Slovenija

FOTO: 'Zahtevamo tisto, kar bi nam ta država morala ponuditi na pladnju, če bi ji bilo mar'

Ljubljana/Izola/Novo mesto, 13. 02. 2018 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so izvedli dveurno opozorilno stavko. V tem času so v bolnišnicah pripravili shode zaposlenih. Za stavko so se odločili, saj zahtevajo odpravo plačnih anomalij in vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred varčevalnimi ukrepi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Ne prosimo, zahtevamo!'
    02:45
    Iz 24UR: 'Ne prosimo, zahtevamo!'
  • Iz 24UR ZVEČER: Razkol med GZS in javnim sektorjem
    08:47
    Iz 24UR ZVEČER: Razkol med GZS in javnim sektorjem
  • Iz SVETA: Zahteve zdravstvenih delavcev
    00:47
    Iz SVETA: Zahteve zdravstvenih delavcev
  • Iz SVETA: Kako je potekala stavka?
    02:19
    Iz SVETA: Kako je potekala stavka?
  • Iz SVETA: Medicinske sestre svojih delovnih mest med stavko ne smejo zapustiti
    00:26
    Iz SVETA: Medicinske sestre svojih delovnih mest med stavko ne smejo zapustiti

Po policistih, ki so začeli stavkati v ponedeljek, so svoje nezadovoljstvo z dveurno opozorilno stavko izrazili še zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. Po podatkih sindikatov se je stavki, ki je potekala med 8. in 10. uro, pridružilo med 20.000 in 25.000 zaposlenih. Vladi pa so sporočili, da od zahtev ne bodo odstopili in da bodo, če bo treba, stavko še zaostrili.

Kot so v skupnem sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki sta skupaj pripravila stavko, je ta med 8. in 10. uro potekala v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, centrih za socialno delo, socialno-varstvenih zavodih, varstveno delovnih centrih ter na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in v Nacionalnem laboratoriju za okolje in hrano.

Zaradi stavke sicer delo ni bilo bistveno okrnjeno, zagotovili so vso nujno nego in oskrbo ter poskrbeli za vse, za katere po zakonu morajo. Marsikje je delo potekalo kot med prazniki ali v nedeljo. V novomeški bolnišnici, kjer je stavkala več kot polovica osebja, so na primer vse nenujne bolnike v ambulantah prenaročili, ostalim pa so zagotovili minimum storitev, kot je določeno z zakonom in kolektivno pogodbo.

'Zahtevamo tisto, kar bi nam ta država morala ponuditi na pladnju, če bi ji bilo mar'

V naši največji bolnišnici – ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) – se je v tamkajšnji avli ob 9. uri zbralo več kot 300 zaposlenih. Vladi sporočajo, da si za zahtevno delo, ki ga opravljajo, zaslužijo dostojno plačilo, od svojih zahtev pa ne bodo odstopili.

Kot je dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar, so podobne manifestacije danes potekale tudi v drugih bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih starejših in socialno varstvenih zavodih. Njihovo sporočilo pa je, naj jih vlada vzame resno.

Zbrane na shodu zaposlenih je nagovorila Jelka Mlakar, predsednica sindikata.
Zbrane na shodu zaposlenih je nagovorila Jelka Mlakar, predsednica sindikata. FOTO: Damjan Žibert

"Zahtevamo tisto, kar bi nam ta država morala ponuditi na pladnju, če bi ji bilo mar za lastne državljane in zdravo deželo, ki bi bila v ponos vsem, ki živijo v tej deželi," je poudarila Mlakarjeva in dodala, da medtem ko je vlada dopustila, da so določene poklicne skupine v času po recesiji pridobile in dvignile plače, njih ne slišijo.

Ob dvigu plač in odpravi vseh varčevalnih ukrepov pa je njihova pomembna stavkovna zahteva tudi uveljavitev kadrovski standardov in normativov, tako na področju zdravstvene nege kot za ostale zaposlene v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Dragica Kekec je poudarila, da so zahteve po kadrovskih standardnih in normativih pogoj za varnost bolnikov in ohranitev oziroma izboljšanje standarda storitev.

Kot je opozorila predsednica sindikalne enote sindikata delavcev v zdravstveni negi v UKC Ljubljana Saša Kotar, si želijo kakovostne obravnave vseh bolnikov, da bi spočiti in predvsem zdravi hodili v službo, da bi jih bilo primerno število, ne pa da so večno preobremenjeni in jih je premalo, nalaga pa se jim vedno nove in nove naloge.

Njihove besede so zbrani na shodu, med katerimi so prevladovale medicinske sestre in bolničarji, pospremili z glasnim odobravanjem. Podporo stavkajočim je na shodu izrazil tudi generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Bojan Hribar, po besedah katerega so zaposleni v zdravstvu nedvomno izpostavljeni najtežjim delovnim pogojem v celotnem javnem sektorju.

Tudi Hribar je poudaril, da je do današnje stavke prišlo zato, ker se vlada ni pravočasno odzvala na upravičene zahteve, ki jih že vrsto let postavljata oba sindikata, tako glede kadrovskih normativov kot glede primerljivosti delovnih mest z ostalimi delovnimi mesti v javnem sektorju.

V izolski bolnišnici zaradi stavke ni bilo večjih težav

Podobno kot drugod po državi je stavka potekala tudi v Splošni bolnišnici Izola (SBI). Neposredno po začetku stavke v izolski bolnišnici ni bilo opaziti bistvenih sprememb. V avli pri glavnem vhodu so se sicer začeli zbirati stavkajoči, ki so s tem opozarjali na svoje zahteve.

Zaradi napovedane stavke so nekaj bolnikov prenaročili, a točnega števila v sindikatu še nimajo. Kot je poudarila predstavnica sindikata Elizabeta Mirošničenko, so vse, vključno z javnostjo, pravočasno obvestili o stavki in njenem poteku, tako da so se lahko nanjo prilagodili. Zato tudi ne pričakuje večjih zapletov: "Mislim, da za bolnike ne bo nekih večjih težav."

Med njihovimi zahtevami je Mirošničenkova izpostavila povrnitev osmih odstotkov plače, odvzetih v času varčevalnih ukrepov. Sicer pa je zanje v ospredju uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, ki čakajo na realizacijo vse od leta 2013.

Tako so se v okviru dveurne stavke zaposleni v zdravstvu zbrali v avli UKC Ljubljana.
Tako so se v okviru dveurne stavke zaposleni v zdravstvu zbrali v avli UKC Ljubljana. FOTO: Damjan Žibert

V novomeški bolnišnici opozorilno stavkala več kot polovica osebja

V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto je stavkala več kot polovica od več kot 1000 tamkajšnjih zaposlenih. Med stavko so poskrbeli za nemoteno izvajanje minimalnega obsega zdravstvenih storitev, nege in oskrbe.

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi SB Novo mesto Marjanca Čegovnik je povedala, da so bolnike med stavko obravnavali enako, kot bi za njih poskrbeli med prazniki ali v nedeljo.

Vse nenujne bolnike v ambulantah so prenaročili, preostalim pa so zagotovili zakonsko in po kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi določeni minimum storitev. Odpadlo je zgolj redno ambulantno delo.

Delovne razmere zaposlenih v zdravstveni negi je sindikalistka označila kot težke, stavko pa za "zadnji krik vladi, naj že sprejme podpisani sporazum iz leta 2013 o sprejetju kadrovskih standardov in normativov, ki prinašajo več kadra na posameznih deloviščih. Tako bi zagotovili večjo varnost in bolj kakovostno oskrba bolnikov".

"Ker je bolnišnično osebje močno izčrpano in že vrsto dela na kadrovskem minimumu, je edino prav, da se to sprejme. Če vladna stran k reševanju problemov tokrat ne bo pristopila resno, bomo stavko zaostrovali dokler ne bomo dosegli zahtevanega," je poudarila.

Med stavkovnimi zahtevami je Čegovnikova navedla še dvig plač v okviru odprave plačnih anomalij in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo za neugoden delovni čas in pravično plačilo na dan praznika ter jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe.

Kot je dodala, sindikat delavcev v zdravstveni negi združuje vse medicinske sestre, tako srednješolsko kot višje izobražene, sindikat zdravstva in socialnega varstva pa fizioterapijo, laboratorijske inženirje, transportne in vse druge podporne službe.

Večina stavkajočih v SB Novo mesto se je zbrala na stavkovnem zbornem mestu v avli tamkajšnje porodnišnice.

Stavka je "zadnji krik vladi, naj že sprejme podpisani sporazum iz leta 2013 o sprejetju kadrovskih standardov in normativov", pravijo zaposleni v zdravstvu.
Stavka je "zadnji krik vladi, naj že sprejme podpisani sporazum iz leta 2013 o sprejetju kadrovskih standardov in normativov", pravijo zaposleni v zdravstvu. FOTO: Damjan Žibert

Med stavko v Domu starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik poskrbeli za najnujnejša opravila

Stavki so se danes pridružili tudi v Domu starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, ki je z enotama Kolezija in Bokalce eden večjih domov s Sloveniji. Po besedah sindikalnega predstavnika Matjaža Lisca je delo med stavko potekalo kot ob nedeljah in praznikih. Poskrbeli pa so, da približno 400 oskrbovancev ni bilo prizadetih.

Med dveurno opozorilno stavko so zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu opravljali le nujna opravila, kot so hranjenje in postiljanje. "Nihče ne bo lačen, vsi bodo previti," je pred začetkom stavke zagotovil Lisec.

Ko so opravili vsa nujna dela, so se stavkajoči zbrali pred jedilnico, kjer so ponovili svoje zahteve. Zahtevajo odpravo varčevalnih ukrepov, zvišanje plač v okviru odpravljanja anomalij, ureditev dodatkov za neugoden delovni čas, vztrajajo pa tudi pri ureditvi pravic za izplačilo jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Lisec je opozoril še na hudo kadrovsko podhranjenost med bolničarji negovalci. Povprečna starost kolektivov v domovih za starejše je po njegovih besedah namreč krepko čez 40 let. Po mnenju Lisca je pomembno, da so ljudje za svoje delo dostojno plačani.

Koliko od skupno več kot 40.000 zaposlenih, kolikor jih je po sindikalnih podatkih na področju zdravstva in socialnega varstva, bo danes dejansko sodelovalo v stavki, sicer ni povsem jasno. Del zaposlenih je namreč vključen v sindikate, ki v današnji stavki ne sodelujejo, pa tudi sicer je glede na zakonske omejitve, ki pri izvedbi stavke veljajo na področju zdravstva in socialnega varstva, dobršen del zaposlenih moral opravljati svoje delo.

V sindikatih so ob tem poudarili, da si s stavko ne želijo prizadeti bolnikov in oskrbovancev, za katere skrbijo pri svojem delu, saj je njihova stavka uperjena proti vladi. Če jih vlada ne bo jemala resno, pa napovedujejo zaostrovanje stavkovnih aktivnosti.

Kaj zahtevajo stavkajoči?

Za stavko so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Zahtevajo dvig plač, tako v okviru odprave plačnih anomalij kot iz naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti. Ob tem pa pričakujejo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

Njihove zahteve so tudi uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na praznik, v nedeljo in ponoči ter ustrezna ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Prav tako zahtevajo pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (750)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brainkiller
19. 02. 2018 18.34
in zakaj pop tv, ne naredite ene res epske oddaje o tem, kar se dogaja v sloveniji, verjemite mi, da jo bo gledal čisto vsak slovenec in tudi po svetu. ...............kako se sedaj sprašujejo od kje bodo dobili denar za povišanje sesterskih plač in plač osebja nasploh, a ko pa pa tile izkoriščevalci zdravniki zagrozijo, ter še isti dan dobiji 30% višje plače in vse kar so zahtevali.....................kaj slovenija ne vidi da imajo zdravniki po 10000 jurjev plače, med.sestra pa komaj 1000€ in brez nje bi zdravnik ne bi znal šiva odpreti ali aspiratorja sestaviti itd, itd...........kdaj bo to nekdo začel malce kontrolirati.......pa vi sploh veste kako se zdravniki po bolnici obnašajo na nas sestre in tehnike, redkokdaj v pričo pacientov, ampak, ko pacientov ni, si ne želiti biti v bližini nekaterih. Pri operacijah si včasih ko jim kaj ne gre, vse si samo človek ne, kaj takšnega še ne vidiš nikjer, pa če si že prej delal v večjih firmah, ampak bolnišnice zmagajo nedvomno. Več kot pol osebja bi bilo za to, da se v OP: dvorane zmontirajo polno delujoče kamere, da enkrat javnost ostane brez sape in vidi v čem delamo in kaj prenašamo, ko ima kdo slab dan, ali slab teden in celo mesec......Ko se gre za življenje, se še razumemo najbolj, saj takrat se borimo in mečemo po kolenih in naredimo vse da oseba preživi in takrat ni časa in idej za zamere in jeze. KO se delajo manjši posegi, rutinski posegi, tam pa se začenjajo ti mobingi in ta zbadanja, norčavanja, kaj nisi zdravniku prinesla to i ono (čeprav ima obe zdravi roki in nogi), zanimivo, ko je bil ta zdravnik še specializant, še ne dve leti nazaj, si je vse vzel sam, in celo rekel, puste sestra saj zmorem sam, mi ni težko, ko pa postane specialist, se vse spremeni, kje so papirji, zakaj to ni pripravljeno itd......to je dobesedno tako in ljudje ne veste kako je to očitno, ko človek postane iz specializanta v specialista, takrat se jih moraš začeti paziti, NI TO ŽALOSTNO in to je čisto jeb.... v glavo. Marsikdo ko pride s tujine in je tam bil na pripravništvu, se drži za glavo, ker tega tam ni moč doživeti, pa kaj smo res tipični balkan po obnašanju, plačah (pri koritu 10000€ drugi pa pod 1000€). . Ko smo omenili kamere, bi videli, koliko se ti zdravniki z hrvaške trudijo komunicirati s našimi pacijenti v slovenščini, čisto nič, včasih me srce boli, da živim v svoji državi, govorim slovensko, grem v službo v slovensko bolnico, ko pa se začne prva operacija, ne slišim več slovenskih besed, še en razlohg več za kamere. ZATO SE SPRAŠUJEM, ZAKAJ UROŠ SLAK NE NAREDI ENE ODDAJE KOT JIH LE ON ZNA, SAJ POČASI BO V BOLNIŠNICAH PRIŠLO DO KALAPSA, SAJ VIDITE, ADMINISTRATIVNI DELAVCI, KI JIH JE BOLNICA PREPOLNA (SAMO POGLEJTE V ČASU MALICE, KOLIKO JIH HODI PO HODNIKIH V CIVILU, KI NISO NE SESTRE IN NE ZDRAVNIKI, TEGA JE ZELO, ZELO, ZELO PREVEČ), NJIHOVA PLAČA, SIGURNO VIŠJA OD SESTERSKE, SESTERSKA PLACA OKROG1000€, DIPL. MED.SESTRA PLAČA 15000€, RAZNE SPREMLJEVALKE K PACIENTU, MOBILNA SLUŽBA, KUHARICE,BOLNIČARKE, PLAČE 540€-750€, IN NA KONCU ZDRAVNIKI, VODJI ODDELKOV, ZRAVEN TEGA SO ŠE NEKATERI KLJUB TEMU DA JE STROKOVNI VODJA, ŠE VODJA SVOJEGA ODDELKA IN PREDAVATELJ NA UNIVERZI ITD...., TOREJ ZDRAVNIŠKA PLAČA 10 000€ IN ŠE MNOGO VEČ, SAJ ČE BI LJUDJE VEDELI VSO RENICO BI SE ZADAVLI NE SAMO MI S TEMI BESEDAMI, AMPAK TUDI, CERAR, PAHOR, RJAVEC, JELINČIČ, , NE VEM KAKO DRŽAVA TO DOVOLJUJE, POGLEJTE SI ČLANKE V RAZLIKAH PLAČ ZDRAVNIKOV V DRUGIH EVROPSKIH DRŽAVAH, PROTI OSTALIM DELAVCEM....... In še en verz ki je skozi leta postal resničen. VČASIH SO BILI ZDRAVNIKI SPOŠTOVANI IN BOGATI, DANES SO ŠE SAMO HUDOBNO BOGATI..................
proofreader
16. 02. 2018 21.14
Štrukelj, preberi kaj ti je napisal Pahor. Plačilo glede na uspešnost in odpuščanje slabih delavcev. Zakaj se tega tako bojiš?
proofreader
16. 02. 2018 20.54
Naj bi jih bilo premalo, hodnik in dvorana pa nabito polna. To ne gre skupaj.
Skunk Works
13. 02. 2018 22.04
-2
Delat treba...jaz šele sedaj končala...jutri pa spet in vikend tudi delovno...
Ravenstein
13. 02. 2018 22.27
+2
Zelo si delovna! To se dobro vidi tudi na 24ur. Ti si torej poosebljena zloba? Ne razumem, kdo bi človeku privoščil, da dela cel dan vse dni v tednu. Če si s.p., čimprej v stečaj, ker ti ne uspe organizirati normalnega življenjskega ritma in te to spravlja v nezadovoljstvo, če si pa zaposlena pri podjetju, ki te izkorišča, je pa verjetno čas za menjavo službe. Za osebno nesrečo ti niso krivi drugi, sploh pa ne ljudje, ki manj delajo, saj delamo za to, da preživimo in ne obratno!
macro
13. 02. 2018 22.34
+2
Ravenstein
13. 02. 2018 22.53
+1
Večina ljudi rada dela, marsikdo bi od brezdelja bil zelo slabe volje. Delo ni samo tisto, ki ga opravljamo v službi je lahko tudi osebna sprostitev kot preživljanje prostega časa. Nekaterim dan ni samo služba, uspešni (na vseh življenjskih področjih) ljudje se zavedajo, da je za dobre poslovne rezultate pomembno tudi lastno preživljanje prostega časa in sprostitev. Celodnevno delo ponavadi samo ubija ustvarjalnost in razmišljanje. Pri nas je pač tako, da nekateri "delajo" cel dan, a vmes počnejo vse mogoče stvari. V nekaterih državah so delavniki bistveno krajši, produktivnost pa nič manjša, razlika pa je v tem, da ko se dela, se resnično dela.
NajboljsiBoguniverzuma
13. 02. 2018 21.09
+4
Hja, ali ste pricakovali kaj drugega?? Cmerko je 2x popustil zdravnikom, sedaj pa je prislo do zloma placnega sistema!! Samo levaki boste to "resili" z vasim sistemom, ki se pa imenuje puf na puf!!
batom@pinkponk.com
13. 02. 2018 21.11
+1
Me samo zanim, kolk pufov ma tvoje podjetje. In al jih redno vraca.
NajboljsiBoguniverzuma
13. 02. 2018 21.12
+0
Moje podjetje?? Nimam svojega podjetja, sem pa poslovodja v trgovini in nimamo pufov...
batom@pinkponk.com
13. 02. 2018 21.28
+2
Ce je res, dobro za vas. Mi pa ni jasno zakaj se vmesavas v drug sektor. Drzi se svojega.
NajboljsiBoguniverzuma
13. 02. 2018 21.33
+1
A zakaj?? Ker JS zivi na racun ostalih sektorjev!!
macro
13. 02. 2018 21.48
+1
Štef njemu to ni jasno. On misli, da denar tak kroži.
felix58
13. 02. 2018 22.02
+1
BUONcaffee
13. 02. 2018 21.04
+0
Jaz razmišljam, da bi postal sestra zaradi odlične plače.
batom@pinkponk.com
13. 02. 2018 21.11
+1
Ti si ze sestra, samo ti nihce vec ne placa.
dragan krstic
13. 02. 2018 20.20
+12
Koprivnikar vrni se iz Dubaja, s Cerarjem skupaj skličita novinarsko konferenco in povvejta vsem štrajkajočim: lenuhi ste zato si višjih plač ne zaslužite in povejta kako vi trdno delate, garate po 25 ur na dan za vaše plače in tiste bedne izlete v Dubaj, Avstralijo, Novo Zelandijo, Kuwait, Butan, Pjongčang. Povejta kako bodo izredno pozitivno ti izleti delovali na prihodnost Slovenije in na delavce z najnižjimi mezdami.
BUONcaffee
13. 02. 2018 20.10
+6
V prispevku smo videli, da javni sektor ima odlične plače.
Skunk Works
13. 02. 2018 20.16
+3
Scopy
13. 02. 2018 21.14
+0
Nekateri imajo odlične plače. Medicinska sestra ima 600. Primerjava povprečne plače javnega sektorja in realnega je pač zelo neumna in zavajajoča. Višja povprečna plača v JS je rezultat višjega izobrazbenega nivoja.
slovenskidelavec
13. 02. 2018 20.07
+3
Razumem da ste preobremenjene in primajnkuje kadra, kar pa se tiče plač ste v 25 letih napredovale 100% hitrej kot plače v gospodarstvu. Celotnemu JS zmajšat plače za 30% in nato se dogovorit za plačni model v JS in gospodarstvu pod enakimi pogoji.
Skunk Works
13. 02. 2018 20.16
+3
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
batom@pinkponk.com
13. 02. 2018 21.06
+3
Kako zelo slovensko je tole... bi bilo smesno, ce ne bi bilo grozljivo... ne razumem pritlehnezev, ki se vmesavajo v delo in place drugih trr jim zelijo odrejati, kaj si zasluzijo in kaj ne. Vse to, ne da bi v njihovih cevljih preziveli en sam dan, kaj dan, uro. Pa clovek bozji, drzi se svojega dela, bori se zase, naredi najbilje kar zmores. In pusti drugim, da naredijo isto na svijem podrocju, tam kjer so. Ce si jim favs pohojev, nacina dela, place - pusti svoje delo in poisci sluzbo tam. Res ste jamraci, da vam ni para.
Scopy
13. 02. 2018 21.17
+5
Ne znižat plače..pač pa odpustit 30% zaposlenih v JS predvsem tistih ki se pasejo po raznih državnih, občinskih, javnih agencijah / službah ministretvih. Teh je preveč ki nič ne delajo - teh birokratov.
janezov uč
13. 02. 2018 20.05
+4
NE podpiram nobene stavke javnega sektorja.
batom@pinkponk.com
13. 02. 2018 21.12
Lux Ferre
13. 02. 2018 20.00
+3
Dokler boste volili to kar je sedaj na oblasti se ne pritožujte preveč, ker z njimi vam/nam res ne bo nikoli bolje....
batom@pinkponk.com
13. 02. 2018 21.13
-1
Bolje sedaj kot pri ivanu. Ivanu je naredu zujf, proti cemer se se zdaj borimo. Res je zj...al vse skupaj, bravo.
felix58
13. 02. 2018 22.05
-2
lux ti si tui prišo tam z okolice prištine (nič nimam proti ljudem od tam doli, dokler se obnašajo pri nas tako kot se mi, ko pa vzamejo vajeti v svoje roke in v svojo korist pa je joj)
Janez Nasrase
13. 02. 2018 19.45
-2
Sestre, ne primerjajte se z zdravniki. Primerjajte se z srednješolsko izobraženo delavko v kakšni proizvodnji, ki dela na normo ali za tekočim trakom v treh izmenah, zasluži pa minimalca ali po novem malo več, ker se dodatek za nočno delo sedaj prišteva minimalcu. In tej delavki sedaj hočete odškrtniti še več.
dingo dani
13. 02. 2018 21.04
+1
Kaj pa odgovornost, je trak toliko vreden kot tvoje zivljenje?
Scopy
13. 02. 2018 21.22
+6
Kako si oskogledena ne gre se za primerjavo z zdravnikom..pač le želijo to kar so njim dali. Zdravnik v 50 razredu je pridobil še 7 raredov sestra ki je v 19 pa 1 razred. Sramota na kozlanje mi gre! Če lahko zdravnik sam dela naj odpustijo vse sestre, laborante, rtg delavce in ostale pa bo mir. ZDRAVNIKI NISO EDINI KI REŠUJEJO ŽIVLJENJA. Naslednjič ko boš hudo bolna zahtevaj, da te obravna samo zdravnik brez sestre, laboratorija rentgena itd. in naj te reši če te lahko!
ooResnicA
13. 02. 2018 19.44
+4
slovenci delamo mnogo več kot v tujini pa enkrat manjše plače nekaj čudnega se dogaja v tej šentflorjanski močvari.....
ooResnicA
13. 02. 2018 19.45
+4
izgleda so meneđerji bolj švoh vse pokradejo ali ne znajo prodajat izdelkof.....
Principat
13. 02. 2018 20.57
povprašaj I.K*. , ki dela v kliničnem centru Berlin , koliko ima plače kot tujec , koliko ur pozabi in kako dela opravi napram UKC Lj. kjer je tudi bil zaposlen ,, vedno reče , predobro jim gre
Brainkiller
13. 02. 2018 19.33
+14
SPOŠTOVANI NOVINARJI, PROSIM ČE NE ZAVAJATE GLEDALCE IN VSE SLOVENIJE, S TEMI PODATKI, DA IMAMO POVPREČNO PLAČO 1800€ - 19000€ PLAČE. JA ČE GLEDAMO DA IMAJO ZDRAVNIKI PLAČE PO NEKAJ TISOČAKOV, TAKO KOT SINDIKALISTI IN RAZNI LJUDJE KI DELAJO PO UKC V CIVILU, POTEM JE TA PODATEK LAHKO TOČEN.............................................ZAKAJ NE IZRAČUNATE IN POVZAMETE LE LJUDJE, KI OPRAVLJAJO NEGO, ZD.TEHNIKI. BOLNIČARJI, STREŽNICE, DELOVNI TERAPEVTI, SAJ TI LJUDJE OPRAVLAJO NEGO IN NE ZDRAVNIKI IN MAG. ZDRAVSTVENE NEGE, TUDI DIPL. MED SESTRE NE DELAJO NEGE..... NAJ SE VZAME PLAČA LE TEM LJUDEM IN BOSTE VIDELI, DA JE POVPREČJE, KREPKO POD VAŠO UGOTOVITVIJO. ZAVAJATE LJUDI, SAMI PA VEMO, DA ZDR.TEHNIK INA PLAČO S VSEMI DODATKI, PRAZNIKI, NIOĆNE, DODATNI PROGRAMI,. ITD, ITD, OKROG 1000€ - 1100€........................ nI LEPO ZAVAJATI JAVNOST, DA POTEM VSI MISLIJO, DA IMA ENA NAVADNA MEDICINSKA SESTRA POVPREČNO PLAČO 1800€.........POTEM NE BI NOBENA STAVKALA, PA TUDI DENAR NI VSE, VSEPOSOD PRIMANJKUJE LJUDI, NAJBOLJ SPORNI SO PA ODNOSI. KO BI S SKRITO KAMERO POSNELI, KAKO SE KIRURGI OBNAŠAJO DO BOGIH ZDR. DELAVCEV, TO BI MORALI VIDETI, DA RES LAHKO VRJAMETE, ZATO SMO VSI, KI SMO NAJNIŽJI, PRI STOPNJAH HIARHIJE. ZATO BI NAJBOLJ PODPRLI IDEJO VSI NIŽJI DELAVCI, DA BI SE V OPERACIJSKE DVORANE MONTIRALE PRAVE KAMERE, DA SVET VIDI, DA SI VČASIH VSE, SAMO DELAVEC IN ČLOVEK NE.......LP
Brainkiller
13. 02. 2018 19.34
+5
macro
13. 02. 2018 19.20
+3
Zdaj še bodo pa pozvali upokojence, da bo JU imela čimvečjo množičnost. Kakšne zahteve naj imajo upokojenci??? Saj nebo nihče legitimiral stavkajoče in spraševal,če so upokojenci. Javni sektor si bo izboril svoje. Upokojenci bodo pa spet stali v vrstah na raznih uradih kot so sedaj!!!!
macro
13. 02. 2018 19.21
+2
Principat
13. 02. 2018 19.32
+1
TO je ŽALOSTNO saj upokojenci iz JS so po prejemkih najvišje rangirani ,, ter po življenski dobi dosegajo najvišje starosti ,, o tem pa kdaj drugič več
DzontraWolta
13. 02. 2018 19.01
+8
Vsi Slovenci si zaslužimo višje plače....VSI!!!!!!!
BUONcaffee
13. 02. 2018 18.58
-1
Prej se bodo sestre skregale med seboj kot dosegle svoje. Ne vem, če se spomnite leta nazaj, ko so štrajkale v intenzivni negi in želele plače diplomiranih?????
JApajaDAja
13. 02. 2018 19.49
-2
hebeš šolo,če pa delaš enako delo, enako kvalitetno!
batom@pinkponk.com
13. 02. 2018 21.16
Ce so pa opravljale delo diplomiranih, buhtl.
BUONcaffee
13. 02. 2018 18.53
+1
Kako postati magnet za denar???? Kori tudi ti lahko postaneš magnet za denar.
BUONcaffee
13. 02. 2018 18.52
+0
Dobre plače, le želje prevelike. Mogoče vpliv slabe karme.
jakec1575
13. 02. 2018 18.52
+4
še ko sem delal v JS, vedno sem svoje projekte naredil na rok. potem so pa stali na mizah in v predalih. Nobenih sprememb nisem uspel uveljaviti. Dobil sem v faco le kisel napol preracunljiv nasmeh. v jS je nujno potrebna norma. Tam se pasejo eni ze 25-30 let. napredujejo, kolikor jim izobrazba dovoli, sicer pa med sluzbenim casom naredijo se kaksno. v javnem sektorju se tudi gara. ampak prav nihce v js pa ne pozna obcutka, ko ne dobis place, ko ne dobis sluzbe, ko si sam delas posel ali ko si izpostavljen rizikom, da ti bo sel posel pod vodo. Vsi bi samo zdravniske place ali 2 do 3 razrede vec, niti en sindikat pa ni ponudil nicesar, kaj bi naredil za te 3 razrede. recimo red med javnimi razpisi, nicelno toleranco do korupcije po svojih zavodih, pripravil in sprejel realne normative, ki bi prisilili tudi vodje, da dodatno zaposlujejo in ne krsijo delovne zakonodaje itd. samo visje place. je treb kaj ponuditi za to. pokazati voljo, da se javni sektor ocisti globoke korupcije, ki je ze tako utecena, da je mnogi vec niti ne registrirajo kot korupcijo, ampak to tako je. ker denar vedno pride. iz davka na dobicek firm, iz ddvja, kreditov. kaj jaz lahko naredim za to državo, da si zasluzim 2 razreda vec.
jakec1575
13. 02. 2018 18.56
npr. sindikat uciteljev bi lahko zahteval, da se curiculum za osnovne sole omeji. Vsi sam jamrajo, kako jim je hudo in da ne zmorejo vec, ne znajo se pa povezati in ostro nastopiti proti obstojecemu stanju, ki nase otroke unicuje in jih dela zombije, ker se morajo prevec predmetov prevec podrobno uciti. in potem nimajo ne volje ne motivacije ne zelja razvijati svojih potencialov. postanejo ubogljivi roboti za dobre ocene, da bodo prisli na dobro srednjo solo. Visje place tega sigurno ne bodo resile niti razbremenile uciteljev. jamrajo pa po casopisih. lahko bi stavkali za to npr.
batom@pinkponk.com
13. 02. 2018 21.17
A ti ves kdo doloca norme, ucne nacrte, nacin poucevanja, ocenjevanja ipd? Hm?