Slovenija

Vlada in večina sindikatov s sporazumom o varčevanju, policisti še stavkajo

Ljubljana, 10. 05. 2012 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Večina sindikatov je z vladnimi pogajalci podpisala stavkovni sporazum. Po mnenju Vizjaka je lahko to prvi korak k izhodu iz krize. Policisti pa še vedno stavkajo in zbirajo podpise za referendum. Ekonomista Masten in Tajnikar sta do sporazuma kritična.

Večina sindikatov je z vladnimi pogajalci podpisala sporazum.
Večina sindikatov je z vladnimi pogajalci podpisala sporazum. FOTO: POP TV
Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali stavkovni sporazum, ki ureja odprta vprašanja med vlado in stavkajočimi sindikati, hkrati pa daje osnovo za ublažitev nekaterih varčevalnih ukrepov v zakonu za uravnoteženje javnih financ. Stavkovni sporazum med vlado in stavkajočimi sindikati javnega sektorja je podpisalo 14 od 21 sindikatov, poleg tega je 20 od 33 sindikatov podpisalo dogovor o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih. Stavka večine sindikatov je tako končana in bo po sporazumu tudi plačana.

Zaenkrat sporazuma nista podpisala oba policijska sindikata in tudi sindikat delavcev v pravosodju, Sindikat Mors, Sindikat občinskih redarjev in Sindikat javnih uslužbencev Slovenije, je pojasnil minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak. Sindikati, ki danes niso podpisali sporazuma, lahko to storijo tudi pozneje.

'To je lahko prvi korak k izhodu iz krize'

Vizjak je izrazil upanje, da je to lahko prvi pomemben korak k izhodu iz krize v Sloveniji, vendar pa ni zadosten korak. Najprej se bodo nadaljevala pogajanja v okviru socialnega sporazuma. "Vesel sem, da sindikati, podpisniki tega dogovora in stavkovnega sporazuma, tudi pristopajo k podpisu izhodišč za socialni sporazum," je dejal minister.

Dogovor in sporazum sta dobra osnova za dogovore vnaprej, je prepričan minister. Ob tem je napovedal, da vlada do konca leta 2013 ne načrtuje posegov v plače javnih uslužbencev, skupaj s sindikati pa bodo v prihodnjem letu ocenili, kako naprej.

Podpisani sporazum
Podpisani sporazum FOTO: POP TV

In kaj pravijo sindikati?

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je spomnil, da so sindikati javnega sektorja 18. aprila izvedli eno največjih stavk. Zahtevali so ohranitev socialne države, ohranitev kakovostnih javnih storitev, ohranitev delovnih mest, ob tem pa so nasprotovali znižanju plač, je povzel Štrukelj.

Pri prvih dveh stavkovnih zahtevah so v celoti uspeli, ohranili so številna delovna mesta, začasno pa so pristali na zniževanje plač, kar so po Štrukljevih besedah storili v dobro vseh v državi. Povedal je še, da je stavka končana, ostajajo pa legitimne zahteve policistov, katerih stavkovne zahteve so neuresničene že vrsto let.

Branimir Štrukelj je dejal, da so zahteve policistov legitimne.
Branimir Štrukelj je dejal, da so zahteve policistov legitimne. FOTO: POP TV
Delodajalci menijo, da podpis stavkovnega sporazuma za Slovenijo pomeni premik z retorike na dejanske ukrepe za uravnoteženje proračuna. Prepričani so, da dogovor kaže na zrelost socialnega dialoga in na to, da se splača v ta dialog vlagati.

Policisti še vedno stavkajo

Kot že omenjeno, sporazuma nista podpisala oba policijska sindikata. Ob tem so iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) sporočili, da kljub večkratnim pozivom, dodatnim pisnim predlogom in pobudam vladi za sporazumno reševanje spora do današnjega dne od vladne pogajalske skupine niso prejeli nobenega konkretnega odgovora, s katerim bi izkazala voljo za reševanje stavkovnih zahtev.  "Celo nasprotno, v času izvajanja stavke smo bili s strani predstavnikov Vlade Republike Slovenije deležni popolne ignorance in celo posmeha ter različnih pritiskov zaradi uveljavljanja interesov na podlagi zakonitih pravnih sredstev, z izključnim namenom zavarovanja obstoječih in že zapadlih pravic naših članov," so sporočili iz PSS.

PSS, ki je pred dnevi predstavnikom vlade poslal opomin pred tožbo zaradi neizplačila regresa za letni dopust 2012, še ni prejel odgovora vlade, a tudi tožbe še ni vložil. Predsednik sindikata Radivoj Uroševič je pojasnil, da za zdaj še zbirajo pooblastila, tožbo pa nameravajo vložiti v prihodnjih dneh. V Policijskem sindikatu Slovenije so na premierja Janeza Janšo ter na ministra za javno upravo in pravosodje Senka Pličaniča ter ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka zaradi neizplačila regresa pred dnevi naslovili opomin pred tožbo.

V PSS pravijo, da ne morejo prezreti dejstva, da takšen odnos vlade za njihove zaposlene pomeni "nespoštovanje pravne države in evidentno kršitev temeljnih načel demokratične družbe".

Tako PSS kot tudi Sindikat policistov Slovenije (SPS) menita, da so ukrepi, ki trajno posegajo v osnovno plačo, nesprejemljivi tudi zato, ker gre za praktično stalen ukrep. To je v nasprotju z ustavno sorazmernostjo (dopustnostjo) poseganja v plače zaradi krize, pravijo.

Ponovili so, da je višina povračila prevoza neprimerna po višini. Poleg tega so spremenili način obračunavanja prevoznih stroškov in se spet uvaja javni prevoz kot osnova. Pri tem v stavkovnem odboru, ki ga sestavljata oba sindikata, vidijo veliko administrativnih ovir. Slednje je bilo spremenjeno tik pred podpisom sporazuma. "Predlog javnega prevoza je bil podan kot alternativa kilometrini, ko uslužbenec dejansko kupuje karto javnega prevoznika! Pri tem je potrebno upoštevati tudi, da se pogojuje izplačilo potnih stroškov s 'službenim stanovanjem', kar je v nasprotju s sodbami sodišč, po katerih ima delavec pravico do izbire prebivališča, in posega v družine zaposlenih,“ so prepričani.

Moti jih tudi omejevanje solidarnostne pomoči, ki se omejuje tudi za policiste, ki so poškodovani pri opravljanju svojega dela in so dalj časa odsotni z dela. "Interventni ukrepi, omejevanja napredovanja so lahko le začasne narave, s tem dogovorom pa se ukrep ponovno podaljšuje," dodajajo.

Hkrati vse zaposlene in druge državljane pozivajo, naj oddajo svoj podpis pod pobudo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma "Proti kršitvi dogovora o regresu".

Policisti še vedno stavkajo.
Policisti še vedno stavkajo. FOTO: Blaž Garbajs

Zakaj KS 90 ni podpisal dogovora o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih?

Dogovora o ukrepih na področju plač pa niso podpisali v Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije, ki v pogajanjih predstavlja štiri reprezentativne sindikate dejavnosti in poklicev ter nekaj sindikatov, ki reprezentativnosti še niso pridobili.

Kot je razložil predsednik KS 90 Peter Majcen, v pogajanjih niso upoštevali predloga, da iz ukrepov črtajo prenehanje upoštevanja t. i. "varovanih plač". Po mnenju omenjenega sindikata bo zaradi teh ukrepov dodatno oškodovanih mnogo zaposlenih civilnih oseb v vojski. Kot je razložil, so bili ti že s prevedbo plač v letu 2008 postavljeni v nepravičen položaj, do danes pa teh anomalij, ki so jih povzročili na Mors z uredbo, niso pregledali.

"Prav tako je za nas nesprejemljiv predlog obračuna potnih stroškov, ker so predstavniki Morsa lahko premeščeni kamor koli po Sloveniji in bi zaradi tega stroški prevoza predstavljali dodatno breme na že tako znižane plače," so prepričani v KS 90. "Zaradi navedenega nisem prejel mandata in zato dogovora ne morem podpisati," je še dodal Majcen.

Ekonomista kritična do sporazuma – eden pravi, da se bo varčevalo premalo, drugi pa, da bi morali še manj

Ekonomist Igor Masten meni, da so si sindikati izpogajali prostor za odpuščanje. "Ko bo zmanjkalo denarja, ne bo preostalo drugega, kot da se stroške dela zmanjša z odpuščanjem," je prepričan. Ocenjuje tudi, da doseženi varčevalni ukrepi vlade še zdaleč ne bodo zadostni.

Ekonomist Maks Tajnikar pa meni, da je sporazum "velik korak za vlado, a sama vsebina sporazuma je na žalost zelo majhen dosežek za Slovenijo". Kot je opozoril, z varčevanjem ni mogoče uravnotežiti proračuna, saj tega ni mogoče narediti brez rasti, varčevanje pa samo po sebi ubija rast.

"Zelo verjetno smo naredili odločilni korak, zaradi katerega bomo prihodnje leto še vedno imeli kritičen primanjkljaj sektorja države in hkrati še nižjo gospodarsko rast. Velika zasluga sindikatov je, da ta korak v jalovo ni bil še večji, saj vlada ni bila pripravljena poslušati nikogar razen sebe," je bil kritičen Tajnikar.

Spodaj si lahko preberete oba dokumenta, ki so jih danes sindikati podpisali skupaj z vlado.

Dogovor o varčevalnih ukrepih s sindikati
Sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mimic
16. 05. 2012 18.41
vsi nehat delat
flamengo
11. 05. 2012 13.18
+1
Če še kdo misli, da reorganizacija v javni upravi ni potrebna, potem naj si pogleda spodnje komisije in ostale sestave, ki v večini potrebujejo vodjo oddelka, sekretarja, podsekretarja, razno razne višje uslužbence itd. Ja, tukaj so neto plače 2.000 EUR + Zanimiva sta 229.ZDRAVSTVENI SVET in 230.SVET ZA ZDRAVJE Telesa, delovna telesa 1. SLOVENSKA NACIONALNA KOMISIJA ZA UNESCO 2. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠTUDENTSKA VPRAŠANJA 3. MEDRESORSKA DELOVNA KOMISIJA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE 4. MEDRESORSKA KOMISIJA ZA MEDNARODNO HUMANITARNO PRAVO 5. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA INVALIDE 6. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA DUŠEVNO ZDRAVJE 7. SVET ZA INTEGRACIJO TUJCEV 8. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA MLADINO 9. STROKOVNI SVET ZA IZOBRAŽEVANJE, USPOSABLJANJE IN ZAPOSLOVANJE MLADIH 10. SVET ZA TURIZEM 11. STROKOVNI SVET ZA PROTIPOTRESNE UKREPE 12. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VPRAŠNJA NARODNIH SKUPNOSTI PRIADNIKOV NARODOV NEKDANJE SFRJ V SLOVENIJI 13. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PRIPRAVO STROKOVNIH IN PRAVNIH TEMELJEV ZA NADALJNE POGOVORE Z ITALIJANSKO STRANJO O VPRAŠANJU VRAČANJA KULTURNIH DOBRIN, UMETNIŠKIH DEL, ARHIVOV TER TER KATASTRSKIH IN ZEMLJIŠKIH KNJIG IZ ITALIJE V SLOVENIJO 14. DELOVNA SKUPINA ZA TEHNIČNO KOORDINACIJO ZUNANJEPOLITIČNIH AKTIVNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE 15. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA DELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V NATU 16. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA FRANKOFONIJO 17. KOORDINACIJSKI ODBOR ZA VPRAŠNJA NASLEDSTVA 18. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA VSTOP REPUBLIKE SLOVENIJE V ORGANIZACIJO ZA EKONOMSKO SODELOVANJE IN RAZVOJ (OECD) 19. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA NACIONALNA KONTAKTNA TOČKA ZA OSEBNO IN LAHKO OROŽJE (OLO) 20. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA SVET EVROPE 21. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PRIPRAVO PREDLOGA BESEDILA ZAKONA O PRIVILEGIJIH IN IMUNITETAH MEDNARODNIH ORGANIZACIJ S SEDEŽEM V REPUBLIKI SLOVENIJI 22. DELOVNA SKUPINA ZA REŠEVANJE PROBLEMATIKE, VEZANE NA IZGRADNJO HIDRO ELEKTRARNE NA SPODNJI SAVI 23. KOMISIJA VLADE RS ZA ODPRAVO VZROKOV IN POSLEDIC VSEH VRST NELEGALNIH POSEGOV V PROSTOR IN KOPOV MINERALNIH SUROVIN 24. MEDRESORSKA KOORDINACIJSKA SKUPINA ZA IZVAJANJE KONVENCIJE O VARSTVU ALP - ALPSKA KONVENCIJA 25. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA UREDITEV IZVAJANJA DRŽAVNE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE RAVNANJA S STRANSKIMI ŽIVALSKIMI PROIZVODI KATEGORIJE 1 IN 2 26. SLOVENSKI KOMITE ZA VPRAŠANJA SPREMEMBE PODNEBJA 27. MEDRESORSKA KOMISIJA ZA OBLIKOVANJE STALIŠČ REPUBLIKE SLOVENIJE DO PROBLEMATIKE PLINSKIH TERMINALOV V TRŽAŠKEM ZALIVU IN NJEGOVEM OBALNEM OBMOČJU 28. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA URESNIČEVANJE OKVIRNEGA SPORAZUMA O SAVSKEM BAZENU NA DELU SAVSKEGA BAZENA NA SLOVENSKEM OZEMLJU 29. MEDRESORSKA STROKOVNA KOMISIJA ZA PREGLEDOVANJE IN OCENJEVANJE PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA IZVEDBO INFRASTRUKTURNH UREDITEV HIDROELEKTRARN NA SPODNJI SAVI 30. MEDRESORSKA SKUPINA ZA PODNEBNE SPREMEMBE 31. DELOVNA SKUPINA ZA PROSTORSKE REŠITVE UMEŠČANJA PREDNOSTNIH NACIONALNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKTOV V PROSTOR 32. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PODROČJE PROTIDOBAV 33. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA IMPLEMENTACIJO DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA 2006/123/ES O STORITVAH NA NOTRANJEM TRGU 34. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA BOJ PROTI PIRATSTVU IN PONAREJANJU NA PODROČJU INTELEKTUALNE LASTNINE 35. KOMISIJA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA NARODNI SKUPNOSTI 36. KOMISIJA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA DIALOG Z VERSKIMI SKUPNOSTMI 37. SVET ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ 38. PROGRAMSKI ODBOR ZA OBRAVNAVO IN OBLIKOVANJE STRATEŠKIH USMERITEV SID BANKE IN DRUGIH RAZVOJNIH FINANČNIH IN IZVEDBENIH INSTITUCIJ 39. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA USTANOVITEV URADA ZA ODVZEM PREMOŽENJSKE KORISTI PRIDOBLJENE S KAZNIVIM DEJANJEM 40. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA BOJ PROTI TRGOVINI Z LJUDMI 41. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA IZVEDBO DOKONČANJA PROJEKTA IZGRADNJE INFRASTRUKTURE ENOTNEGA DIGITALNEGA RADIJSKEGA OMREŽJA DRŽAVNIH ORGANOV REPUBLIKE SLOVENIJE 42. MEDRESORSKA PROJEKTNA SKUPINA, KI BO PRIPRAVILA JAVNI RAZPIS
Miro Kopa
11. 05. 2012 12.48
-1
če bi kdo rad da nam vladajo pingvini jih naš južni brat Jankovič vabi na ekskurzijo na Antarktiko prevoz plača on
Erin Straus
11. 05. 2012 10.30
-1
prodam velik pikado....poceni! kupci?
bublika
11. 05. 2012 09.35
+1
74 jih ima ti. varovane plače oziroma najnižje. Ali se ljubi sindikati zavedate, koliko jih ima najnižje plače v kovinarski, tekstilni in drugi industriji. Pa verjamem, da morajo malo bolj delati kot vi.
Spetsnaz
11. 05. 2012 09.34
-2
Upam, da bodo milicniki strajkali se nadaljnih deset LET !
Erin Straus
11. 05. 2012 10.25
+0
itak jih nihče več ne mara, ko so zanalašč ustavljali ljudi in jim po snifKatini direktivi pisali kazni in ustvarili vodilnim za polete in nakupe po italiji!!!
Geronemo
11. 05. 2012 09.32
+1
Spet ena globoka penetracija v dostojanstvo in socialne pravice Slovenskega naroda... Najhuje pa je, da tokrat brez kondoma. Sicer pa Slovenci smo odlični gledalci, zadovoljni z vsakršno kvaliteto postrežbe. Sledi sprejetje zakona prezplačne škatle Persena za vsako gospodinjstvo, da ne bo preveč peklo...
flamengo
11. 05. 2012 11.50
-1
Tvojo penetracijo so naredili tvoji od 2008 do 2011 in Tito prej, to je isto kot če bi ti vse zapravil in potem najemal kredite za življenje. Krediti se enkrat nehajo. Kako morete tako slepo razmišljati, saj sebi škodujete. Saj dolgovi prizadenejo vse ne glede na politično barvo. Vlada je hotela nabolj varčevati pri tistih, ki imajo največje plače, vendar so sindikati izsilili linearno obremenitev plač - vsem enako če ne razumeš. To so ti sindikati.
flamengo
11. 05. 2012 09.29
+2
Kakšni sindikati neki! Vlada je predlagala, da bi najbolj varčevala pri najbolj plačanih v javni upravi in manj pri slabše plačanih, sindikati so pa rekli vsem enako, torej ščitijo svoje preveč plačane sindikalne vodilne riti in tajkune iz javne uprave. Tega slepega in preživetega ideološkega sovraštva do vlade, ki ga gojite na tem portalu in ga spodbujajo mediji, ne razumem. Vlada hoče prihraniti denar, vi pa še kar trosite svojo slepo mržnjo. Janša je ZAKON za vse vas leve vključno z g.kučanom in g,jankovičem in tega nobeni mediji ali nahujskano javno mnenje ne bodo mogli nikdar spremeniti. Če bi pahor to isto naredil in pred 2-3 leti, bi bili ti ukrepi milejši, bi ga podprl, čeprav se ne strinjam z njegovim prepričanjem. Ampak naredil bi dobro za državo in bi ga podprl. To je državnotvorna drža, ki je g.štrukelj niti vi ne premorete.
slano
11. 05. 2012 09.03
+1
Zadnja tolažlna točka verčevalnih ukrepov: Na predlog Boruta .P je ta najkopetentnejša Vlada sprejela amandma pod točko razno: Vsi PENZJONISTI IN ŠE ŽIVEČI DELAVCI NAJ BODO JAVNI DELAVCI ALI IZ REALNEGA GOSPODARSTVA bodo v slučaju smrti v času veljavnosti varčevalnega zakona pokopani v "ARMANIJEVI OBLEKI " NA STROŠKE " Državnega zbora, v katerem bodo glasovali samo " ZDRAVI POSLANCI" . $ $ $
miki70
11. 05. 2012 07.38
+5
To vlado SDS SLS NSI. je zadnji čas ,da se zruši JANŠA nima drugega namena razen tega , kako bi razprodal še, kar ni v prejšnem mandatu. Nekaj dragi državljani naj vam bo jasno KMET ,ko proda kravo jo molze kupec in telo ima kupec ,štala brez živine je nič vredna in to je cil JANŠE IN SDSovcev. Kupci bodo vam kmalu znani cerkev in opuzdej to jim je JANŠA pred volitvami obljubil, ne bit slepi bo prišel čas, ko bo prekasno spet bomo hlapci.
Geronemo
11. 05. 2012 09.30
+1
Kaj se motim ali si lani bil isto trobilo proti SD?????
.MOSSAD.
11. 05. 2012 07.17
-14
VLADA...zdej pa še 30% Javnim uslužbencem..potalate ..prekinitev delovnega razmerja...pa smo zmagal !!! Samo tako naprej g.Janša & co....Slovenija je z vami....pa to...
maijster
11. 05. 2012 07.24
+7
El Diablo 2013
11. 05. 2012 08.05
+5
Slovenija - tistih 10,5% tabelih in tačrnih, ki itak ne vedo kaj se dogaja
.MOSSAD.
11. 05. 2012 07.08
-4
Populistu Jankoviću takšna zmeda daje veliko prostora pri nagovarjanju vedno večjega števila nasprotnikov nepriljubljenega varčevanja in reform. Na Rožniku, denimo, je dvoril delavcem kot šef partije, ki skrbi za delavce. »Treba je zagotoviti delo vsakomur,« je dejal. Človek ni več tisti, ki si svobodno najde delo, ne, zagotoviti mu ga mora oblast. Ona mu ga da, delavec pa je potem »odgovoren, da svoje delo opravi dobro«. Pod Jankovićem bi bilo tako kot v prejšnjih časih. Nič čudnega, da potemtakem ponavlja parolo Delu čast in oblast!, s katero je »delovne množice« farbala partija. Potem pa so se domala vsi prek partije in večernih tečajev ali brez njih vsilili v javni sektor.....pa to...
maijster
11. 05. 2012 07.17
+3
...ti sigurno veš,kako je bilo v prejšnih,časih,kaj,jas vem kako je v današnjih časih,in ti in ne jas nebova imela garantiranih pokojnin in tudi nobeden več nebo šel pred 64 letom starosti v pokoj,tako kot so to hodile generacije za nami in doživele pokoj v eni firmi,lahko pa so si izbirali službe,ker jih je bilo na pretek,da pa nebi bilo plače pa tega niti poznali niso,toliko o prejšnih in današnjih časih,
Ivan Bricklayer
11. 05. 2012 08.33
+5
MOSSAD, Sklepam, da sta, z Ivan Puc-om, v pristnem ljubezenskem odnosu - neke vrste simbiozi, kot muha na drek...Na znanje, le v toliko, da se je Barack Obama, kot prvi ameriški predsednik pozitivno, odzval na istospolne poroke, in to na način ter v jeziku, ki mu ni očitati »apologetstva«....Pomeni, da se lahko brzkrbno preselita, z »Reporterjem« vred, v ZDA ter se brezmerno in brezmejno še naprej ljubita-zrak v Sloveniji bo čistejši, Kyotski protokol pa to....
DSS
11. 05. 2012 07.06
+10
No pa je uspelo JJ, da mi bo ukinil otroški dodatek zato, ker zasluživa z soprogo dobrih 100 eurov nad povprečjem v Sloveniji. V Avstriji so kljub 3x večjem zaslužku prejemali za 6x večji otroški dodatek kot jaz. Sedaj bodo tudi to miloščino ukinili. In jaz naj podpiram JJ?
tacamaca
11. 05. 2012 07.09
+4
Ja morajo,če JJ ostane brez plače ne bo mogel s privat letalom v Grčijo letat.
DSS
11. 05. 2012 07.11
+4
Pa oba delava v gospodarstvu in ne v JU ali JS.
maijster
11. 05. 2012 07.20
+4
..j.j.,nemorem podpirat vse do takrat,dokler nebo opral svojega imena,ki se pojavlja na sodiščih in sodnih spisih,zame je ko ga vidim z tropom dragih odvetnikov samo eden velik lump,...
bigcahuna
11. 05. 2012 07.02
-7
Ajde delat lenuhi!
.MOSSAD.
11. 05. 2012 07.02
-3
Kwa jih bojo tiste "Fikusarje" na cesto zmetal...juhu...juhu.. Pridni,vestni...dejte po pisarnah izločiti...Fikusarje...Zaščitite svoj Ekonomski položaj...ter rešite sebe in nas...pa to
alpskisokol
11. 05. 2012 06.41
-1
In kaj je bilo spet izpogajanjo, Štruklove zahteve in nič drugega. Spet je plejal druge sindikate žejne čez vodo, tisti ki so podpisali sporazum, so tako izdali svoje delavce...
MERDE-AVE-MERDE
11. 05. 2012 06.30
+10
Predsednik vlade Janez Janša naj bi z ženo Urško Bačovnik, s sinom in z varnostniki na dopust v Grčijo odpotoval z zasebnim letalom. - ZATEGNIMO PASOVE NAROD!! - Kje so zdaj vsi kričači, ki so imeli toliko za povedat čez Katarino, ki je kupovala v Milanu za SVOJ denar... na sebi je imela SVOJE uhane, pa so se drli, da se ne spodobi. Toje je seveda spodobno... materstomater dvolično. Če ne že trolično. Na bruhanje mi gre od pritlehnosti. (N.)
tacamaca
11. 05. 2012 07.10
+0
vetlan
11. 05. 2012 09.15
+1
Baraba je, in to velika. To vsi vemo in nič ne naredimo.
Miro Kopa
11. 05. 2012 12.45
-1
samo on si je to sam plačal in ne tako kot tvoj Komunistični predsednik ko je šel na zelo pomemben obisk v Bosno kjer se je nažiral
Homesteader
11. 05. 2012 05.55
-1
1 +1 ERGO. Opozicija je proti uravnotezenju javnih financ?
MERDE-AVE-MERDE
11. 05. 2012 06.31
+5
OPOZICIJA JE PROTI SIROMAŠENJU NARODA, STAGNIRANJU, KORAKU NAZAJ, PA TI? Potrebno je ustvarjat ne zategovat !!
bigcahuna
11. 05. 2012 07.02
+0
TI si bolan! A stranko vodi Jankovič, ki je v propad poslal ničkoliko podjetij s svojim lastninjenjem in z svojimi sinovčki! VSI SO ISTI!
Homesteader
11. 05. 2012 05.46
+3
Ce se javni sektor strinja! Tisti v privatnem sektorju se seveda tudi strinjamo. Koga torej predstavlja opozicija? Svoje riti?! Not again! Kaksna folklora pa je tole?
El Diablo 2013
11. 05. 2012 08.08
+0
Januzi, ježovc - ne bomo popuščali, stavka ne bo plačana.....popustili, pokleknili, nastavili....vse za ABLAST!
Homesteader
11. 05. 2012 05.23
+3
Sindikatom je treba priznati zrelo in drzavotvorno drzo! Spoznali so, da Slovenci nimamo veliko opcij vec odpirtih. Prepustiti zadevo infantilni opoziciji pa bi bil v dani situaciji harakiri.