Slovenija

Po odstopu Geržine že objavili interni razpis za veleposlaniško mesto v Zagrebu

Ljubljana, 02. 09. 2015 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je Aleksander Geržina odstopil od kandidature za veleposlanika v Zagrebu, je zunanje ministrstvo objavilo interni razpis za omenjeno veleposlaniško mesto. Rok za prijave se izteče 14. septembra, predviden nastop dela novega veleposlanika pa je letošnji november.

Geržina je odstopil od kandidature.
Geržina je odstopil od kandidature. FOTO: POP TV

Zunanje ministrstvo je danes objavilo interni razpis za veleposlaniško mesto v Zagrebu, potem ko je dosedanji kandidat za položaj Aleksander Geržina v torek odstopil praktično tik pred imenovanjem s strani predsednika republike. Rok za prijave se izteče 14. septembra, predviden nastop dela novega veleposlanika pa je letošnji november.

V razpisu so kot pogoji za prijavo navedeni znanje angleškega in drugega tujega jezika na višji ravni, univerzitetna izobrazba, 14 let delovnih izkušenj in najmanj tri leta dela na diplomatskem delovnem mestu na diplomatskem ali konzularnem predstavništvu.

Zahteva se tudi diplomatski izpit in višji diplomatski izpit, dovoljenje Slovenije in EU za dostop do tajnih podatkov, zaželen pa je tudi vozniški izpit kategorije B.

Kandidati morajo priložiti še svoj življenjepis, pa tudi vizijo dela na mestu vodje predstavništva. Prav tako morajo predložiti izjavo, da zoper njih ni vložena pravnomočna obtožnica za naklepno kaznivo dejanje, da niso bili obsojeni za kaznivo dejanje in da niso bili pravnomočno obsojeni na nepogojno kazen zapora v trajanju najmanj šestih mesecev.

Geržina pravi, da se je za odstop odločil zaradi dolgotrajne diskreditacije

Razpis so objavili po odstopu kandidata Geržine v torek. Kot je pojasnil medijem, se je za to odločil, ker očitno nima zaupanja celotnega državnega vrha in zaradi dolgotrajne diskreditacije. Njen namen naj bi bil kompromitirati njega osebno in njegovo delo, je prepričan.

Zapletlo se je, ko so objavljena poročila o nadzorih na diplomatsko-konzularnih predstavništvih razkrila, da si je Geržina kot veleposlanik na Dunaju leta 2011 in 2012 "negospodarno" izplačal za 4500 potnih stroškov, čeprav je imel na voljo službeno vozilo in prostega voznika. Na ministrstvu so pojasnjevali, da je sicer šlo za "negospodarnost", ne pa tudi za kršenje zakona in da to ne bi smelo vplivati na nadaljnjo veleposlanikovo kariero.

Toda predsednik republike Borut Pahor se je vmes že odločil, da ustavi vsa predvidena nova veleposlaniška imenovanja, dokler mu vlada ne pojasni, ali bi ta poročila lahko kakorkoli vplivala na imenovanja. Vlada je prejšnji petek odločila, da ne, tudi sam Pahor pa je nato napovedal, da bo nova imenovanja podpisal še ta teden.

Erjavec njegovo dejanje ocenil kot neodgovorno

Toda Geržina je v torek presenetil z odstopom od kandidature, kar je zunanji minister Karl Erjavec ocenil kot neodgovorno ravnanje, še posebej, ker je vmes prišlo tudi soglasje Hrvaške.

Po navedbah medijev bi bila sicer v ozadju njegovega odstopa lahko tudi razhajanja tako med vrhom zunanjega ministrstva in predsednikom republike na eni ter Geržino na drugi strani. Veleposlanik naj bi se namreč zavzemal predvsem za okrepitev pozornosti slovenske zunanje politike na evroatlantske integracije in srednjeevropski prostor, precej manj pa na Balkan.

Glede na postopek imenovanja novega veleposlanika, v katerem sodelujejo tako zunanji minister, vlada, predsednik republike, zunanjepolitični odbor parlamenta in konec koncev še država sprejemnica, bo mesto veleposlanika v Zagrebu izpraznjeno še najmanj dva meseca. Dosedanjemu veleposlaniku v Zagrebu Vojku Volku je namreč mandat potekel v ponedeljek, veleposlaništvo pa zdaj vodi odpravnik poslov Marko Rakovec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
03. 09. 2015 09.11
,Pa naj gre v Zagreb Luka Mesec bodo naše denarnice bolj debele doma,tolk ne bo mogel zapravit ,kot povzroča škode doma.
komarec
02. 09. 2015 22.23
+5
Čakte mal, a bo vrnu ukradeno, al je odstop dovolj?
pepikrlinca
02. 09. 2015 22.03
-1
" Kdo konkretno je naročil Aleksandru Geržini, da mora včeraj odstopiti, ni toliko pomembno. No, to zanesljivo ni bil Pahor niti Cerar, morda zunanji minister Karl Erjavec, ki ga je spravil na seznam, morda celo njegov oče Saša Geržina, vplivni podpredsednik stranke Desus in predsednik Društva slovensko-ruskega prijateljstva. Je pa zato v zdajšnjem finalu zgodbe z Geržino bolj zanimiva finalna vloga Karla Erjavca. Zaenkrat namreč še ni mogoče pritrditi tezi, da je tudi Erjavec vedel, da bosta Pahor in Cerar vztrajala pri odstopu njegovega varovanca Geržine. Čeprav je po drugi strani mogoče tudi sklepati, da je Erjavec na koncu pri Geržini "popustil" zato, ker je v zameno v tej zakulisni igri dobil ne samo medijski mir (ali drugače, da njemu, kljub slovenskemu zunanjepolitičnemu fiasku z afero Pirangate ter dokazanim lumparijam in nezakonitostim znotraj njegove zunanjepolitične mreže, še ni treba odstopiti), ampak celo pohvale številnih novinarjev iz mainstream medijev, kako spreten politik da - je. """"
glava2
02. 09. 2015 21.31
+2
spet en nč kriv!
NESDSU
02. 09. 2015 20.32
+4
Nikoli nisem bil komunist, znam hrvaško, nikoli obsojen, sovražim hrvate......Sem primeren kandidat ?
felix59 drugič
02. 09. 2015 19.47
+0
Z internim razpisom bodo zopet omogočili neki svoji barabi , da bo kradla, ne vem zakaj ne dajo te možnosti meni, saj bi jim temeljito počisti , kar je še ostalo.
mkug5g
02. 09. 2015 17.47
sem se že prjavu :)
murinar
02. 09. 2015 18.14