Slovenija

FOTO: Sanacija škode po neurju se nadaljuje, v Hrastniku opozarjajo, da škoda presega zmožnosti občine

Ljubljana, 31. 08. 2016 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
10

Posledice ponedeljkovega neurja, ki je v več krajih po Sloveniji povzročilo precej težav, gasilci in druge pristojne službe odpravljajo že drugi dan. Iz Hrastnika so sporočili, da škoda presega možnosti občine. K sreči so pred nami sončni in vroči dnevi, nov prehod hladne fronte pa je napovedan za ponedeljek.

Po ponedeljkovem neurju, ki je zajelo Slovenijo in največ škode povzročilo na severovzhodu države, zlasti na območju Maribora, hudo pa je bilo tudi na območju Hrastnika in okolice, kjer so podivjani hudourniki odnašali vozila, podirali drevesa, poplavljali hiše in razrili ceste, sprožilo pa se je tudi več plazov, se danes nadaljuje sanacija najbolj prizadetih območij. 

Škodo še ocenjujejo, prve ocene zaskrbljujoče

Odstranjevanje posledic neurja v kraju Brdce (občina Hrastnik).
Odstranjevanje posledic neurja v kraju Brdce (občina Hrastnik). FOTO: Sašo Omerzel

V Šentilju v Slovenskih goricah, ki je bil med najbolj prizadetimi kraji, je največ škode na infrastrukturi, poplavljene so bile številne hiše in sproženi plazovi. Po prvem ogledu so na občini ocenili, da je škode na komunalni infrastrukturi za okoli 250.000 evrov, na občinskih objektih pa za okoli 100.000 evrov. V občini Pesnica je veter poškodoval strehe več stanovanjskih hiš in podrl nekaj dreves. Močan dež je zajel tudi celotno območje Maribora, kjer so poklicni in prostovoljni gasilci črpali vodo iz okoli 150 stanovanjskih in poslovnih prostorov.

Hrastnik: sanacija presega zmožnosti občine

Strokovne službe Občine Hrastnik so danes začele z delno oceno neposredne škode, ki jo je povzročilo hudo ponedeljkovo neurje s točo. Višina škode še ni znana, že po prvih pregledih pa je jasno, da sanacija bistveno presega možnosti občinskega proračuna, zato občina pričakuje, da bo vlada sprejela sklep o začetku ocenjevanja škode.

Kot so danes sporočili s hrastniške občine, pa bi na občini v nadaljevanju zagotovili sredstva za sanacijo državne in občinske infrastrukture ter škode na objektih v lasti fizičnih oseb in kmetijstvu.

Fotografije sanacije v kraju Brdce v občini Hrastnik

Največ škode je evidentirane na območju Jepihovca, kjer se je sprožil plaz, velikosti približno 200 krat 50 metrov. Zasuta je več kot polovica stanovanjske hiše, bivanje je nemogoče, treba je odstraniti zemljino in po navodilih geologa izvesti najnujnejše zaščitne ukrepe. Hudourniške vode so nanesle na stotine kubičnih metrov kamnitega materiala, popolnoma je odneslo dostopno cesto do vodnih zajetij, črpališča pitne vode in stanovanjskih hiš.

Vodooskrba prebivalcev je zagotovljena ob stalnem ukrepu prekuhavanja. Objekti in oprema so poškodovani, prav tako vodna zajetja. Po oceni občine bo potrebna zamenjava opreme v objektu, sanacije objekta in dela povezovalnih cevovodov.

Ob zemeljskem plazu nad lokalno cesto Turje–Čreta v dolžini okoli 50 metrov in širini več kot 20 metrov so izvedli najnujnejše ukrepe za varnost prometa. Na plazu pod to cesto pri stanovanjski hiši Dornik je treba izvesti ukrepe za začasno stabilizacijo plazu in s tem cestišča.

Zemeljski plaz pod stanovanjsko hišo Jovan v Turju neposredno ogroža elektro drog, posredno pa tudi stanovanjsko hišo. Treba je izvesti zaščitne ukrepe, so pojasnili na občini. Plaz v dolžini 80 metrov se je sprožil še nad javno potjo Zigmaher, sanacija poteka.

Po neurju trije novi zemeljski plazovi

Nad prizadetim območjem nad Japihovcem so se v dneh po neurju pojavili trije novi zemeljski plazovi, ki na srečo ne ogrožajo stanovanjskih objektov. Tudi stanje na že prej sproženih in še ne saniranih plazovih v tem delu občine se je poslabšalo.

V več krajih po Sloveniji je ponedeljkovo neurje povzročilo precej težav, posledice pa gasilci in druge pristojne službe odpravljajo tudi danes.
V več krajih po Sloveniji je ponedeljkovo neurje povzročilo precej težav, posledice pa gasilci in druge pristojne službe odpravljajo tudi danes. FOTO: Sašo Omerzel
Zaradi posledic neurja je bilo poškodovanih in zaprtih več občinskih in državnih cest. Prevoznost na vseh lokalnih cestah je že zagotovljena, že dan po neurju je bila za promet odprta tudi močno poškodovana regionalna cesta Hrastnik-Rimske Toplice. Zaradi hudourniških nanosov na dveh mestih pa je še vedno za ves promet zaprta cesta Hrastnik-Zidani Most, ki naj bi jo odprli čez dan.

Poškodovano je celotno omrežje makadamskih cest, ob asfaltnih cestah pa so uničene skoraj vse bankine. Zaradi močne toče je nastala tudi velika škoda na kmetijskih površinah, predvsem na koruzi, trti in travnih površinah.

Pred nami topli in jasni dnevi, na severozahodu možne kratkotrajne plohe

V naslednjih dneh bo vreme večino dneva jasno, v četrtek in petek pa so možne popoldanske plohe in nevihte, predvsem v severozahodni Sloveniji, kjer bo nekaj več oblačnosti. Danes bodo najvišje dnevne temperature od 23 do 28, na Primorskem do okoli 31 stopinj Celzija. Jutri bo še za stopinjo topleje. Noči in jutra bodo sveža, saj bodo najnižje jutranje temperature od 9 do 15, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 24 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. Bo pa zjutraj po nekaterih kotlinah kratkotrajna megla.

Preverite, kakšno vreme bo v vašem kraju.
Preverite, kakšno vreme bo v vašem kraju. FOTO: 24ur.com

V petek bo delno jasno s občasno povečano oblačnostjo. Kakšna popoldanska ploha na območju gora ni izključena. V soboto bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nekaterih kotlinah. Še nekoliko topleje bo.

Žal pa nas v začetku prihodnjega tedna čaka novo poslabšanje. Kot navajajo meteorologi na Arsu, v ponedeljek kaže na prehod izrazite hladne fronte. Ob prehodu vremenske fronte bo deževalo, ohladilo se bo. Od torka do četrtka je razvoj vremena še negotov, občasne padavine niso izključene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NiVseRes
31. 08. 2016 15.12
+1
Obcine prodajte tujcem tko kot vse ostalo..
anonymous82
31. 08. 2016 13.57
+5
Borči ne bo nič prišel naokoli zasavje je nepomembno za njega!! No sej tale Hrastniški župan Miran Jerič ja pa tudi nesposoben kaj pozitivnega naredit za občino Hrastnik. Če pogledam samo Zagorje, Trbovlje in Hrastnik je Hrastnik na zadnjem mestu o infrastrukturi samega mesta in okoliša glede na to da imajo dve veliki podjetji steklarno in kemično tovarno?! za razliko od ostalih dveh občin?!?! zagorje ima samo še ETI, Trbovlje pa na žalost nima več nobenega velikega podjetja Hrastnik je rahlo povozil čas ker se nič ne razvija v primerjavi z ostalima dvema občinama. Pač župan se ne zanima (važno je da je vredu plača) za kakšna EU sredstva kaj šele da bi prilpravil kakšen predlog rekonstrukcije (infrastrukture) iz katerih bi lahko črpali EU sredstva.
Brabus
31. 08. 2016 16.10
-1
Vpraši se, od kje Zagorju in Trbovljah denar, koliko so oni pokasirali na račun zaprtja RTH-ja, Hrastnik je pa pokasiral samo odvečne knape in delavce. Lepo je samo kritizirat.
murate
31. 08. 2016 20.20
+1
Župan Jerić je v redu dečko, žal je v politiki in pa kot župan lahko samo v komunističnem svinjaku.Glede denarja je za občino Hrastnik škoda vsakega centa.
krnekilojz
31. 08. 2016 13.56
+1
Škoda presega zmožnosti občine? Kaj se pa greste občino.
flojdi
31. 08. 2016 16.09
.sj. zlahka bi lahko bila samo ena. pa pač eni tega Nočejo(že vedo zakaj.).
murate
31. 08. 2016 20.30
vsekakor bi bilo lahko celo zasavje - rdeči revirji ena občina ,ki ima enega poslanca in ne 10 občin in 10 posrancev
macek_garfield
31. 08. 2016 09.51
+6
in kje je sedaj populist afneguncar Pahor, ki tako rad pomaga pro-bono pa to da bi pomagal prizadetim? pa to
TRUMPP
31. 08. 2016 10.01
+8
On pro bono hodi na požrtije in se nastavljat kameram,.....pa to.
murate
31. 08. 2016 20.20