Po smrti dvojčkov: bolnišnica zavrača očitke, da anesteziologa ni bilo

Potem ko so prve ugotovitve strokovnega nadzora v Splošni bolnišnici Trbovlje glede smrti dvojčkov januarja letos pokazale na številne napake, pa iz trboveljske bolnišnice sporočajo, da očitki, da naj bi načrtovan carski rez v 37. tednu nosečnosti prestavili zaradi odsotnosti anesteziologa, ne držijo.

Prve ugotovitve strokovnega nadzora v Splošni bolnišnici Trbovlje v primeru smrti dvojčkov tik pred porodom januarja letos so pokazale, da je bila komunikacija med zdravniki na primarni, sekundarni in terciarni ravni nazadostna, prav tako carski rez ni bil pravilno načrtovan. V trboveljski bolnišnici sicer prvih ugotovitev nadzora ne komentirajo, saj postopki nadzora pred organi zbornice še niso končani. "Bolnišnica do dokončanja vseh postopkov zaradi objektivnosti do vseh vpletenih ne komentira dosedanjih zaključkov nadzora, kar pa ne pomeni, da se je zavila v molk," navajajo v trboveljski bolnišnici.

Tina Grebenc, mama umrlih dvojčkov

Mamica umrlih dvojčkov je prepričana, da se vpleteni zdravniki zavedo svoje odgovornosti in bi morali ostati brez licence. (Foto: Kanal A)

Prav tako opozarjajo, da so anesteziologi pri njih na razpolago 24 ur na dan in vse dni v letu za izvajanje urgentnih stanj bolnikov, med njimi tudi nosečnic, ki potrebujejo nujen carski rez. Zato kot neresnične označujejo informacije, da je nadzor nad januarsko smrtjo dvojčkov v tej bolnišnici pokazal na odsotnost anesteziologov, zaradi česar naj bi bil prestavljen v 37. tednu nosečnosti načrtovan carski rez.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je pojasnil, da je nadzor, ki so ga opravili predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, pokazal, da je bil carski rez ob pregledu nosečnice ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti. Zaradi odsotnosti anesteziologov pa nosečnica ni bila razpisana za carski rez v 37. tednu kot je bilo ustno načrtovano, ampak šele v 38. tednu, je dodal. Specialisti si med sabo tudi niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete, je pojasnil.

Tako sta otroka umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, porodnica pa je nato v trboveljski bolnišnici rodila dva mrtva otroka.

Direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič je v sporočilu za javnost zapisala, da so neresnične trditve glede odsotnosti anesteziologov za izvedbo nujnega carskega reza. Kot je dodala, je dokazljivo, da so v bolnišnici nenehno na razpolago zdravniki anesteziologi za nujne primere. Tako je bilo po njenih trditvah tudi v omenjenem primeru z nosečnico.

Kaj vse je ugotovila komisija?

Komisija, ki je opravila nadzor nad primerom, je po navedbah Možine ugotovila tudi neoptimalen način naročanja na carske reze v Splošni bolnišnici Trbovlje. Bolnišnici priporočajo, da razpisovanje za naročen carski rez omogoči vsak delovni dan in ne enkrat na teden.

Komisija je še opozorila, da bi moral biti nujni carski opravljen kadar koli. V obravnavanem primeru nujnost za carski rez ni bila pravilno ocenjena, čas carskega reza pa ni bil pravilno načrtovan.

Kot je ugotovila komisija, bi zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu.

Še več o ugotovitvah v člansku z naslovom Glavna ugotovitev v nadzoru nad smrtjo dvojčkov v Trbovljah: komunikacija med zdravniki je bila nezadostna

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 45
 
Jožajoža 02.09.2016 13:16:40
umetna oploditev je pač vedno rizična. če ti ni usojeno, daj mir. tu pa jaz obsojam zdravnike,da to delajo.
Več komentarjev