Slovenija

Stavka sindikatov Počivavškove pogajalske skupine verjetno sredi januarja, ministrstvo za javno upravo: njihove zahteve so nesprejemljive

Ljubljana, 04. 12. 2017 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zaradi odločitve vlade za ločena pogajanja o odpravi anomalij na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom in o odpravi anomalij zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest, so v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja za sredo januarja napovedali stavko. Slednjo pa na ministrstvu za javno upravo medtem označujejo za "nenavadno in nerazumno".

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so predvidoma za sredino januarja napovedali stavko. Razlog zanjo je, da vlada zavrača možnost, da bi se hkrati pogajali o odpravi anomalij na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom in o odpravi anomalij zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest.

Predstavniki delavcev zdravstvene nege želijo uveljavitev kadrovskih normativov.
Predstavniki delavcev zdravstvene nege želijo uveljavitev kadrovskih normativov. FOTO: Thinkstock

Po prepričanju pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, v kateri deluje 28 sindikatov, je hkratno pogajanje o navedenih vprašanjih "edini način, ki bi preprečil nastajanje vedno novih anomalij in neskončno nadaljevanje pogajanj o spremenjenem vrednotenju posameznih skupin delovnih mest", je na novinarski konferenci pojasnil Počivavšek. Ker vlada zavrača to možnost, je pogajalska skupina prejšnji teden tudi zapustila pogajanja z vladno stranjo o odpravi plačnih anomalij.

Vlada je soglašala s predlogom pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, da pogajanja o anomalijah potekajo ločeno od tistih o zvišanju plač, ki sledi primerljivosti z zdravniškimi poklici. Ker so v drugi pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek, prepričani, da bi morala pogajanja potekati o vsem skupaj, so že začeli stavkovne aktivnosti.

Odločitev vlade za ločena pogajanja je po njihovem prepričanju "nerazumna, izrazito kratkovidna in škodljiva". "Zavračanje razumemo kot odločitev vlade, da se dokončno poruši enoten plačni sistem, k čemur je sama že doslej izdatno prispevala in še prispeva s svojimi odločitvami. Razumeli ga bomo tudi kot nadaljevanje vladnega sledenja interesom posameznih vplivnih skupin v javnem sektorju, ki jim plačni sistem ne ustreza, saj računajo, da bodo sami v ločenih pogajanjih z vlado dobili več, pa čeprav na račun drugih skupin javnih uslužbencev," je dejal Počivavšek.

Da gre za ozke partikularne interese po njegovih besedah kaže tudi odločitev vladne strani, da pogajanja o odpravi anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom zaključi zgolj s sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki jo vodi Branimir Štrukelj, in sicer na način, "ki dejansko v ničemer ne prinaša odprave anomalij". Razen orientacijskih delovnih mest v skupini J, ki se dvigujejo za en plačni razred, namreč nobeno drugo orientacijsko mesto ne pridobiva ničesar, je opozoril. Dodal je, da pa je to hkrati bistveno manj, kot v svojih stavkovnih zahtevah postavlja največji sindikat v KSJS, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je stavko napovedal za februar prihodnje leto.

Počivavšek meni, da gre za ozke partikularne interese, na kar po njegovem kaže tudi odločitev vladne strani, da pogajanja o odpravi anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom zaključi zgolj s sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki jo vodi Branimir Štrukelj.
Počivavšek meni, da gre za ozke partikularne interese, na kar po njegovem kaže tudi odločitev vladne strani, da pogajanja o odpravi anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom zaključi zgolj s sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki jo vodi Branimir Štrukelj. FOTO: 24UR

"Opozarjamo, da bi bili morebitni dogovori, sklenjeni na takšen način in očitno na škodo velikega števila javnih uslužbencev, tako z vidika legalnosti kot tudi z vidika legitimnosti, sporni," je dejal Počivavšek.

Številni sindikati že oblikovali stavkovne odbore

Za zaščito interesov svojih članov so po njegovih besedah številni sindikati iz njihove pogajalske skupine v zadnjih dneh oblikovali stavkovne odbore, nekateri pa bodo to storili v prihodnjih dneh, ko bo tudi potekalo odločanje o napovedi stavke v teh sindikatih. Odločitev bo predvidoma znana v prihodnjem tednu, tako še ni določen točen datum stavke, ki pa se bo najverjetneje zgodila sredi januarja prihodnje leto.

Tudi o načinu stavke se še niso dogovorili, je dejal Počivavšek. Kot je pojasnil, je na nekaterih področjih možnost stavke omejena, zato bodo pripravili tudi protestne aktivnosti, ki se jih bodo lahko udeležili člani vseh sindikatov.

Takojšnja odprava preostalih anomalij, varčevalnih ukrepov, zagotovitev sredstev za povečane stroške dela ...

Stavkovne zahteve so torej, da se v okviru enotnega plačnega sistema takoj in hkrati odpravi preostale anomalije pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom, in anomalije, ki so nastale zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest, in sicer z dvigom za tri do štiri plačne razrede za primerljiva delovna mesta.

Najpozneje s 3. januarjem zahtevajo tudi začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov po zakonu za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012. Prav tako zahtevajo zagotovitev sredstev delodajalcem za povečane stroške dela.

Počivavškova namestnica Ana Jakopič je poudarila, da so njihove sindikalne zahteve namenjene temu, da dejansko ohranijo enoten plačni sistem in zaščitijo vse javne uslužbence. Kot je poudarila, jim je nemogoče očitati, da so nerazumni, ker zahtevajo pri nekaterih uslužbencih dvig plač za tri do štiri plačne razrede, saj da je vlada pri nekaterih pristala na dvig za sedem plačnih razredov, prav tako je našla denar za direktorje javnih zavodov in razmišlja, kako zdravnike, ki v času specializacije napredujejo, še dodatno nagraditi. "Ne bomo dovolili, da bi zaradi nekaterih parcialnih interesov in vladne fige v žepu prišlo do tega, da bi se sistem sesul in da bi nekateri od tega imeli veliko, nekateri pa nič," je dejala.

Zahteve Počivavškove skupine sindikatov glede odprave plačnih anomalij za ministrstvo nesprejemljive

Na ministrstvu za javno upravo pa zahteve pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja glede odprave plačnih anomalij zavračajo. Zahteve so "nesprejemljive, saj govorijo o stotinah milijonov povečanj, kar je z javnofinančnega vidika nevzdržno". Sindikatom očitajo zavračanje predlogov za učinkovitejši javni sektor.

Kot so zapisali na ministrstvu, vlada spoštuje vse zaveze iz dogovorov in dozdajšnjih stavkovnih sporazumov in želi skladno z zavezami začeti pogajanja o primerljivosti plač z zdravniškimi.

Napoved stavke na ministrstvu označujejo kot "milo rečeno" nenavadno in nerazumno "ob dejstvu, da vlada skladno z vsemi zavezami sprošča varčevalne ukrepe in se posledično povišujejo plače v javnem sektorju". Dodajajo, da so za odpravo anomalij že do zdaj namenili več, kot je bilo dogovorjeno s sindikati, in sicer 80 namesto 70 milijonov.

Na ministrstvu se jim zdi, da nekateri sindikati dejstvo, da imamo relativno visoko gospodarsko rast, jemljejo kot priložnost, da si izborijo visoke plače. A opozarjajo, da "plače v javnem sektorju ne morejo rasti neodvisno od dejstva, da je treba odpraviti proračunski primanjkljaj in odplačevati dolg". "Ne smemo ponoviti napake, ko smo v času 'debelih krav' praktično vse dali za plače, potem ko je prišla kriza, pa smo morali sprejemati radikalnejše ukrepe," so zapisali.

Na ministrstvu za javno upravu se jim zdi, da nekateri sindikati dejstvo, da imamo relativno visoko gospodarsko rast, jemljejo kot priložnost, da si izborijo visoke plače.
Na ministrstvu za javno upravu se jim zdi, da nekateri sindikati dejstvo, da imamo relativno visoko gospodarsko rast, jemljejo kot priložnost, da si izborijo visoke plače. FOTO: Damjan Žibert

Primerjava mase za plače v prvih šestih mesecih leta 2017 glede na prvih šest mesecev leta 2015 po navedbah ministrstva kaže, da se je masa za plače povečala za 10 odstotkov, povprečna plača v istem obdobju pa za 6,3 odstotka. Ti podatki pa še ne upoštevajo učinka odprave anomalij, "ki se bo nesporno zgodil, kar pomeni, da bo dvoletna rast plač še višja". Opozarjajo, da plače rastejo hitreje kot gospodarska rast.

Glede pogajanj o odpravi anomalij nad 26. plačnim razredom na ministrstvu navajajo, da so se nadaljevala, vendar prišla v slepo ulico in zastala za več mesecev, ker sindikati niso dali nasprotnih predlogov, "vlada pa ni mogla nadaljevati naprej s pogajanji o primerljivosti delovnih mest z zdravniki, niti ni mogla zapreti pogajanj o odpravi anomalij". Težava je tudi bila, da sindikalni predlogi niso bili poenoteni.

Na ministrstvu še poudarjajo, da je bil izhodiščni predlog za višje plače, ki ga je podala Počivavškova skupina, vreden 160 milijonov evrov, pri čemer naj bi bilo višjih plač deležnih novih 75.000 zaposlenih v javnem sektorju. "Če bi bil ta predlog realiziran, bi to pomenilo, da je odpravo anomalij mogoče razumeti tako, da je od 165.000 zaposlenih v javnem sektorju okoli 140.000 zaposlenih prejemalo prenizke plače, kar pa z odpravo anomalij nima nikakršne zveze", pravijo. Odprava anomalij namreč pomeni uresničitev načela enakega plačila za primerljivo delo, ne pa splošno višanje plač, dodajajo.

Spomnimo ...

Pogajanja v javnem sektorju o odpravi anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom sicer potekajo že vso jesen, te dni pa so intenzivna predvsem na ravni posameznih panog. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja bi se lahko zaključila v petek.

Pogajanja v javnem sektorju o odpravi anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom bi se po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja lahko zaključila v petek.
Pogajanja v javnem sektorju o odpravi anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom bi se po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja lahko zaključila v petek. FOTO: Miro Majcen

Desetdnevni rok, ki so ga postavili zaposleni v zdravstveni negi, se izteka

Iztekel se je tudi desetdnevni rok za vladni protipredlog sprememb kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi. Predstavniki Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki so svoj predlog vladni strani predstavili 24. novembra, želijo predvsem uveljavitev kadrovskih normativov.

Na srečanje v tem tednu so vladno stran v petek pozvali tudi v Sindikatu poklicnih gasilcev Slovenije, kjer želijo nadaljevanje pogajanj o kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva, ki jih je omogočil petkov podpis aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju. O stavki pa se bodo v sredo začeli izrekati tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
04. 12. 2017 21.29
+4
Kaj ko bi kdaj cela slovenija stavkala, da ne bo vedno samo javni sektor ☺
ROMELS
04. 12. 2017 19.32
+6
Tile klinčevi sindikati bodo spet sprožili inflacijo ter porinili upokojence še v večjo bedo.
wolfterier
05. 12. 2017 09.48
+2
Čim več naj jih pride,lepa priložnost,da se preizkusi nov vodni top.Vesna,dobro jih namoči,da se zbrihtajo !!!
Principat
04. 12. 2017 19.03
+1
v tej državi nikoli !!!!!!............. !!!!! ne bo dobro , ker vsak ka , kec brani s sra , * nji svoj položaj
Jožajoža
04. 12. 2017 18.48
+3
vedite, da je javni sektor podaljšana roka oblasti in preko njih lahko vladajo in ustrahujejo ubogi narod. sami sebi pa odpirajo privat šole, privat bolnišnice,celo sodstvo so privatizirali.tako, da plače bodo dobili, koliko so zahtevali. narod bo to plačal, ne minister,ne vlada. njim iz žepa ne bo šlo nič.
gekados
04. 12. 2017 18.47
+5
seveda, vsi bi stavkalai, delali pa bolj malo ali nič, plače pa imeli nebeške.......njet bratci, tako to ne gre.......dajmo kopriva, ne popusti.
gekados
04. 12. 2017 18.48
+5
mišljeno je za vse parazite, z onim koštruniom na čelu.naj dela raje in manj stavka
krmeki
04. 12. 2017 18.25
+3
Dokler ne bodo v javnem sektorju povprečne plače nižje kot v zasebnem sektorju nimajo kaj za stavkat.
FC Chelsea2
04. 12. 2017 16.33
+9
Dejstvo je, če bi bila na oblasti desna vlada, da bi Štrukelj napovedal in izvedel že vsaj 3 krat stavko. Tako pa glih mal govori glih tk, da mu ne bi mogli očitat, da se nič ne bori za delavce ampak to je pa to vse samo pri besedah ostane.
korintos23
04. 12. 2017 18.37
+1
Zakaj bi pa te štrajkal, saj pa dobi kar zahteva.
tellerkit
04. 12. 2017 15.10
+6
Važn, da je ta vlada zvišala plače direktorjem, bogi niso mogli preživet čez mesec pa rabjo mal več, a ne da???!!!
wolfterier
05. 12. 2017 09.51
+1
Ja,zdejle bo Merđo za registrirat,pa nalepko kupit,pa silvestrovanje na Maldivih,nujno rabijo denar,a ne...
Principat
04. 12. 2017 09.40
+13
št.1. v JU ali Javni sektor je krojenje predstojnikov ali direktorjev ,, ali pa ne obvladujejo - za kar so postavljeni ,, v enotah je zlobirano od obsega dela , kakor tudi razredov in napredovanj,, ,, mobingi so znotraj med zaposlenimi , ker tako ohranjajo svoje položaje ,, ,, ko vidiš z isto izobrazbo v isti enoti ( vse preverjeno ) in potem ene ali eni se morajo obnašati kot mravlje delavke , druge pa psihično matretirajo ( še iz podatkov, da kar nastavijo kiks in potem grožnje ) JU je postala ena velika gnojna bula sistema in sprevrženost ljudi ima tu priložnost izvajanja ,,
wolfterier
05. 12. 2017 09.52
+1
A so tisti tudi iz javnega sektorja,ki jih je Plemeniti Apotekar Padalec Zmagec nasral...res si zaslužijo nagrado !
ROMELS
04. 12. 2017 09.37
+10
Najbolj upravičeni do stavke so upokojenci.Javni uslužbenci pa kradejo upokojencem, zato pa so mizerno nizke pokojnine.
dr.dare
04. 12. 2017 08.34
+15
Kaj pa uni v gospodarstvu na minimalcu čakajo? Da se jim Marija pokaže? Ali mislijo da bo kdo drug namesto njih povečanje plač zahteval?
Tomaz1980
04. 12. 2017 08.51
-6
dr.dare
04. 12. 2017 08.52
-7
jaz sem s svojo plačo ki ni minimalec zelo zadovoljen, nimam razloga
ROMELS
04. 12. 2017 09.38
+3
Torej, jim ti preprečuješ. V javnem sektorju so bolj pametni in stavkajo tisti z visokimi plačami.
the kop
04. 12. 2017 13.31
+2
ne smemo stavkat! ker potem bi bili najslabši na svetu!! med.sestre, gasilci,policisti, tile si p večini zaslužijo večje plače!!
migi
04. 12. 2017 08.20
+9
Kaj ko bi še enkrat pomislili na upokojence, ker ste nam ukradli od leta 2011 kar 12 % ????? Letna uskladitev od 2015 od 0,4 do 1 % pa ni omembe vredna!!!!!
dr.dare
04. 12. 2017 08.34
-6
DAEMONIUM
04. 12. 2017 09.22
+2
Vem po fotru kaj vam lecifasizem pocne, tudi 2018 so vas levifasisti ze naprej napovedali s tistimi bednimi 5 eur kaj si misli o vas. Levifasizek to pocne zaradi tega ker ve da ima visoko povprecje plac in bodo tudi pokojnine imeli nad 1500 eur,pri tem ko ima 80% upokojencev pod 600 eur oz pornpragom revscine. Samo ker imate v lastnih vrstah najvecjega izdajalca, prevaranta Erjavca in vam od takrat ko je on zacel voditi Desus, penzije skozi padati, laze in miri pa vas s tistim regresom. Morali bi narediti sindikati nato pa ob taksnih sramotnih povisanjuh za 5 eur medtem ko oni svojim rdecim direktorjem povecujejo place tudi do 500 eur, blokirati vsa slovenska mesta naenkrat. Naslednji boj pa je politicni, da nehate voliti DESUS in Erjavca kakor tudi vse kar je levo, ker prav bivsi komunisti so vas najbolj oskodovali.
krmeki
04. 12. 2017 18.27
+1
Daj ne bit pameten. Skupni znesek za pokojnine je bistveno večji kot včasih. Nižje pokojnine so samo rezultat demografije: včasih so za 1 upokojenca delali 4 delavci, zdaj pa je razmerje že skoraj 1:1.
trdovrat
04. 12. 2017 19.33
+3
Daemonium, popolnoma se strinjam z "bivši komunisti", sedaj pač farški podrepomlizci!