Slovenija

Po lep razgled v hribe

Ljubljana, 14. 06. 2018 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
1

Tiste, ki se poleti odpravljate v hribe, zagotovo zanima, kako daleč bo segal razgled. Vidljivost je zelo pomembna tudi v letalskem, ladijskem in cestnem prometu. Slaba vidljivost ob kombinaciji z neprilagojeno hitrostjo je pogosto vzrok prometnih nesreč.

Vidljivost je razdalja, na kateri lahko predmet še ločimo od okolice, če ga opazujemo ob dnevni svetlobi. Nanjo močno vplivajo delci, ki lebdijo v zraku. To je predvsem vodna para ter tudi delci prahu saj in dima.

Slaba vidljivost je najpogosteje povezana z nastankom megle v nočnem času. Ob jasni in mirni noči se začne pri tleh izločati rosa, vodna para v zraku nad tlemi pa se utekočinja v drobne lebdeče kapljice. V primeru razgibanega površja se po nižjih legah nabere debelejša plast megle, ki lahko pozimi vztraja tudi več tednov. O megli govorimo, ko vidljivost ne preseže enega kilometra, če je vidljivost med enim in desetimi kilometri, pa govorimo o meglici.

O megli govorimo, če vidljivost ne preseže enega kilometra.
O megli govorimo, če vidljivost ne preseže enega kilometra. FOTO: Thinkstock

Ob suhem in sončnem vremenu so vzrok za slabšo vidljivost poleg vlage pogosto tudi aerosoli in drugi prašni delci, ki jih veter dvigne v ozračje. To so mikroskopski delci, ki lebdijo v zraku, in so lahko naravnega ali umetnega izvora. Med naravne aerosole spada na primer cvetni prah, med umetne pa pepel in dimi. Zaradi aerosolov in povečane vlage v zraku se moramo ob daljšem obdobju stabilnega vremena za dober razgled povzpeti na višje vrhove, saj je nižje ozračje precej motno oziroma mrčasto. Ker spuščanje zraka v anticiklonu ne sega do tal, se prašni delci nabirajo v spodnji plasti ozračja. Spere jih šele dež in takrat je vidljivost spet boljša.

Zaradi aerosolov in povečane vlage je ozračje v spodnjih plasteh pogosto precej motno.
Zaradi aerosolov in povečane vlage je ozračje v spodnjih plasteh pogosto precej motno. FOTO: Rok Nosan

Zaradi delcev v zraku pridejo sončni žarki do zemeljskega površja nekoliko oslabljeni, saj aerosoli sončno sevanje sipajo in vpijejo ter tako zmanjšujejo njegovo jakost pri tleh. Sipanje sončeve svetlobe ob sončnih vzhodih in zahodih povzroči, da v ospredje vstopijo barve s krajšo valovno dolžino: rumena, oranžna, v primeru dovolj sipalcev v ozračju pa tudi najbolj izrazita rdeča barva. Sončni vzhodi in zahodi so zato najlepši ob daljšem obdobju ustaljenega vremena, ko je v zraku veliko sipalcev. Poleg aerosolov so to tudi molekule zraka.

Sončni zahodi so najlepši ob ustaljenem vremenu.
Sončni zahodi so najlepši ob ustaljenem vremenu. FOTO: iStock

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
14. 06. 2018 20.35
+6
Jana , ti si tako fejst punca.