Slovenija

Začenjata se dva najlepša meseca v letu

Ljubljana, 24. 06. 2016 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Kopru se na isti šoli srečuje skoraj 1000 učencev, v Kobilju še 40 ne, tako eni kot drugi pa so se slovesno poslovili od iztekajočega se šolskega leta in pozdravili počitnice. Za 170 tisoč slovenskih osnovnošolcev se začenjata dva najbolj brezskrbna meseca v letu.

Za 153.257 otrok od prvega do osmega razreda je danes eden najpomembnejših dni v letu. Še zadnjič pred septembrom so se odpravili v šole, v roke bodo dobili spričevala, potem pa se začnejo "velike počitnice". Njihov začetek bo pospremilo prijazno vreme, čeprav bo prvi počitniški vikend skazilo nekaj dežja. Ga bodo pa po pričakovanju številni izkoristili za pot na morje ali kam drugam na počitnice ali izlet, za mnoge bo to nagrada za marljivo delo v šoli, na cestah pa se zato obeta gost promet.

Za dva meseca je konec skrbi.
Za dva meseca je konec skrbi. FOTO: Thinkstock
V osnovnih šolah se bo v ponedeljek začelo obdobje predmetnih in popravnih izpitov za učence do 8. razreda. Izpite bodo v tem roku lahko opravljali do 8. julija. Novo priložnost bodo imeli med 18. in 31. avgustom.

Za srednješolce se bodo popravni izpiti začeli 30. junija, drugo priložnost bodo dobili od 16. avgusta.

Na visokošolskih zavodih bodo do 9. julija potekali preizkusi posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti bodočih študentov prvega prijavnega roka.

Z uspehom na poklicni maturi bodo dijaki seznanjeni 4. julija, z uspehom na splošni pa 11. julija.

Najkasneje do 26. julija bodo kandidati obveščeni o rezultatih izbirnega postopka oz. ali so sprejeti na fakulteto.

Vpis v prvi letnik študija sprejetih v prvem roku bo potekal od 27. julija do 12. avgusta.

Ministrica učencem in učiteljem želi lepe počitnice

"Preživite poletje tako, kot vam je najljubše," je vsem šolarjem – tudi devetošolcem in dijakom, za katere se je pouk zaključil že prej, v poslanici zaželela ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Vsem zaposlenim v osnovnih in srednjih šolah pa se je zahvalila za opravljeno delo in jim zaželela prijetne počitnice. 

Z njenega ministrstva so ob tem sporočili, da je letos osnovne šole obiskovalo 170.618 učencev, naslednje leto pa jih bo 175.696 oziroma dobrih 5000 več.  Razporejeni bodo v 8.730 oddelkov, 190 več kot v letošnjem šolskem letu. Letos je osnovno šolo zaključilo 17.424 devetošolcev, septembra pa bo v šolske klopi sedlo 22.293 prvoolčkov. Letos jih je bilo 21.579. 25.448 učencev je v pravkar minulem šolskem letu obiskovalo glasbene šole.

V srednjih šolah se je izobraževalo 74.831 dijakov, 19.916 jih je zaključilo zadnji letnik. Za vpis v srednjo šolo je bilo v začetku junija prijavljenih 18.556 kandidatov. Največ si jih želi izbraževanje nadaljevati na gimnazijah, sledijo programi zdravstvena nega, strojni tehnik, tehnik računalništva, predšolska vzgoja, ekonomski tehnik, avtoserviser, frizer, tehniška gimnazija, gastronomsko – turistični tehnik, elektrotehnik in medijski tehnik.

Slovesno ob koncu šolskega leta 

Konec šolskega leta po šolah obeležijo z različnimi prireditvami. Prav posebna se je v ponedeljek odvila na Osnovni šoli Koper, kjer letos beležijo okroglo obletnico njenega obstoja. Pred 10 leti sta se namreč dve šoli združili v eno in nastala je največja šola v Sloveniji, če upoštevaš, koliko otrok je skupaj v eni stavbi. V Kopru jih je 925, obiskujejo pa 37 oddelkov, je povedal ravnatelj Anton Baloh. "Ustvarili smo lep, plemenit, s prijetnimi vrednotami opremljen šolski prostor tukaj v Kopru. Dvojezičnost, multikulturnost, odprtost, ustvarjalnost na kulturnem, znanstvenem področju, delamo veliko z otroki priseljencev," je našteval ravnatelj.

Učitelji in učenci so za zaključno prireditev pripravili avtorski musical z naslovom Verjamete v pravljice. Sodelovalo je več kot 40 učiteljev, nastopalo več kot sto otrok, "na pomoč" pa so letos poklicali še godalni orkester s Patrikom Greblom na čelu. Poleg svojega jubileja so na proslavi obeležili še četrt stoletja samostojne Slovenije. 

Juhuhu, počitnice so tu!
Juhuhu, počitnice so tu! FOTO: Thinkstock

Na slovenski praznik niso pozabili niti na ljubljanski osnovni šoli Vič, ki prav tako sodi med največje v državi. Pouk je tam organiziran na dveh lokacijah in tudi zaključni prireditvi sta zato bili dve. Proslavo pripravljajo učenci s pomočjo učiteljic, tisti, ki so dosegli izstopajoče uspehe, dobijo pohvale. Del prireditve je tudi tradicionalna predaja ključev, zaradi katere se nekateri devetošolci, ki so že 15. junija končali pouk, še zadnjič vrnejo na svojo osnovno šolo. V hrambo ga dobi le eden od osmih razredov, tisti, ki se na preizkusu najbolj odreže, je povedal ravnatelj Sašo Vlah

Če se na koprski in viški osnovni šoli srečuje blizu tisoč učencev, pa jih je v Kobilju vsega nekaj deset. 38, če smo natančni, poleg njih pa še nekaj otrok iz vrtca, je povedala ravnateljica Milena Ivanuša. To pa pomeni, da čisto vsi učenci, pa tudi tisti, ki bodo to postali naslednje šolsko leto, sodelujejo pri pripravi zaključne prireditve. Osrednjo so imeli že prejšnji teden, na njej so se poslovili od devetošolcev, v četrtek pa so se v domačem kraju udeležili koncerta pevke Alye, prislužili so si ga za nagrado, ker so zmagali v zbiranju odpadne elektronike – zbrali so največ kilogramov na učenca. In še ene zmage so se letos veselili. Sodelovali so v vseslovenski akciji zbiranja plastenk in postali najuspešnejša šola v državi. Izkupiček akcije je bil namenjen nakupu inkubatorja za kranjsko porodnišnico. Čestitamo! 

Podobno majhna je tudi šola v Čepovanu. Skupaj z malčki iz vrtca jo obiskuje 58 otrok in tudi tam – podobno kot v Kobilju – so prav vsi sodelovali na zaključni prireditvi, ki je bila hkrati tudi proslava ob dnevu državnosti. Današnji šolski dan pa bo precej krajši kot sicer. Dve razredni uri, predaja ključa, kosilo in odhod domov, je povedala ravnateljica Helena Simčič, ki pravi, da je vzdušje na njihovi šoli prav zaradi majhnosti izjemno pozitivno, če jim le nad glavami ne bi ves čas visela grožnja o ukinitvi šole. "Jaz se borim že devet let za to, da obstajamo in da bomo obstajali še naprej. Nič takega se ne sme zgoditi. Samo vztrajna moram biti, pogumna, veliko dobre volje," je povedala. V kraju, kot je Čepovan, je namreč osnovna šola središče dogajanja in zato izjemnega pomena. Če je ne bi bilo, bi se morali otroci voziti v 20 kilometrov oddaljeno Novo Gorico.  

Številni otroci bodo za nagrado ob koncu šolskega leta šli na izlet.
Številni otroci bodo za nagrado ob koncu šolskega leta šli na izlet. FOTO: Thinkstock

Kaj pa starši? Večina svojim šolarjem pripravi kakšno presenečenje. Ta so različna – od najljubše jedi za kosilo do družinskega izleta in dragih elektronskih igrač. Odločitev je na starših, a otrokom je treba povedati, da se učijo zase in ne za darila. In jih naučiti, da so včasih največ vredne drobne pozornosti.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skunk Works
24. 06. 2016 17.40
+2
dva meseca brezdelja za?
BožidarMacur
24. 06. 2016 10.58
+1
Pa vendar le lopato imam pripravljeno snežilo bo..