Slovenija

'Po poklicu smo reševalci in naš cilj je, da vam pomagamo'

Ljubljana, 06. 06. 2019 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Biti reševalec ni zgolj poklic. Za tem poklicem stojijo ljudje, ki so pripravljeni delati po neobičajnih urnikih, tvegati svojo varnost zaradi nujnih voženj in so se sposobni soočati s tragičnimi scenariji, ki doletijo ponesrečence. A kaj doživljajo, ko se ponesreči eden izmed njih? Na Zdravstvenem blogu smo zasledili izpoved reševalke ob prometni nesreči motorista reševalca v Ljubljani.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Motoristi reševalci
    02:32
    Iz SVETA: Motoristi reševalci
  • Iz SVETA: Intervencije ljubljanskih reševalcev
    00:51
    Iz SVETA: Intervencije ljubljanskih reševalcev

Včeraj se je reševalec na motorju v trčenju z osebnim avtomobilom težje poškodoval, ko je bil na nujni vožnji in je hitel na pomoč v nesreči poškodovanemu motoristu. Reševalka, ki je zapisala svoje misli na Zdravstvenem blogu, je bila ta čas na dopustu. Ker pa se tudi na dopustu ne more odpovedati internetu in misli na svojo reševalno službo, se je njeno jutro začelo z novico o nesreči reševalca oziroma fanta, kot pravi sama. "Prva zgodba, ki se mi je ob novici zavrtela v glavi, je zgodba reševalca Napotnika, ki je pred leti doživel podobno nezgodo. Sprva se tolažimo, samo da je živ, samo da ne umre. Ko ta faza mine, se človek vpraša, kakšne bodo posledice? Ali bo še lahko živel svoje sanje, bo lahko hodil, ali bo vedel, kdo je, kdo so njegovi najbližji?" je svoja občutja zapisala reševalka.

Reševalka poziva vse, da skušamo reševalce razumeti, preden jih obsojamo, in smo spoštljivi do njih.
Reševalka poziva vse, da skušamo reševalce razumeti, preden jih obsojamo, in smo spoštljivi do njih. FOTO: Bobo

Po prvem soočanju z žalostno novico je vzela prenosni računalnik in odšla na kavo. Po poti se je spraševala, ali se morda ne obremenjuje preveč z nekom, ki ga je videla dvakrat v življenju in z njim spregovorila le nekaj besed. "Potem sem se povezala na internet. Povsod so bile novice o nesreči, srce parajoče slike … Videla sem, da so v skrbeh vsi, zdravstvo dejansko trpi. Ne glede na to, s katerega konca Slovenije prihajamo, nam je hudo, skrbimo in držimo pesti, da bo s fantom vse v redu. Moj val čustev je zadnje čase katastrofalen. Kot neka zgodnja menopavza bi od jeze do joka lahko prešla v pičli sekundi. Še posebej, ko govorimo o ljudeh, ki delajo naše poslanstvo. In potem sem se seveda lotila branja komentarjev … Komentarje ljudi, ki se niti v trenutku ne zavedajo, da je ta reševalec nekdo, ki je izbral, da bo življenje posvetil, da pomaga drugim … In od joka sem že bila na tem, da primem prenosnik in znorim," je razkrila svoja najgloblja čustva.

Reševalka je želela opozoriti, da reševalec pomeni človeka z imenom in priimkom, z rojstnim datumom in družino, ki je po poklicu reševalec: "Da, prav ste prebrali, po poklicu je reševalec, drugače je človek. Človek kot mi vsi in vi, ki kritizirate. Kdaj smo prišli do dejstva, da ljudi ocenjujemo po poklicu? Ne razumem? Patetično se mi zdi, ko me kdo ustavi in mi reče: ti si pa reševalka? Ne, jaz sem Nataša in da, po poklicu sem reševalka," je poudarila in se ob tem vprašala, zakaj so reševalci za okolico samoumevni, brez identitete, zakaj ljudje pozabljajo, da so samo ljudje, ki po končani službi poskušajo živeti kot vsi ostali. "Si res ne zaslužimo niti malo sočutja, empatije in razumevanja?" je še dodala.

Reševalka sicer verjame, da je njihov poklic, podobno kot poklici policije in vojske, rezerviran za ljudi, ki se rodijo s tem poslanstvom: "Ni vsak z dušo in srcem v tem in ni vsak za ta poklic." Zato ob zaključku svoje izpovedi poziva, da jih skušamo razumeti, da smo do njih spoštljivi: "Po poklicu smo reševalci in naš cilj je izključno, da vam pomagamo. Tudi mi imamo družine, nekoga, ki nas doma čaka, in nekoga, ki se z vso pravico vsak dan vpraša, če se bomo sploh vrnili domov."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
07. 06. 2019 11.41
-15
Kakšno poveličevanje poklica in samohvale, saj ni tako superioren, dobro, potem naj tudi prevzamejo odgovornost, ko povzročijo nesrečo, zakon je enak za vse.
setisfekšn
06. 06. 2019 20.29
-10
Prehitri so ti resevalci jih veckrat vidm!prevec brezglavo hitijo kot da jim ni za svoje zivljenje ko resujejo drugo!res za tistih par sekund prej ki so vprasanje v velikih primerih sploh potrebni reskirati svoje zivljenje ne ne !modra luc za nujno voznjo je premajhna zascita za motorista resevalca in to bi moral sprejet s polno odgovornostjo za svoje zivljenje!!!!
Radoveden
06. 06. 2019 20.16
+14
Sprejeti je potrebno zakon, da kdor ne upošteva vozil z intervencijskimi lučmi, doživljensko izgubi vozniško dovoljnje. Pa kaj za eno pleme ste, ki komnetirate bedarije? Tega voznika, ki ni upošteval intrevncijskih luči v haps in javno povedati, kdo je.
RamzesII
07. 06. 2019 11.42
-3
haha lol
06. 06. 2019 19.56
+22
SRAMOTA kaksne komentarje nekateri dajete. Kavc komentatorji ki nikoli ne potrebujete pomoci, ko pa jo pa takoj po telefon pa 112 klicat in zelet da bo resilec. Sram vas je lahko, da ste taki do socloveka. Komentarji bi mogli bit v smislu: Drzi se, upam da se kmalu pozdravis, da bos lahko kmalu spet reseval zivljenja. Vi pa pisete take bedarije.
haha lol
06. 06. 2019 19.51
+9
Se kaznoval bi ga. A ninze dovolj kaznovan. Hitel je resvat zivljenje. Ni hitel domov oziroma kar tako. Zamisli se ko kazes sprstom. Upaj samo, da se jim kdaj ne bo mudilo k tebi. Me zanima kaj bi takrat rekel, koga bi obtozeval?
Janezek85
06. 06. 2019 19.13
+3
84sekund oglasov ja bravo res
julij19
06. 06. 2019 18.56
+3
MOJCD.....Reševalec ni kaznovan,če gre pod nujno skozi rdečo,kaznovan je če v tem primeru povzroči nezgodo.
nikhrast
06. 06. 2019 18.52
-12
Če si izučen za paramedika, potem veš kaj te čaka. Isto kot potem zdravnik v urgenci ko sprejme paciente, včasih zgleda to bolj klavnica kot bolnica.
julij19
06. 06. 2019 18.46
+0
Manandi .....Vidiš če napišeš resnico,dobiš minuse,ljudje se ne zavedajo,da če bo negdo na nujni vožnji ,povzročitelj težke prometne nesreče,nebo kaznovan,ker je šel nekoga reševati kar hočejo uzakoniti,potem so ti ljudje NEDOTAKLJIVI,nikoli ne bodo odgovarjali za kaos ki ga lahko povzročijo zaradi neprilagajanja razmeram na cesti in miselnosti JAS IMAM PREDNOST.To je preprosto bedarija.Vsak udeleženec v prometu mora biti pozoren na druge udeležence seveda pa je nujno potrebno stišati radie,ne telefonirati ,da slišiš kaj se okrog tebe dogaja.Moj namen ni omalovaževati poklica,ki si zasluži vso pozornost,to so pogumni in odločni ljudje,kar nekaj jih zelo dobro poznam,vendar so nemalokrat preveč zagnani in niso dovolj zbrani na nujni vožnji,kot bi upal trditi,da je bilo tudi v ljubljanskem primeru.Ti motorji dosegajo zelo velike hitrosti,v manj kot petih sekundah doseže hitrost sto km.to so tisočinke sekunde,in že je mimo nas,da včasih sploh ne dojamemo kaj nas je prehitelo,kako naj potem voznik,ki ima prednost predvidi,da bo motorist odbrzel mimo njega,NEMOGOČE,zato je nujno,da se vsak reševalec na nujni vožnji prilagodi razmeram na cesti.Res bo prišel kako sekundo pozneje do poškodovanca,bo pa prišel,saj to je njegov cilj,zato ne razmišljati o spremembi zakona,da nebo odgovarjal za svoje ravnanje,kljub nujni vožnji,ampak jih je treba večkrat napotiti na usposabljanje za motoriste,da si naberejo še več izskušenj in da do takih situacij pride čim manjkrat.V vsakem primeru,ko zapelje skozi rdečo,se mora prepričati,da so ga vsi drugi opazili,ker ko bridrvi z veliko hitrostjo v križišče,ga tudi slišimo zelo pozno,vidimo pa itak težje,sploh če je kolona vozil,da je pogled okrog nas oviran.Nikakor ne želim reševalca obremenjevati da je krivec,vendar,ko slišim policiste in tiste,ki so zadolženi za ugotovitev kaj se je dejansko zgodilo,da že v naprej obsojajo voznika,ki je reševalcu zaprl pot,je pa zame že prehudo.Enako se je godilo voznici iz zadnjega primera v Mariboru,Še preden so ogledniki sploh pregledali kraj nesreče.že je policist dal izjavo,da bodo voznico kazensko ovadili,pa menim,da tudi tam ni bila čisto njena krivda,ker je zavijala na parkirišče,motorist na nujni vožnji ki pa je pripelja za njo in prehiteval kolono vozil,ki je stala za njo,je prehiteval na omejitvi trideset km na uro in ob polni črti, je potem prišlo do trka na leven voznem pasu,ker ga voznica ni mogla predvidevati.
boris tavcar
06. 06. 2019 20.08
+6
Če imaš jajca postani ti nedotakljivi reševalec in z vsako vožnjo tvegaj življenje za drugega.
RamzesII
07. 06. 2019 11.46
+1
Julij19, policajem ni veliko mar, če prehitevajo s sklepi (ne glede na posledice, obtoženi mora tako ali tako vse (lasten prav) dokazovati), saj bo že sodišče razrešilo kaj je res in kaj ne, tako je pač njihovo mnenje.
B2soraja
06. 06. 2019 18.46
+17
Jaz pa mislim, da je neka odgovornost, če preslišiš in spregledaš sireno in modre luči, nista ti dve stvari brez veze. To je tako, kot če bi za tabo policijski avto prižgal sireno in vklopil modre luči, ti pa bi se mirno peljal dalje, kot da ni nič... Da ne odstopiš prednosti nasproti vozečim modrim lučem in sireni moraš bit pa res as ... Zanima me tudi, zakaj je avto ustavil šele po 100 metrih vožnje ? A je hotel sp....t ? Želim reševalcu čimuspešnejše okrevanje !!!
mihaga28
06. 06. 2019 18.28
+7
Da pa kdo ovira reševalce na nujni vožnji je pa NEDOPUSTNO imam B, C in E kategorijo in vem kaj in kako je to in izkušnje tudi.
mihaga28
06. 06. 2019 18.26
+17
Nujna vožnja ni nobena prehitra vožnja ker je vedno v ospredju REŠEVANJE ŽIVLJENJ tukaj se prekrški, čez rdečo, nad dovoljeno hitrostjo ne sme nikdar šteti pod prekršek to naj bo vsem jasno, ker TO NOBEN ni prekršek.RAZUM ZAKONODAJALCEV MORA TO PRESEČI.
RamzesII
07. 06. 2019 11.49
Posledice, če do česa pride, po prevoženi rdeči luči, pa so še kako prekršek, mimo tega se ne sme. To bi očitno radi s spremembo zakona, sploh se ne zavedajo posledic.
ibro2
06. 06. 2019 18.07
+25
pribijat na kriz cloveka ki hoce pomagat socloveku in se pri tem se poskoduje iz NESEBICNOSTI sramota da mi drzavljani to dopuscamo
ibro2
06. 06. 2019 18.01
+2
drzava je nad vsemi najprej mi politiki z vas rajo nas pa boli lulcek mi mamo rdece modre pa soferja d nas voz po nakupih za resevalce pa gasilce nam je pa malo mar nej mi kdo pove za primer ko je polcaj nanujni voźnji naredil karambol in dobil pike in kazen
Eastman
06. 06. 2019 17.53
+27
Upam, da jo bo reševalec po rehabilitaciji odnesel brez kakšnih težjih posledic. Sicer pa kapo dol takim ljudem, sploh za tako nizko plačano in spoštovano delo.
mate08
06. 06. 2019 17.51
-14
Jaz ne kritiziram voznice, ki se je peljala skozi zeleno luč.... Levo-desno kolona ki stoji..in ti greš čez križišče pr zeleni....TA motorist bi se moral zavedati, da bo prevozil rdečo luč in da ga bo zelo verjetno nekdo spregledal...sploh ker se bo izluščil iz stoječe kolone ki je na rdeči luči.... Glede na poškodbe se ni glih peljal 50 na uro čez rdečo...
akmt
06. 06. 2019 20.11
+0
RamzesII
07. 06. 2019 11.50
+1
ad21
06. 06. 2019 17.46
+27
živimo v dobi elektronike pa naši prometni birokrati ne znajo urediti semaforjev tako. da bi se vsem prižgala rdeča luč v primeru nujne vožnje .. dela pa imajo veliko pravniki. svetovalci itd.
RamzesII
07. 06. 2019 11.50
Mnogi semaforji že tako ne delajo kot bi morali.
politik70
06. 06. 2019 17.27
+30
Zgodila se je NESREČA!!!!Nehajmo obsojati ker se to lahko zgodi slehernemu od nas Reševalec res nima absolutne prednosti. Zakaj ne???? Policijska vozila z rdečo in plavo lučjo pa jo imajo. Bedno ...
Enmajstr
06. 06. 2019 18.45
+2
akmt
06. 06. 2019 20.11
-1
RamzesII
07. 06. 2019 11.52
Policaj je v službi oblasti, reševalec in gasilec nista, razen ko prednostno rešujeta kakšnega priviligaranega, četudi na račun kakšnega običajnega človeka.
IVA De Kleva
06. 06. 2019 17.05
+1
upam da je reševalec z motorja vredu, sicer tu ni debate vozniku ki mu je vzel prednost vzeti vozniški do konca življenja. Pravila so pravila in veljajo za vse brez izjeme..
Enmajstr
06. 06. 2019 17.10
+15
Prednost je reševalec vzel vozniku avtomobila. Reševalec nima absolutne prednosti, lahko zapelje skozi rdečo, ampak ko preveri da je to varno.
asdfghjklč
06. 06. 2019 17.28
+7
Enmajstr … tako je. Reševalci so vedno v prekršku, le da imajo modre sluči prednost, ampak samo v primeru, ko se prepriča, da je varno prečkati križišče itd, v nasprotenm primeru, če naredi prometno, je pa sam kriv, tudi če je na nujni vožni. Na nujni vožnji veljajo enaki CPPji, kot za vse ostale.
mate08
06. 06. 2019 17.52
+0
Lahko dokažeš da ga je ta voznik opazil ko se je ta motorist izluščil skozi rdečo luč??
Malek
06. 06. 2019 19.58
Na nujni voznji za vozila s prednostjo NE veljajo CPP, kot napačno trdiš, sem ti skopiral ZPrCP 101. člen 4.točka ) Voznikom vozil s prednostjo, vozil za spremstvo in vozil v spremstvu ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in da ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja.
RamzesII
07. 06. 2019 11.53
Nehajte z zakonom, teorija je eno, praksa pa drugo.
Enmajstr
06. 06. 2019 16.52
+19
Stvar je popolnoma jasna, da nekdo ki pelje čez zeleno ne more bit kriv! Normalno je, da se da reševalcem prednost, vendar mora tisti, ki je na nujni vožnji prepričat, ali lahko varno zapelje v križišče, ali so ga drugi udeleženci v prometu opazili ali ne. V nasprotnem primeru reševalec ogroža sebe in druge.
Enmajstr
06. 06. 2019 17.02
+11
Tisti ki delite minuse se zamislite, če bi bil namesto avtomobila na prehodu za pešce vaš otrok.
Malek
06. 06. 2019 17.04
+4
Res je, in tudi ne bo kriv, ceprav je vceraj policijski inspektor dejal, da ga bodo oglobili zaradi neupostevanja vozila s prednostjo. Nesrece vozil s prednostjo se dogajajo po celem svetu, lahko samo upamo, da jih bo cim manj. Poglejte na Tubi, koliko je taksnih nesrec v Nemciji.
asdfghjklč
06. 06. 2019 17.29
-2
Minuse ti talajo tisti, ki ne bi smeli imeti izpita za avto, ali pa ga sploh nimajo.