pogajanj udeležila, ampak to je bistveno premalo, da bi se dalo kar koli reči o njej. Želijo pa si, da bi pogajanja vodila racionalno, da bi se lahko osredotočili na bistvo stavkovnih zahtev.

Kot je dodal, je bistveno, kakšen je oz. bo njen mandat za pogajanja, pri čemer je spomnil na sklepe, ki jih je vlada sprejela prejšnji teden, in so bili po njegovih besedah škandalozni. "Če ima ona enaka izhodišča, kot jih je imel zdaj že bivši vladni pogajalec, potem kaj bistvenega tudi ne more spremeniti," je ugotavljal Štrukelj.

Preseneča ga, da vlada, ki je imela priložnost na novo oblikovati svojo pogajalsko skupino, vanjo ni imenovala ministrice za finance, "ki ima na nek način zelo udoben položaj, ni se ji treba izpostavljati v argumentacijah s sindikati, ključne odločitve pa prihajajo od nje". Pričakoval je tudi, da bo vlada že danes odločila o novem mandatu za pogajanja, pri čemer upa, da se je vlada odrekla taktiki zavlačevanja.

Tudi policisti še nimajo informacije o nadaljevanju pogajanj. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pravi, da zamenjava vodje pogajalske skupine zanje ne spremeni ničesar. Njihove zahteve ostajajo iste, pravzaprav so dosedanja pogajanja v bistvu zaključili na izhodiščni točki.

Potem ko so 21. decembra lani napovedali stavko in vlado tudi seznanili s stavkovnimi zahtevami, stavko pa so 12. februarja tudi že začeli, po Uroševičevih besedah s prejšnjim pogajalcem dva meseca niso uspeli doseči nikakršnega zbližanja in pričakujejo, da bo z novo vodjo na nek način nadomestili čas, ki so ga izgubili.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar je dejala, da računajo, da se bodo z vladno stranjo dobili čim prej. Kozlovičeva je bila prisotna že na prejšnjih pogajanjih z njimi in Mlakarjeva meni, da težav ne bo, pričakuje pa tudi, da bo delovala manj provokativno kot dosedanji vodja. "Računamo na konstruktiven pogovor, a bomo videli," je še dodala.

Današnje napovedi premiera, da bo vlada prihodnji teden odločala o drugačnih izhodiščih za pogajanja, pa je komentirala z besedami, da se očitno zavedajo, da jih morajo pripraviti. Sicer pa, je izpostavila, jim vladna stran protipredloga na njihove zahteve še ni dala.

Sindikati vztrajajo pri svojih zahtevah.
Sindikati vztrajajo pri svojih zahtevah. FOTO: Damjan Žibert

Koprivnikar: Predvsem sindikati so tisti, ki morajo popustiti

Na novinarsko vprašanje glede njegove zamenjave, je minister Koprivnikar danes dejal, da bo osebno še sodeloval pri vseh pogajalskih procesih, ne bo pa več sedel za pogajalsko mizo. Glede zbliževanja stališč pa je dejal, da so predvsem sindikati tisti, ki bodo morali popustiti, upa pa, da bo pogajalski proces pod vodenjem Kozlovičeve znova zaživel.

Kar zadeva njegov ministrski položaj, je Koprivnikar dejal, da ga nihče v stranki ni pozval k odstopu. Odločitev pa je v rokah premierja. "Če se odloči ali da vedeti, da mi ne zaupa več, bom to takoj sprejel. Tudi sam sem povedal, da ne vztrajam na mestu ministra, če nisem vreden zaupanja," je dejal Koprivnikar. O tem zaupanju je povprašal predsednika vlade in ga, kot zatrjuje, tudi dobil.

Kozlovičeva v vlado iz poslanskih klopi SMC

Kozlovičeva je generalna sekretarka vlade od septembra 2016. Na vlado je prišla iz poslanskih klopi, kjer je bila med drugim namestnica vodje poslanske skupine SMC in vodja odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Med letoma 2005 in 2014 je bila načelnica Upravne enote Koper, leto prej je bila podsekretarka na ministrstvu za javno upravo v direktoratu za e-upravo in upravne procese, v letih 2001 do 2004 pa je vodila oddelek za upravno notranje zadeve v Upravni enoti Koper. Med letoma 1997 in 2001 je bila tam na čelu referata za osebna stanja, migracije ter javni red. Pred tem je bila zaposlena na Policijski upravi Koper, kjer je leta 1981 tudi začela svojo poklicno pot.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
23. 02. 2018 16.57
+7
Nemčija ima 88 milijard presežka. Mi imamo pa Štruklja.
macro
23. 02. 2018 16.23
+2
Kateri del pa ne razumejo, da ni več maneverskega prostora?
Transformerji
23. 02. 2018 15.53
+2
Najprej se bo dodobra seznanila s problemi, potem bo te probleme premlevala, iskala rešitve, se navidezno pogajala, potem bodo nove volitve in bo rešena. Se bodo pa drugi osebki ukvarjali s tem...
wolfterier
25. 02. 2018 10.16
+1
Lahko bi se Matić,Tabaković,Murglova....bi se bolje razumeli,jeli...
MARJONKA
23. 02. 2018 12.58
+2
Kaj lahko Kozlovićka strelja....
tanjahr
23. 02. 2018 12.46
+2
TUDI BANKROT JE REŠITEV
tanjahr
23. 02. 2018 12.41
+0
ČE BI IMELI UČITELJI PLAČO 5.000 € SE NEBI ZNAŠALI NAD OTROCI IN VSI BI BILI ZADOVOLJNI
macro
23. 02. 2018 16.21
+1
ooResnicA
23. 02. 2018 12.16
+3
....vse plačo gor vsem 30% ne samo eliti ki ima že itak puno rit fsega....
ROMELS
23. 02. 2018 11.37
+3
Stavkam. Nisem zadovoljen s svojim delom.
Opazujemvas
23. 02. 2018 09.40
+5
Da se sindikatom lahko ugodi je potrebno narediti le en odločen korak. Torej odpustiti toliko ljudi, da se lahko ugodi zahtevam sindikatov , seveda pod pogojem, da se nikogar več ne zaposli zraven. Če so sindikati za to , naj takoj podpišejo. Sindikate in javnost naj o tem vlada obvesti, sindikati pa imajo možnost, doseči vse, kar zahtevajo, samo dosti manj članstva bodo zastopali. V JU je potrebno odpustiti 60% zaposlenih, v JS predvsem v šolstvu pa 35 %. To je pogoj, da se ugodi zahtevam, vzemi ali pusti.
Darko32
23. 02. 2018 10.26
+4
To kar ti navajaš je dejstvo, katero se bo prej ali slej uresničilo. Tukaj pa je glavni ključ za odpravo sistemske korupcije v javni upravi, sodstvu, Policiji, šolstvu in zdravstvu. Ko bodo enkrat to razumeli bo že prepozno za vse skupaj. Podporniki te sistemske korupcije so pisci zakonov, kateri namerno vgrajujejo člene v zakone, da še podprejo to početje. Potem pa se čudimo, če dobimo tajkunizacijo, korupcijo in kriminal. Za nameček pa še dobimo primere, da po vseh sodbah se ugotoiv, da so kršene človekove pravice in za nameček še dokazi prirejeni ali pa poskriti iz strani javne uprave ali sodstva. Zato je ta manever z KOZLOVIČEVO samo poiskus prirkivanja dejstev, katerega vidi veliko ljudi po Sloveniji.
hren2
23. 02. 2018 12.59
Nista navedla, kje v šolstvu bi bilo treba odpustiti. So to vrtci, ki delajo 12 mesecev na leto s ponimi skupinami otrok, so to učitelji ali režijski delavci. Če vlada ugotavlja, da se mora dvigniti rodnost se jaz sprašujem koliko otro na eno vzgojiteljico oz. učiteljico pa bi dali, da bi za 35 procentov znižali zaposlene.
Nimasmisla
23. 02. 2018 09.32
+6
nekje sem prebral da imamo v Sloveniji preveč učiteljev
kaktusar1
23. 02. 2018 10.48
+3
pa tudi preveč fakultet in potem se sprašujemo, zakaj toliko mladih izobraženih kadrov na cesti...
borec91
22. 02. 2018 22.55
-1
mora jim odlocno reci ne kvecemu jim lahko ponudi zmansanje ze tako prevelikih plac
mallonge
22. 02. 2018 20.12
+7
Ta vlada je cela ena velika kriza. Kako naj najdejo pogajalca, če pa sami delajo manj kot oni ki stavkajo.
mallonge
22. 02. 2018 20.13
+6
Koprivnikar bi lahko iz Duibaja pripeljal pogajalca o sreči.
mallonge
22. 02. 2018 20.09
+4
Razmerja se da doseći tudi z znižanji.Štruklju lahko dajo plačo 100€ pa bo ostal sindikalist. Saj mu ni za delo in znanjemu je eno samo zajebavanje.
proofreader
22. 02. 2018 19.40
+9
Denarja ni, pa kdorkoli se bo pogajal. Znižajo naj raje obdavčitev plač in DDV.
glava2
22. 02. 2018 20.49
+0
Jožef Koprivnikar
22. 02. 2018 18.49
+9
Kučanov zet naj razmišlja če mu je končni cilj bankrot države, čas je da se poskrbi za policijo in obrambo ter so predhodno obravnavani.
Kollerik
22. 02. 2018 18.14
+14
Važno, da ste si vi dvignili svoje plače mesečno za 300 eur +....
zajebant2
22. 02. 2018 17.49
+6
Kaj oni minister ki ni moški je odstopil?
nikhrast
22. 02. 2018 17.18
+3
Pravi amaterji, kot kakšna občina. Vsaka stran ima svojo pogajalsko skupino, zaklenejo se v en hotel, debate in pogajanja dokle se ne sklene pogodba, sem in tja jim pa vržeš kakšno pizzo.
endva
22. 02. 2018 16.54
-2
Ko na siol-u berem kdo je svetovavalec Serpentinška, vidim, da tile Cerarjevi niti niso tako slabi....
helter skelter
22. 02. 2018 17.17
+10
a to je tisti Šarac, ki je 10 let po veselicah igral butastega, do žensk žaljivega Serpetinška, na roko dobival po jurja za nastop, pa nič davka plačal???? A ta bo zdaj predsednik vlade ??? Ja, kar nekaj gasilskih drštev ga je že namočilo, da so mu morali denar izplačat na roko, brez računa .... bo še zanimivo pred volitvami ....
ooResnicA
22. 02. 2018 17.40
-2
borec91
22. 02. 2018 22.57
-2
Absolutist 1
22. 02. 2018 16.54
+6
Za pogajalca bi bil najbolj primeren "prašek",Kozlovićeva pa bi mu asistirala.
Jožef Koprivnikar
22. 02. 2018 19.07
+6