Po srečanju z medvedi na Rašici in ob Kolpi: Bi znali oceniti okoliščine srečanja? Kdaj in kako ukrepati?

Če že medvedom kratimo življenjski prostor, je prav, da smo z njimi potrpežljivi. Strokovnjaki na Zavodu za gozdove Slovenije se že dolgo trudijo, da bi nas naučili sobivanja, da bi ravnali pravilno in se tako izognili morebitnim slabim izkušnjam. Žal nekateri še vedno ravnajo napak.

Prisotnost medveda

Prisotnost medveda pri nas (Foto: Zavod za gozdove Slovenije)

Srečanja z medvedi v poletnem času sicer praviloma niso prav pogosta, a zadnje dni so se precej nesramežljivo pokazali tako sprehajalcem kot tudi kopalcem. Medvedka z dvema mladičema je pohajkovala po gozdovih na območju Dobena in Rašice, v ponedeljek pa sta medvedja mladiča na veliko presenečenje kopalcev zaplavala v Kolpi. Kot je eden od kopalcev zapisal v objavi na Facebooku, sta se želela s prijateljem po napornem kolesarjenju osvežiti na delu, kjer je tudi manjša plaža, nakar sta med plavanjem zaslišala čofotanje. V vodi sta zagledala medvedjo glavo, kmalu za tem pa še eno. Medveda sta zaplavala proti njima, nakar sta kopalca zbežala, medveda pa sta nadaljevala proti Hrvaški. V bližini je bilo ta čas več ljudi, nekateri so se umaknili, drugi pasli svojo radovednost. Slednje ni ravno priporočljivo ravnanje, pravijo strokovnjaki na Zavodu za gozdove Slovenije.

Kako se torej vesti na območju prisotnosti medveda?

Srečanja med človekom in medvedom so v naravi redka, saj je medved previdna žival, ki človeka praviloma dojema kot nevarnost in se mu zato izogiba. Najpogosteje do srečanj z medvedi prihaja spomladi, ko medvedi prekinejo zimski počitek, v naravi pa se giblje tudi vse več ljudi, ali pa poleti in jeseni, ko je v gozdovih veliko nabiralcev gozdnih sadežev, plodov in gob. “Pomembno je, da znamo oceniti okoliščine srečanja in da smo seznanjeni s primernim vedenjem na območju medveda,” poudarjajo.

Medved

Opozarjajmo nase še posebej v slabo preglednem okolju, da medveda ne presenetimo. (Foto: Marko Masterl)

Poskrbite, da do srečanja sploh ne pride, medvedi ne marajo presenečenj

Pri obiskovanju narave na območju medvedove prisotnosti je treba upoštevati priporočila, s katerimi lahko v veliki meri zagotovimo, da do neželenega srečanja z medvedom ne bo prišlo ali pa se bo morebitno srečanje končalo brez slabih posledic za človeka in posledično tudi za medveda. Podobno kot druge prostoživeče živali tudi medvedi nimajo radi presenečenj. Imajo dobro razvita čutila za voh in sluh, s pomočjo katerih se ljudem izogibajo. Pri večini srečanj medved takoj zapusti območje, še preden zaznamo njegovo prisotnost.

Fotolov

Ne plezajte na drevo in ne tecite, medved je v tem zagotovo mnogo boljši od vas. (Foto: POP TV)

Če se želimo medvedu izogniti, moramo predvsem opozarjati na svojo prisotnost, s čimer odpravimo element presenečenja. Pri sprehodu v naravi občasno zažvižgajte in glasno hodite, predvsem ko se gibljete skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju. Če kljub temu opazite medveda, ostanite mirni, opozorite nase z mirnim glasom in se počasi umaknite v smeri svojega prihoda. Tudi medved se bo praviloma umaknil. Pomembno je, da se medved ne počuti ogroženega zaradi vaše prisotnosti, zato naj bodo vaše reakcije kar se da mirne.

Ne plezajte na drevo in ne tecite, medved je v tem zagotovo mnogo boljši od vas

Pred medvedom ne poskušajte splezati na drevo, saj so medvedi dobri plezalci. Prav tako ne poskušajte zbežati, saj lahko medved v teku doseže hitrost do 50 kilometrov na uro in vas ujame v nekaj metrih. Izjema je, ko lahko varno mesto, kot je na primer avto, dosežete v nekaj korakih.

Mladičem se ne približujte, tudi če so prikupni in radovedni. Medvedka jih nikdar ne spusti prav daleč od sebe

Če opazite medvedje mladiče, se jim ne približujte, tudi če se radovedno potepajo naokrog in so videti povsem nenevarni. V takšni situaciji se počasi umaknite, saj medvedka ni daleč stran. Če se znajdete v neposredni bližini medvedke z mladiči, obstanite, bodite mirni in se počasi umaknite. Premikajte se brez hitrih gibov in brez kričanja.

Medved

Medved na zadnjih nogah izraža radovednost, ne agresivnosti. (Foto: Janez Papež)

V Sloveniji za največ napadov na človeka krivi spuščeni psi

Zelo pomembno je, da imamo pri sprehodih psa na povodcu. V Sloveniji se je največ napadov medveda na človeka zgodilo zaradi spuščenega psa, ki je naletel na medveda in ga razdražil, nato pa se v iskanju zatočišča vrnil k lastniku. Medved mu je pri tem sledil vse do lastnika.

V izjemnih primerih lahko medved izvede tako imenovani lažni napad, pri katerem ne pride do fizičnega stika. Namen takšnega odziva je prestrašiti neželenega obiskovalca. V primeru, da se medved zažene proti vam, obstanite in počasi lezite na tla z obrazom navzdol. Roke položite okrog vratu, da zaščitite glavo. Zelo težko je oceniti, ali gre za lažni napad. S pretvarjanjem, da ste mrtvi, medvedu pokažete, da niste grožnja. Najverjetneje se bo medved ustavil in ne bo prišlo do fizičnega stika. V primeru napada se vedite pasivno ter poskušajte ostati čim bolj mirni in tihi. Preden vstanete, preverite, ali se medved še vedno nahaja v vaši bližini.

Kaj pomeni, če je medved na zadnjih nogah? Bo napadel?

Še nekaj pomembnih informacij in napotkov. Pogosto se tudi zgodi, da se medved dvigne na zadnje noge, da preveri okolico. S to držo ne izkazuje napadalnosti. Ključno je, da opozorite nase z mirnim glasom.

Medveda nikoli ne hranite. Tudi ostanke hrane in druge organske odpadke odlagajte tako, da bodo medvedom nedostopni, saj lahko medvedi hrano povežejo s prisotnostjo človeka, kar je eden izmed glavnih vzrokov za pojavljanje konfliktov med človekom in medvedom. V interesu vseh nas je ohraniti naravno plašnost medvedov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 38
godzila 03.08.2017 12:59:30
ne se bat to ni tapravi medved to je samo -MEDO BAVČA- ki se je po novem tako kamufliral,zadaj za drevesom pa ZIDAR čevapčiče peče,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Več komentarjev