Slovenija

Politika išče novega arbitra. Bo tokrat izbrala domačega strokovnjaka?

Ljubljana, 06. 08. 2015 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija mora v 15 dneh poiskati novega arbitra, a pojavljajo se različni predlogi, kje ga iskati. Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je bil skeptičen že ob izbiri Ronnyja Abrahama, meni, da imamo v Sloveniji dovolj poznavalcev in strokovnjakov za pravna in pomorska vprašanja in da Slovenija potrebuje ostrejšo strategijio.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada si je vzela čas za razmislek
    01:56
    Iz 24UR: Vlada si je vzela čas za razmislek
  • Iz 24UR: Koga bo predlagala vlada?
    01:46
    Iz 24UR: Koga bo predlagala vlada?
  • Iz 24UR: Jeseni rekonstrukcija vlade?
    01:11
    Iz 24UR: Jeseni rekonstrukcija vlade?
  • Iz SVETA: Pogovor z Jožefom Horvatom
    04:26
    Iz SVETA: Pogovor z Jožefom Horvatom

Po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama je pričakovati, da bo slovenska politika aktivno pristopila k iskanju najoptimalnejše rešitve za Slovenijo, ki bi vodila k nadaljevanju postopka pred arbitražnim sodiščem. 

Ronny Abraham
Ronny Abraham FOTO: International Court of Justice
V strokovni in politični javnosti so se pojavili različni predlogi, kje iskati njegovega naslednika. Nekateri se zavzemajo za to, da Slovenija v čim krajšem času vnovič poišče znanega in uglednega tujega mednarodnega pravnika, drugi so za domačega strokovnjaka. To bi Slovenija morala storiti v 15 dneh.

V kabinetu premierja Mira Cerarja so zagotovili le, da bo "Slovenija v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra". To pa lahko pomeni tudi, da imenovanje prepusti kar predsedniku arbitražnega sodišča. Za to možnost se recimo zavzema politični analitik Boštjan Udovič s FDV, medtem ko profesor pomorskega prava Marko Pavliha ocenjuje, da bi morala Slovenija po "fiasku" z Abrahamom za njegovega naslednika imenovati Slovenca oz. Slovenko.

Cerar in Erjavec po odstopu Abrahama ves čas v stiku

Predsednik vlade Miro Cerar in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec sta po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama ves čas v stiku in danes sta govorila glede nadaljevanja arbitraže in sklica seje odbora DZ za zunanjo politiko, je pojasnil Erjavec. Dodal je, da bo v petek Cerarju dal informacijo glede sestanka na zunanjem ministrstvu.

V petek naj bi se po neuradnih informacijah na ministrstvu za zunanje zadeve sestali nekateri politični akterji.

Erjavec, ki je prejšnji teden imenovanje predsednika Meddržavnega sodišča Abrahama za slovenskega predstavnika na arbitražnem sodišču označil za veliko zmago slovenske diplomacije, je bil sicer po odstopu arbitra s komentarji zadržan.

Vendar pa so pogovori politikov o iskanju najboljših rešitev za nadaljevanje postopka pred arbitražnim sodiščem, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, po odstopu Abrahama očitno takoj stekli. Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) je v četrtek napovedal sklic zaprte nujne seje odbora, vendar pa do sklica danes očitno še ne bo prišlo.

Glede na to, da je po Horvatovih besedah vlada odgovorna za izvedbo postopkov v zvezi z arbitražnim sporazumom, bo datum sklica odbora določil takrat, ko bo natančno znana časovnica glede aktivnosti vlade. Obenem pa potekajo usklajevanja, da bi na zaprti seji odbora potekal tudi vrh predsednikov parlamentarnih strank.

Piran
Piran FOTO: Mateja Klavs

Za Brgleza odstop Abrahama ni dramatičen

Predsednik državnega zbora Milan Brglez meni, da je odstop slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama sicer povzročil "malce nelagodja, a v njem ne gre iskati ničesar dramatičnega". Sporočil je še, da je poklical premierja Mira Cerarja in ga zaprosil, naj postopke imenovanja Abrahamovega naslednika izpelje skladno s sklepi OZP.

Kot je zapisal Brglez, ga je novica o odstopu Abrahama presenetila. "Žal mi je, da se je gospod Abraham tako odločil, saj menim, da bi njegov mednarodnopravni položaj, ugled in znanje pripomogli k hitrejšemu reševanju odprtih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško," je zapisal v sporočilu za javnost.

Brglez je tudi spomnil, da je odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) 25. julija sprejel sklep s priporočilom vladi, da v najkrajšem možnem času v skladu z arbitražnim sporazumom imenuje novega člana arbitražnega sodišča. "Po tem, ko sem včeraj izvedel novico o odstopu Ronnyja Abrahama, sem poklical predsednika vlade Mira Cerarja in ga zaprosil, da naj postopke izpelje skladno s sklepom OZP in arbitražnim sporazumom," je zapisal Brglez.

Predsednik DZ pa je še poudaril, da odstop Abrahama ni "dramatičen" in da je bila "Slovenija vedno zavezana vrednotam mednarodnega prava in mednarodne skupnosti, predvsem pa vrednotam mirnega reševanja sporov." Dodal je še, da je "arbitražni sporazum tako, kar potrjuje tudi Evropska unija, prava pot reševanja nerešenih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško".

"Enostranska dejanja Hrvaške poteka reševanja spora ne morejo preprečiti, saj v mednarodnem pravu velja, da enostranske odpovedi pogodb brez soglasja sopogodbenice — Republika Slovenija je po diplomatski poti včeraj že zavrnila notificirano odpoved arbitražnemu sporazumu s strani Republike Hrvaške — ne odpravljajo mednarodnopravnih zavez, ki iz teh pogodb izhajajo," je še pojasnil Brglez, sicer profesor mednarodnega prava na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

Rupel: Slovenija potrebuje ostrejšo strategijo

Ob izboru Abrahama za arbitra je bil skeptičen tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, saj je menil, da je v Sloveniji dovolj poznavalcev in strokovnjakov za pravna in pomorska vprašanja, ki bi lahko mirno nadomestili Jerneja Sekolca.

Slovenija ima dovolj sredstev in možnosti, da dokaže vsaj enakopravnost, če ne premoč Hrvaški. Dimitrij Rupel

Zdaj, pravi, so Hrvati uspeli z vsemi topovi zminirati slovenska dejanja. "Hrvati že dolgo časa igrajo neko igro proti Sloveniji. Treba se je zavedati, da gre za resno igro. Ne spoštujejo sporazumov, ki so jih podpisali z nami, in očitno jim ni do tega, da bi uredili vprašanje državne meje med Slovenijo in Hrvaško, ampak želijo še naprej proizvajati incidente, na nek način tudi ustrahovati Slovenijo, zdaj, ko so tudi z našo pomočjo dosegli cilje, jim nismo več potrebni," je povedal v oddaji 24UR ZVEČER.

Po njegovem mnenju bi bilo zato treba končno postaviti neke mejnike. "Slovenija se mora zbrati, ljudje, ki se spoznajo na diplomacijo in politiko, se morajo usesti in narediti strategijo prihodnjih odnosov Slovenije s Hrvaško. Strategijo, ki bo nekoliko ostrejša, pogumna, celovita in ki bo slovenske nacionalne interese upoštevala dosti bolj kot doslej. Doslej smo bili zelo spoštljivi, korektni, mislim, da je bilo premalo graje na račun prisluškovanja našim diplomatom, in to, da Hrvaška politično pritiska na sodišče, se mi zdi že skorajda evidentno," je pojasnil.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Doslej smo bili tudi nekoliko malomarni, še pravi Rupel. "Hrvati so takoj po škandalu poslal svoje ambasadorje povsod po svetu, mi bi morali storiti enako in sprašujem se, ali imamo dovolj kvalificiranih in pogumnih ljudi, da zagovarjajo slovenska nacionalna stališča. Treba se bo enkrat odločiti, ali slovenska diplomacija zagovarja nacionalna stališča ali neke abstraktne vrednote ali neko politiko, ki je zunaj zavezništva Nato in EU, recimo tesnejše sodelovanje z Rusijo."

Kot arbitra, ki ju sam vidi za dobro izbiro, je navedel ustavnega sodnika Ernesta Petriča in strokovnjaka za mednarodno pravo Miha Pogačnika.

Ostale odzive si lahko preberete tukaj.

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) je za danes napovedal sklic zaprte seje odbora, po njegovem mnenju pa bi bilo smiselno, da bi na seji sodelovali vsi predsedniki parlamentarnih strank.

Odstop Abrahama je sicer razgrel domače politično prizorišče. Opozicijska SDS je puščico usmerila v zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je imenovanje predsednika meddržavnega sodišča Abrahama za arbitra označil za zmago slovenske diplomacije, po njegovem odstopu pa molči. Prvak SDS Janez Janša poleg tega meni, da je čas za odhod premierja Cerarja.

Spomnimo ...

Ronny Abraham, ki ga je Slovenija za arbitra imenovala 28. julija po odstopu Jerneja Sekolca zaradi prisluškovalne afere, je odstopno pismo arbitražnemu sodišču poslal v ponedeljek. V njem je zapisal, da je na imenovanje za arbitra pristal v upanju, "da bo to pomagalo pri vzpostavitvi zaupanja med strankama in v arbitražno sodišče in da se bo s tem proces normalno nadaljeval, s pristankom obeh strani".

Ker pa je Hrvaška vmes obvestila arbitražno sodišče, da "ne more več sodelovati v procesu" arbitraže in da z 31. julijem končuje izpolnjevanje arbitražnega sporazuma, se je Abraham odločil, da trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih, je v sredo sporočilo arbitražno sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
07. 08. 2015 11.48
+2
Vprašanje koliko je Abrahamu kanlo v žep s hrvaške strani , da je odstopil?Le še prodajajmo Hrvatom svoje firme in naravna bogastva. Tako po...kvar..jene politike etc. kot so tam, težko najdeš na zemeljski kugli.
askralj
07. 08. 2015 11.36
+2
Kdo nam je zdaj vohunili? Očitno so le padle maske in so naši ugotovili da nas Hrvati niso le gospodarsko zašužnjili slovenski narod ampak imajo tudi vse politike lepo na ketni z organiziranim prisluškovanjem.
alexslo123
07. 08. 2015 10.00
-2
pa kaj ti govorijo zaradi presluskovalne afere to ni res to je zaradi ker smo mi slovenci hoteli goljufati a ne hrvati toliko od mene
wolfterier
07. 08. 2015 16.13
+0
Izdajalca sta znana,nje...nista hrvata,ali pa Sekolovac,nje...
ooResnicA
07. 08. 2015 08.30
-1
...kdaj bo toti nesposobni zunanji minister odstopil pa odšel iz politike za vedno?
dule100
07. 08. 2015 07.49
+2
En dva tri, mat v dveh potezah ! Genialno !
Angela Franko
07. 08. 2015 07.12
+2
RUPEL JE BIL MINISTER IN KAJ JE NAREDIL ???? KAJ SEDAJ GOVORI ???VBSI KI SO BILI NA VRHU NISO ČISTO NIČ NAREDILI SEDAJ BI PA RADI VLADO RUŠILI IN NAS ŠE V VEČJI GNOJ POTISKAJO DRŽIJO NAJ VSAJ JEZIKE !!!!
dule100
07. 08. 2015 07.48
-3
Angela Franko
07. 08. 2015 08.20
+3
RECI DA SE MI MEŠA PA NE SAMO RUPEL ;VEŠ KDO VSE JEBIL V DVAJSETIH LETIH SEDAJ PA PAMETUJE ????
askralj
07. 08. 2015 06.55
+1
Vse kaj Cerar postavi je obsojeno na odstop. Je pa sramota da nam Erjavec gre hladnokrvno sredi največjega prisluškovalnega spora na morje k hrvatom nikjer na svetu to ni možno tu pa se to skriva in ujčka nestrokovno vlado. Kr doli bi ga pustli in taki se bojo borili za našo državo in naše gospodarstvo. Ni čudno da se jim je pod to vlado vsa podjetja pošenkalo...
Angela Franko
07. 08. 2015 07.14
+3
POD KATERO VLADO SE JE VSE ŠENKALO ??????? SI BIL TI V KOMI ????
dule100
07. 08. 2015 07.48
+0
LOPOVEpredZID
07. 08. 2015 06.47
+1
Enega Srba bi moral izbrat.....bi dobili nazaj vse do Dubrovnija z vsemi plažami vred!!!
M_teorija
07. 08. 2015 06.34
-1
Ste gledal našega mednarodnega strokovnjaka pri Odmevih. Mirno , preudarno strokovno. Če bi bil on še predsednik zaradi svojih vez hrvatje ne bi niti poskušali tega kar se zdaj gredo!?
?rnogled
07. 08. 2015 05.51
+6
Od vsega skupaj je najbolj zaskrbljujoče,da naši politiki še vedno letujejo pri rvatih in podpirajo njihovo gospodarstvo.Oni nam prisluškujejo,kradejo nam zemljo,naši politiki in pa "zavedni" Slovenci,pa jim nosijo denar.Ne glede na lepo morje se z njimi ne grem več že kar nekaj let in tako bo tudi ostalo.Isto bi pričakoval vsaj od naših zmazekov iz parlamenta in vlade.Srbi bi rekli nekako tako: u najmanju ruku-sramota.
Angela Franko
07. 08. 2015 07.15
+1
Angela Franko
07. 08. 2015 08.27
+2
SAMO TO ME ZANIMA KDAJ BI SE RJAVEC VRNIL DOMOV ČE BI BIL SRBSKI ZUNANJI MINISTER ??????? A NI TAM PSOV -----MORSKIH ????
lnterReflections
07. 08. 2015 04.37
+4
Kot kaže, so Srbi katoliške vere hujši kot Srbi pravoslavne vere.
?rnogled
07. 08. 2015 05.52
+0
wolfterier
07. 08. 2015 09.48
+2
Kakšne vere sta pa Sekolec in Drenikova...izdajalca hudbovska,nje...
stepanovi?7
07. 08. 2015 03.51
+1
Jugoslavijo zemljo moja jedina... !!! vidi sta izgubismo ,nema vecih budaletina od nas jugosa. nikad takvog zivota, slobode, raznolikosti. e jugo jugo i glupi politicari. da smo pametni i da mozemo da napravimo nasu balkansku valutu, balkansku federaciju ujedinjenih bratskih zemalja u kojima tece ista voda, ista krv i da se ogradimo od zavera, unija, laganja, kapitalizma, religije..imamo sve. idealnu klimu, more,planine,jezera,rodne ravnice,bogatstva.da svima kazemo NE. ljudi, svi smo mi iz istog plemena potekli...pozdrav mojoj balkanskoj braci.
Montekristo
07. 08. 2015 01.33
+1
Tale "VrhovniSodnik" si pa vsak dan kar sam doda en plus, da bi njegovi komentarji izgledali vsaj malo pametni!!!
Diškor
07. 08. 2015 01.44
-4
PO SEB SKLEPAŠ ŠEJTAN, 1 + SI SI RES DAL, ZDAJ PA PO PIŠKOTKAH IN SI JIH BOŠ 15 NAKLOFAL
RožleX
07. 08. 2015 02.12
-2
Šeytan...takole se ne boš nikol pozdravu....!
Diškor
07. 08. 2015 02.23
-3
Diškor
07. 08. 2015 00.58
+0
seveda niso pravniki/pravnice, ampak murgelske šnelkursađije s fejk diplomami pri fejk profesorjih MURGLSKE UDBE
Diškor
07. 08. 2015 00.57
-2
MAL SI POGLEJTE GROBARJE SLOVENIJE. freeslovenia.wordpress.com/2015/07/29/spopad/
Diškor
07. 08. 2015 00.57
-3
Če želite živeti v svobodni državi, kjer boste lahko v miru živeli in delali tisto, kar vam je všeč in ne škodi drugim ljudem oziroma tisto, za kar ste se usposabljali (po enakem kluču bodo MURGLSKI lopovi pod ključem čistili stranišča na Dobu (Igu) ali pa v otađbini – po repatriaciji in po odsluženi kazni za ZLOČINE NAD ČLOVEŠTVOM v Sloveniji), morate vse svoje napore usmeriti v osvoboditev Slovenije izpod jugokomunistične okupacije.
Angela Franko
07. 08. 2015 08.29
+1
TI KAR V ROVIH RAZISKUJ SAMO TO TI JE ŠE OSTALO !!!
Diškor
07. 08. 2015 00.56
+1
»Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«
Diškor
07. 08. 2015 00.55
-1
ŠEJTAN, TI SI NAJVEČJI IZDAJALEC SLOVENSTVA NA PORTALU IN ŠIRŠE.
Diškor
07. 08. 2015 00.51
-1
RožleX, ZA KWA ŽE ŠEJTANA GLAVA NE BOLI.
Diškor
07. 08. 2015 00.59
+1
zah0
07. 08. 2015 00.35
+1
Bravo Jansa, kratko in jedernato!
RožleX
07. 08. 2015 00.47
+1
...samo lewaku tut , če narišeš ne šteka...!
Diškor
07. 08. 2015 00.49
+2