Gospodarstvo

Poberejo subvencije in znižajo plače

Ljubljana, 09. 02. 2009 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V združenju delavcev opozarjajo na logični in pravni nesmisel, ko delodajalci dobijo subvencije za plače, delavcem pa vseeno znižajo plače. Na ministrstvu pravijo, da gre za zaščito delovnih mest in ne plač.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik FOTO: Dare Čekeliš

V Združenju svetov delavcev slovenskih podjetij (ZSDSP) opozarjajo ministra za delo Ivana Svetlika, da lahko trenutno na podlagi predpisanega obrazca za vlogo za dodelitev subvencije po tem zakonu – brez dodatnega preverjanja s strani Zavoda za zaposlovanje – kandidirajo tudi delodajalci, ki so iz naslova skrajšanja polnega delovnega časa že sorazmerno znižali (in to večinoma celo povsem nezakonito) tudi plače delavcem, "kar je seveda popoln logični in pravni nesmisel". Tako nesprejemljivega načina uresničevanja ZDSPDČ, ki zagotovo utegne imeti v praksi katastrofalne posledice za pravice delavcev, ni nihče pričakoval in ga je treba nemudoma preprečiti, pravijo.

Na Zavodu za zaposlovanje so do 5. februarja letos prejeli 149 elektronskih vlog za subvencioniranje polnega delovnega časa, ki se nanašajo na 27.498 delavcev.

V tem primeru namreč v resnici ne gre za sofinanciranje plač za polni delovni čas, čemur naj bi bile po določbi zakona subvencije dejansko namenjene, ampak za subvencioniranje 'znižanih' plač, torej za "še dodatno nagrajevanje in s tem tudi neposredno spodbujanje njihovega vsesplošnega zniževanja". Tega se bodo namreč pod temi pogoji zagotovo začeli množično posluževati tudi delodajalci, ki jim to zaradi ohranjanja delovnih mest v resnici ne bi bilo nujno, še menijo v združenju.

V Gorenju so delavcem že znižali plače za 10 odstotkov, zaprosili so za državne subvencije za skrajšanje delavnega časa, sedaj pa delavce še pozivajo k sporazumni prekinitvi delovnega razmerja.
V Gorenju so delavcem že znižali plače za 10 odstotkov, zaprosili so za državne subvencije za skrajšanje delavnega časa, sedaj pa delavce še pozivajo k sporazumni prekinitvi delovnega razmerja. FOTO: POP TV

"Upravičenosti tega ukrepa namreč, po ugotovitvah združenja, nihče ne preverja, prestrašene delavce pa je v tej krizi kajpak zlahka prepričati v njegovo nujnost," svarijo v združenju.

Zakon je bil v prvi vrsti sprejet ravno zato, da bi delodajalcem znižali stroške dela, obenem pa ohranili nezmanjšan obseg pravic delavcev, vključno z vplačilom nezmanjšanih prispevkov v pokojninsko blagajno, še dodajajo.

Zato združenje poziva Ministrstvo za delo k takojšnjemu ukrepanju za odpravo omenjenih anomalij pri uresničevanju zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa v praksi. Delodajalci, ki so zaradi skrajšanja delovnega časa znižali tudi plače, ne morejo dobiti subvencije, pravijo v združenju.

Ministrstvo: Zakon ne posega v dogovore o plačah

Na ministrstvu za delo odgovarjajo, da je bil omenjen zakon pripravljen z namenom ohranjanja delovnih mest in da ne posega v dogovore o plačah. Prav z namenom nadzora nad izvajanjem zakona je kot pogoj za pridobitev subvencije ob nadaljnjem skrajšanju delovnega časa na manj kot 36 ur (največ 32 ur na teden) potreben tudi dogovor z reprezentativnim sindikatom, pravijo. Dogovori glede plač pa tudi po novem ostajajo enaki, kot so bili pred sprejetjem tega zakona, še pravijo na ministrstvu za delo.

Preberite tudi o dogajanju v podjetju Gorenje.



  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 02. 2009 14.43
NE SE JEZIT SEJ STE JIH VOLILI SEDAJ JIH MORATE LJUBČKAT,IN OBJEMAT---VAŠI SO
zogby
10. 02. 2009 02.00
Banda sam kradejo,vse se vrača,vse se plača!
laksi
09. 02. 2009 21.21
bogati bodo še bogatejši...srednji sloj pa bo prešel med siromake... tako bo kot nekoč na Madžarskem, na eni strani novi Audi, Bmw na drugi strani stari zarjaveti avti itd. Pa na eni strani vile, na drugi pa stare koče.
hinko.murovec@siol.net
09. 02. 2009 18.32
Slovenija postaja sama sebi največja sramota , pa ne zaradi ljudi ki komaj še živijo, pač pa zaradi vlade, ki z roko v roki z kapitalisti načrtno in morbidno še bolj cigani narod. Kdor pride na oblast je še hujši od prejšnjega , do kdaj?? ROBOCOP1, imaš prav, brez da se enostavno vodilne lopove podavi kot golazen se to ne bo nikoli nehalo . Ni ne lepo ne zakonito, toda ali je taka javna brezsramna lopovščina in še kup podobnih zakonita ????? To nobenega ne zanima , zanima jih le kaj in koliko še lahko ukradejo revežem.
bnam 2707
09. 02. 2009 16.29
Ni res,da morajo delodajalci plčati večje davke,če se plač zniža.Tudi dajatve so manjše! Gre za veliko barabijo slovenskih neokapitalistov,ki ves čas igrajo umazan politični bowling,namesto kegljev pa postavljajo de3lavce!To je nedopustno! Vsak zaposlen bi moral preživeti z svojim delom,ne pa,da životari in si izsposoja sredstva za plačilo življenskih stroškov.Gre za izskoriščanje človeka po človeku,kar je daleč izven norm demokratične razvite Evrope.Slovenski delodajalci se igrajo z delavci,od katerih so odvisni. Jasno je,da je čas kapitalizma v taki obliki preživet in bo treba iskati drugačne poti,da se ohrani stabilnost in socialni mir.Z pristopi,ki jih imajo slovenski kapitalisti-delodajalci do delojemalcev se sesutje socialnega miru še hitreje bliža.Ko se bo zgodilo,bo žal prepozno in tarnanje tistih,ki so odgovorni za stabilnost države bo bodo naletela na gluha ušesa..Takrat bodo delavci hoteli več,kot zahtevajo danes.Do tega imajo povsem legitimno pravico,glede na bajeslovne plače in nagrade managerjev in direktorjev ter tistih v javni upravi!
yapi
09. 02. 2009 16.17
končno je nekej naroda le spregledal ampak še zmer ne zadost. za uno k dela v gorenju: bejži vn iz te beznice. va salomonu je ogromn oglasov. privatniki dobr plačajo a so muhasti. usi delauci u držaunih podjetjih bi pa mogl za 4 dni staukat pol bi pa vidl,prasci. stauka je pravica delavcev. še stauke hočjo ukint. pahor bravo ekstremno supr odlično vodš državo. kr tko naprej: vpropad.
korl1967
09. 02. 2009 16.12
BRAVO robocop1, res bo treba naredit revolucijo...... kaj koji kurac se hvalijo da so si plčo znižal za 200 eur........,nej grejo na mojo ko je 100o eur al pa od koga ki ma šđe manjšo pol bo pa mel jajca k se bo mogu s 1000 al pa še manj euri preživet pol se po prsih tolčte Pahor in vsi drugi na dol pol boste heroji, kolkr cajt boste pa še zmer dobil od 3000 eur navzgor vam ne bo nič hudga................ PA NEJ KDO REČE DA SE MOTIM
robocop1
09. 02. 2009 16.05
folk samo za racunalnikom sedi in jamra. NAREDIMO NEKAJ!! 1 aprila 2009 vsi slovenci ne gremo v solo ,ne gremo delat,ne gremo v trgovino skratka popolnoma nic. GREMO V LJUBLJANO PRED VLADO IN ZACNIMO REVOLUCIJO !!!!!! revezi moramo pobit bogatase TO JE DEJSTVO, POGLEJTE KOLK JE REVEZOV KOLK PA BOGATASEV. V VOJNI BOMO ZIHER ZMAGALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
FCL
09. 02. 2009 15.45
...vedno bodo izigravali te managerji, tako da raja nima kaj, ampka enkrat bo nekdo od teh "padel za svobodo", ali kako se temu pravi, potem pa bo drugače...NE IGRAJTE SE Z LJUDMI!
Strok
09. 02. 2009 15.25
Spawn
09. 02. 2009 15.25
1. končam faks 2. pobašem diplomo 3. kupim letalsko karto 4. na prvi avion ven iz tega prokletega cirkusa
QUATRO
09. 02. 2009 15.12
Ali volimo tega ali onega,vsi so lopovi. Slovenci neznamo biti složni. Naši sindikati se samo pogajajo,Francija ,Nemčija in še jih je, kaj naredijo ?To bi se moralo zgoditi tudi pri nas,razbiti par mest,pol bi pa mal študirali na vladi.
adii_sana@hotmail.com
09. 02. 2009 15.12
mi v gorenju delamo normalno sobote in petke. vsi smo morali anekse podpisat za 36.urni delovnik.plače so nam znižali.sam nekaj mi ne gre v glavo kako naj jaz s tako plačo preživim. zgleda da se državi j... za nas kako bomo preživeli s tako malo plačo, saj ni važno sam da nismo na zavod prijavljeni pa na sociali. sej bomo delali tudi za 200€ pa še tih bomo morali bit, sam da imamo šiht. budale jedne pa rajši sem na socialki. pol pa država hoče da imamo še več otrok s čim jih bomo pa preživljali.nobenih olajšav za nas. dajte nam država vsaj vrtece pa šolske knjige in delovne zvezke zastojn, da bo lažje za preživet.
andrej69
09. 02. 2009 15.09
a na oblasti naj bi imeli socialne demokrate....marš.
colapsek
09. 02. 2009 14.42
Sramota kaj vse se dogaja v tej mali Sloveniji.. žalostno je, da zmeri nastradajp mali ljudje, goljufive barabe pa namesto, da bi bile kaznovane, še lepše in boljše živijo...
laufer
09. 02. 2009 14.21
To je logično, saj morajo plačati dajatve za manj dela.
Jozsef
09. 02. 2009 14.13
Kapitalistov v Sloveniji NI. So samo LOPOVI, ki so pokradli drzavno premozenje na legalen nacin. Hkrati pa se tole" Slovenski "MANADZERJI" so v resnici fehtarji, klosarji, ki ne znajo delati nic drugega kot prosjaciti drzavni denar. Vse svoje "znanje" in "sposobnosti" usmerjajoj v tehniko, kako pridobiti nepovratna drzavna sredstva (beri davkoplacevalski denar).
politik70
09. 02. 2009 13.32
Aha Tudi tukaj se pojavlja psevdodesničarski Tadey -Manja.... Z svojimi populističnimi idejami....
Boyhazard
09. 02. 2009 13.28
Če le gre - živet in delat iz Slovenije V vsakem primeru bo boljše .... Drugo se ne splača komentirat.
kuncci
09. 02. 2009 13.26
Ne razumem, ko gre kapitalistom dobro si nagrabijo denar-delavcem nič! Ko jim gre slabo prosijo državo za pomoč, jo dobijo in grabijo v svoj žep-delavcem pa ne nič ampak še manj.... Pa kam gre ta "Pahorjeva" glava??? Kaj mu strela???Upam,da se zaveda, da mu je ta mandat prvi, zadnji in nikoli več!!! Državna podjetja molzejo vrli direktorji do konca, ko pa denarja zmanjka jim pa Pahor štuka in od delavcev vzame.Oprostite, ampak to je ena velika BANDA RDEČA!!!!