Slovenija

Cerarjeva favoritinja naj bi bila Violeta Bulc, Erjavec pa naj bi že grozil z izstopom iz vlade

Ljubljana, 09. 10. 2014 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab/V.L./STA
Komentarji
530

Ugibanja o tem, kdo bo nov slovenski komisar ali komisarka, dosegajo vrelišče. Cerarjeva vlada na dopisni seji odloča o novem imenu. V Bruselj naj bi poslali le eno ime, to naj bi bila ministrica in podpredsednica vlade Violeta Bulc. Če bo Cerar res vztrajal s svojim kandidatom, naj bi Karl Erjavec zagrozil z izstopom iz vlade.

Violeta Bulc
Violeta Bulc FOTO: Miro Majcen

Čeprav so v Bruslju želeli, da bi se slovenski del zgodbe z novo komisarko ali komisarjem zaključil že danes, se to ne bo zgodilo. Na potezi je sedaj vlada Mira Cerarja, ki na dopisni seji, ki se je že začela in bo trajala predvidoma do 8.30 ure jutri, odloča o novem imenu. Po informacijah 24UR je to ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijsko politiko Violeto Bulc. Cerar naj bi pri tem imenu vztrajal, tudi, če bi ministri zahtevali redno sejo, saj bi jih tam lahko preglasoval. SMC ima namreč 9 od 16 ministrov.

Če bo Cerar res vztrajal s svojim kandidatom in preglasovanjem, naj bi Karl Erjavec zagrozil s svojim izstopom iz vlade. A to po poročanju 24UR ne pomeni padca vlade, saj bi DeSUS ostal v vladi, le Erjavec bi se poslovil.

Dejan Židan iz SD je izrazil upanje, da na vladi pri potrjevanju novega kandidata ne bo prišlo do preglasovanja. V SD po besedah Židana pri izbiri kandidata ne bodo postavljali ultimatov.

Cerar jezen, ker mu iz Bruslja vsiljujejo 'naravno kandidatko' Fajonovo

Cerar je že dejal, da je presenečen nad današnjo izjavo gospoda Giannija Pittelle, vodjo socialistične skupine v Evropskem parlamentu, v kateri ta Sloveniji vsiljuje gospo Tanjo Fajon kot "naravno kandidatko" za mesto članice Evropske komisije in grozi, da bi vsaka druga opcija ogrozila pravočasni začetek dela Evropske komisije in bi bila "nerazumna".

Tudi Cerar opozarja, da so takšni "nasveti" v nasprotju z Lizbonsko pogodbo. "V Sloveniji je od 18. septembra 2014 nova vlada in morebitnega novega komisarja oziroma komisarko – namesto gospe Bratušek – lahko predlaga le nova Vlada RS. Vsekakor te pristojnosti nimajo politične skupine v Evropskem parlamentu," je jasen Cerar.

Cerar tudi opaža, da je skupina Evropske ljudske stranke izrazila javno podporo Tanji Fajon, čeprav je ni predlagal ne Juncker ne nova slovenska vlada.

Cerar od evropskih političnih skupin pričakuje, da mu ne bodo odrekale odločilne besede pri izbiri novega kandidata, glede na to, da je bila njegova stranka prepričljiva zmagovalka volitev.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Reuters

Različne izjave iz Evropskega parlamenta

Še preden je Alenka Bratušek odstopila kot komisarska kandidatka, je Jean Claude Juncker po poročanjih virov iz Bruslja vztrajal, da iz Slovenije želi liberalko in žensko, ki pa bi naj dobila nek drug resor. Podpredsedniško mesto, ki se je Sloveniji obetalo, ker je bila kandidatka Bratuškova tudi nekdanja predsednica vlade, pa bi šlo kakšni drugi državi.

Svoje imajo o našem novem kandidatu za povedati tudi v Evropskem parlamentu. Od tam že ves dan prihajajo različne izjave.

Evropski poslanec Karl-Heinz Florenz iz vrst nemške CDU, sicer pa član odbora ENVI, ki je med drugim zavrnil Bratuškovo, pravi, da ne bi smeli eksperimentirati s kandidati. "Potrebujemo izkušenega komisarja in aktualni komisar Janez Potočnik bi bil idealna izbira. Evropa potrebuje najboljše predstavnike posameznih držav, saj se soočamo z veliki izzivi kot so trenutne razmere v Ukrajini in zapleten odnos z Rusijo. To zahteva izkušenega in sposobnega politika, saj naj bi bil slovenski komisar pristojen za energetsko unijo," pravi poslanec, ki je sicer tudi nekdanji predsednik odbora ENVI.

Skupina Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu je odločena, da je najboljša kandidatka za komisarko evropska poslanka in njihova podpredsednica Tanja Fajon, zato so že sporočili, da "druge alternative za njih ne bodo sprejemljive". Za Fajonovo tudi pospešeno nabirajo podporo, pri čemer naj bi bili uspešni.

Fajonovi je podporo izrazila tudi Stranka evropskih socialistov (PES). Predsednik Sergei Stanishev je v izjavi zapisal, da "je Fajonova odlična kandidatka, izkušena, dinamična, v Evropsko komisijo pa bi prinesla pozitivno energijo in širok spekter izkušenj."

Fajonovo seveda še naprej podpirajo tudi v njeni stranki SD. Fajonova je danes odločno zavrnila očitke Bratuškove in njenega tesnega sodelavca Romana Jakiča, da je v Evropskem parlamentu "rušila" Bratuškovo kot kandidatko za podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetsko unijo.

"Rušenje ljudi ni bila, ni in nikoli ne bo raven mojega delovanja, kot tudi izvažanje domačih zgodb na evropski parket ni moj način dela. Slednje sem že večkrat javno povedala," je poudarila Fajonova. Dodala je, da se je ves čas "komisarske zgodbe" odzivala zelo zmerno tako v medijih kot med svojimi poslanskimi kolegi. "Še več, v zadnjih tednih sem se zavestno distancirala in ogradila od kakršne koli situacije, zaradi katere bi mi lahko očitali, da škodujem slovenski kandidatki," je še zapisala Fajonova.

Fajonova še naprej podpirajo v stranki SD.
Fajonova še naprej podpirajo v stranki SD. FOTO: POP TV

Obstajajo kandidatke s katerimi bi lahko obdržali energetski resor

Če bi mesto res pripadlo Fajonovi in bi Slovenija ostala brez resorja za energetiko, bi energetski stolček najbrž zasedel Nemec Günther Oettinger, ki je resor vodil že zdaj, piše nemški portal Wirtschafts Nachrichten. Na zaslišanjih se je sicer izkazalo, da na področju informacijske tehnologije, s katerim naj bi se ukvarjal poslej, ni preveč doma. Če bi presedlal na energetiko, bi s tem še nekoliko utrdil položaj Nemčije v komisiji.

Da bi Slovenija obdržala pomemben položaj v komisiji, ki ga prinaša energetski resor, pa naj bi iz Bruslja Cerarju predlagali, da za komisarko imenuje Mary Veronico Tovšak Pleterski, so potrdili zanesljivi viri, saj bi tako Slovenija ne zadostila le politični pripadnosti kandidata, ampak predlagala dovolj kompetentno osebo, ki lahko obdrži energetski resor.

Tovšak-Pleterskijeva je direktorica za mednarodne karbonske trge na evropskem direktoratu za podnebne spremembe, ki se je v času slovenskega predsedovanja EU pogajala o 3. energetskem paketu, med drugim pa se je tudi močno angažirala tudi glede postavitve sedeža ACER v Ljubljani.

Da bo podporo za Tovšak-Pleterskijevo izredno težko zbrati, se zavedajo tudi predlagatelji, saj v politični igri osnovna prednost pogosto niso strokovne kompetence, ampak politična všečnost, pravijo. Prvi kritiki pa kandidatki že očitajo, da je bližje desni kot levi politiki.

Pri čemer pa je zanimivo, da je predsednik poslanske skupine EPP Manfred Weber danes v sporočilu za javnost dejal, da bo EPP "podprla le močno žensko kandidatko z izkušnjami" in kot primer takšne kandidatke navedel Tanjo Fajon.

Na današnje izjave političnih skupin Evropskega parlamenta se je precej jezno odzval evropski poslanec Ivo Vajgl, ki pravi, da "te skupine nadlegujejo slovensko vlado in napadajo suverenost Slovenije". "Lizbonska pogodba je kristalno jasna, namreč, da članice in člane Komisije predlagajo države članice same in na Evropskem parlamentu je, da presodi njihovo primernost," pravi Vajgl.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (530)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
10. 10. 2014 11.11
Povabimo Junkarja v Maribor, da se malce nauči kako se gre politiko...
Vabis
10. 10. 2014 08.36
+10
Cerar je v primeru AB ,žal že dokazal,da nima "jajc" ker ni preprečil (za AB ) sramotnega nastopa v Bruslju..
majo2
10. 10. 2014 08.19
+3
Na sončni strani Alp so le eni BUTALCI-SLOVENCI. Smo sramota za EU! Nikakor se ne moremo otresti balkanskih navad!
Janko Peleter
10. 10. 2014 08.05
+1
Vsaj zdaj bodimo resni in državotvorni. Ma kakšna Violeta Bulc? Kakšne referenca pa sploh ima ta ženska? Meni je žal ona grda ženska, dajmo raje predlagat lepotičko Fajonovo, ker je simpatična, pa še podporo ima v EU parlamentu
biggbrader
10. 10. 2014 08.01
+9
Jaz bi gor poslal Kućanovega zeta. Spozna se na vse, lase ima dolge kot ženska,....doma pa bi ta čas privarčevali 10 miljard - brez njega.
1xy
10. 10. 2014 07.54
+1
kaj pa Židan pravi.....je klecno.....včeraj je 100% zatrjeval, da ne odstopajo od Tanje Fajon.....je res samo Erjavec, al novinarji SD držite v vati, tako kot ste Lukšića..........
Levji
10. 10. 2014 08.03
+2
štajerka, od dr Cerarja se zahteva, da odloči. Mislim, da je edini kompetenten, da predlaga kandidatko ali kandidata za EU komisarja in naj prevzame odgovornost kar se od njega pričakuje, saj je na volitvah zmagal z večinsko podporo.
SajNeMoreBitiRes
10. 10. 2014 07.51
+3
naša t.i. "politika" bi bila komedija nekih bizarnih modelov, če ne bi bila usodna za državo, državljane, ki jih vzdržujemo in naše potomce, ki bodo plačevali ta reality show še kdo ve, koliko časa...ali je naše potrpljenje res neizmerno?
Levji
10. 10. 2014 07.49
+1
Kahl, bi rad bil EU komisar, predsenik DZ in minister za zunanje zadeve. Človek je zmeden, kot da bi priletel z lune. Tetrapak.
nonna
10. 10. 2014 07.45
+7
Kako značilno za Erjavca. V vsaki vladi je bil in v vsaki je stalno grozil z izstopom in to tudi storil, če ni bilo po njegovo. Saj po eni strani bi bilo najbolje, da gre on v Bruselj, bo imela vlada vsaj mir za delat, no, potem ko se bodo končali ukvarjati z JJ.
funi
10. 10. 2014 07.45
+3
Violeta B. kdo je to aje žlata onga Bulca ,ki je na državne stroške slone podil z leseno puško,saj z pravo bi se ustrelil v koleno
vrtojb
10. 10. 2014 07.44
+2
Bulčeva je štromarka, Fajonova pa fdvjevka. Res težka izbira.
bonovox32
10. 10. 2014 07.44
+12
Ne morem verjet, da so naši politiki tako nesposobni, da ne zmorejo enega osnovnega procesa speljati tako, kot se to dela. Alenka Bratušek je dokazala EU, da na "sončni" strani Alp obstaja ena država v kateri vodilni niso sposobni osnevne komunikacije. Kako je možno, da vse ostale države teh osnovnih težav nimajo? Zakaj do takih zapletov ne prihaja v Romuniji, Bulgariji, Cipru, Malti, Slovaški, Češki, Poljski in pri ostalih, da ne naštevam, zakaj se ta sramota zgodi ravno nam? S čim smo si mi, Slovenci, zaslužili to, kar se nam dogaja, to sramoto, da se pojavi neka šivilja Alenka in kaka po Evropi? A mi zna kdo razložit to stanje? Naj se lepo zapre v svoj kokošnjak in naj se ne prikaže več ven. In zdaj se nam cela Evropa smeji, ker je gospa imela to moč in oblast, da je naredila kar je naredila. SRAMOTA!!!
neobremenjen_
10. 10. 2014 07.43
+10
Jao Kahl. Ga ze biksas. Kot majhen otrok, ki ne dobi tistega kar vidi v trgovini....
neobremenjen_
10. 10. 2014 07.44
+7
24tweet
10. 10. 2014 07.40
+2
a ne morejo dobiti boljše od bratuškove, vsakič je slabše :)
vrtojb
10. 10. 2014 07.40
+8
Erjavc naj se ze enkrat spoka.
fredericofelini
10. 10. 2014 07.39
+5
Rjavcek samo ti se tam manjkaš pa ne bo več sramota ampak komedija
janezpodre
10. 10. 2014 07.38
+3
Mogoče ma pa Kahel v mislih za komisarja svojga črta kanonija, ki ga je že prpelu na Abrambnu ministrstvo s ponarejeno diplomo , da je udarc še hujši je bla s Prištinske univerze, da o raznih drugih kroničnih razvadah tega bivšega spin dohtarja ne napletam.
dule100
10. 10. 2014 07.36
+2
Rjavec vsaj načelen si ! Pohvalno !
1xy
10. 10. 2014 07.36
+9
mogoče pa Cerar reskira in flikne iz vlade Erjavca.....v vlado pa povabi ZaAB.....bo AB ministrica, ker zadnja klop v DZ ji glih ne diši.......pa programa imata SMC in ZaAB soroden.......tak da, pustimo se presenetit - za slovenski narod je vse dobro - ne samo recikliranje odpadkof, ampak tudi konzumiranje nesposobnih politikov, ki nam krojijo usodo in režejo vsakdanji kruh....
speedstar
10. 10. 2014 07.34
+5
Pa pejte se solit. Kako naj vam zaupamo vodenje države, ko ne znate izbrati ene pičle komisarke brez da bi nekdo grozil z istopom iz vlade.