Slovenija

'Po predložitvi dokumentov se mu je povrnil spomin'

Ljubljana, 09. 11. 2010 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija, ki se ukvarja s financiranjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je priče za zaprtimi vrati zasliševala skoraj štiri ure. Po besedah njene predsednice Melite Župevc so bila "pričanja zelo zgovorna, odgovori pa zelo zaskrbljujoči".

Člani državnozborske komisije so med drugim zaslišali direktorja izdajatelja Slovenskega tednika Andreja Lasbaherja, ki pa po zaslišanju ni želel dajati izjav. Je pa zato predsednica preiskovalne komisije državnega zbora Melita Župevc (SD) razložila, da se Lasbaher veliko stvari ni spomnil, ko pa so mu predložili določeno dokumentacijo, "se mu je spomin povrnil".

Med prejšnjim zasedanjem komisije o brezplačnikih
Med prejšnjim zasedanjem komisije o brezplačnikih FOTO: 24ur.com

Tako je povedal več podrobnosti o posojilih, ki jih je podjetje Progresija dobilo za izdajanje Slovenskega tednika. Teh podjetij, sicer zasebnih, je bilo več, posojila pa so bila zelo visoka, je povedala Župevčeva in se vprašala, kje so dobila sredstva za posojila. Ocenila je tudi, da je šlo za prijateljska posojila.

Lasbaher tudi tokrat ni želel razkriti, kdo so bili avtorji člankov v Slovenskem tedniku, vendar je Župevčeva vseeno prepričana, da bodo prišli do njih. Predsednica komisije je še opozorila, da je Lasbaherjev pooblaščenec Boštjan Penko v koliziji interesov, saj je sodeloval tudi v postopkih zoper Lasbaherja.

Nekoliko bolj gostobesedna kot Lasbaher je bila po zaslišanju generalna direktorica Davčne uprave RS (Durs) Mojca Centa Debeljak. Ko je zapustila sejno sobo, je dejala, da je članom komisije pojasnila postopke, ki jih je davčna uprava izvajala pri davčnem nadzoru. Konkretnejših podatkov, kaj je davčna ugotavljala oziroma katere ukrepe je izvajala, pa zaradi varovanja davčne tajnosti ni želela izdati. Ali se je govorilo o kakšnih nepravilnostih, ni želela ne potrditi ne zanikati. Ponovila je, da je predstavila vse postopke davčne uprave in da so govorili o ugotovitvah.

A z delom Dursa komisija očitno ni zadovoljna, saj je Župevčeva dejala, da so zaskrbljeni nad njegovim postopanjem. Durs naj bi se namreč kljub javno izraženim sumom in prijavam odzval zelo pozno. Poleg tega pa, da sta tako Centa Debeljakova kot direktor urada za preprečevanje pranja denarja Andrej Plausteiner po besedah Župevčeve dajala izgovore in člane komisije usmerjala na tožilstvo, druge institucije in strokovne službe.

Prav tako se je Župevčevi zdelo sporno, da Plausteiner z določenimi postopki ni bil seznanjen, čeprav naj bi jih Komisija za preprečevanje korupcije že zdavnaj obvestila o konkretnih sumih. Župevčeva je tako od urada pričakovala več aktivnosti, saj da "če se tako dela v vseh primerih, nas res lahko skrbi". Tako je predsednica komisije večkrat ponovila, da je dobro, da se je komisijo ustanovilo in se vprašala, kaj bi bilo, če komisija ne bi poizvedovala okoli financiranja obeh časnikov. Dodala je še, da jih čaka še veliko dela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LXG
10. 11. 2010 10.08
No Vatna palčka kaj si ugotovila?
butci
09. 11. 2010 21.08
ne raziskujte nič, nima smisla dokler so ti ljudje na vladi, škoda časa , izkoristite ga za svoje užitke.
prehlad
09. 11. 2010 20.06
PA TA OBLAST JE NA ROBU PREŽIVETJA KAKŠNE AFERE ŠE SVOJE NEMORE RAZČISTIT.
dule100
09. 11. 2010 18.33
Pri vsej bedi te vlade, oziroma koalicije, v Sloveniji še ni bilo tako slabo. Pahorjeva vlada se ukvarja samo z aferami in sama s seboj. Vsa rudeča buržoazija se ukvarja samo s svojim političnim preživetjem, za ljudi, ki preživljajo hude čase, pa jim je kaj malo mar. Seveda, volitve se hitro bližajo, pokazati nimajo kaj. Vso vladno elito je zajela popolna panika !
vsesmozagonili
09. 11. 2010 18.29
no, kaj je pa povedu?
vsesmozagonili
09. 11. 2010 18.29
povedala Župevčeva in se vprašala, kje so dobila sredstva za posojila. Ocenila je tudi, da je šlo za prijateljska posojila. KAJ PA NKMB , tem niso dajali posojila podjetjem, ki so v lasti nadzornikov in povezana z Baučarjem!
8arik
09. 11. 2010 17.26
Dobro jutro ;-)
Gosposvetski
09. 11. 2010 16.46
Srečna vsa Dežela Alzheimerjev !
DeBill
09. 11. 2010 16.38
Od kje podjetjem, ki so posojala denar. Če ni dokazov, odvzem premoženja tako družbi kot družbenikom, saj gre za pranje denarja. Ker je tisk del komuniciranja z javnostjo, urednik z svojim imenom krije avtorje, če se jih ne razkrije. Dobi kazen za vsakega posebaj, ne skupno. Pa 70 let pa 70 let.
Inspire
09. 11. 2010 16.23
Brezplačnike nam sedanja koalicija še vedno pošilja in jih redno dobivamo v svoje nabiralnike , Župevčeva pa nič ! Seveda , ker to so" njihove cajtunge" , za katere pa ni škoda denarja kaj ? Komisija , če že pregleduje posle kako dobivamo brezplačnike "mora pod drobnogled " vzeti vse , ne samo nekaterih !
zajebant1
09. 11. 2010 16.22
PREVERITE ŠE DOBRO JUTRO IN ŽURNAL, KI JE LEVI
Chigumy
09. 11. 2010 16.19
Ja jaz sem pa bolj kot nad dursom zaskrbljen nad postopanjem celotne države, saj očitno veljajo dvojna merila. Če ukradeš 2.000 eur kot župan dobiš pogojno. Če ti ali jaz ukradeva 2.000 eur, pa nama zaporna kazen ne uide! Saj veste, za zgled, da se tega ne sme! Pa kaj 2.000, da ne govorimo o ostalih miljonih... Čas bi bil za kakšne spremembe. Vpiši v iskalnik na facebooku : -----> Država naj dela za svoje državljane in ne proti njim
saintjozef
09. 11. 2010 16.03
Mojca Centa Debeljak v tem primeru ne more govoriti o davčni tajnosti ! Vse kar se je dogajalo je javnega značaja, namenjemo javnosti. Mislim, da se bo morala še pogovorit z Pirčevo !