Slovenija

Pobude za varuhinjo tudi o tem, kako preživeti s socialno podporo

Ljubljana, 25. 11. 2014 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Urad varuhinje človekovih pravic je letos obravnaval že 2741 pobud. Pobudniki med drugim sprašujejo, kako preživeti s socialno podporo v višini 269 evrov, veliko pobud pa je povezanih tudi s področjem zdravstva.

Pri varuhu človekovih pravic so letos obravnavali že 2741 pobud, medtem ko je število vse prejete pošte že blizu 11.000, je na na današnji novinarski konferenci pojasnila varuhinja Vlasta Nussdorfer. Na brezplačno telefonsko številko so pri varuhu letos prejeli že 8877 klicev. Običajno je na dan okoli 40 klicev, ne tako redko pa zabeležijo tudi 70 klicev in več na dan.
Nussdorferjeva je skupaj s sodelavci predstavila tudi posamezne primere kršitev. Posebej so opozorili na primere s področij obveznega zdravstvenega zavarovanja, zdravstvenega varstva otrok in urejanja stalnega prebivališča.

Zaradi osebnega stečaja ostali brez pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. FOTO: Damjan Žibert

Varuh je tako obravnaval več pobud posameznikov, ki niso mogli uveljaviti pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi postopka osebnega stečaja. Zavarovanci namreč lahko v času, ko nimajo poravnanih obveznosti plačevanja prispevkov, iz naslova obveznega zavarovanja uveljavljajo le nujne zdravstvene storitve in nujno zdravljenje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje bi jim pravice odmrznil le v primeru, če bi pridobili potrdilo davčnega urada o plačanih prispevkih in drugih obveznih dajatvah, tega potrdila pa urad zaradi osebnega stečaja ne more izdati, je pojasnil svetovalec varuha Lan Vošnjak.

Če je postopek osebnega stečaja že pravnomočno končan in v njem dolžnik ni uveljavljal odpusta obveznosti - tudi iz naslova neplačanih prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje -, ta možnost po končanem postopku ni več na razpolago, je opozoril Vošnjak.

Po njegovih besedah to pomeni, da se stečajni dolžnik praktično ne more rešiti bremena neplačanih prispevkov in so mu pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja še naprej zadržane, četudi sedaj redno plačuje prispevke. Ministrstvu za zdravje bo zato varuh predlagal, naj razmisli o ustreznosti sedanje zakonske rešitve.

Otroci upravičeni do zdravstvenega varstva, a je potrebno zadeve urediti

V javnosti se občasno pojavijo informacije, da nekateri otroci, ki so obvezno zdravstveno zavarovani kot družinski člani, nimajo zagotovljenega zdravstvenega varstva, če starši niso plačali obveznih prispevkov oziroma nimajo urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Otroci so zavarovani tudi, če starši niso zmožni plačevati prispevkov, a to ni avtomatično, saj morajo starši takšnega otroka prijaviti na občini.
Otroci so zavarovani tudi, če starši niso zmožni plačevati prispevkov, a to ni avtomatično, saj morajo starši takšnega otroka prijaviti na občini. FOTO: Thinkstock

Iz pojasnil zavoda za zdravstveno zavarovanje pa po Vošnjakovih besedah izhaja, da predpisi zagotavljajo zdravstveno varstvo vsem otrokom, ne glede na vključitev v zavarovanje njihovih staršev. Ni pa to zdravstveno zavarovanje avtomatizem, temveč ga je treba izrecno urediti preko občine.

Varuh bo zato zavodu predlagal, naj obvesti vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, katere informacije glede možnosti zavarovanja naj posredujejo staršem ob obisku zdravnika, da otroci ne bi ostali brez zdravstvene oskrbe.

Veliko posameznikov ima težave pri urejanju stalnega prebivališča

V zadnjem času je varuh prejel kar nekaj pobud, kjer so posamezniki navajali težave pri urejanju stalnega prebivališča, vključno z dolgotrajnimi postopki za določitev prebivališč. Varuh že dlje časa opozarja notranje ministrstvo, da je treba problematiko ustrezno urediti, saj se na prijavo stalnega prebivališča veže veliko temeljnih pravic, kot so zdravstveno zavarovanje, socialna pomoč in druge.

Po besedah namestnice varuha Kornelije Marzel so se že pogovarjali z ministrico Vesno Gjörkös Žnidar, ki je povedala, da so predvidene spremembe zakona o prijavi prebivališča v usklajevanju z vladno službo za zakonodajo. Po novem bo možna prijava zakonskega prebivališča na naslovu občine, kjer posameznik dejansko prebiva, za žrtve nasilja bo to na naslovu centra za socialno delo.

Glede vročanja pa je v registru prebivalstva predviden indikator: označba naslova samo za vročanje, je še dodala Marzelova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
25. 11. 2014 17.59
+5
Kam smo prišli! Ena sama žalost nas obdaja, kamor pogledaš!
spoštovanje
25. 11. 2014 17.20
+9
ne jem in ne pijem cel mesec zato ne rabim wc papirja, elektrike, plina, oblečen sem v 16 bund in 17 dolgih gat, da me ne zebe in to je pobuda za naprej.......a to je država
nesre?ko
25. 11. 2014 17.20
+1
Toliko varuhinja zapravi za mesečno kavico.
felix59 drugič
25. 11. 2014 17.12
-2
Delat naj gredo, lenuhi !!!Poznam jih nekaj na socialni, zraven pa fušajo !!!
lodz68
25. 11. 2014 15.44
kako preživeti s socialno pomočjo....če to zanima naše r...me???.....samo sparašujem ???
posiljatelj
25. 11. 2014 15.27
+2
Pobude za varuhinjo tudi o tem, kako preživeti z neprekinjenim, 24 ur na dan in noč trajajočim laježem sosedovega psa.
496344
25. 11. 2014 17.21
+1
Zakaj se o tem ne pogovoris z lastniki tega psa?
posiljatelj
25. 11. 2014 19.17
+1
Mu je bilo že večkrat povedano s strani večih sosedov, tudi pisno pojasnjeno oziroma naprošeno naj zadevo uredi, a ne stori nič. Država Slovenija pa, za razliko od civiliziranih držav, ustreznih zakonov in predpisov, ki bi to področje urejali, nima. Kar je tudi vse, kar zveš od uradnih inštitucij. Kinološkim društvom pa celodnevni in celonočni pasji lajež pomeni oglašanje živali v naravnem okolju, kar ob vsakem poskusu zakonske ureditve tega problema tudi srdito zagovarjajo.