Vsi po vrsti zanikajo, da bi dobili od Adrie posebej ugodne ali zastonj vozovnice

Med znanimi imeni, ki naj bi jim Adria Airways omogočila poceni lete, naj bi bila tudi notranji minister Gregor Virant in predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec. Virant trdi, da nikoli ni kupil karte cenejše od 100 evrov, Rakovec pa pravi, da podatki o njegovih poteh niso točni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V zdajšnji upravi Adrie Airways pravijo, da obstajajo pravilniki, kdo lahko leti poceni in kdo ne. Kategorije politiki ni med njimi. Dodajajo, da so res imeli notranjo revizijo, ampak jo bodo ponovili, da se prepričajo, kaj je res in kaj ne.

Po razkritju, da naj bi se na račun Adrie Airways okoriščali politiki s svojimi družinskimi člani, gospodarstveniki, bankirji in javne osebnosti, saj naj bi za vozovnice odšteli vsega deset evrov ali jih dobili celo zastonj, na dan prihajajo prva imena vpletenih. Nekdanji predsednik upravnega odbora Adrie Maks Tajnikar je že včeraj za 24UR potrdil, da je kupoval vozovnice po nizkih cenah. Pojasnil je, da je imel to pravico v skladu s pravilnikom Adrie Airways. Povedal je, da je to stalna praksa večine letalskih družb in dodal, da Adrie Airways uporabniki cenejših vozovnic niso oškodovali, saj so kupovali vozovnice za tiste sedeže, ki niso bili prodani. Torej bi bili sedeži v nasprotnem primeru prazni. Pravilnik je namreč omogočal le dostop do praznih sedežev.

Tajnikar je dodal, da je poceni letel dvakrat, Dnevnik pa ob tem navaja neuradne informacije, da je Tajnikar za povratne vozovnice v London odštel deset evrov, medtem ko je vozovnica z letališkimi taksami za omenjeni let za druge potnike v povprečju stala 250 evrov.

Maks Tajnikar

Maks Tajnikar

Virant naj bi v Pariz in Skopje letel za okoli 40 evrov, a navedbe zanika

Med tistimi, ki so dobili ugodnejše letalske karte, naj bi bil tudi notranji minister Gregor Virant. Po poročanju Dnevnika so člani Virantove štiričlanske družine za vozovnice v Pariz odšteli okoli 40 evrov. To je približno 220 evrov manj, kot je znašala povprečna cena za to pot. Virant naj bi po ugodni ceni letel tudi v Skopje, saj naj bi za karto odštel 41 evrov, čeprav je povprečna cena vozovnice z letališkimi taksami za omenjeno pot takrat znašala 226 evrov.

Virant je v svoj bran povedal, da nikoli nič ni dobil zastonj in da tako poceni kart ni nikoli kupil. Pojasnil je, da je med letoma 2009 in 2011 veliko letel z Adrio Airways, blizu stokrat, in sicer v Sarajevo, Skopje, Beograd, Prištino, nekaj malega pa da je bilo tudi družinskih poletov v Pariz, Frankfurt, Bruselj. "V tem času tudi nisem bil na nobeni funkciji, da bi imel kakršen koli vpliv na Adrio, in ne vem, po kakšni logiki bi mi dali neke posebne privilegije. Kljub temu, da sem bil pogost potnik, nobene karte nisem dobil zastonj, kolikor se spomnim, nobena ni bila cenejša od 100 evrov," je pojasnil. Dodal je, da sta bila z ženo res v Parizu, a sta za eno karto odštela 150 evrov. "Imam občutek, da se mi dogaja krivica," je povedal.

Virant je zagotovil, da bo v primeru, da KPK odkrije nepravilnosti, s funkcije odstopil. Ob tem je povedal, da nima nič proti temu, da se nakupi vseh kart, ki jih je kupil, objavijo. Meni pa, da "so se novinarji tokrat spravili na napačnega".

Na poročanja o poceni letalskih kartah, ki naj bi jih dobil Virant, se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša. Na današnji novinarski konferenci je dejal: "Mogoče pa bo sam sebe pozval k odstopu." "Ne vem pa, če bo to naredil," je dodal.

Gregor Virant

Gregor Virant (Foto: Blaž Garbajs)

Protikorupcijska komisija bo – glede na to, da je Adria Airways družba v večinski državni lasti, in glede na to, da je sprejemanje daril za funkcionarje regulirano in omejeno področje, ki ga nadzoruje komisija – preverila, ali v tem primeru obstajajo sumi kršitev iz pristojnosti komisije.

Največkrat naj bi ugodno letel predsednik uprave Zavarovalnice Triglav oziroma njegova družina

Dnevnik piše, da je najpogosteje med uporabniki cenejših vozovnic mogoče zaslediti predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca in člane njegove družine. Za pot v London naj bi leta 2010 trije člani družine odšteli 40 evrov po vozovnici. Povprečna cena je takrat znašala več kot 250 evrov.

Za pot v München naj bi odšteli 28 evrov, pot na Islandijo naj bi jih stala 30 evrov, pot v Pariz pa nekaj več kot 40 evrov po vozovnici. V Zavarovalnici Triglav so zanikali, da bi Rakovec kot predsednik uprave zavarovalnice uporabljal cenejše vozovnice, o njegovih zasebnih potovanjih pa ne govorijo.

Rakovec pa je dodal, da podatki, ki jih je objavil Dnevnik, niso točni. "Na Islandiji nikoli nisem bil. Ne držijo pa tudi podatki o drugih poteh," je sporočil.

Veleposlanik zanika, da bi bil med tistimi, ki so dobili poceni karte

Po poročanju Dnevnika naj bi bil na seznamu tistih, ki so poceni leteli, tudi veleposlanik Slovenije v Londonu Iztok Jarc. Za let v Pariz naj bi odštel 48 evrov, člani njegove družine pa za isto pot zgolj 11 evrov. A Jarc je za 24ur.com takšne informacije odločno zanikal. Dejal je, da se ne spomni, da bi kdaj zasebno z družino z Adrio potoval v Pariz. Zagotovil pa je, da od Adrie nikoli ni dobil vozovnice, za katero ni plačal. "Če ima kdo kaj za povedati ali pa če ima kakšen dokaz, naj gre, lepo prosim, do preiskovalnih organov in naj premisli, preden blati ljudi popolnoma brez potrebe," je za 24ur.com povedal Jarc. "Zelo neprijetno je, če kar naenkrat postaneš po sistemu ’primite tatu’ tat in sploh ne veš, ne kako ne kaj," je še dodal Jarc. 

Tudi Brejc zanika poceni potovanje

Med tistimi, ki naj bi dobili ugodne vozovnice, naj bi bil tudi nekdanji evropski poslanec Miha Brejc. Ta naj bi za let v Bruselj odštel 33 evrov, prav tako člani njegove družine, čeprav je povprečna cena vozovnice takrat znašala 408 evrov.

Brejc je za 24UR OB ENIH pojasnil, da je preveril datum, ko naj bi za 33 evrov letel v Bruselj, in dejal, da ima dokumentacijo, ki dokazuje, da je v Bruselj letel za 150 evrov. "Imam korespondenco, ker so moji asistenti karte naročali prek spleta," je povedal Brejc.

letalo

(Foto: Reuters)

Vse omenjene cene naj bi vključevale tudi letališke pristojbine. Tako naj bi bile vozovnice dejansko brezplačne, uporabniki pa naj bi plačali zgolj pristojbine.

Cenejše vozovnice po naročilu nekdanjega predsednika uprave Tufka?

Po informacijah Dnevnika je večini omenjenim po ugotovitvah interne revizije cenejše vozovnice Adria odobrila po naročilu nekdanjega predsednika uprave Tadeja Tufka, nekdanjega komercialnega direktorja Tomaža Kostanjška in njegovega pomočnika Tomaža Škofica.

A Tufek je za 24UR dejal, da so imeli vrsto zunanjih revizij, a nobena ni pokazala, da bi bilo kaj narobe oziroma da naj bi bilo oškodovanja za očitanih 50.000 evrov. "Če kdo misli, da je bilo oškodovanje, potem naj da podatke na mizo. Jaz vem, da imam tukaj čisto vest," je povedal.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1260
Buena Vita 26.04.2013 15:41:33
virant naj odstopi,takoj,
in je že prepozno,

prevarant in goljuf,
Več komentarjev