Slovenija

Po osmih letih na ničelni točki

Ljubljana, 03. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sekciji Škuc-LL in Magnus sta razočarani zaradi umika predloga o istospolnih zvezah iz zakonodajnega postopka.

Slovenija je ena redkih evropskih držav, kjer istospolno partnerstvo ni zakonsko urejeno
Slovenija je ena redkih evropskih držav, kjer istospolno partnerstvo ni zakonsko urejeno FOTO:

Obstoječi predlog zakona, katerega cilj je odpraviti diskriminacijo in zagotoviti enakopravnejši položaj istospolnih parov v primerjavi s pari moškega in ženske, je plod osemletnih prizadevanj in sodelovanja med nevladnimi organizacijami in ministrstvom za družino, delo in socialne zadeve, je zapisano v odprtem pismu. Zato organizaciji izražata neprijetno presenečenje, ker je vlada napovedala pripravo novega predloga zakona, pri katerem pa nevladne organizacije naj ne bi sodelovale. 'Po osmih letih dela na zakonskem predlogu smo se torej znašli na ničelni točki,' sta Škuc LL in Magnus zapisala v odprtem pismu.

Po mnenju obeh organizacij je predlog zakona, ki gaje vlada umaknila, kvaliteten in primerljv s podobnimi zakoni v EU, zato ne vidijo razloga za pisanje novega predloga. Odlašanje odločitev in odgovornosti oblasti glede vprašanja manjšin ne more trajati v nedogled, menita organizaciji in dodajata, da odločitev vlade o umiku obstoječega predloga zakona sredi zakonodajnega procesa razumeta kot 'akutno pomanjkanje politične volje, namerno zavlačevanje in podaljševanje diskriminatornega statusa istospolnih parov'. Nobeni demokratični oblasti ne bi smelo biti v interesu ohranjati diskriminacije na kateremkoli področju, sta v odprtem pismu še zapisali obe nevladni organizaciji.

Večina držav v Evropi zakonsko ureja status istospolnih parov (Nemčija, Francija, Velika Britanija, Belgija, Nizozemska, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Islandija, Švica, Luksemburg, Portugalska, Madžarska, Hrvaška), podobni zakoni pa so na poti tudi drugod (Španija, Italija, Avstrija, Irska, Češka, Poljska, Slovaška, Latvija).

Od vlade RS zato pričakujemo razloge za takšno ravnanje, zlasti pa pojasnilo, zakaj so iz postopka izločene nevladne organizacije, ki so od leta 1997 imele možnost sodelovati pri pripravi predloga zakona in kakor je tudi v skladu s Poslovnikom vlade, ki omogoča razvoj civilnega dialoga, pišeta organizaciji, ki tudi opozarjata, da je takšno ravnanje v nasprotju s smernicami EU.

Glede na to, da večina evropskih držav zakonsko ureja status istospolnih parov oziroma ima pripravljeno zakonodajo, Škuc LL in Škuc Magnus vlado pozivata, naj ne znižuje že doseženih kriterijev, naj preneha blokirati pravice družbenih manjšin in ravna odgovorno ter v duhu evropskih vrednot.

Organizaciji tudi napovedujeta, da bosta z zahtevami za ustavno zajamčeno enakost pred zakonom in uresnićevanje evropskih demokratičnih norm nadaljevali tudi v prihodnje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou