Slovenija
Oglas

Novi slovenski film za 'filmske fanatike'

Ljubljana, 27. 10. 2014 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Celovečerni prvenec Sonje Prosenc, dobitnik filmskih nagrad doma in v tujini, pričenja svojo kinematografsko pot 28. oktobra s premiero v Kinodvoru.

Jernej Kogovšek, ki se ga mnogi spomnijo iz filma Čefurji raus!, Katarina Stegnar in Lukas Matija Rosas Uršič so glavni igralci filma o družini, ki se znajde v brezihodni situaciji, ko je varna samo v svojem domu. Snemali so v Sloveniji in Italiji, se borili z vremenom in na koncu uspešno pripeljali film do občinstva.

Nagrajenca festivala Sonja Prosenc in igralec Rutger Hauer.
Nagrajenca festivala Sonja Prosenc in igralec Rutger Hauer. FOTO:

“Vizualno izjemno delo, ki ostane pod vekami še dolgo po projekciji”
Že po svetovni premieri v Karlovih Varih je film v tujini požel odlične odzive in se podal na pot po festivalih. Ugledni filmski portal Cineuropa ga je opisal kot “edinstveno delo … film z močnim čustvenim učinkom, ki – raje kot da bi pripovedoval zgodbo – opisuje duševno stanje in neznosno situacijo.” Izrazite govorice Drevesa, ki jo soustvarjata režiserka Sonja Prosenc in direktor fotografije Mitja Ličen, pa ni spregledal niti European Film Bulletin. Označil ga je za delo, ki promovira predvsem vizualni film in “če je to močna tema v sodobni kinematografiji, bi si želeli, da bi vsi znali tako prepričljivo razkrivati svoje skrivnosti.” (http://drevo-film.net/odzivi/)

Nagrada v družbi Steva McQueena in Rutherja Hauerja
Majhno mesto, velik festival. Tako bi lahko opisali festival Film by the Sea na Nizozemskem, ki ga je letos obiskalo več kot 50.000 gledalcev. Filmu Drevo je mladinska žirija podelila nagrado za najboljši film, podelitev pa so pospremili z besedami, da “verjamejo da je to film, ki lahko spremeni način, kako mladi gledajo filme.” Režiserka Sonja Prosenc je nagrado prevzela v prestižni družbi ostalih nagrajencev - igralca Rutgerja Hauerja, režiserjev Ilmarja Raaga in Jana Troella, nagrado za filmsko adaptacijo Dvanajst let suženj je prejel Steve McQueen.

Jernej Kogovšek in Saša Pavlin Stošić v filmu Drevo.
Jernej Kogovšek in Saša Pavlin Stošić v filmu Drevo. FOTO:

Festival na Nizozemskem je potekal sočasno s festivalom slovenskega filma v Portorožu. Ta je Drevesu prinesel še štiri nagrade. Jernej Kogovšek je prejel vesno za najboljo moško glavno vlogo, Mitja Ličen za fotografijo, Janez Dovč za glasbo, Sonja Prosenc pa nagrado FIPRESCI Združenja slovenskih filmskih kritikov za najboljši film. (http://drevo-film.net/nagrade-in-festivali/)

Film je že ali pa se še bo do novega leta predstavil tujemu občinstvu na mnogih festivalih, med drugim na Dunaju, v Luksemburgu se poteguje za grand prix, v Mumbaju pa med devetimi izbranimi filmi z vsega sveta za nagrade v višini 200.000 ameriških dolarjev.

Za “filmske fanatike”? Slovenska premiera 28. oktobra v Kinodvoru
Svojo kinematografsko pot po Sloveniji bo Drevo začelo v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvor. “Kot je pripomnila žirija na Nizozemskem, je to ‘film za filmske fanatike, ki se ne bojijo razmišljati s svojo glavo’ in neki kritik o njem zapisal, da je gledalec, ki v film nekaj vloži, bogato nagrajen,” pravijo ustvarjalci filma in se veselijo pogovora z občinstvom po premieri 28. oktobra v Kinodvoru, prav tako pa tudi v Mariboru v Kinu Udarnik 4. novembra, v celjskem Kinu Metropol dan zatem. (http://drevo-film.net/projekcije/)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3