Slovenija

Po novem predlogu gradbinci ne bodo smeli biti vodje gradnje: 'Jemljete nam delo!'

Ljubljana, 20. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Adriana Gašpar/24UR ZVEČER
Komentarji
313

Predlog za spremembo gradbenega zakona že razburja. Vsak, ki bo želel kar koli graditi, bo moral določiti vodjo gradnje. To bo lahko le pooblaščeni arhitekt. Gradbinci se jezijo: "Jemljete nam delo, za katerega smo edini usposobljeni."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sprememba gradbenega zakona
    02:06
    Iz 24UR ZVEČER: Sprememba gradbenega zakona
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj bi prinesel tak zakon?
    09:20
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj bi prinesel tak zakon?

Bo po novem graditi lažje ali pa država graditeljem le dodatno zapleta že tako naporne projekte? Do poletja bo znano, kakšna bo nova zakonodaja, ki že zdaj razburja. Na Gospodarski zbornici pravijo, da sprememba gradbenega zakona vnaša dodatno zmedo, kakovost projektov in pozneje objektov pa še vedno nikogar ne zanima. Najbolj v oči bode sprememba, da bo zdaj moral vsakdo, ki bo želel kar koli graditi, določiti vodjo gradnje. To bo lahko le pooblaščeni arhitekt. Gradbinci se jezijo: "Jemljete nam delo, za katerega smo edini usposobljeni." 

Delavec
Delavec FOTO: Thinkstock

Gradbeno in prostorsko zakonodajo spreminjajo s tremi zakoni, in sicer z Zakonom o urejanju prostora, gradbenim zakonom in Zakonom o pooblaščenih arhitektih in inženirjih. Strokovno javnost je najbolj razburila novost, ki jo osnutek gradbenega zakona uvaja - vodja gradnje, kar naj bi lahko bil le pooblaščeni arhitekt. Andrej Štrukelj, profesor na mariborski Fakulteti za gradbeništvo, prometrno inženirstvo in arhitekturo, pravi, da je ta funkcija sporna, ker arhitekti nimajo znanj, ki bi lahko pokrivala to funkcijo. Da gre za konflikt interesov, ki omogoča dobršno mero korupcije, so prepričani na Inženirski zbornici Slovenije. "Predlagamo, da se nadgradi obstoječa vloga nadzornika," pravi Črtomir Remec, predsednik Inženirske zbornice.

"Nikakor ne gre za to, da bi podcenjevali delo arhitektov," pravi Štrukelj, ki šola tako arhitekte kot inženirje gradbeništva. In dodaja, da je znanje inženirja je zelo široko, ki ga arhitekti ne potrebujejo. "Znanje inženirjev temelji na naravoslovnih vedah, matematiki, fiziki, iz tega potem izhaja mehanika. To so znanja, ki omogočajo gradbeniku, da razume, kako objekt deluje." To je bistveno za varnost objekta, hkrati pa velika odgovornost, od katere so odvisna življenja ljudi, dodaja Štrukelj. Prikimajo tudi na Inženirski zbornici, kjer dvomijo tudi v drugo ključno osebo gradnje - gradbene inšpektorje. "Glede na kadrovsko in strokovno podhranjenost resorjev se bojimo, da celotni sistem ne bo zaživel v praksi," pravi Remec. Bomo pa po novih predlogih lažje prišli do gradbenega dovoljenja - postopek bo združen s pridobitvijo okoljevarstvenega soglasja - torej bo treba dokazati le ustreznost umestitve v prostor glede na prostorske akte in dokazati, da imamo dovoljenje sosedov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajtimar
24. 02. 2016 08.44
-3
Gradbeništvo so zafurali t.i.gradbinci. Boj ali manj vsi mega koruptivni od najnižjega do najvišjega. zdej si pa upajo veleumi na inženirski zbornici kritizirati delo druge zbornice in arhitektov. kdo je spesnil nov zakon je znano- obe zbornici skupaj in to točno ti gospodje iz "reklame". Zdej, ko so prejeli plaz kritik stroke na svoje skropucalo ki naj bi bilo po evro merilih - pa kažejo s prstom na arhitekte kako nesposobni so. Gospoda moja inženirska- pometite pred svojim pargom in končno priznajte da se učite na faksu matematiko ki nima veze s prakso na gradbišču. tam velja kot prvo dober delovodja in pošten nadzor, ki je tam in ne gunca afne po TV ter mešetari zvečer po gostilnah kako bo olupil skup z šefom delavcev investitorja.
taav
24. 02. 2016 11.09
+2
Bolje 4 leta matematike kot "arhitektura virtualnega prostora" ipd. In v premislek še tebi, g. Arhitekt: je popolnoma brez veze tole prepucavanje; dandanes poklicna pot 70% arhitektov obsega izbor lučk in pa barve sedežne garniture. Na podlagi vseh ostalih frustracij pa lahko samo sklepamo, da bližje gradbišču kot do gradbiščne ograje še nisi prišel.
jd1321
23. 02. 2016 19.22
+4
Predlog tega zakona je čista korupcija!!! Predlog zakona predvideva odvzem pristojnosti poklicnim strokovnjakom z izobrazbo in več desetletnimi izkušnjami, te pristojnosti pa bi Cerarjeva vlada prenesla na neke kvazi umetnike, ki pojma nimajo niti o osnovnošolski fiziki. S tem, da bi zadovolili apetit določene interesne skupine, ki pojma nima o stroki, je vlada pripravljena celo ogrožat varnost ljudi. Mislim, če to ni zrelo za policijsko preiskavo, potem res ne vem kaj je!! Sploh pa je sporno toliko pristojnosti prenesti na eno osebo, ker je ena oseba, ki nima pojma o stroki ima pa vse odločanje v svojih rokah bolj dovzetna za korupcijo, kot pa je to v zdajšnji ureditvi. Zdaj so na eni strani so izvajalci-stroka, na drugi pa investitor in njegov nadzor-tudi stroka, ki kontrolira kvaliteto izvedbe in tako ne prihaja do konflikta interesov, kot to predvideva zdajšnji predlog zakona. Zdaj bo pač favoriziran tisti, ki bo vodji gradnje-arhitektu(ki bo itak tudi sam projektiral objekt) več plačal, da bodo njegovi izdelki vgrajeni v objekt in noben drugi ne bo imel nobene besede pri tem. Arhitekti so že zdaj nezaželjeni na gradbiščih, ker razen tega da delajo štalo niso za prav nobeno korist in samo konflikt ustvarjajo. Ne prenesejo jih ne izvajalci, ne strokovni nadzor! Stroka je po predlogu novega zakona degradirana na nivo nekvalificiranih delavcev. Aja zdaj vlada lahko sprejema take zločinske zakone, ker itak policija stavka. Ne vem kaj nas čaka naprej?! FDV-jevci z SMC članskimi izkaznicami, ki bodo edini lahko vozili letala?! Ne mine dan, da ne privre na dan kaka afera, ki jo sproducira vlada Mira Cerarja. Tako kot afera z dodatki, ta vlada ve kako se najlažje krade tuj denar na legalen način...ljubi Bog, upam, da bodo čimprej volitve...
deathbite
23. 02. 2016 14.48
+4
Vsak lobi dela za svoje. Tako dimnikarski kot lobi arhitektov. So pač ostali gradbinci izviseli. Pred leti se ne bi razburjali in tudi arhitekti se ne bi grebli za vodenje gradbišč. Pomanjkanje dela je naredilo svoje. In seveda močnejši lobi!
Fifi 24
22. 02. 2016 21.06
+8
Arhitekti ?? Haha kul ja to pa je ko ti državo vodijo interesna združenja oz mafijske družine________pri nas ni uradno mafije so pač združenja od zdravniškega, odvetniškega, prevozniškega___________da se vrnem na temo poznam par arhitektov risat znajo ja pa cad programe večina tudi obvlada za silo ko pa pride debata na konkretne konstrukcije in posebej izvedbe/variacije pa TEMA
vestalka1
22. 02. 2016 13.54
+8
Vodja projekta, oziroma nadzornik je lahko le človek z veliko gradbenih izkušenj, ki je uspel s svojim delom. To je zaupanja vreden nadzornik, ki ve o čem govori. Kakšen arhitekt? Arhitekt sedi v pisarni in riše, medtem ko je pravi gradbinski nadzornik cel dan na gradbišču! Arhitekt ni imel nikoli lopato v rokah. Komu bomo bolj zaupali gradnjo svojega doma?
Kajtimar
23. 02. 2016 12.55
-5
pišeš nesmisle. tako arhitekti kot inženirji ali tehniki če češ, so bolj ali manj cele dneve v raznih pisarnah. včasih eni delajo kar bi moral drugi in obratno. To je normalno. Debata se je razvila v napačno smer in provokativen in napačen članek še vedno ni umaknjen ter širi dezinformacije.
taav
23. 02. 2016 13.24
+5
Dezinformacije? Nesmisle? Poglej predlog ZPAI - katerega je za dobro države radodarno pripravila vaša zbornica. Naloge pooblaščenega inženirja obsegajo "sodelovanje s pooblaščenim arhitektom in pooblaščenim krajinskim arhitektom". Pa da krepneš od smeha. Preberi si še intervju predstavnice vaše zbornice v Delu. "Danes so prav arhitektom načrtno omejene pravice in dostop do funkcije odgovornega vodje del" Najprej naredite red v svoji hiši, potem pa se usajajte po portalih za umik člankov.
Kajtimar
22. 02. 2016 13.27
+4
skenslite diol ta članek in ugotovite raje kdo ga je naročil da se piše take traparije
ONniON
22. 02. 2016 12.59
+10
uredite predvsem plačilno disciplino saj je že madžarska precej pred slovenijo po teh kriterijih, pred 20 leti smo pa pravili oh ti madžari, reveži, neurejeni
siupamoizvedetiresnico
22. 02. 2016 11.34
+8
Norostim v naši deželi ni konca in kraja....
RdecaZvezda
22. 02. 2016 08.40
+5
spet bojo kradli denar,ja res je ,vesolje in človeška neumnost nima meja
Heos
22. 02. 2016 08.32
+10
Edini usposobljeni za nadzor so inženirji gradbeništva, ne pa risarji.
butalistan
22. 02. 2016 11.18
-5
kakšni inžinirje, slovenski diplomanti izšolani v socialističnih fakulteteh .. Butalci d.o.o.
Kajtimar
22. 02. 2016 13.27
+3
Samo.Jst
22. 02. 2016 08.09
+3
Pa za Žabjek bo tudi veljalo? Naj bo regulirano, urejeno,... vendar naj potem velja za VSE brez izjeme!
Myroommyrules
21. 02. 2016 20.32
+7
Z varnostjo se ni za hecat, upam, da se tega tudi v arhitekti zavedate. Vi boste podpisali, da je vse OK? Vaša odgovornost bo ogromna - znanja pa zelo malo.
Kajtimar
22. 02. 2016 13.26
-1
še manj je tvojega in bolje da takšni ne gradijo sami:) kot rečeno članek zavaj in bogsigavedi kdo ga je naročil. Najbrž kak gradbinc (gradbeni tehnik)
Kajtimar
21. 02. 2016 19.45
+4
Članek zavaja in je daleč od resnice. vodja gradnje bo lahko inženir ali arhitekt. Problem je v tem da se ukinja projektatnski nadzor iz česar bo sledila povišana korupucija ki jo bo plačnik gradnje čutil bolj kot doslej.
ROMELS
21. 02. 2016 14.13
+7
Ljubljanski nebotičnik so baje zgradili prostozidarji pa niso potrebovali nobenega nadzora in še danes trdno stoji.. Danes si birokracija vedno znova in znova namišlja razne predpise in zraven pristavlja svoje neobdavčene žepe.
minnaema@yahoo.com
21. 02. 2016 12.05
+1
PRAKSA DELA MOJSTRA a Zakonodajalec bi moral iz drugih VIROV zagotoviti, da tisti, ki so pri koritu NE bi mogli si prilaščati abundance deklerativne in tudi konstruktivne - saj se razumemo na kaj mislimo...in Lp
lukeeeeeec
21. 02. 2016 09.59
+11
Poznam kar veliko objektov, kjer je 70% investicije stvar TEHNOLOGIJE! Le kako bo arhitekt tam KOMANDIRAL in nadzoroval, če je še na svojem področju IZGUBLJEN. V takih primerih strojniki in tehnologi usmerjajo ostala dela. Ta zakon je nekako še sprejemljiv za individualno gradnjo, pri vseh ostalih gradnjah pa stvar ODPOVE. Podobno je pri komunali in cestogradnji. Le zakaj je nekdo pri arhitektih naročil ta ZAKON. Vsako spogledovanje s korupcijo je zgolj slučaj! To je živ primer ko tehniki vlada ekonomija, pravo in faliranci tipa FDV! Kapiš!
ivan.z Doba
21. 02. 2016 11.06
+3
Tipično za obramboslovce ! Korupcija FDV,l... Seveda tudi izgubljeni arhitekti! Kak klipan! !
pingvinislo5
21. 02. 2016 14.10
-3
a gradbenik je pa kaj manj izgubljen?! pri vsakem projektu je zraven kar nekaj ljudi, ki so zadolženi za določene faze oz dele projekta. vse skupaj pa ima običajno čez nek nadzorni. njegova naloga pa ni preverjat, če je prav armatura zvezana, pa če so izpuhi klimatov pravilno nameščeni...!
taav
21. 02. 2016 16.05
+4
Nadzorni nadzira kakovost izvedenih del + skladnost s projektom + skladnost s standardi + kontrolira obračune izvedenih del + terminsko napredovanje in izpolnjevanje rokov. Ne misliti, da s funkcijo VODJE GRADNJE pride le € in lep naziv. Pride še vse ostalo. In ako vam bo to dodeljeno, NIHČE ne bo tega delal namesto vas.
jd1321
21. 02. 2016 09.27
+26
Če pogledamo,je tak predloga zakona kar logičen! Nesposobneži na ministrstvih in uradih, ki pojma nimajo o gradbeništvu, potrebujejo na drugi strani enako nesposobne arhitekte, ki ravno tako pojma nimajo o gradbeništvu, da sploh lahko komunicirajo med sabo! Upam, da ta zakon ne bo sprejet!! Arhitekti so umetniki, njihova primarna funkcija je "kreativnost", ki pa je spet stvar okusa. Fizika v gradbeništvu je pa absolutna, ni ne stvar okusa in ne stvar interpretacije! Zaradi grdega dizajna ni še nihče umrl, zaradi slabo zgrajenih objektov pa jih je že mnogo! Dovolit arhitektom, da odgovarjajo za varnost zgrajenih objektov je samomorilsko....sicer pa cel zakon smrdi po eni ogromni korupciji in upam, da predlagatelje še pred sprejemanjem obišče NPU!! Ta vlada je daleč najslabša v zgodovini samostojne države! Gnila do poda!!!
jd1321
21. 02. 2016 10.15
+15
Naslednji predlog te dobesedno butalske vlade: - Edino farmacevti lahko vodijo zahtevne operacije. - Edino delavci v proizvodnji letal so lahko piloti. - Edino trgovci z orožjem so lahko vojaki. - Edino cestarji lahko izvajajo kontrole prometa. ...ta Slovenija postaja še hujša kot Butale.
ivan.z Doba
21. 02. 2016 10.25
-2
Po tvoje tudi kirurgi nimajo pojma o kirurgiji, lahko pa bi operiral družinski zdravnik. Arhitekti res "nimajo" pojma o gradbeništvu. Vsak Lojze, ki dela za mešal čem več ve od njih! Tudi fakulteto je treba ukiniti, ker je brez zveze. Pa Plečnika izvzeti iz nacionalne kulturne dediščine!? "Le čevlje sodi naj Kopitar! " Butalec si ti. Arhitekti so si preko močnega Libija, "zrihtali" konstanten priliv denarja. Tako kot npr.dimnikarji, varnostni inženirji in še kdo.
JosipBrozDrugi
23. 02. 2016 09.06
+1
antiidiotik
21. 02. 2016 09.20
+10
Šifranta kvalitete pa od Avstrijcev ne zmoremo prekopirati že 20 let. Z njim ne bi bilo razpisov kot je Onkološki inštitut.
lukeeeeeec
21. 02. 2016 10.00
+4
le od česa pa bodo pravniki in ekonomisti živeli, če nbe bo zmede?
bakiras
21. 02. 2016 09.12
+11
Pa kdo daje take bedaste predloge?
murinar
21. 02. 2016 10.01
+5
Lobiji -ozadja mreže .Pa poglej samo dimnikarstvo -mafija .Če je zakon sprejet le ti dobijo nekaj v žep!
Bojan-F
21. 02. 2016 09.07
-2
Se enkrat ... ce dobro razumem, je govor o vodenju gradnje t.j. troedinosti kvalitete-casa-stroskov ... arhitekti niso usposobljeni za vodenje gradnje in se ne usposabljajo in niso nikoli kazali zelje po takem usposabljanju (so izjeme) in sedaj bo karnaenkrat cel ceh vsrkal taksna znanja ... kjerkoli so arhitekti med gradnjo aktivneje prisotni, v glavnem poskusajo popravljati svoje projektantske napake - na racun investitorja, seveda ...
Bojan-F
21. 02. 2016 09.09
+3
... gradbeni tehnik? To je bil spostovan all-around iskusen profil in ne vem zakaj nebi mogel to vec biti. V Italiji je se vedno tata-mata "geometra" oz. "perito edile" ... nasa regulativa od vedno pozna stopnjo zahtevnosti objektov in temu primerno usposobljenost odgovornih na gradbiscu ...
Bojan-F
21. 02. 2016 09.13
-1
... sedaj pa se fama o projektiranju ... o kasnih detaljih je govor? ... projektiranje je padlo na nivo download-anja dwg-jev svojih sponzorjev ... v strojništvu in elektriki pa se nizje ... sponzorji oddelajo kompletne sisteme VRV/VRF, klima komore, kotlovnice, trafoje, diesle, razsvetljavo, CNS ... prodane duse!
Bojan-F
21. 02. 2016 09.14
Vse, kar sem pisal, ni omejeno le na Slovenijo.
lukeeeeeec
21. 02. 2016 10.05
+6
Prjatu, vse kar si zapisal 100% % drži. Nisi pa še zajel požara, protivloma geomehanike....., drugače si obdelal vse. Arhitekti tu nimajo pojma, DETAJLE samo kopirajo in glede na provizijo ki jo dobijo, prodajajo naprej. To so desjtva. Š ekjomu ni kaj jasno? KapiŠ!